Att spegla det jag gillar.

Bara ett moln.. men det var perfekt!

Det drog förbi igår kväll en bit väster om Stockholm, och imponerade med sin volym och höjd och ibland lite blinkningar inuti, och ett svagt muller..

Sett från min balkong, en kvällsföreställning med ren njutning.. och det finns många sätt att visa detta vackra moln på med olika bilder, och så här blev mina bilder på ett och samma moln..

Tornseglarna finns också där.. knappt synliga..

Kyrkan är Högalidskyrkan här på Södermalm..

En del troende kanske skulle kalla det 'Harmagedon'.. jag tycker bara att det är vackert..

Som på beställning så flög dom här vännerna tätt förbi..

Sen sjönk molnet ihop och drog sig sakta bort..

Tack för mig!

Inlagt 2018-07-22 22:26 | Läst 961 ggr. | Permalink
Hej Jan - utrolig smukke billeder - gillas mycket. Specielt nummer 8 med bygningerne som giver et indtryk af størrelsen på skyerne.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2018-07-22 22:48
Hej! Erik. Det var ett fantastiskt vackert åskmoln som drog förbi, och kvällens motljus och blåa himmel gjorde det magiskt! Det var bara att sitta på balkongen och prova med ett flertal objektiv.. Jag tror att det tropiskt varma vädret som vi haft så länge framkallar de här extra stora åskmolnen.. Vårat väderinstitut SMHI kan redan nu säga att årets månad juli kommer att bli det varmaste som man har mätt upp här i Stockholm sedan 1750.. mer än 250 år sen.. det var då man började att föra 'statistik'.. Lite otäckt är det! Tack! Erik.
Hilsen!
Dramatiskt och vackert!
/MA
Svar från ehrsa 2018-07-22 23:29
Hej! Ja, det var ett fantastiskt vackert moln! Har bott här i 18 år men har nog aldrig sett något liknande.. motljuset var så perfekt också! Det kunde gärna ha kommit lite närmare så hade vi troligen fått lite regn också.. Tack så mycket Mats!
Hälsn!
Riktigt mäktigt moln, fina bilder! Hils, LO
Svar från ehrsa 2018-07-23 12:58
Hej! Ja, det var mäktigt när molnet kom så fint i den nedåtgående solens motljus! Hur stor chans är det.. Fick en känsla av åskväder från mer tropiska breddgrader, å andra sidan så har ju vädret varit tropiskt länge nu.. Tack! LO.
Hälsn!
Riktigt snyggt moln, med fint ljus samt med några tornseglare som extra krydda
Svar från ehrsa 2018-07-23 13:02
Hej! Det var mycket som stämde in med det här molnet! Stort och bulligt och dessutom i motljus från en sol som är på väg ner.. det blev en fin genomlysningseffekt på delar av molnet, och kontrasten till den annars klarblåa himlen blev magnifik och förstärkte det hela! Och att 'mina' Tornseglare också bjöd på sig fint blev verkligen en extra krydda! Tack! Peter.
Hälsn!
Det var himmelska bilder det! Bild 6 ger jag en särskild eloge för!
Svar från ehrsa 2018-07-23 13:06
Hej! Naturen är fantastisk och ibland stämmer det med motljus och lågt stående sol som ofta gör en 'fotograf' extra glad.. Det var nog det finaste moln jag sett här under de 18 år jag bott här! Tack! Ragnar.
Hälsn!
Vilken fascinerande serie med bilder på ett och samma moln, dessutom skapat hemma från balkongen! Man behöver inte gå långt ibland. Flera av bilderna är magiska och jag gillar dina experiment med olika utsnitt. De som har tornseglare blir lite extra tycker jag. Man kan nästan höra dem denna ljuvliga kväll.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2018-07-23 13:28
Hej! Det här molnet och kvällen var fantastisk, naturen bjöd på sig till 100% så kändes det! Lågt stående sol på ett sånt här vackert moln och dessutom i motljus, mer kan man inte önska! Jag provade ett flertal objektiv, molnet rörde sig rätt så sakta dessutom. Men solen var på väg ner så ljuset förändrade sig rätt så mycket på kort tid. Jag hoppades hela tiden att 'mina' Tornseglare skulle komma förbi och hamna fint i bilden dessutom, och det gick ju rätt bra! Bilderna mot slutet är tagna med en fast vidvinkel 20 mm. f/1,8 men med 1/3200 sek. och f/5,6 och ISO 200. Tror inte att jag haft ett så här fint moln tidigare under de 18 år som jag har bott här.. Just nu i skrivande stund så håller vuxna Tornseglare på och 'svärmar' lite mot takfoten straxt ovanför min balkong.. Dom gör inflygningar mot ett bo där och så har dom ett lite försiktigt skriande läte där uppe vid takfoten, känslan är att dom försöker locka ut eventuella ungar som finns kvar där innanför takplåten, den processen kan pågå under nån vecka eller lite mer, och det verkar vara något som görs kollektivt. Tror att flera bon kanske redan är tomma, det känns som antalet fåglar har minskat lite bara på ett par dagar.. Sen försvinner dom för gott ett par veckor in i augusti.. Och allt blir så tyst! Tror dom haft en bra häckningssäsong så kanske dom är klara tidigare i år och därmed sticker tidigare..? Tack så mycket Lena!
Hälsn!
Väldigt tjusigt..speciellt dom med tornseglarna som extra bonus. Det lustiga,eller olustiga är att såna himmlar uppstår ofta när jag är på jobbet och jag kan bara stå och begrunda ödet på håll.
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2018-07-23 13:36
Hej! Det är ett 'elände' att jobba.. :-) Ja, men så är det, man missar väldigt mycket när man inte är 'fri'! Det här molnet var speciellt fint, och att det kom samtidigt som solen var på väg ner och i motljus blev det mer än vanligt vackert! Mycket 'slump' över det hela, där jag råkade vara på rätt plats rätt tid rätt utrustning osv.. Det har nog aldrig hänt tidigare under mina 18 år här.. Tornseglarna kunde jag 'vänta in', dom kommer med jämna mellanrum förbiflygande precis som på bilderna, och det gick ju bra! De två sista bilderna på Tornseglarna är tagna med ett fast 20 mm. och dom passerade bara ett par meter utanför balkongen där.. Tack Gunte, ha det bra!
Hälsn!
Fantastiskt moln. Bild 7 är favorit därefter 8.
/Thomas
Svar från ehrsa 2018-07-23 13:40
Hej! Det kändes som allt stämde den här fina kvällen! Vackert moln i den nedåtgående solens låga sken och dessutom i motljus.. mer kan man inte begära vid en fotografering! Tack så mycket! Thomas,
Hälsn!
Ja ett vackert moln
Svar från ehrsa 2018-07-23 22:12
Hej! Ett ovanligt vackert moln till och med.. Kan inte påminna mig att jag sett dess like här tidigare! Kändes lyxigt att få ta del av direktfrån balkongen.. Tack! Bengt.
Hälsn!
Fantastiskt vackert! Så enkelt med bilder på ett moln, och så fint det kan bli! Kul att du varierat brännvidd och följd det över tid, gillas!/ Björn T
Svar från ehrsa 2018-07-23 22:21
Hej! Kändes speciellt att få ta del av detta speciella moln direkt från balkongen! Västläge med fri himmel bjuder ganska ofta på vackra himlar när solen är på väg ner, men det här molnet var nog bäst hittills.. Kändes som det fanns många olika sätt att 'beskriva' det här molnet på bild, dessutom hade jag tur med Tornseglarna, eller rättare sagt så väntade jag på att dom skulle komma 'svischande' förbi, det är så dom ofta gör kvällstid! De sista bilderna med Tornseglare togs med vidvinkel 20 mm. så fåglarna var i verkligheten kanske endast tre meter ifrån.. Tack! Björn.
Hälsn!
Fascinerande serie på städmolnet med innehåll!
Svar från ehrsa 2018-07-23 22:25
Hej! Det var ett extra vackert åskmoln, har nog aldrig haft liknande tidigare.. Ljuset var så perfekt dessutom, motljus och lågt stående sol på väg ner.. bättre blir det inte! Det kändes mer som ett åskmoln från tropikerna än ett Svenskt åskmoln! Tack så mycket Christer!
Hälsn!
Wow vad häftigt! Det är inte ofta man har turen att få se något liknande.
Bild nr 7 är en klockren tavla.
Mycket fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-07-23 22:27
Hej! Ja, ibland har man tur! Ett ovanligt vackert moln, motljus, lågt stående sol, 'mina' Tornseglare som ville vara med.. :-) bättre än så här blir det nog inte! Tack! Johnny.
Hälsn!
Snyggt moln och snygga bilder. Härute i skärgården ser man ofta molnen över fastlandet som växer upp, får ibland städformen, men säckar sedan helt plötsligt ihop. Nåt regn blev det inte i dag heller.
Svar från ehrsa 2018-07-24 22:17
Hej! Ja, från skärgårdens horisont kan man få se många vackra och höga moln som bildas in över land! Och ibland hörs en del muller.. och på Radio Stockholm så varnar dom för vattenplaning inne i stan.. medans solen flödar där ute i skärgården.. Det brukar kännas fint! Men i år så verkar allt vara upp och nervänt vad gäller vädret och inga vanliga 'regler' tycks gälla vädermässigt.. Det här fina och rejäla åskmolnet som jag såg i lördags kväll kändes som ett 'tropiskt' åskmoln, och det är säkert den tropiska värmen vi haft som också designade det här speciella molnet.. 10 minuter efter sista bilden togs här så säckade även det här molnet ihop totalt.. Tack så mycket Gunnar!
Hälsn!
Jag gillar moln och det där var superfint! Vilka former och kvällsljuset framhäver det på ett mycket snyggt sätt!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2018-07-26 12:13
Hej! Ja, här hade jag tur att jag var på rätt sida om molnet, så att det då blev ett lågt och väldigt fint motljus! Gillar också moln och har mycket av den varan under eftermiddagar och kvällar här, och det kan bli mycket fint! Har en del opublicerade bilder på sånt, så det kommer nog i en blogg nån gång framöver.. Tack så mycket Bjarne!
Hälsn!