Att spegla det jag gillar.

”Ångbåten 200 år”

Det var tydligen så längesedan som man började med regelbunden passagerartrafik med ångbåtar här i Sverige.. det firades i söndags i Stockholm genom att åka med en hel del fina gamla fartyg och båtar från Riddarholmen och sedan Mälaren västerut, till Drottningholm och tillbaks.. kanske man 'ångvisslade' på Kungen där, men detta vet jag inget om.. Det var tydligen den sträckan som också den första ångbåtsturen med turlista trafikerades.. Allt fotat från Långholmen med mitt 28-300 mm. Hade tänkt att stå på Västerbron för fri sikt bort mot Riddarholmen, men någon hade tänkt annorlunda och stängt av hela den sidan av bron.. för en triathlontävling.. hmm..

Efter tips av Stefan A. i kommentarerna så finns här en länk till 'Ångbåtsblues'.. Här!

En hel del bilder följer och här är den största av ångbåtarna, isbrytaren Sankt Erik byggd på Finnboda Varf 1914. Kan läsas om Här!

Även andra fina gamla båtar visade upp sig, med eller utan ångdrift.. Här är en av Torsten Kreugers fina gamla båtar, Loris.. Kan ses Här!

Alba II har en speciell historia, kan läsas om Här!

Vit rök då 'går' ångvisslan..

Möter man en annan ångbåt så har man tydligen en hälsningsfras med sina ångvisslor.. all vit rök som ses på bilderna är från dessa ångvisslor..

Fiskargubbar och gummor..

Nybygge..

Kreugers båt..

En 77 år gammal militärbåt.. sjösatt 1941.

Och nu går färden mot Drottningholm..

En del åskådare syns här vid Fyrverkarbacken med fin utsikt, men inga mängder..

Och där försvann dom under Västerbron..

Tack för mig!

Inlagt 2018-08-30 19:38 | Läst 3667 ggr. | Permalink
Maritim nostalgi!
- hawk
Svar från ehrsa 2018-08-30 22:58
Hej! Javisst, trevligt att få se faktiskt! Isbrytaren Sankt Erik var i drift ända t.o.m. 1977.. det är inte så väldigt långt bort.. Tack! Håkan.
Hälsn!
Hej Jan. Det blev til mange fine billeder af de smukke dampskibe. Vi havde en dampdrevet hjuldamper her på fjorden i mange år. Den er nu erstattet af et andet fartøj -"Sagafjord"
https://www.visitroskilde.dk/ms-sagafjord-gdk619656
Med mange venlige hilsener fra Erik
Svar från ehrsa 2018-08-30 23:05
Hej! Det är något speciellt med såna här gamla båtar, dom har ofta en vacker design på ett helt annat sätt än dagens båtar.. Det 'estetiska' var viktigare förr i tiden.. det gäller ju bilar också.. :-) En hjulångare (hjuldamper) tror jag att vi aldrig har haft här.. tyvärr! Det ser trevligt ut med 'Sagafjord'! Tack! Erik.
Hilsen!
Det är något särskilt med riktiga ångbåtar! Verkligen fint. De svartvita bilderna känns som tagna för länge sedan. Vackra träbåtar är mycket vackert det också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2018-08-30 23:08
Hej! Visst är dom fina dessa gamla båtar! Kul att höra alla ångvisslor också, sånt hör man inte nu för tiden.. Tur att det finns entusiaster som håller alla dessa båtar och fartyg igång! Det är en kulturgärning! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Ångbåtsblues hette ju Cornelis låt, men detta är en parad av ren skönhet. 1000 vulgära plastbaljor var och en i mångmiljonklassen, är inget mot en av dessa båtar. De är olika, var med sin uppgift, så att peka ut den skönaste av dem alla, det kan jag ej.
Svar från ehrsa 2018-08-30 23:11
Hej! Tack för tipset om 'ångbåtsblues', la in en länk till den också.. Jag kan bara hålla med dig om jämförelsen mellan dessa vackra klenoder jämfört med nya 'vulgära' båtar.. Tur att det finns folk som håller igång dessa gamla båtar! Tack! Stefan.
Hälsn!
Wow vilka fina gamla båtar, fina o intressanta bilder! LO
Svar från ehrsa 2018-08-30 23:15
Hej! Ja, man blir glad när man får se dessa vackra båtar, även att höra de olika fartygens ångvisslor är ju något man aldrig hör annars! Det blev en väldig massa tutande/visslande.. Kul! Tack! LO.
Hälsn!
Fina bilder på fina båtar.
I Södertälje har vi "världens äldsta koleldade ångfartyg med originalmaskin", byggd 1880. Den ägs av en förening och den går i trafik på sommaren. Läs mera här https://sv.wikipedia.org/wiki/S/S_Ejdern .

//Anders
Svar från ehrsa 2018-08-31 11:46
Hej! Ok, så man var tidig med att elda med kol för framdrivningen med den båten, antar att man använde ved tidigare då.. Eftersom det var 200 år sedan första ångbåten med turlista började sina turer, så måste det alltså vara år 1818 som just den ångbåtstrafiken påbörjades, troligen vedeldad då.. Tack! Anders.
Hälsn!
Det var kul att få svepa igenom dessa bilder.
Svar från ehrsa 2018-08-31 11:50
Hej! Ja, det var fint med dessa gamla ångbåtar, har nog aldrig tidigare sett så många ångbåtar på en gång, trots att jag bott här i mer än 30 år.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
Fin serie bilder! De har sin charm dessa gamla båtar.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-08-31 11:52
Hej! Det var riktigt fint med dessa gamla ångare! Har aldrig sett så många ångdrivna båtar tidigare trots att jag bott i stan mer än 30 år.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Väldigt vackra båtar och det är tur att det finns dom med det starka intresset att sköta och bevara dessa skönheter.
Vissa bilder påminner om gamla vykort..fint fotat.
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2018-08-31 11:59
Hej! Kan bara hålla med, det är tur att det finns entusiaster som lägger ner sin 'själ' i dessa gamla båtar! Det blir nog som nån slags livsprojekt att hålla igång maskinerna.. Troligen är det en hel del pensionärer som är med och mekar och putsar.. Vackert var det i alla fall att se dessa gamla båtar! Roligt att du tycker att vissa bilder påminner om gamla vykort, det var så jag tänkte när jag tog bilderna! Försökte att utesluta moderna fritidsbåtar och 'moderna' byggnationer i bakgrunden.. även det svartvita skulle ge en känsla av att bilderna kunde varit från förr i tiden.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Härlig bildkavalkad över Ångbåtar och Riddarfjärden, och det är något visst med ångbåtar, jag har gjort några turer under åren, och den sista gick nog till Norröra, men vi klev på i Waxholm och det var omkr. 2003 kanske. Kul att få se Kreugers båt.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2018-08-31 15:18
Hej! Visst är det fint med dessa ångbåtar! Man slås ofta av att äldre båtar som dessa också är extra vackra, så är det sällan med moderna båtar.. dom ska förmodligen mest bara vara effektiva.. Jag har åkt ångbåt nån gång.. jo förresten, jag cyklade en gång till Mariefred (8 mil) och sedan tog jag ångbåten Mariefred hem där jag åt både sill och ångbåtsbiff.. och den båten tog mig sedan tillbaks till Tegelbacken i Stockholm! Det var fantastiskt fint minns jag! Det är nog 25 år sen.. Tack! Stig. Ha det bra!
Hälsn!
Fina bilder, Åkte för nyligen en fin tur o retur till Ramsö med Norrskär. Det något rofyllt med ljudet från ånmaskin.
/Thomas
Svar från ehrsa 2018-08-31 18:31
Hej! Det är verkligen något extra 'rogivande' med att åka med en ångbåt! Ett annat tempo på något sätt.. Senast jag åkte med en ångbåt var nog när jag cyklade till Mariefred från Stockholm och sedan åkte med ångbåten Mariefred tillbaks till Stockholm, där det samtidigt inmundigades sill och en ångbåtsbiff.. och ett par öl som jag minns det. det är nog 25 år sen... Rekommenderas starkt! Tack! Thomas.
Hälsn!