Att spegla det jag gillar.

Årets första bilder..

Årets första dag bjöd på riktigt njutbart väder här i Stockholm, och några plusgrader dessutom.. det verkar kunna fortsätta ett par dagar till också, det tackar man för.. så här är lite bilder från mitt närområde Tantolunden på Södermalm, fotat mestadels med ett 200-500 mm. + en 1,4 x ext. (Nikon version II) vilket ger 280-700 mm.

Redan hemma förstod man att det blir en fin nyårsdag.. 2019

Första fågelfotot för året blev en badande Talgoxe.. förmodligen första badet för året för den..

Andra fågel nu under det nya året blev den i vinter så vanliga Gråsiskan..

Lite 'bling' vid en kolonilott..

En Magnolia är beredd för andra tider..

Fint motljus genom markvegetationen..

Ett gräs..

Nere vid viken är någon inne i sin 'telefonkupa'.. istället för att lyfta blicken och se det vackra..

Ett 'ålderdomligt' träd som tycks trivas vid en av kolonilotterna.. lär ha funnits även för nån miljon år sedan, om jag minns rätt.. enligt koloniägaren.

Tack för mig!

Inlagt 2019-01-01 23:56 | Läst 772 ggr. | Permalink
Motljusbilderna är verkligen fina och den badade talgoxen kan jag ju inte motstå. God fortsättning Jan.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-01-02 11:42
Hej! Ja, det kändes som ett 'lyft' att få gå ut den här fina nyårsdagen! Badande fåglar gillar man alltid.. och dom bryr sig inte alls om årstiden.. dom är lite av livsnjutare! Låter kanske konstigt men det känns lite som att det verkligen har blivit lite ljusare nu, tycker man märker det redan.. Såg på TV4 i morse där dom visade solens upp och nedgång att nu går solen ner 15:00 här i Stockholm, det är 9 minuter senare än för bara en vecka sedan.. Tack! Lena. God fortsättning!
Hälsn!
Njutbara bilder..härnere blåser det som f.n så det blir en del innesittande.
Ha en god fortsättning..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-01-02 11:59
Hej! Ja, det var fint att kunna ta sig ut i solskenet och fota lite redan första dagen på det nya året! Känns som en bra början på året.. Här blåste det värsta under natten som var, men vindarna kom från en riktning som gjorde att dom inte kom in mot fönster eller balkong, så natten blev lugn! Såg på SMHI att våghöjden vid Finngrundet norr om Upplandskusten var 8,72 m. och det blåste 38,5 m/s vid Örskär, Upplandskusten det också.. Tack! Gunte. Ha en fin fortsättning du också!
Hälsn!
God fortsättning. Var också ute i går, men man fick verkligen hålla i hatten, höll på att blåsa bort, men sol var det.

Det blev ju bra med TC, har funderat på om man skulle köpa en sådan som komplement till 200-500

Ser ut som ett apträd, har funderat på ett sådant men de är fruktansvärt dyra, runt 600:- för en på en halvmeter, kanske på någon höstrea om vi har någon plats kvar i kolonin

Fina motljusbilder
Svar från ehrsa 2019-01-02 12:41
Hej! Här blåste det som mest under natten, men vindarna gick parallellt med den fastighet jag bor i så dom märktes inte så mycket.. Såg på SMHI att våghöjden vid Finngrundet norr om Upplandskusten var 8,72 m. och det blåste 38,5 m/s vid Örskär, också det vid Upplandskusten. Tack för info om växten! Försökte Googla på den men visste inte orden att googla på.. Det är absolut ett Apträd i sista bilden! Det ser ut som en extra grön och vacker och 'symmetriskt' barrträd sett på lite håll, men det är ju inte barr, det är nått annat som täcker grenarna.. Det är väldigt vackert i alla fall, även nu vintertid! Det är bara en 'kolonist' bland alla koloniträdgårdarna här som har detta exklusiva träd! Jag skulle gärna ha en sådan om jag hade en trädgård!

Mitt TC-14 II köpte jag för säkert 4 år sen i samband med mitt köp av mitt zoom 80-400 mm, men jag tyckte inte att den 'kombon' var så jättebra.. jag kunde lika gärna beskära bilden så att motivet blev 'större', istället för att använda TC.. så jag har inte använt det så mycket. Däremot så är TC:n bättre när jag har det på mitt 200-500 mm. Jag tycker inte att jag kan klaga på speciellt mycket sämre skärpa när jag använder det till mitt 200-500 ! Tycker det blir riktigt bra faktiskt! Men nackdelen är ju att det blir med automatik f/8 istället för f/5,6.. Dessutom så kör jag mitt 200-500 nästan alltid med f/6,3 istället för f/5,6 detta eftersom en liten 'nedbländning' av ett objektiv alltid ger lite bättre skärpa.. jag tar hellre lite högre ISO (auto-ISO) med lite bättre skärpa än lägre ISO och därmed lite mer oskärpa från objektivet..

Det här gör att när jag använder TC ihop med 200-500 så väljer jag f/9 istället för den största öppningen som blir f/8. Bilderna här ovan är alla tagna med f/9 och ett något högre ISO än annars, men bruset från det högre ISO:t är ändå helt hanterbart.. är motivet mörkt så väljer jag ju f/8 så klart.. :-) Jag tycker inte heller att autofokusen blir långsammare med TC monterat. Det är ett enkelt sätt att få brännvidden 700 mm.. Jag kommer prova mer framöver att använda TC + 200-500 mm. mycket för att jag använt den kombon så lite att jag behöver förstå vad den kombon verkligen klarar.. Jag önskar att den tredje 'generationen' av TC 1,4 hade funnits när jag köpte min 'andra' generation, för den är lite bättre än min generation 'två' som jag har, så eftersom min 'generation två' ändå fungerar bra, så måste ju 'generation tre' fungera väldigt bra, tror jag! Och den nyaste TC:n heter ju AF-S Teleconverter TC-14E III . Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2019-01-02 13:37
Har du sett dessa tester, med och utan TC med 200-500. Jag har ju D750 och D7200. Funderar på att köpa D500 och det blir nog en sådan när jag ser en till rätt pris. Har även funderat en D810 men man förlorar ju 1,5 förstorningen mot DX. D500 vinner iaf för bättre AF för en D810 med TC ger nog inte bästa AF även om den klarar ISO bättre än DX

https://photographylife.com/reviews/nikon-200-500mm-f5-6e-vr
Fina härliga bilder från det nya året.
Haha gillar att talgoxen tar sig ett "nyårs bad" :)
Svar från ehrsa 2019-01-02 12:48
Hej! Visst är fåglarna roliga när dom badar! Dom gillar verkligen att få bada även när det är vinter, man ser att dom verkligen njuter.. Och det blir ofta fotomässigt väldigt fint, man får välja kort slutartid där.. Tack! Joakim, och God fortsättning!
Hälsn!
Joakim88 2019-01-02 13:44
Jag visste faktiskt inte att de gillade att bada även vintertid. Trodde att de frös hehe. Roligt att veta :)
Korta slutartider är det som gäller ja!
Tack och detsamma :)
Hej, såg trädet på sista bilden på botaniska i Edinburgh, ett riktigt stort träd men förskräckligt vasst och ogöstvänligt. Minns ej namnet. Talgoxen som badar är kul, en stupränna är ju ett avskilt megabadkar för en liten fågel.Det där med telefon håller jag med om, ser deprimerande ut.
Svar från ehrsa 2019-01-02 17:11
Hej! Det är säkert samma träd du berättar om.. det här 'trädet' är kanske 120 cm. högt än så länge.. Det är väldigt vackert, det är så symmetriskt och så perfekt i både form och den gröna färgen, ser nästan ut som det skulle vara ett plastträd sett på håll.. Förra gången jag hade en fågel som badade i samma hängränna var en Gärdsmyg.. fick fina bilder på den också, det är nog två år sen.. Ja, folks 'telefonvanor' har urartat helt.. Själv så köpte jag en helt ny mobil för drygt en månad sen, en CAT 35b, en ny telefon som t.o.m. har mekaniska knappar.. helt underbart! Den har också WIFI Bluethooth GPS FM-radio bl.a. Och har en underbar batteritid på 30 dagar.. Och det verkar stämma har jag märkt, beroende på hur mycket man snackar så klart.. Men jag är inte ständigt uppkopplad, jag gillar inte det! Uppkopplad det är jag bara hemma, eller om jag vill vara uppkopplad nån gång så tar jag med min 7 tums Samsung-platta, den ryms i en jackficka.. Jag använder min mobil som en telefon att ringa och SMS:a med det räcker för mig, jag blir bara irriterad av att surfa på mobiler med oftast för små skärmar, så var min förra mobil, en 'smartphone' där jag aldrig ville använda det 'smarta'.. Det var jätteskönt att gå tillbaks till en mobil med knappar igen.. :-) Den känns hittills väldigt bra och kostade 1400:- Jag har sällan mer än c:a 70:- per månad i mobilkostnad.. ingen abonnemangskostnad. Tack! Stefan,
Hälsn!
Härligt bling och motljus! Du blåst inte bort med kameran hoppas jag!
God fortsättning på det nya året!
Mycket fina bilder du bjuder på igen! Kul att talgoxen hittat ett litet bad.
Motljusbilderna blev lyckade. God fortsättning Jan.

MvH
Johnny