Att spegla det jag gillar.

Den blyge..

Vissa fåglar är blygare än andra, det märker man när man vill fota dom.. Rödhakar tillhör dom blyga.. undantaget brukar vara när dom vill sjunga 'vårsånger'! Då är det tvärtom, då sätter dom sig ofta öppet och vill visa upp sig och sin skönsång! Och eftersom vädret varit milt sen länge och solen ibland skiner så kom det 'vårstrofer' även under hösten, eller som nu mitt i smällkalla vintern.. nåja.. Härligt är det i alla fall med Rödhakens sång, som kan höras Här! Så här är lite bilder fotade både innan och efter årsskiftet i mitt närområde Tantolunden i Stockholm. Z50 är kameran + FTZ + 80-400 mm.

Den ofta så blyge..

Tack för mig!

Inlagt 2020-01-15 12:52 | Läst 281 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Jan.
Jag håller med dig om dina observationer. I vår koloniträdgård hör vi den mer än vi ser den.
Jag gillar de sista 4 bilderna där man kan se den både sitta och lyssna och sjunga för full hals,
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2020-01-15 16:44
Hej! Det är samma här, oftast hör man deras korta 'knäppande' ljud, då får man börja leta.. och ofta ser man nån liten skugga röra sig nära marken.. lite som Gärdsmygen också brukar göra! Just den här individen håller till på samma ställe som den gjort tidigare under hösten, det är trevligt! Jag vet när jag går förbi här att chansen är stor att få se en Rödhake.. ibland har jag hört den sjunga på långt håll, det känns alltid extra bra! Tack! Erik.
Hilsen!
Vacker fågel som du fånget fint. Ser ut att vara bra skärpa på de sista, det kanske har blivit lite mer ljus där uppe
Svar från ehrsa 2020-01-15 16:57
Hej! Blev överraskad när de sista bilderna togs, hörde den sjunga men hittade den inte först.. den satt för nära! Som tur var satt den kvar ett tag så att jag hann fota den.. den är fotad med AF-C 11 bilder/sek. man ser att av 10 bilder så är det kanske 5 som är helt skarpa, man kan se att kameran har jobbat lite 'fram och tillbaks' med fokus.. Samtidigt som Rödhaken i sista bilderna satt och sjöng så hade jag en Sidensvans som satt och 'vilade' på en gren en bra bit upp i trädet bakom Rödhaken.. Den första som varit 'fotomässig' för mig denna vinter.. hittills! Ljuset är klart bättre nu på eftermiddagarna, det märks tydligt! Bara på eftermiddagen tror jag att solen går ner 20-25 minuter senare nu än vid Jul, det gillar man! I förmiddags hade jag +11,5° ute trots att det var mulet.. det är lite crazy, även om det är skönt.. Tack! Peter.
Hälsn!
Hej. En av mina favoriter. Har också hört talas om att dom är väldigt nyfikna på oss människor, och vad vi pysslar med., men gör det skickligt i smyg. Fina bilder på ditt personliga "sett"
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2020-01-15 17:07
Hej! Den är mysig Rödhaken.. lätt att gilla den! Känns extra charmig på något sätt! Och visst är dom nyfikna, man upplever att dom ibland hoppar fram bara för att titta på vad man är för en filur.. i några få sekunder.. sen försvinner dom in i skuggorna igen.. det är svårt att hinna med som fotograf då, men när dom sjunger som här, så finns det ofta tid även för en fotograf! Det tackar man för! Tack! Bengt. Snart kan vi ta fram shortsen..
Hälsn!
Blyg eller inte, rödhaken är fin! Jag tycker bilden med fågeln ute i hörnet är extra bra.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-01-15 20:49
Hej! Ja, Rödhaken är speciell.. en extra trevlig fågel! Lite svårfotad bara, om den inte är på sånghumör som här.. då vill den visa upp sig! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Jo den är en liten söting..Har en vid matningen men den blandar sig inte gärna med dom andra. Passar på när det är ledigt vid någon talgboll men så fort det kommen någon annan mes eller sparv så flyttar den ner på marken. Gillar speciellt halvfiguren I bild..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-01-16 10:02
Hej! Här ser jag just den här Rödhaken i nära anslutning till en aktiv fågelmatning i en koloniträdgård, men jag ser den aldrig vid själva matningen, fast den finns alltid i närheten där.. det gäller också en Gärdsmyg som också håller en viss distans till andra fåglar.. men finns där nånstans! 'Fåglar drar fåglar'.. så fågelmatningar är bra, där kan det alltid dyka upp lite roliga arter! Tack! Gunte.
Hälsn!
gunte 2020-01-16 12:49
Såg en Gärdssmyg ute i lagerhäggen idag, hoppas den visar sig lite mer när jag är förberedd..
Med vänlig hälsning/Gunte
Svar från ehrsa 2020-01-16 17:20
Vad roligt med en Gärdsmyg! Dom brukar oftast vara trogna sina revir är min erfarenhet! Håll utkik där, och lyssna.. dom har ett ganska skarpt kort läte som man hör lite då och då, men ibland sjunger även dom sin vårsång som är längre strofer, så som Rödhakar också gör trots att det är 'mitt i vintern'.. Har inte hört 'min' Gärdsmyg på kanske en vecka nu, men jag är säker på att den är kvar precis där sista Rödhakebilderna här är fotade!
Hälsn!
Åh, lilla favoriten. Så fina bilder på den.
Enda gången jag har chans på den är just på våren då det brukar vara ett par, tre stycken hemma. Då har dom fullt sjå med sina revir så då brukar dom inte märka av mig :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-01-16 17:27
Hej! Ja, man blir glad när man får chans att fota den! En av de charmigaste.. Ja, våren är bra när dom som flyttat är på väg norrut, för två år sen satt det minst en Rödhake i varje lite dunge här, våren kom ju på en gång då, så även Rödhakarna.. Det var fint! Kanske våren och Rödhakarna kommer tidigt i år, om det här milda vädret fortsätter.. Samtidigt som de sista bilderna på Rödhaken togs här så hade jag en Sidensvans som satt i trädet bakom Rödhaken, en bit upp.. Det är min hittills första 'fotomässiga' Sidensvans för den här säsongen, men den får komma i en senare blogg.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Så fina bilder, särskilt de sista :)
Rödhaken är allt grann ändå :)
Svar från ehrsa 2020-01-16 17:33
Hej! Rödhakar är alltid väldigt trevliga och charmiga! Dom sticker ut lite extra bland våra 'vardagsfåglar'! Lite som Gärdsmygar också gör.. dessutom ofta lite svårfotade, men inte när dom sjunger då vill dom gärna exponera sig! Det är då man ska vara där med kameran.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Närbilderna på rödhaken är verkligen fina! Det är några dagar sedan som jag såg en hemma, och visst är den blyg. Gömmer sig så fort jag står och tittar.
Svar från ehrsa 2020-01-18 17:05
Hej! Ja, Rödhaken är lite som Gärdsmygar.. dom gillar verkligen att hålla sig undan! Men när dom sjunger lite vårsånger som här så är det tvärtom.. då vill dom exponera sig så mycket som det går! Dom vill verkligen visa att det är deras revir.. så är det ofta med Gärdsmygar också upplever jag, när dom sjunger så kan dom sitta i flera minuter på samma ställe och visa upp sig! Charmiga fåglar båda två! Tack! Hannu.
Hälsn!