Att spegla det jag gillar.

Att vara 'med' Rådjur..

***

Lite av den känslan fanns när dessa bilder på Rådjuren togs här, för drygt en vecka sedan! Men promenera det behövdes inte, jag stod i stort sett still på exakt denna plats i mitt närområde, som här är bland kolonilotterna i Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Mitt i panoramat här fotat med Iphone 12 så går det att se en Råbock och en Råget. Några bilder togs även borta vid 'grindporten' till höger en liten bit bort här, annars så var det zoomen som fick jobba och känslan blev som om jag gick nära snett bakom dom, och som sagts nära..

**

Resten av bilderna här är fotade med Z50 + Z 180 - 600 mm. som då blir 270 - 900 mm. Känslan var att jag gick 'med' dessa fina och orädda Rådjur här, tack vare 'lång - zoomen', jag behövde inte flytta mig och skrämma dom, det gick fint att zooma istället.. Och ibland var dom t.o.m. för nära för 270 mm.. De här Rådjuren vet att innanför staketet så är dom trygga och utanför så håller vi människor till! Känner dom sig otrygga så hoppar dom elegant och lätt över staketet och byter till en annan kolonilott, det har jag också fotat tidigare, i en annan blogg..

             

**

             

**

Tack för mig!

Inlagt 2024-03-17 22:10 | Läst 229 ggr. | Permalink
Vilket fint möte med rådjuren du fick och superfina bilder. Det är precis så som jag känner med "våra" rådjur som kommer in i vår trädgård. Gillar speciellt bilderna då de är båda tillsammans men också de fina, tajta närbilderna. Mycket trevligt att få ta del av.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-03-17 22:29
Hej! Lena. Ja , de är nästan 'löjligt' nära här.. Oftast mellan 5 - 10 m.. Och dom verkar helt trygga med att vara 'inhägnade' av de här staketen, dom vet att inte vi människor hoppar in till dom, de har ju gått här bland kolonilotterna åtminstone sedan augusti förra året, lika orädda då.. Skulle man gå in till dom så hoppar dom bara enkelt ut, har ju det på bild i tidigare bilder i en annan blogg! Kul i alla fall, tror dom visade lite extra 'ömhet' mot varann här, troligen kan det vara kid på gång framöver, gissar jag.. Tack!
Hälsn!
Lena Holm 2024-03-17 22:38
Hej Jan,
om det är kid på gång så har det varit det sedan augusti förra året. Rådjur parar sej på hösten och har sedan "fördröjd implantation". Embryot börjar växa till sej efter nyår föds i maj, men själva akten ägde rum för rätt länge sedan.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-03-17 22:57
Hej! Igen, ja jag skrev aldrig det.. Deras 'graviditet' pausas väl lustigt nog.. Minns det från min 'jägarexamen' jag tog nån gång på 90-talet i Fredrika i Lappland.. Har dock aldrig jagat annat än pappersälgar på skjutbana, och lerduvor med en hagelbock för att få godkänt 'examen'. Kommer heller aldrig att jaga, men var mest nyfiken på hela 'konceptet'.. Jakt det får det bli med kamera och inget annat.. 📸 Hälsn!
Snyggt, fina bilder på rådjuren. Det kan vi inte få på kolonin för vi har ett två meter högt stängsel runt området, staketet är ju bra för växterna iaf.
Svar från ehrsa 2024-03-18 12:05
Hej! Peter. Det är trevligt med dessa fotovänliga Rådjur som rör sig här i absoluta närområdet! 'Kul' att dom lärt sig att dom är säkra innanför de här röda staketen, och att vi människor inte följer dom in dit.. Koloniägarna är inte där speciellt ofta den här vintriga årstiden, så dom stör inte heller Rådjuren.. Vill dom så hoppar dom enkelt över staketet, det gör inte vi människor.. Kul med ett telezoom som levererar fina bilder där man dessutom måste zooma ut och inte bara in.. Tack! Hälsn!
Är alltid både förvånad o imponerad av hur mkt fågel- o djurliv det finns mitt inne i storstan. Roligt tycker jag, vi är inte så separerade som vi tror! Just fåglar tror jag du ser o har mer av bland kolonilotterna än vad jag ser på mina promenader. Tänker att storstan ändå är rätt stor o att fåglarna samlar ihop sig i grönområdena. Ute på landet är det grönytor överallt så utan särskilda matningsställen är det faktiskt färre fåglar.
Fina bilder på rådjuren, roligt att dom är så orädda! Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2024-03-18 13:19
Hej! Björn. Håller med dig helt om analysen av djurlivet här 'innanför tullarna' i Stockholm, det förvånar mig också ofta! Och ibland tror jag att en del arter inte heller vill ha det för lugnt.. Som i en skog ute på landet. Dom gillar kanske också att det finns lite liv och rörelse, och på nått sätt kanske dom förstår att det är ingen som 'jagar' dom här inne i stan, som man kanske gör ute på landet med viss regelbundenhet.. Sen har ju Stockholms geografi en viss dragningskraft för fåglar som ofta följer sjöar och vattendrag och kustlinjer.. Vintertid så fryser aldrig Norrström och Stockholms Ström till helt, då samlas många sjöfåglar här, medans resten av Mälaren och innerskärgården kanske ligger helt frusna, i år låg isen mestadels ut till 'mellanskärgården', sen försvann de tvåsiffriga minusgraderna och kom aldrig tillbaks.. Och fjärdarna började öppna upp sig! Stockholm råkar ligga 'strategiskt' bra till för både människor och många djur, det är väl därför 'Vikingarna' (?) stannade till här och grundlade staden, med kanske 'Gamla Stan' som första 'stopp' mellan Mälaren och saltsjön, där det förmodligen inte frös till helt, inte ens på vintern.. Tack! Hälsn!
Hej Jan.
Härliga bilder på de charmiga djuren.
De kommer också in i Roskilde stad. Särskilt en koloniträdgårdsförening får många besökare. Vi har inte sett någon i vår kolonilott. Här kommer räven och igelkotten.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2024-03-19 11:36
Hej! Erik. De är fina och det är trevligt att få se Rådjur så här nära dessutom på en ö som Södermalm är, och dom är inte stressade alls trots närheten till människor.. Dom vet att innanför de röda staketen så får dom vara ifred! Vi människor håller oss utanför.. Utom kanske nån enstaka 'koloniägare', men dom är kanske inte där mer än en gång i veckan, än så länge! Tack! Hilsen!
Riktigt trevliga bilder från rådjursmötet. Dom gillar väl när lite friskt grönt tittar upp genom alla torra löv. Blir nog avkomma vad det lider, dom verkar trivas ihop.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-03-20 10:03
Hej! Gunte. Ja, det är trevligt det här.. Att Rådjur kan bli så här pass 'tillåtande' till människor så här måste man ju gilla.. Dom har blivit helt 'domesticerade' på nått sätt! Det är mestadels äldre (65+) människor som har dessa kolonilotter, och dom är sällan där under vinterhalvåret så Rådjuren har lärt sig detta, och käk finns det i varierad grad.. hela året förmodligen! Och nu börjar det ju komma upp en del grönt dessutom.. Tror också på 'kid' till våren nu, de hade två kid förra sommaren, vi får se! Tack!
Hälsn!

Här fotades dom, zooma gärna ut: https://kartor.eniro.se/?c=59.313660,18.044105&z=20&l=hybrid&g=59.313660,18.044105