Att spegla det jag gillar.

Äntligen en 'vinterfågel'..

***

Den har ju hittills varit rätt knepig den här vintern fram till för nån vecka sen eller två.. Även fågelmässigt så har jag inte sett en enda 'vinterfågel' i mitt närområde förutom ett par mindre flockar av Sidensvans som bara passerade förbi på håll för ett par månader sen.. Och några fler 'svansar' lär jag inte se för nu är alla äpplen här uppätna av traktens Björk och Koltrastar.. Men idag såg jag de första Gråsiskorna i alla fall.. sena dom också jämfört med det 'normala'.. men vad är normalt nu för tiden å andra sidan..

Så det blir lite bilder från närområdet Tantolunden från idag.. Först några Gråsparvar, dom är alltid stabila..

***

Sen dök några Gråsiskor upp..

***

En fin Skata som satt och käkade nötter vid en matning noterades också..

Fotat med Z50 + 300 mm. PF för de som är nyfikna..     Tack för mig!

Inlagt 2021-01-19 23:26 | Läst 862 ggr. | Permalink
Jag tycker gråsparvar blir allt svårare att hitta men det kanske fortfarande är gott om dem på ett ställe som Tanto och på sommaren vid caféer och dylikt. Här i Knivsta får jag leta efter dem pch vi har aldrig haft någon i matningen hemma. Fin bild med den röda bakgrunden och förstås gråsiskorna, den som tittar upp från snön och de som sitter på växterna i synnerhet. Vi har haft en i matningen än så länge (som jag har sett).
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2021-01-20 12:26
Hej! Det är nog som du säger angående Gråsparvar rent allmänt tyvärr! Dom är trevliga med sitt väldigt sociala flockbeteende, när jag stannar till kommer dom ofta flygande och sätter sig på 2 m. avstånd och betraktar mig.. Hur många arter gör så.. Pilfinkar finns det nog här i samma mängd men dom är 'snäppet' mer skygga.. men lika trevliga dom! Och i brist på andra arter den här vintern så duger dom gott.. Det är fint med 'stabila' arter, man kan lita på dom på något sätt! Man vill ju fota nånting.. Nu blev jag överraskad av Gråsiskorna, borde ha sett dom redan i november om det hade varit som det brukar vara.. men naturen är ofta olika år från år.. Det ger ju en viss omväxling också! Vissa år ser jag hundratals både Grå och Grönsiskor i Alträden nere vid Årstaviken, i år har jag inte sett någon där.. Tack! Lena.
Hälsn!
Fina bilder på gråsiskorna och snö. Har inte sett några gråsiskor ännu, snön är borta men vi har gråväder. Men allt har kanske en vändning, igår beställde jag ett 300/4 (hade inte lust att vänta längre utan det fick bli ett begagnat för 16000, fick ner det 1000:- iaf). Så om en vecka så kanske jag har både objektiv och gråsiskor. Snö är väl mer tveksamt men det skulle nog bli lite kallare igen.
Svar från ehrsa 2021-01-20 12:42
Hej! Ja, det känns som det (hittills) inte är något 'siskår' den här vintern.. allmänt! Men dom är väl ofta en 'invasionsart', men just den här vintern har dom nog en nedgång i populationen.. kanske dom har 'fastnat' i Finland eller ännu lite längre österut.. Men det kan ju dyka upp fler framöver, vi får hålla span! Dom är trevliga och ofta tämligen orädda dessutom! Tycker du gör helt rätt angående 300 PF, själv ångrar jag att jag inte köpt den tidigare, den är så pass bra! Ihop med Z50 så är den en dröm att bära på jämfört med de tyngre telezoomarna! Jag behöver aldrig tveka om att ta med det objektivet, de andra (80-400 eller 200-500) kan jag tveka om ifall jag orkar bära med mig en hel eftermiddag, för att inte tala om att cykla med sommartid ut mot Djurgården.. det går oftast inte! Nu är det bara att cykla iväg, med 300 mm. PF så är det inte jobbigt alls! Dessutom är det så 'snabbt' och skarpt! Jag antar att du 'rapporterar' om köpet framöver.. Vi är flera här på bloggen som köpt det nyligen nu! Här är det också värsta gråvädret idag.. kanske den lilla snö som finns här nu försvinner på ett par dagar..? Tack! Peter.
Hälsn!
Bild 8, Visslar den till dig där ;)
Fina bilder på småfåglarna här och närbilden på skatan var ju inte dålig den heller!
Och nu när minusgraderna och snön äntligen kom så ska det bli plus och regn här igen....
Svar från ehrsa 2021-01-20 12:49
Hej! He he, ja en liten fin vissling tyckte jag mig höra där.. 😗 Man kan nog säga att vädret är växlande.. Men lite längre vinter än så här vill jag gärna ha.. Januari och februari får det gärna vara vinter sen kan ju våren få komma smygande lite sakta.. 😎 Tur att 'vardagsfåglarna' finns här och en och annan siska.. då är jag nöjd! Här är värsta gråvädret idag, solen gav upp typ..! Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2021-01-20 20:32
Klart den visslade 😁
Ja jag vill också ha mer vinter, gärna februari ut. Detta gråa trökväder är så trist....
Kul med lite fågel i området. Knappt sett några på ett tag
Svar från ehrsa 2021-01-20 12:54
Hej! Ja, det är tur att det finns några aktiva matningar här bland kolonistugeägarna! Dom håller lite fart på småfåglarna här.. Gråsiskorna var trevligt, det är en typisk vinterfågel för mig, men det har varit dåligt med dom den här vintern hittills.. kanske de här individerna var en indikation på att dom kanske är på gång nu trots allt? Man får hålla ut i gråvädret nu, rätt vad det är så dyker något spännande upp.. Tack! Ninni.
Hälsn!
Fina bilder på fågellivet. Gråsiskorna är jag lite extra förtjust i. Fina bakgrunder på gråsparvarna.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2021-01-20 12:57
Hej! Ja, tur att 'vardagsfåglarna' finns här.. utan dom blir det lite trist när man går ut! Och gråsiskorna var trevligt, har saknat dom hittills i vinter! Dom är ju ofta tämligen orädda även om dom är lite nervösa i flock.. Känns bra att få se åtminstone en 'vinterfågel' den här lite tvekande vintern.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Tycker dom mer ”vanliga” vinterfåglarna på sätt och vis är lika vackra som de mer färggranna! Här har du en serie fina bilder och både gråsparvarna och gråsiskorna har ju både färger och teckning som gör att dom smälter in i buskarnas grenverk. Gråsiskorna vet jag var vanliga på den tiden jag var i fjällen på sportlovsveckorna, härnere sällan.
Överhuvudtaget är det otroligt lite fågel vi ser på våra promenader den här vintern, vi går ju inte i skogen och passerar inga matningar. Säkert beror det också att jag alltmer sällan är ute på egen hand , tillvaron blir gradvis mer splittrad, hälsningar Björn
Svar från ehrsa 2021-01-20 13:15
Hej! Ja, våra vardagsfåglar (Gråsparv bl.a) får man inte förringa! Dom är trevliga dessutom och kommer gärna flygande och sätter sig nära.. hur många andra fåglar gör det? Gråsiskorna blev en bonus och är de första som jag kan fota den här vintern, även om jag tror mig ha hört dom uppe i en del träd, men som inte har kunnat dokumenteras p.g.a. gråvädret som varit.. som idag! Gråare kan det inte bli! I fjällen häckar väl Gråsiskorna i den låga vegetationen där. När det vissa år varit gott om dom här under vintern, så är det troligen flockar som kommit hit från Finland och Ryssland, gärna då med ostliga eller nordostliga vindar under hösten. Jag har också sett lite med fåglar här förutom de vanliga vardagsfåglarna, tur att dom finns!
Ja, inte är det lätt det här med en anhörig som har en sjukdom så där.. Du är en hjälte, du är ju ingen ungdom heller.. Själv har jag en 88 årig mor som hamnade på hjärtintensiven i Västerås för en vecka sen efter att ha svimmat ensam hemma och slagit i huvudet. Hennes hjärta har alltid haft väldigt låg puls, nu uppmättes den stundtals till 20/min. hon fick också ett stillestånd på 15 sek. när hon var inlagd.. Nu har hon en pacemaker som ger henne minst 60 slag/min. Hon är hemma sen två dagar och mår riktigt bra nu! Tack! Björn.
Hälsn!
Khalad 2021-01-20 22:16
Skönt att det gick bra med hjärtstilleståndet. Min mamma hade också pacemaker de sista , vad kan det varit, 10 åren kanske? Hon blev 97, nästan 98. :-)
Hej. Fina bilder som vanligt från dig.
Vet inte om jag berättat det tidigare. Jag hade som barn en skadad gråsiska med ena vingen hängande, som vi fixerade i läge(Hane) som blev hela familjens älskling. Den blev enormt tam, var alltid på köksbordet när vi käkade frukost käkade filmjölk kollade på tv, älskade morsan. Så småningom en dag flög den frisk iväg.
Det var stor saknad men kul ändå att det kunde flyga obehindrat igen.
Bengt H..
Svar från ehrsa 2021-01-20 13:35
Hej! He he, din historia om er Gråsiska tål att återberättas om och om igen! Jag har hört den och tycker den är fantastisk! 'Andra' kanske inte har hört den, hoppas dom gör det nu! Det är såna positiva berättelser man behöver nu i dessa knäppa tider.. 😕 Tack! Bengt. Vi får sitta hemma och redigera en sån här gråvädersdag.. Det finns alltid för mycket kvar att redigera känns det som..
Hälsn!
Den är fin den lilla Gråsiskan med sin röda fläck..och syrenen är på hugget och väntar på våren..
Ser nästan ut som Skatan somnat :)
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2021-01-20 17:04
Hej! Ja, Gråsiskor gillar man, dom hör vintern till i mina trakter! Men den här vintern har det hittills varit brist på dom.. Orädda är dom många gånger och hyfsat lätta att fota! Aha, en syrén tack för det! Tyckte jag hörde skatan rapa där den satt.. magen troligen full .. Tack! Gunte.
Hälsn!
Hej,
Man saknar gråsparvarna i stadsmiljön. Förr i tiden när man var liten fanns de överallt. Ja de kallades till och med gråbusar när de tiggde vid kafferepet.
Läste som liten om en gråsparv som var tam hos en författare. Den var så intelligent att den kunde ha en liten penna i näbben och dra streck. Då ville jag också ha en tam gråsparv.
Ha det gott
Bob
Svar från ehrsa 2021-01-20 21:42
Hej! Går man långt tillbaks så var den tydligen vanlig där det fanns mycket hästar i rörelse, där dom då hittade föda i Hästars spillning, t.ex även i städer, men sen är det nog där många människor rör sig eller sitter och fikar och liknande, det är där dom trivs! Här vid kolonistugorna finns det en hel del ätbara fröer bland allt som odlas och även aktiva fågelmatningar, och fikande människor även nu vintertid om vädret är fint, och dom tycks ju gilla oss människor och verkar ha lärt sig att vi sällan är elaka mot dom.. Det var en fin berättelse om Gråsparven du berättar om, sånt värmer! Tack! Bob. Ha det så bra!
Hälsn!
Hej jan.
Jag hörde och såg en massa "Musvitter" igår utanför mitt toalettfönster. För det första har jag inte kameran med där och för det andra är jag inte den stora fågelfotografen :-) Jag lämnar det till dig och andra experter.
Jag faller mest för gråsparvarne i den första och skatan i den sista.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Gråsparverne är i nedgång i DK. Det är mest "skov"-sparv (brun keps) som jag ser.
Svar från ehrsa 2021-01-20 21:52
Hej! Tur att du inte har kameran med på toa.. då hade vi nog fått ringa någon med 'vita rockar'.. ☎️ 🚑 Gråsparvar är trevliga fåglar, dom verkar ju gilla oss människor dessutom men det är nog som du säger, och dom minskar här också! "Skovsparv" finns här också, möjligen är det lite färre med dom här jämfört med Gråsparv..? Själv uppskattade jag Gråsiskorna lite extra mycket, det är dom första jag ser den här vintern.. en del vintrar kan jag se dom här i flockar på 100 st. eller mer.. Tack! Erik.
Hilsen!
Trevlig serie på Gråsparvar som inte hör till mina matgäster och Gråsiskorna ser för gulliga ut, slutligen en fin Skata som jag däremot ser ganska ofta.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2021-01-20 23:01
Hej! Ja, Gråsparvar är trevliga fåglar, som är väldigt sociala med varann men även med oss människor känns det som, och fåglar som gillar oss måste man ju gilla.. Det var extra kul med Gråsiskorna, har saknat dom hela hösten och vintern hittills! Men dom är lite av 'invasionsart' så de kan variera mycket i mängd från år till år, och antagligen är det en 'svacka' med dom här just i år! Inga Grönsiskor har jag heller sett.. Kanske har dom fastnat i Finland och Ryssland den här vintern, eller så dyker dom upp framöver.. Skator har jag bra av här och dom är rätt så orädda dessutom, det är sällan problem att fota dom här! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!