Att spegla det jag gillar.

Åter till 'pölen'..

Min 'pöl' ligger på Årstafältet söder om Söder, i Stockholm. Den har inget namn som jag känner till och är en del av reningen av dagvattnet som rinner från Östbergahöjden bl.a. innan vattnet sedan hamnar i Årstaviken. Det finns en del djurliv här, och åtminstone de tre senaste somrarna så har det funnits ett par Rörhönor här, med trolig häckning. För drygt en vecka sedan när det fortfarande var varmt så var jag där och spanade, och jag såg två rätt så små unga Rörhönor, och en vuxen. De små känns som de bara var någon vecka gammal.. känns sent! Läste att dom ofta har två kullar, varav den första i maj, så det här var tydligen andra kullens ungar..

Eftersom det här var en varm dag ville jag också se om Tornseglarna kommer hit och 'skopar' vatten som jag såg och lyckades fota för två somrar sedan, kan ses här: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/hur-slacker-tornseglare-sin-torst.htm#comments 

Och visst gjorde dom det! Med 5-10 minuters mellanrum så kom det små flockar med Tornseglare som var och en gjorde några försiktiga men ändå resoluta neddykningar där dom bara precis nådde ner till vattenytan med undre näbbhalvan. Min teori är att dom vid varm väderlek 'skopar' i sig lite vatten som dom också tar med sig hem till boet där ungarna kanske ligger under ett hett plåttak..

Pölen..

Här finns en hel del Mört!

Rörhöna

Och här är en del bilder på dess 'trasselsuddar' till ungar..

Och Tornseglarna fanns ju där, denna varma dag..

Tack för mig!

 

Inlagt 2016-08-02 19:14 | Läst 901 ggr. | Permalink
Årstafältet är en plats som jag alltid bara åkt förbi, har aldrig stannat där. Men det ska det bli ändring på, nu när jag sett dina bilder! Det verkar ju jätteskönt där!

Jag undrar om några av "mina" tornseglare tankar i den där pölen. De kan ju flyga ganska långt på sina rundturer har jag förstått, och snart är det dags för dem att starta sin riktiga långresa.

Ha det gott! /Thomas
Svar från ehrsa 2016-08-03 11:56
Hej! Årstafältet har man nog normalt inte som ett speciellt 'mål' om man inte råkar bo i närheten, men det är faktiskt väldigt fint, som en oas bland omgivningarnas bebyggelse! Jag cyklar rätt ofta genom Årstafältet när jag cyklar till och från bussgaraget i Gubbängen, och tidiga morgnar kan det vara magiskt vackert där när dimman ligger tät, bara just där dessutom! Även andra tider på dygnet är det också fint , och fortfarande finns spår av den ursprungliga 'Göta landsväg' där.. vägen söderut långt innan Essingeleden och E4:an..! Lätt att åka dit kollektivt med tvärbanan från Liljeholmen, den har en station som heter Årstafältet. Väl värt ett besök tycker jag, för inom några år ska man börja bebygga fältet, vad jag vet..! Tack! Thomas.
Hälsn!
Svar från ehrsa 2016-08-03 21:20
Glömde kommentera angående Tornseglarna.. Visst skulle även Tornseglarna från Fruängen kunna nyttja den här 'pölen' på Årstafältet, dom är ju fantastiska flygare! Kanske att dom har närmare till Långsjön vid Herrängen, men det gäller att det är små vågor, så sjön får nog inte vara för stor! En Tornseglare lever sitt liv i luften bokstavligen, utom just när den häckar. Skulle den hamna i vattnet så är det 'kört' för den.. Den kan inte ens flyga iväg från plan mark, utan måste klättra upp på något för att kunna få luft under vingarna, och då kunna flyga iväg..
Hälsn!
Fina bilder...och tänk vad det finns i Sthlm!
Svar från ehrsa 2016-08-03 21:14
Hej! Lena. Ja, jag tycker jag har 'fullt upp' att hinna besöka det som jag tycker är fint här i Stockholm, och då menar jag med en viss regelbundenhet, vilket jag gärna vill! Fina platser vill man oftast återkomma till, gärna i olika årstidssammanhang också, Årstafältet är en sådan plats tycker jag! Krya på dig Lena!
Hälsn!