Att spegla det jag gillar.

Besökarna från Sibirien..

Det är tydligen så att de Sidensvansar som setts så mycket av denna vintersäsong kommer från Ryssland, och förmodligen kom dom i samband med den långa perioden med ostliga vindar som rådde under en längre tid i höstas. Hörde Anders W. tala just om det i samband med 'fågelräkningen', som jag tror skedde under den förra helgen.

Här följer fler bilder på mitt fina möte med Sidensvansar här i Tantolunden på Södermalm, under den förra helgen. Har egentligen väntat och hoppats på  i ett par månader på ett så här bra möte, eftersom jag ändå har sett dom lite då och då.. och nu hände det!

Sidensvans

You talking to me..

Tack för mig!

Inlagt 2017-02-04 19:29 | Läst 1237 ggr. | Permalink
Åhhh så många fina foto av den vackra fågeln!!!!
/Synnöve
Svar från ehrsa 2017-02-04 21:04
Hej! Synnöve. Tack så jättemycket för den kommentaren! Blev själv glad att det blev så pass många bra bilder på dessa vackra fåglar, man ser ju inte riktigt det förrän hemma vid datorn.. Det är ju en fågel som man inte kan vara säker på att få se ens varje vinter.. Men vissa år kommer dom hit lite 'invationsartat'..
Hälsn!
Bild nio har en del av det där magiska ljuset jag gillar. I övrigt alla bra som vanligt.
Sidensvansen visade sig lite hemomkring när det var kallare nån vecka, sen har jag inte sett till den, tyvärr. Den är helt klart en favorit när kameran får syn på den.
Jag har undrat ett tag; tar du bilderna med Nikon1 och 70-300? Det är ju ett väldigt hanterbart format jag har varit nyfiken på sista tiden.
Svar från ehrsa 2017-02-04 21:16
Hej! Stefan. Håller med dig om bild nio, gillar också det ljuset! Det fina ljuset där och även i första bilden är från solbelysta fasader från hyresfastigheter i närheten, medans fåglarna själva och diverse grenar är helt i skugga.. det skulle kunna vara ljus från den fastighet jag bor i.. Sidensvansarna var kanske endast 100 meter därifrån.. precis där Tantolunden börjar.. Sidensvansar är ju väldigt oberäkneliga och sällan speciellt 'stabila'.. dom är ständigt på jakt efter föda känns det som.. Jag såg dom som hastigast här i november, och sedan lite här och där i Stockholms villaförorter, men jag har hela tiden hoppats på ett 'stabilare' möte.. och nu kom det! Det finns fortfarande äpplen kvar här så dom kan säkert dyka upp här igen.. Bilderna är tagna med min fullformatskamera Nikon D750 och mitt zoom Nikkor 200-500 mm f/5,6. Använde förr oftast min D800E till den zoomen men har upptäckt att min D750 (som är en nyare kamera) är träffsäkrare med sin fokus, så det blir oftast den numera.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Mycket fina bilder som vanligt med så bra skärpa och fina färger. Är sugen på en fullformatskamera och det lutar väl åt att det blir en så småningom.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-02-05 00:15
Hej! Jag blev över förväntan nöjd med dessa bilder! De kändes inte alls lika bra där på platsen när fotona togs.. Ljuset var långt ifrån optimalt, fåglarna satt mestadels i skugga ganska sent på eftermiddagen, men det blev faktiskt bra ändå! Får nog tacka kamerans egenskaper för det.. Kanske det var lite extra bra med en 'fullformatare' här, men detta vet jag inte.. Tack så mycket! Stig.
Hälsn!
Mycket fina bilder, mättade färger och en fröjd för ögat. Vi har dem även här nere men gråvädret gör det meningslöst att försöka fota dem. mvh Johan
Svar från ehrsa 2017-02-05 11:05
Hej! Det är väldigt trevligt att fota när naturen visar upp sig så här pass bra, och ganska enkelt dessutom.. även om dom är lite 'smånervösa' i flock, så kan man ändå komma dom nära om man rör sig försiktigt! Har väntat rätt länge på ett sånt här tillfälle, så det var kul att det äntligen gick.. Tror inte att man ska förakta gråvädret helt, kommer man nära Sidensvansar så blir det rätt bra ändå! De flesta bilder här ovan är tagna i skugga, ändå så finns färgerna där.. Tack! Johan.
Hälsn!
Riktigt fina bilder Jan och fina färger. Väldigt ont om sidensvansar där jag brukar hålla till. Du har verkligen fått till lagom mättnad i bilderna.
Svar från ehrsa 2017-02-05 11:10
Hej! Sidensvansar är tacksamt att fota, känns som det alltid blir bra.. även om det var lite svårt med ljuset här, fåglarna var mestadels helt i skugga.. Dessa fåglar rör sig i väldigt stora områden har jag en känsla av, men dyker plötsligt upp för att lika fort försvinna igen.. 'Stabilitet' känns inte som ett ord som passar på dom.. Jag har i alla fall sett dom oregelbundet i Storstockholmsområdet sedan i november.. Tack! Mikael.
Hälsn!
Nu blir jag lite avis :-) Vilken fin radda bilder !
Jag har inte haft något sånt där riktigt bra tillfälle att fota dessa den här säsongen.
Husfasader ( i rätt nyans ) i bakgrunden är verkligen ett plus för bilden många gånger, som här.
Jag gillar nog mest bild 4 o 5 nerifrån. Härliga busbilder md lite skvättande.
ing-marie
Svar från ehrsa 2017-02-05 11:21
Hej! Jag blev jätteglad när jag hörde deras läte 'silverklockorna'.. på håll, och sedan hittade dom vid det äppelträd jag mest hoppats på under den här vintern.. Det har 'dignat' av frukter, och precis nu hade alla äpplen trillar ner, och förmodligen var det en 'mognadsgrad' på frukterna nu som tilltalade dom.. Jag blev förvånad att bilderna blev så bra, det kändes inte så 'där och då'.. Det var så mycket mörk skugga, så jag trodde inte kameran skulle fånga färgerna, men oftast är sensorerna bättre på det än våra/mina ögon.. Dom höll till vid kolonilotterna på norr/skuggsidan av berget. Hade hoppats på ännu bättre badbilder på dom, men dom höll till i en liten smältvatten fylld skreva i berget lite 'ovanför' mig, och när jag själv försökte få lite bättre höjd, så kom jag för nära och dom flög iväg.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Du får många olika färger i bakgrunden där i lunden och det här är ju riktigt vackra fåglar. Jag gillar också de tre bilderna på slutet, lite action är aldrig fel.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-02-05 11:27
Hej! Vet att du gillar 'badbilder.. :-) Vem gör inte det.. Jag får tacka de solbelysta husfasaderna för det fina ljuset på en del av bilderna! Annars var det väldigt svåra ljusförhållanden, med mestadels rena skuggbilder.. men färgerna finns ju oftast ändå där, och framträder efter en del jobb i datorn! När jag tog bilderna tyckte jag inte det såg bra ut alls.. det var alldeles för mörkt för att det skulle kunna bli bra, men det gick! Tack! Lena.
Hälsn!
Har hänt någon gång när vi hade bär i häcken att de kommit i flock hit men det är en del år sedan.
Visst är de så vackert skapade .....så attraktiva få titta på...de badar de också..
De är väl inte rädda för människor för där måste vara många som stannar för att se dem.
Glad att jag fick se dessa bilder denna mörka kväll förvisso har vi lite snö
men ändå. Den som kikar upp liknar en punkare. Förresten finns de kvar hos er.
Du har mysigt du där du promenerar fram.
Jag får fortfarande inte gå ut efter min cellgiftsbehandling som misslyckades.
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2017-02-09 12:09
Hej! Dessa fåglar tillhör de vackraste som finns tycker jag, man undrar verkligen hur naturen kan få fram så mycket vackert.. Dom är ju lite av 'invasionsfåglar', och i år tycks det vara ett sådant invasionsår! De flesta kommer nog dessutom från de Ryska stora skogarna, och det här ger säkert en chans till ökad häckning av dom norrut i våra skogar nu i vår, det är ju inte lång tid kvar till våren nu.. Hoppas att din behandling ger resultat framöver, sånt där är väldigt jobbigt! Gick själv igenom en cellgiftsbehandling för 'Aktinisk Keratos' för några år sedan, men allt var över på 4 veckor, och man hade stora ytliga sår i ansiktet under tiden.. såg förfärligt ut, man ville knappt visa sig.. Tack! Gun-Inger.
Hälsn!
Gun-Inger Arvidsson 2017-02-09 17:59
Vill de skall komma hit igen.
Hoppas jag också blir bra efter fyra veckor har räknat
Med det...har sett ut som Jonen min knockat mig kring ögonen.
Något bättre i dag...har orkat vara uppe mer än tidigare.
ha fina nya promenader på dig.
Gun-Inger