Att spegla det jag gillar.

De sena molnen..

Inget för dom som lägger sig tidigt.. en bit ner i bloggen här så är det 'nattlysande' moln som visas, och som ses bäst vid midnatt när det i alla fall är lite mörk himmel! Dessa nattlysande moln började synas kring 23:30 igår kväll.. Moln som hittas uppe i Mesosfären. Allt fotat från min balkong på fri hand med 14-24 mm. på FF.

Men först ett par kvällsbilder från i tisdags, det är sällan tråkigt med utsikt mot väst.. Måsarna bor här på taket ovanför mig..

Och igår när jag tänkte gå och lägga mig nära midnatt, så anade jag att något var på gång..

14 mm. redigerad bild men inte upprätad eller beskuren.

Samma bild som ovan men också upprätad och beskuren..

Tack för mig!

Inlagt 2020-07-10 19:42 | Läst 1012 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Smukke sky-billeder. Især dem med de lysende natskyer. Jeg kender godt til fænomenet, men har aldrig set dem i virkeligheden.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2020-07-11 11:56
Hej! Ja, de här molnen var fantastiska! Jag har inte sett så 'kraftiga' nattlysande moln tidigare! Jag tror att man måste bo inte alltför långt söderut från polcirkeln där det sommartid är midnattssol, för att man ska kunna se dessa moln.. Det är ju solens strålar som belyser dessa moln som kanske finns 80 km. upp i atmosfären.. Är man längre söderut på jorden så kanske solens strålar inte når upp dit vid midnatt. Tack! Erik.
Hilsen!
Va kul, jag hörde på dansk tv bara för några timmar sedan att man skulle titta efter dessa lysande moln, de skulle visst syns i en månad. Du fick några fina bilder på dessa. Tror inte jag tar det idag, jag stack ut kl 5 (i morse).

De första bilderna var också fina, intressant att det är så stor skillnad på himlen mellan det mörka och ljusa
Svar från ehrsa 2020-07-11 12:06
Hej! Aha, då kanske även du och Erik kan se dom också! Gäller bara att det är något så när klar himmel.. Själv har jag aldrig sett så här 'kraftiga' nattlysande moln tidigare, ändå har jag bott just här med den här utsikten i 20 år! Man får hoppas att det inte är nåt tecken på 'klimatet'.. osv.. 05:00.. hua! Då hade jag precis vänt på mig och somnat om.. :-) De här nattmolnen syns som bäst just vid midnatt, helst då den riktiga 'midnatten' som då blir 01:00 nu, då är det som mörkast, kanske det var ännu mer fantastiskt då.. men då sov jag! Ja, de här lite 'åskcellsliknande' molnen som ibland drar in på kvällen efter en kanske regn/åskskursbetonad eftermiddag bjuder ofta på spektakulära moln, dessutom med ett fantastiskt ljus! Ser såna molnbildningar på håll nu när jag tittar västerut.. kanske kan bli nått mot kvällen! Tack! Peter.
Hälsn!
Fint att bo en bit upp när man ska fota himlen! Så blir det vackra bilder också ...... Jag kan tycka att ganska vanliga himlar kan vara vackra och det du visar, särskilt dom nattlysande molnen, är oerhört fina. Oftast när jag sett nattlysande moln är det enstaka moln, du har ett helt mönster här som sträcker sig en bit upp på himlavalvet, snyggt. Vackert och spännande! Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-07-11 12:17
Hej! Ja, man inser att man får se mycket spännande, sett över tid här uppe.. Nu har det ju varit tveksamt sommarväder i ett par veckor, men detta ger ibland spännande molnbildningar, och ibland klarnar det dessutom upp mot kvällen som då kan ge ett fantastiskt ljus! Så här kraftfulla nattlysande moln har jag aldrig sett tidigare trots att jag bott här i 20 år.. man får väl hoppas att det inte har något med klimatet att göra, utan att det bara är en tillfällighet just i år.. Vi får hålla utkik även fram över, det kanske kan bli ännu finare molnbildningar högt där uppe! Tack! Björn.
Hälsn!
Fantastiskt fina bilder på himlen över Högalidskyrkan. Vidvinkelutsnittet ger en alldeles extra dimension. Nattlysande moln ser jag då och då i sena augusti och det är sällsynt vackert att skåda.
/Gunnar S
Svar från ehrsa 2020-07-11 12:24
Hej! Ja, de här molnen blev bra på bild! Jag har aldrig sett så kraftfulla nattlysande moln tidigare under de 20 år som jag har bott här, man får hoppas att det inte är tecken på något.. klimatet t.ex.. Vi får hålla utkik framöver vid klart väder efter fler såna här moln, kanske det är extra mycket av dom just i år! Och det är ju nära midnatt just nu som gäller.. Tack! Gunnar.
Hälsn!
Återigen ett skådespel från din balkong! Fascinerande att få se och vi har för det mesta gått och lagt oss vid denna tidpunkt. Vi stiger fortfarande upp i ottan för att jobba.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-07-11 12:33
Hej! Lena. Ja, det är mycket man får ta del av så här 'en bit upp' och då på en balkong! Lägenhet utan balkong är inte kul.. har haft det också.. Så här kraftiga nattlysande moln har jag aldrig sett tidigare under de 20 år som jag har bott här, vet inte om det bara är 'slump' i detta eller om det är nått tecken på något.. Och det är just nära midnatt som dom syns bäst, det såg jag tydligt nu, kanske dom syntes ännu bättre vid 01:00 som egentligen är 'midnatt' nu när det är sommartid. Ni får hålla er vakna nån klar kväll framöver.. men det är nog mycket 'slumpen' med dessa moln, så det är nog en chansning! Tack! Lena.
Hälsn!
Gjorde som dig å fota sådana. Det blir olika mönster varje gång påminner om speglingar i en pool. Fint är det
Svar från ehrsa 2020-07-11 12:37
Hej! Vad kul, hoppas bilderna blev bra! Jag blev lite förvånad att det gick att fota molnen så pass bra med handhållen kamera! Men med 14 mm. så är det ingen större risk för rörelseoskärpa, det gick bra att fota med c:a 1/20 sek. och något lite nedbländat dessutom, för att få ännu lite bättre skärpa ut mot kanterna. Tack! Ninni.
Hälsn!
Flera fascinerande bilder minsann! Men hur var det nu, vilket program redigerar du i? I mitt program så korrigeras objektivets distorsion rätt bra automatiskt från början, och sen har jag också Perspective efex som fixar värre saker. Högalidskyrkan lutar nu oroande mycket. Det ligger iofs en bra symbolik i det.
Svar från ehrsa 2020-07-11 13:00
Hej! Jag redigerar först RAW-filerna i Lightroom, sen gör jag lite efterjusteringar med JPG-bilden från Lightroom i Photoshop 7. Lightroom korrigerar till viss del med automatik (om du vill det) som du säger, men det gäller/fungerar bäst bara om bilden tagits med kameran riktad helt 'horisontellt'.. Men när jag fotar himlen så här så riktar jag kanske kameran nästan 45° uppåt mot himlen, det är den jag vill fota! Men jag vill också ha med bebyggelsen och Högalidskyrkan i underkant på bilden, det ger ett fint perspektiv till det hela.. Och då måste jag dra kraftfullt i ett reglage i en funktion i Lightroom som heter 'Omforma' och där då reglaget 'Lodrätt', och då får jag ofta dra det helt åt vänster, ändå räcker det inte till för att få tornen helt lodräta.. Problemet är också att hela bildens underkant då tänjs uppåt, och bilden måste beskäras om helt, så att bebyggelsen i underkant nästan försvinner ur bilden.. så det blir lite av en kompromiss när man 'omformar/rätar upp' en bild! Bild 8 (uppifrån) är inte 'Omformad' men automatiskt korrigerad av Lightroom. I bild 9 har jag dessutom 'Omformat' och beskurit samma bild, eftersom underkanten på bilden går som en båge med vitt in i den omformade bilden.. så bild 9 har tappat en del bebyggelse i höjd jämfört med originalet bild 9 vid beskärningen. Den sista bilden är tagen med kameran hyfsat horisontell i alla plan, där är också lutningarna borta på alla byggnader, men där är det också lite mindre med 'himmel' med i bilden.. 'Perspective efex' kanske kan ännu mer än Lightroom, men det känner jag inte till.. nöjer mig med Lightroom 6.14 tills vidare.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
light 2020-07-11 16:22
Tack för utförlig info! Ja, det kan sannerligen vara knepigt det där med perspektivförskjutningar. Särskilt om man använder kraftig vidvinkel. Att pröva med panorama med mera normal brännvid kanske kan vara ett alternativ.
Svar från ehrsa 2020-07-11 18:10
Precis så är det, det du skriver.. kanske höjdformats-panorama med flera bilder då får man med extra mycket!
Hälsn!
Grymt härliga moln och kul att se utvecklingen från varmt till kallt.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-07-11 13:20
Hej! Ja, de var verkligen fina dessa lysande moln! Jag har aldrig sett så kraftfulla lysande moln tidigare, hoppas det inte är tecken på något utan bara är en ren slump.. Håll utkik efter dom om himlen är klar nära midnatt! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Det är fantastiskt med moln och att du lyckats att fånga dramatiken sent på kvällen är en bedrift t, och bilderna med Högalidskyrkan är särskilt fina tycker jag. Intressant med Mesosfären det finns många namn jag aldrig hört talas om så nu vet jag lite mer, tack.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-07-11 13:28
Hej! Ja, moln är ett stort dagligt nöje hos mig också, just nu byggs det upp en del Cumulusmoln i väst kan jag se.. kan säkert ge något lokalt 'bus' lite senare! Och kanske vackra kvällsmoln i fint ljus.. Men hur sedan moln kommer upp så högt som till 'Mesosfären' det har jag ingen aning om! Vi får hålla utkik framöver på kvällarna, kanske det fortsätter att bildas såna här nattlysande moln.. Jag hade inte heller hört talas om 'Mesosfären' tidigare, innan jag hörde det från en meteorolog på TV.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Ett skådespel värt att stanna uppe en extra stund för. Tycker sista bilden blev fantastisk, där fick du med "allt"..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-07-12 12:00
Hej! Ja, jag blev förvånad här! Var inte alls beredd på att något var på gång förrän vid 23:30.. sen ökade det hela vartefter det blev lite ytterligare mörkare! De senaste tagna bilderna här togs nog c:a 23:50, kanske blev det ännu mer synligt vid 01:00 när det är som mörkast nu när det är sommartid.. men det orkade jag inte kolla upp.. Ja, det är svårt ibland att fota med rejäl vidvinkel som man vill rikta uppåt och samtidigt ha kvar strukturen av byggnader i nederkant på bilden.. det går liksom inte ihop utan att bilden förvrängs extra mycket.. Den sista bilden är tagen med 14 mm. med objektivet hyfsat horisontellt i alla plan, då blir det inte några förvrängningar, men däremot så får jag inte med så mycket 'himmel' som jag ville.. det blir lite av kompromiss med en rejäl vidvinkel men är ändå roligt att ta till i såna här lägen! Igår var himlen klar vid midnatt, men det fanns inga lysande moln.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Vilka härliga molnbilder !
Tycker det är mycket skådespel med molen i år, både dag och natt.
Har tänkt kolla efter dom nattlysande men glömmer bort det. Är ju ofta uppe och skrotar sent nu när man har semester.

PS. Gissa om jag är förba.... nu. Datorn funkade i ett par dagar, så nu är den på vift igen, tydligen till Norge denna gång. Inte kul, speciellt eftersom jag varit i Hällefors och haft härliga besök vid Knuthöjdsmossen.
Har redigerat ett par bilder på gammeldatorn, men det funkar knappt så jag får gott vänta tills den kommer tillbaka.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2020-07-12 12:49
Hej! Ja, jag tycker också att det är 'full fart' på något sätt med konstiga och vackra moln! Jag har aldrig sett så här kraftfulla nattlysande moln tidigare under de 20 år jag har bott här! Hoppas det inte har nått med förändringar i klimatet att göra utan bara är 'slump' och inget annat.. De här molnen är uppe på 80 km. höjd jämfört med 'normala' moln som sällan överstiger 10 km. höjd..

Lider med dig ang. datorproblemen.. jag är 'där' just nu jag också! Och man blir ju minst sagt stressad och arg när datorn går sönder! Just nu har jag bara min 17 tums bärbara HP dator från 2013/14 som fungerar, och det är den jag skriver på nu, och det är också den jag alltid redigerat mina bilder med. Men den fick jag ju byta tangentbord på för kanske 2 år sen och då knäcktes också vänstra gångjärnet eftersom plast åldras, speciellt när den blir utsatt för värme, vilket det blir när man redigerar många bilder.. plasten åldras och blir spröd helt enkelt! Men den här datorn fungerar fortfarande som tur är, men jag fäller sällan ihop den p.g.a. gångjärnet.. det knakar varje gång jag gör det!

Sen köpte jag en till HP 'all in one' dator med 24 tums skärm som 1 års garantin gick ut på nu i maj, och nu i juli hände något med den.. När jag skulle starta den för 1 vecka sedan så 'tutade' den ljudligt i serier om tre signaler.. det har den aldrig gjort förut! Och det visades inget på skärmen, den var svart! Så jag tvångsavstängde den med knappen och startade den igen, men skärmen förblev svart.. Sen kom jag på att se om datorn fungerade på TV:n via HDMI sladden som är kopplad dit, och där fungerade datorn som den skulle.. Men när jag tidigare använt TV:n som skärm (den är lite större) så visades ändå alltid samma bild också på datorns skärm.. Nu kunde datorn inte känna av 'sin egen' skärm hur jag än provade.. och till sist så fungerade inte heller TV:n som skärm, den blev också svart.. Innan den blev svart så installerade jag om allting på datorn (Windows) men det hjälpte inte heller.. Så nu kan jag starta datorn men ingen skärm visar något.. Kanske är det nått grafikkort som pajat? Jag har en bra datorfirma här på Hornsgatan en km. bort mot Slussen som alltid har fixat mina tidigare datorer och fått igång dom, troligen lämnar jag in den till dom så får dom försöka fixa det för några få tusenlappar förhoppningsvis, men jag ska också kolla upp mer vad HP har för skyldigheter, datorn är bara 1 år och några månader gammal.. Men jag kommer inte nu kunna lita på den datorn fullt ut.. och den 17-tummare jag skriver på nu litar jag inte heller på, den är från 2013/14 och har använts väldigt mycket och har ju även den behövt repareras..

Så nu har jag 'bytt spår'.. På onsdag får jag hem en Apple Imac med 21,5 tums skärm (27 tum är för stort, och 24 tum finns inte), med utökat minne från standard 8 Gb. RAM-minne till 16 Gb. Skärmen är en 'Retina skärm' med nästan dubbelt så hög upplösning (pixlar) som den 24 tums HP all in one dator som nyss gick sönder. Den kostar lite drygt 18 000:- Men jag måste göra nån förändring med de tidigare HP datorerna, känns som det spåret inte riktigt går längre.. Och kameraprylar köper man ju nån gång ibland för samma summor.. Kanske dags att byta spår med datorer nu.. Litar inte längre på HP.. Apple är kanske lite bättre, vi får se.. Troligen kan jag inte använda tidigare bildredigeringsprogram till Imac:en, men det vet jag inte.. Kommer i alla fall ha väldigt mycket skarpare skärm att titta på bilder och surfa på.. Lycka till med din dator, men det är den där 'ångesten' med trasig dator, som man är så beroende av som jag vill komma ifrån! När/om min HP 'all in one' dator blir reparerad så får den bli en reservdator, huvuddatorn blir Imac:en, och bildredigeringsdatorn blir troligen fortsatt den 17-tummare jag skriver på nu, åtminstone tillsvidare.. allt kan hända med datorer det 'vi båda' nu.. Tack! Ing-Marie. Härda ut, eller gör nått radikalt, kanske..
Hälsn!
Men shit sånthär ser aldrig jag, undrar varför hehe ;)

Snyggt Jan, och spännande :)
Svar från ehrsa 2020-07-12 17:32
Hej! Ja, det är inga motiv för 'kvällströtta'.. :-) Fascinerande moln i alla fall, jag har aldrig sett så kraftfulla nattlysande moln tidigare på de 20 år som jag har bott här.. klart sevärt, och dom kan dyka upp framöver också! Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2020-07-12 22:30
Spännande, naturen slutar aldrig att fascinera :)

haha jag är vaken än som du ser och nu e kl 22:30 ;)
Svar från ehrsa 2020-07-12 22:59
He he, bra där.. :-) Här är himlen mestadels klar nu, och jag ser ingenting som indikerar att det är några lysande moln på gång här ikväll..
Hälsn!
Fantastiska bilder på molnen, riktigt snyggt med dom nattlysande molnen :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2020-07-13 14:18
Hej! Ja, jag blev överraskad precis när jag tänkte lägga mig nära midnatt! Har inte sett så här kraftfulla lysande moln tidigare under de 20 år jag bott här.. Hoppas det inte är nått 'tecken' på något oönskat i atmosfären.. Tack! Fredrik.
Hälsn!