Att spegla det jag gillar.

Bilder från staden tidigare i vinter..

Och då är det 'vardagsbilder' på människor från Stockholms gator en kall vinterdag som visas här, allt fotat med min 85:a..

Vid Strömgatan blev allt suddigt..

Tant Blå..

Tack för mig!

Inlagt 2018-03-28 13:49 | Läst 592 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Suddiga bilden får min röst! Får jag fråga: Brukar du redigera dina bilder, eller är det sooc som gäller?
Svar från ehrsa   2018-03-28 17:57
Hej! Redigerar alltid mina bilder eftersom dom är tagna bara i RAW, annars blir bilden mest grå och tråkig, beskär också för 'bästa' bildutsnitt efter egen subjektiv känsla.. Kameran levererar bara förslag på en bild, resten får jag själv göra men det tycker jag är kul! När bilderna är sparade i egen gjord JPG så slänger jag sedan RAW-filerna.. om det inte är en extra bra bild, då kanske jag sparar RAW-filen, men de flesta slängs.. Bilderna är tagna med D750. Tack! Ragnar.
Hälsn!
Gatufoto har jag aldrig gjort, känns både hemskt samt jag inte vet vad jag ska ha bilderna till :). Fin skärpa och oskärpa. Tycker den som såg ut som hon hade flera halsdukar var bäst
Svar från ehrsa   2018-03-28 18:16
He he, det känns inte hemskt när jag gör det! För mig så är människors mimik, uttryck, kroppsspråk, stil, och ibland även 'mode' rätt så spännande och gör sig ofta väldigt fint på bild! Men det ska helst vara människor som är opåverkade av mig som fotograf, då blir det oftast bäst! Min kamera D750 med batterigrepp (men utan extra batteri) hänger fram på bröstet/magen där alla ser den! Som du ser i några av bilderna så tittar några personer just på den ganska stora FF kameran med batterigrepp, men ingen ser att dom kanske blir fotograferade just då.. Trycker av bilden gör jag med Nikons egna lilla och fina trådlösa avtryckare som jag håller i ena handen, och kanske i jackfickan, eller inte.. Kameran 'grovriktar' jag med hela kroppen mot den som jag försöker fota, fokus har jag på AF-C med alla fokuspunkter.. För det mesta blir det skarpt som jag har tänkt, men med 85 mm. ska motivet helst inte vara närmare än 4-5 meter annars hinner inte kameran fokusera eftersom bilderna oftast tas i farten när jag promenerar, liksom motivet ofta också gör, ofta emot mig dessutom.. men det fungerar! Så gör jag.. andra fotar på annat sätt! Gick runt på stan idag och det var väldigt många som gick runt med kameror precis som jag.. kändes inget konstigt alls! Jag var en i mängden.. förvånansvärt mycket turister med kameror även en onsdag som idag.. Stockholm är så pass stort och har så mycket 'nya' människor på gatorna varje dag så du möter nya människor hela tiden.. och självklart fungerar det inte på samma sätt i mindre städer och samhällen.. Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen   2018-03-28 18:23
Kanske inte så hemskt med fjärrkontroll :). Trodde inte man kunde få in fokus så rätt med en 85, utan att hålla den vid ögat, så extra bra för att vara med fjärrutlösare
Svar från ehrsa   2018-03-28 18:37
Den är väldigt bra den lilla fjärrkontrollen! Fungerar som den vanliga avtryckaren på kameran, trycks den ner till hälften så fokuserar kameran och trycker man ner helt så tas bilden! Ser jag nån intressant människa på håll som går emot mig så gör jag några 'fokuserings-tryck' innan själva bilden tas, känns som kameran känner igen det jag fokuserade på, innan jag tar själva bilden.. och fokus blir oftast rätt! Och med 85:an så bör inte motivet vara närmare än 5 meter egentligen, annars måste jag luta mig bakåt för att få med personens huvud.. och dessutom hinner inte kameran fokusera när motivet är för nära och dessutom rör sig emot mig.. 'fokusplanet' ändrar sig snabbare ju närmare motivet är.. 85:an f/1,8 ger egentligen den bästa 'bakgrundsoskärpan' och isolerar motivet på ett fint sätt gentemot omgivningen! Men vet jag att det är extra mycket med folk på stan kan jag gärna använda mitt 50 mm. f/1,4 då kan jag vara så nära motiven som 3-5 meter och kameran hinner ändå att fokusera på gående människor, och f/1,4 ger ändå en rätt fin bakgrundsoskärpa och snabba slutartider!
Hälsn!
Säger som Peter i föregående kommentar, har tagit bilder så men det känns inte bra. Såvida det inte är folk jag umgås med. De ser väldigt påbyltade ut, ger intryck av kyla.
Svar från ehrsa   2018-03-28 18:25
He he, jag förstår tveksamheten.. men jag har ju hittat en metod som fungerar klockrent! Ingenting känns konstigt! Har gjort det i mer än ett år nu.. inget har blivit eller känts 'fel'! Jag undviker dock att fota människor där det skulle kunna kränka någon, det vill jag inte! Läs gärna det långa svaret till Peter D. här ovan! Bilderna togs en mulen och kall dag i februari.. därav alla kläder.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Vibybo   2018-03-28 18:54
Det var både avancerat och smart! Har funderat på att fotografera fågel på liknande sätt, men det har aldrig blivit av. Sätta mat vid en bra sittpinne, rigga kameran framför, sen kan jag sitta bekvämt inne i fotöljen utan att behöva se ut, ta bilderna med mobilen som fjärrkontroll där bild och alla inställningar är.
Svar från ehrsa   2018-03-28 19:02
Det fungerar säkert, men jag testade uppe vid en fågelmatning här uppe i Tantolunden för 2-3 år sen, men det gick inget bra alls.. Fåglarna var misstänksamma mot kameran med stativ och höll sig mest undan.. kanske dom uppfattar frontlinsen som ett stort öga, eller ser speglingar där.. Jag gav upp efter en halvtimme när jag bara fått tråkiga bilder på ett par Blåmesar.. :-) sen dess har jag inte testat på fåglar igen..
Hälsn!
Många fina bilder på människor. Väljer du ut en plats att stå på när du fotar eller fångar du bilderna i farten? Håller på att öva på street bilder - jättesvårt. Speciellt med ett 35 mm fast objektiv!
Jag gillar verkligen den suddiga bilden, så där lagom pictorial liksom :-)

Hälsar
Eva
Svar från ehrsa   2018-03-28 18:47
Hej! Jag tycker det är kul att fota människor, 'vi' är helt enkelt väldigt 'fotomässiga' med alla uttryck och mimik och annat vi visar upp! Tycker man liksom sugs in i folks tankar och känslor när man ser bilderna och dom är opåverkade så här.. Eller snarare så tror man att man kan läsa av folks tankar och känslor.. men det kan man ju inte så klart.. :-) De flesta människor fångar jag 'i farten', både dom och jag promenerar mot varann.. men ska jag vara säker på att lyckas med kamerans fokusering så kanske jag stannar upp, medans personen går mot mig.. Läs gärna svaret till Peter D. här ovan, där förklarar jag hur just jag gör när jag fotar 'folk på stan', det fungerar jättebra och känns inte konstigt alls! Suddbilden kommer jag inte ihåg hur jag tog.. det var i alla fall i februari. Tack! Eva.
Hälsn!
Proffsiga vardagsbilder som vanligt !
Du är en hejare på det där nu !
ing-marie
Svar från ehrsa   2018-03-30 00:09
Hej! Tack så jättemycket Ing-Marie! Det är faktiskt roligt också, jag hinner få många bilder bara på en vanlig promenad hem från city, och det känns som det dyker upp fina 'motiv' hela tiden med den mängd människor som rör sig kring cityområdet och Gamla Stan! Det är också skönt att slippa en tung kamera med tele ibland.. kombinationen D750 och ett fast litet kort objektiv väger ingenting i jämförelse.. :-) Jag gillar att vara som 'en fluga på väggen' när bilderna tas.. och det fungerar väldigt bra med den metod jag använder..
Hälsn!
Den där 85:an är inte dum den! Blir kort fint skärpedjup. Kvinnan med ansiktsmasken är kul och jag gillar den oskarpa bilden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa   2018-03-30 11:42
Hej! Min 85:a är verkligen väldigt bra, speciellt när jag fotar människor! Den 'frilägger' motivet väldigt fint och bakgrunden blir också väldigt behaglig! Dessutom är objektivet ihop med min D750 inte tungt, vikten känns inte ens efter några timmars promenad! Tack! Bjarne.
Hälsn!