Att spegla det jag gillar.

Bara en dagstur..

Jag har en favoritö i Stockholms ytterskärgård som jag gärna återkommer till varje år, och den har jag ju bloggat en del om även under tidigare år, och ön heter Tärnskär och ligger Här! 'Flygfotovarianten' finns Här! Den är fantastisk på många sätt, inte minst fågelmässigt! Eftersom den ligger ytterst av alla öar och är relativt stor (800 m. lång) så är det mycket flyttfåglar som gärna stannar till här både under vår och höst, flyttande fågel som då följer Sveriges kustlinje och som inte vill flyga ut över havet.. det är en bra rastplats helt enkelt! Ejdersträcket brukar vara magnifikt under våren, och tusentals Alfåglar brukar övervintra här och då oftast i vattnen utanför ön, men även på öppna fjärdar innanför. Men det är också en ö dit fritidsbåtsägare gärna åker till sommartid, den har en unik och badvänlig lagun på sin utsida där vattnet ofta är lite varmare än i havet, det kan skilja hela 5°! Det här besöket i veckan som gick innebar 38:e året som jag har besökt ön, och det blev likaså att ännu en båtsäsong kommit till.. den 38:e med samma båt..

Nu för tiden blir det bara något enstaka besök på ön per år, förr blev det ofta besök under nästan alla årets månader, och något enstaka år även besök under 'alla' årets månader.. Eftersom jag valt bort att ha bil som boende i stan sedan år 2008, så krävs det en del logistik för att komma iväg numera.. När jag vill ut så brukar jag hyra en bil med dragkrok hos OK/Q8, så jag får hålla lite koll på väder och vind i förväg för att jag sedan ska kunna ta mig ut till Tärnskär, blåser det lite för mycket så kommer man helt enkelt inte iland där.. hela havets vågor ligger ju på..

Fotat mestadels med Nikon1 AW1 och 6,7-13 mm. telebilderna togs med D800E och 80-400 mm.

'Logistiken'..

Djuröbron med Djurö till vänster, där är jag född och uppväxt..

Nämdöfjärden.. Här!

Runmarö kanal

Utanför Runmarö..

Här börjar skärgården öppna upp sig och man kan ana en fri horisont.. i höjd med Rågskär..

Men än finns det några skärgårdar att ta sig igenom, t.ex. Långviksskärsområdet borta till vänster i bild..

Kisspaus.. Hallskär i bakgrunden till höger, och Bullerö bakom den gröna ön lite till vänster i bild..

Äntligen 'havet' med Tärnskär där ute..

De buskage (Gråvide) och Rönnar som ses här brukar alltid innehålla en hel del småfåglar, nu när det blivit 'flyttider'..

Inloppet till lagunen, fick ro in.. det är en tröskel just där, innan det blir djupare..

Lagunen har sandbotten och är som djupast kanske 1,5 m. innan den grundar upp mot en sandstrand..

Sen kom fler..

Fortsättning följer..     Tack för mig!

Inlagt 2019-08-31 13:26 | Läst 824 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Fina bilder från havet. Framgick inte var du fick båten ifrån, är det din? Det är nog nu en 10-15 år sedan jag hade båt senast, har haft två stycken med en 5-10 år i mellan. Just att gå genom trånga sund och mellan öar tycker jag var tjusningen (som du visar i dina bilder), jag var ute i Kungsbackatrackten, oftast utan direkt mål, men det fanns ju vissa favoritplatser man gick till. Men båda gångerna jag hade båt så blev den inte utnyttjad så mycket så man tyckte dessa turer var värt arbetet med att ta upp och lägga ner den.
Svar från ehrsa 2019-08-31 14:33
Hej! Jodå, båten är min.. Köpte den på båtmässan våren -82, har bara bytt motor en gång. Själv har jag varit ute extremt mycket med den alla månader på året, de år som har varit hyfsat isfria.. Åkte till Gotska Sandön 1988 straxt efter midsommar, bl.a.. Hissar jag motorn lite så kan jag köra i stort sett där bara kajaker eller Kanadensare kommer fram.. håller med dig om trånga sund.. det är där jag väljer att åka! Det tar 1 timme att åka ut till Tärnskär och är c:a 3 landmil från Bullandö Marina där jag har båten. Den här gången blev det en lite längre tur för att jag åkte ut och tittade/fotade Gråsälar ytterligare 7 km. längre ut.. tror jag landade på kanske 7 mil t.o.r.. Glömde nollställa GPS:en så det fanns andra spår med där också.. Mer blogg kommer härifrån! Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2019-08-31 16:49
Imponerade båt, både att hålla så länge och klara sjön när du kommer i öppet hav. Har du den uppblåst under vintern inomhus? Jag hade en ryds tumlare och en cresent 434, man jag tyckte det var otäckt när man fick öppen sjö som slog in över båten. Jag gick som längst från Kungsbacka och ut till Malön och runt i den skärgården som ligger söder om gottskär på Onsalahalvön. Man börjar längta till båt igen när man ser dina bilder, kanske är det för lite skärgård i sundet hör nere men man kan ju gå till ven
Svar från ehrsa 2019-08-31 18:35
Hej! Ja, jag är också imponerad minst sagt! När den köptes så hoppades jag att jag skulle kunna ha den i 10 år, nu har det gått 38 år.. Själva materialet i skrovet är ju inte gummi, det är snarare ett väldigt starkt men mjukt plastmaterial, hypalon lär det vara, klarar även en hel del is om man kör sakta.. här kan man se hur starkt det är: https://www.youtube.com/watch?v=g9OcKFNEwEg
Ute på havet åker jag aldrig när det blåser för mycket! Om jag åker ut själv (gör jag nästan alltid) så har jag en gräns vid 7-8 m/s beroende på vindriktningen, kommer vinden inifrån land så finns det många öar att ta lä ifrån, men blåser det utifrån havet får man bedöma där på plats om det ens går att gå iland på Tärnskär.. Även dygnet efter att det har blåst mycket utifrån havet så går det ofta så stora dyningar där ute att det inte går att ta sig iland.. Man kan inte åka i planingsfart i för mycket motvåg, det slår för hårt.. då får man åka i icke planingsfart, däremot går det bra med 'sidvåg', då fungerar det med planingsfart.. stora medvågor går jättebra, då surfar man på vågorna.. Båten står alltid uppblåst på en båtkärra, året om. Och har gjort så sedan 1982.. Och den har alltid en presenning runt sig med en typ av nockbräda (rundstav) som vilar på motorkåpan bak och på vindrutan med ett par 'krysstöttor' (rundstav det med) mitt på. Så regnar det eller snöar så rinner nederbörden oftast av, även snö bara det blir blidväder.. Båten är i princip alltid 'vinterförvarad/täckt' när den står på land, och den står alltid utomhus, kyla konserverar! Och det tar drygt 15 minuter att iordningsställa den för sjösättning, och ungefär samma tid för att göra iordning den efter en båttur. Så båten är alltid vinterförvarad kan man säga.. Det som 'sliter' på en 'gummibåt' är solens strålar (som all plast) och så kan sand skava en del under durkarna eftersom båten rör sig om det är en del vågor, så det är bra om man undviker att dra in sand i båten, sen kan man smörja in båtmaterialet med lite medel ibland som kan hindra ytan att torka ut, men det är mer än 10 år sen jag gjorde något sådant.. Det enda jag helst bör göra framöver är att när det blir kallare ute (+-0°) så bör jag åka ut och pumpa upp den med luft igen, den kommer att sjunka ihop rejält bara av att luften blir kallare, då börjar presenningen hänga löst och kan blåsa sönder i höststormarna, det hände förra hösten.. det var bara trasor av presenningen och båten var fylld över durkarna med regnvatten, lite is och löv.. men det fixade jag och i våras när jag var där så var båten uppblåst av sig själv (varmare ute, därmed expanderade luften i pontonerna) och inget vatten eller fukt fanns, och alla löv tycktes ha lösts upp av sig själv, och inget mögel fanns heller! Och nu fungerade allt som om ingenting har hänt.. Även jag blev imponerad! Men gummibåtar används ju ofta på diverse expeditioner även i Arktisk miljö, så det är robustare båtar än man tror! Men man ska vara försiktig med att törna emot något som kan bli 'skärande', även is kan bli skärande om det går fort, men är annars extremt halt mot skrovmaterialet!
Hälsn!
Jag är också väldigt förtjust i Tärnskär, men nu var det ett tag sedan jag var där. Kanske skulle försöka ta mig dit om det passar med ledighet och väder under september. Det gäller att hitta ett tidsfönster och det tycks du har gjort Jan! Fina bilder från en underbar skärgård! //Bertil
Svar från ehrsa 2019-08-31 14:38
Hej! Ja, Tärnskär är fantastiskt! Dess läge gör den väldigt bra rent fågelmässigt, på ett sätt som inte riktigt andra yttre öar gör! Speciellt populärt i flyttningstider! Jag brukar sällan besöka ön sommartid, det är för mycket folk där då.. Däremot så börjar den bästa tiden nu i och med september och månaderna framöver! Annars är tidiga vårar också mycket bra, rent naturmässigt! Även fin att åka skridskor till.. men det går sällan numera.. Själv har jag åkt skridskor dit 5 gånger, alla gångerna var 1994.. då låg det fantastiska isar överallt! Tack! Bertil.
Hälsn!
Hej Jan. Det må være en dejlig måde at bevæge sig ud og lidt væk fra dagligdagen på. At du så også kommer hjem med flotte billeder er da bare et ekstra plus - super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2019-08-31 19:14
Hej! Visst är det fantastiskt! Dagen innan var jag i lite mörk 'urskogsmiljö' och fotade , och hittade en fin matsvamp! Och dagen efter var jag ute här i den fantastiska skärgårdsmiljön med starkt ljus från det speglande och stilla havet.. Dessutom var det lite för varmt.. för mig kunde det gärna ha varit 10° kallare.. men man ska ju inte klaga.. :-) Det var en fantastisk dag, och mer kommer.. Tack! Erik.
Hilsen!
Väldigt vackra bilder, visste inte att du var en sjöman hehe :)
Finns det havsörn där ute? Har hört att det skall häcka några i Stockholms trakten
Svar från ehrsa 2019-08-31 21:23
Hej! Jodå, i dom här trakterna har jag rört mig i snart 40 år.. Det är egentligen bara att titta i ett sjökort/karta så ser man var det är fågelskyddsområde fram till 15 augusti från 1:a februari, då är det för Havsörnshäckning där. Det finns åtminstone minst två områden just i områdena här.. Fotade en Havsörn lite senare under min tur, men jag har ännu inte redigerat de bilderna.. Här ute sitter dom oftast rätt högt på nån ö och ser direkt på håll om någon närmar sig, och flyger då oftast iväg.. men dom är ju individer och är också olika skygga! Tack! Joakim.
Hälsn!
Mycket fina bilder från skärgården! Gillar den med skarven och solblänket extra mycket.
Den båten känner man igen från tidigare bloggar. Jaså det är 38:e året. Bra exempel på att grejer håller bara de får lite ompyssling.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-09-01 10:46
Hej! Ja, 'Gamla Bettan' är still going.. :-) Och den får nog anses vara i fullt dugligt skick.. trots att jag inte åkt med den sedan slutet på juni förra året.. det är riktigt kul! I min 'värld' så finns det inget rent naturmässigt som slår en tur ut till ytterskärgården inom rimligt avstånd från Stockholm, när vädret är bra.. gärna då just till Tärnskär men inte under sommaren, då är det oftast för mycket folk där.. men övriga årstider är det ofta magiskt! Tack! Johnny.
Hälsn!
Ser härligt ut..det man saknar med skåne är avsaknaden av skärgård....bodde ett år på en ö i Oskarshamns skärgård. Hade båt men blev mest kortare fisketurer..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-09-01 10:56
Hej! Det är sant, det är inte mycket till skärgård nere vid Skåne.. å andra sidan ser ni havet och horisonten! Det gör man aldrig i Stockholm. Det är massor av skärgård emellan innan man kan se horisonten.. För mig är det alltid horisonten jag vill se, jag stannar aldrig i dom inre skärgårdarna, då får det vara.. Enda stället man 'med bil' som kan se horisonten är 7 mil söder om Stockholm, vid Nynäshamn, eller gärna vid 'stenstranden' på Torö straxt väster om Nynäs.. ett känt 'surfställe dessutom där vågorna kan vara magnifika! https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/221941/1491127.htm Tack! Gunte.
Hälsn!
Det ser otroligt vackert ut där ute på Tärnskär och jag förstår mycket väl att du besöker ön flera gånger per år. T.ex.som i sista bilden med de härliga klipporna och några småöar utanför som bildar en fin lagun.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-09-01 11:03
Hej! Ön är fantastisk! Den ligger så 'strategiskt' längst där ute, och drar ofta till sig flyttfåglar av alla sorter både vår och höst, även en hel del häckande fåglar finns så klart, inte minst tärnor av olika sort.. Det är en omtyckt ö bland paddlare, dom övernattar ofta där! Båtfolk vågar sällan ligga kvar där över natten, dom badar i lagunen på dagen men puttrar sedan in till öarna innanför och lägger till där över natten, sedan puttrar dom ut igen på förmiddagen efter.. Zoomar man in i länken ovan för flygfoto så ser man lagunen tydligt! Den är stor som ett mellanting mellan en 25 m. bassäng och en 50 m. bassäng.. Tack! Bjarne. Ha det fint!
Hälsn!
Hej Jan .Fina bilder Skärgården är inte dumt.
Ser fram emot fler bilder.
/ Bengt H
Svar från ehrsa 2019-09-01 11:10
Hej! Skärgården är det bästa vi har inom rimligt avstånd från Stockholm! Det är inte mycket som slår det över huvud taget egentligen.. Men det krävs egen eller annans båt för att kunna ta del av den, den är egentligen väldigt otillgänglig för 'vanligt' folk.. Åker man Waxholmsbåt eller andra 'turbåtar så når man aldrig dom här riktigt fina platserna.. tur är väl det kanske.. Ja, det kommer nog 3 bloggar till på denna skärgårdstur! Tack! Bengt.
Hälsn!
Vackra rogivande bilder ! Skarven ser ut att njuta.
En främmande värld för mig, då jag sällan vistas på vatten. Men det måste vara fantastiskt att kunna åka ut som du gör.
Grejerna var nog bättre förr då din båt har levt i så många år.
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-09-01 11:39
Hej! Det är en fantastisk ö, som ligger helt fantastiskt fint allra längst ut.. Det finns ingen annan plats jag hellre åker till i Stockholm Skärgård.. och jag har varit överallt i yttre skärgården.. men jag vill helst inte åka hit under sommaren då är det inte riktigt vildmark längre med alla människor som är där och badar.. Det är nu och året ut som är finast, dessutom ofta med en hel del spännande flyttfåglar av alla sorter, inte minst vadare. Blir själv ofta lite tårögd när jag kommer dit.. det är så fint när jag sitter där på en naturlig 'klippsoffa' med en fika, här i dom två sista bilderna och bara spanar ut över havet! För att kunna åka runt och se det vackraste i skärgården så krävs det en egen eller annans båt, annars missar du det mesta! Åker man Waxholmsbåt eller andra turbåtar så når man inte det här som är allra vackrast.. man når bara 'större' bebyggda öar.. Ja, min båt imponerar på mig! När den köptes tänkte jag att den skulle fungera i 10 år, nu har det gått 38 år.. går det hål i den så är det som att laga en punktering på cykeln, på med en lapp med starkt lim, sen är det klart.. har själv lagat lite 'förslitningsskador' genom åren, men har aldrig fått 'punka' på den! Vet inte om du såg länken i ett svar till Peter, som visar hur starkt 'gummibåtsmaterialet' är, kan ses här: https://www.youtube.com/watch?v=g9OcKFNEwEg Tack! Ing-Marie.
Hälsn!