Att spegla det jag gillar.

Dessa brobyten..

Googlade lite på antal broar i Stockholm och tror mig hitta minst 45 broar som går över vatten.. men jag orkade inte kolla noggrannare, det finns säkert fler.. Och broar har ju bytts ut både förra sommaren och även denna sommar, således så fortsätter Trafikverket med stora arbeten att byta ut broarna på fjärrtågens 'Getingmidja' genom Stockholm. Förra sommaren bytte man den södra bron sett från Riddarholmen, den här sommaren byter man den norra delen vid Norrström mellan Riddarholmen och Tegelbacken. Arbetena är i full gång just nu och den nya bron passerade slussen i Södertälje för några dagar sedan under sin väg hit från Tallin.. såg jag på TV. Promenerade förbi Norrström igår och tog några bilder..

Den gamla tågbron/broarna (?) är redan bortlyfta, här sett under Söderledens bilbroar där bropelarna finns nyrenoverade..

Den nya eller en av de nya.. ses här från Tegelbacken. Jag vet inte om det är flera sektioner?

Sett från Riddarholmen..

Tack för mig!

Inlagt 2020-07-14 14:15 | Läst 1343 ggr. | Permalink
Panoramabilder? Av två-tre bilder? Hoppas det lägger rälsen vibrationsdämpat på stålbroarna. Skramlandet har ju varit påtagligt med de gamla.
/MA
Svar från ehrsa 2020-07-14 17:02
Hej! Ja, panoramabilder av 3 bilder, här fotat med ett fast 20 mm. på Nikon D750. Kajen till vänster och höger i nederkant på båda panoramana är egentligen samma kaj och 180°.. Tror att de nya syllarna ihop med konstruktionen/designen av de nya broarna ät tystare än tidigare, men jag vet inte med just den här bron! Vet dock att förra årets brobyte söder om Riddarholmen har gjort tågens framfart tystare, bron konstruerades på nått sätt för att bli tystare.. jag promenerar ofta över förra årets 'bytta bro' på gångbanan nån meter från tågbron och jag tycker att den är tystare! Det är en fin promenadsträcka där, istället för att trängas bland alla som går över Slussen.. Problemet med nuvarande brobyte är att där ska det ingå ett flertal växlar på bron, för spår som måste gå ihop just där.. Växlar brukar ju alltid skramla rätt mycket.. vi får se hur det blir.. Tack! Mats.
Hälsn!
Hej Jan.
Mäktiga bilder på det stora "Legopusslet" i Stockholm, och det måste vara kul att följa på plats. Mina gamla "Dogmabilder" upp i från Katarinahissen https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/246772/1836845.htm hör nog hemma på historiska muséet. Här i Lindesberg verkar det som vi inte får någon ny bro efter den man har tagit ur bruk.

Har en enkla fråga till dig om hur nöjd du är med din Z50? Nu har jag allvarliga funderingar på att köpa en Z50 med adapter och tillhörande "kitt objektiv" 16/50 mm., under den kampanj som är aktuellt just nu från Nikon . Har funderat på en Z6 ett tag men är lite osäker om det gynnar mig, som eftersträvar en lätt utrustning och och Z6 är tyngre än min Panasonic. En annan anledningen är förstås att kunna utnyttja mina Nikkor-objektiv.
Hoppas att du som har lite erfarenhet av Z50 kan ge mig ett gott råd.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-07-14 18:22
Hej! Ja, nu är dom igång igen för fullt 'brobytarna'! Jag har inte bevakat det här brobytet lika mycket som förra året, jag tycker att det inte är lika tillgängligt för att fota heller, den är också något lite längre bort från mig.. Men jag kommer att gå förbi där fler gånger! Jag är lite dålig på årets tidsplan för brobytet, men det skulle inte förvåna mig om dom vill vara klara till helgen innan skolorna startar i augusti, så var det med förra årets brobyte! Det är säkert arbete dygnet runt nu.. Sen återstår det väl en del efterjusteringar som tar en del tid.. men sen är allting klart med den skraltiga 'getingmidjan', och den är väl tänkt att fungera i 90 år om jag nu minns rätt..?

Z50 levererar bra tycker jag, jag köpte just det där kittet som du nämner, objektivet är skarpare än förväntat och det är en synnerligen lätt och behändig kombination! Kanske jag framöver köper även den längre zoomen Z DX 50-250 mm. som då blir som ett 75-375 mm. på en fullformatskamera, även det är en lätt kombination! Och man har nästan ett tele på 400 mm. då.. den kostar mellan 4500:- och 5000:- Det är ju en APS-C sensor på Z50 som då bara är hälften så stor som på en fullformatskamera, men jag tycker Z50 i stort sett alltid fyller mina behov, utom när jag fotar 'folk på stan' med trådlös fjärrutlösare, den 'käkar' batteri då.. Där väljer jag hellre min tyngre D750 med något av mina fasta korta objektiv, men det är också för att jag får kortare skärpedjup med D750! Och sen är det en hel del 'nya' inställningar att lära sig, men det är också roligt! Och man känner igen sig i menyerna från andra Nikonkameror! Den har snabb serietagning, med 11 bilder/sek. med följande AF-C fokus, det är bra! Och den tömmer bufferten snabbt (om man har ett snabbt minneskort) Sen har jag fått lämna in kameran för rep. 2 gånger sen jag köpte den.. och det har varit för samma fel! Möjligen är det då en 'barnsjukdom'.. jag vet inte? Och felet har varit ett brott på den platta kabeln som går från den vikbara skärmen och sen in i kameran.. Efter att jag haft kameran i 3 månader så slocknade plötsligt den bakre skärmen, men inte den elektroniska sökaren.. Skärmen fungerade igen om jag fällde den så mycket som det går.. När jag undersökte det hela hemma så såg jag att kabeln snart kanske skulle gå av.. Fick tillbaks kameran och använde den igen i tre veckor, sen såg jag att samma fel verkade vara på gång igen.. för mig ser det ut som att det är för tunt med isolering/plast över de olika ledarna i kabeln.. känns inte helt utprovat! Nu kanske den är det på de kameror som säljs!? Tittade nyss på kabeln, och det syns inget oroväckande där nu! Det är den kameran jag använder nu under sommaren när jag försöker fota mina snabba och fina Tornseglare utanför balkongen, eller om jag cyklar iväg till Isbladskärret på Djurgården eftersom den är så lätt och har Croppfaktorn x1,5! Den känns riktigt bra för de ändamålen

Sen har ju jag en likadan 'all in one' dator från HP som du har nu! Men min är på 24 tum, och din är väl på 27 tum om jag minns rätt? Min har 16 Gb. RAM minne, jag vet inte hur mycket minne din har? Min dators 1 års-garanti gick ut för 2 månader sedan, och för 1 vecka sen så la den av.. När jag skulle starta den en förmiddag så tjöt det om den i serier om tre med ett visst mellanrum! Men det kom aldrig fram något på skärmen trots att jag startade om flera gånger.. sen kom jag på att titta på TV:ns skärm via HDMI-kabeln, och den skärmen fungerade som den skulle! Men datorns skärm fick jag aldrig igång.. datorn kunde inte känna av den hur jag än gjorde! Installerade om hela Windows till sist, men då fungerade inte heller TV:n som skärm, kanske att grafikkortet gått sönder, jag vet inte? Den här datorn ska jag försöka få igång igen, antingen via HP eller via en lokal datorverkstad/rep. som finns här på Hornsgatan en bit närmare Mariatorget. Jag har haft 3 HP datorer sedan 2004 där alla efter en tid gått sönder, ofta rent mekaniska fel, med för dålig hållbarhet i plastdetaljerna, och även annat.. men den där dator rep. firman har alltid fixat det hela.. just nu använder jag en 17 tums 'bärbar' HP som är från 2013/14 där jag fick byta tangentbord för 2 år sen eftersom mellanslagstangenten inte ville fjädra upp ordentligt.. det är plastmaterial under tangenterna som sköter detta.. Samtidigt då så knäcktes vänstra gångjärnet.. eftersom det är av plast.. och plast åldras, speciellt av värmen som mynnar ut där från fläkten.. mycket bilder alstrar värme! Det är den här datorn jag redigerar alla bilder med!

När/om jag reparerar HP-datorn, om det inte kostar för mycket.. så får den bli en 'reservdator'.. Jag har märkt att jag inte längre kan lita på HP.. Istället så står det en nyss uppackad Apple Imac med 21,5 tums Retinaskärm med i stort sett dubbelt så stor upplösning som HP datorn, vilket borde ge extremt skarpa bilder, om pixlarna finns där i bilden.. Den är också utökad från 8 Gb. minne till 16 Gb. och även ett utökat tangentbord till ett med 'numeriska' tangenter (siffertangenterna till höger). ca: 18000:- kostade denna Imac, har aldrig haft nån Imac tidigare, men jag känner att jag måste växla om på något sätt.. jag litar inte längre på HP.. den kostade 14000:- för drygt ett år sen.. Räknar inte med att kunna använda mina gamla redigeringsprogram på den nya Imac:en, kanske får den 'bara' bli min surfdator med fantastisk skärpa och briljans att titta på bilder med, vi får se.. hoppas den inte går sönder bara.. Näe nu skall jag starta upp den! Tack! Stig. Ursäkta för ett extremt långt svar, men det kändes som du behövde få veta en del.. och förresten köp 1 extra batteri till Z50 om du köper en sån! 1 batteri brukar räcka upp till 1500 bilder, men ibland kanske bara 1000.. batterierna är lätta och väger nästan inget! Ha det så bra!
Hälsn!
Stican 2020-07-15 08:28
Tack Jan för ett utförligt svar på min fråga, och det var lite oroväckande med problemet med den vikbara skärmen, men för övrigt så tolkar jag det att du är nöjd med kameran.
Ditt andra problem verkar också beröra mig och det verkar ju lite oroande om datorn plötsligt bara lägger av efter så kort tid, jag har väl haft min HP-dator mindre än ett år så jag hoppas att den håller lite längre. Men vad säger man på HP om det inträffade felet?
Imac är ju ett etablerat datormärke men är ett annat system med vad det medför när det gäller Lightroom och Photoshop t.ex., jag var också inne på att köpa en sådan men valet föll på HP-datorn av den orsaken, men den har ju fungerat bra än så länge.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-07-15 11:51
Ja, Z50 fyller mina behov fullt ut! Men jag märker ju att RAW-filerna från en fullformatskamera har större tyngd/kraft på något sätt när jag redigerar i Lightroom, men så ska det ju vara med en större sensor så det är inget konstigt! Det är troligen samma sensor som i den populära 'fågelkameran' D500 och dom levererar ju fina bilder.. Det är så skönt när jag nu kan kan sätta på mitt 80-400 mm. zoom på Z50 och då få 120-600 mm.. Den 'kombon' kan jag cykla omkring med, med kameran hängande över ena axeln och bak mot ryggen utan att det stör! Det går i stort sett inte med en FF kamera och mitt 200-500 mm. zoom.. det är egentligen för tungt och obekvämt även om man kan härda ut det också en stund.. dessutom når jag bara 500 mm. med den kombon.. Jag tror att brottet på den platta kabeln är en miss i konstruktionen och är det så, så lär det vara åtgärdat nu, det är ingen svår detalj att ändra materialvalet på är min bedömning! Eller så är det bara jag som haft otur.. Sånt händer ju också ibland med allt man köper! Kameran är bra, men kräver lite ändringar i menyerna för att det ska passa just mig.. det är en kamera som alltid kan var med, speciellt med Z DX objektivet 12-50 mm. det väger nästan ingenting..

Ja, datorn har jag inget svar om än, har ännu inte kontaktat HP, men det ska jag göra framöver! När jag går in på HP och skriver in mitt dators serienummer så säger 'dom' bara att garantin har gått ut.. Dom är inte längre tillgängliga på ett enkelt sätt, det var nog bara så länge som garantin fanns, som det är enkelt att ringa dom när man vill.. ska ta tag i detta framöver men just nu ligger mitt fokus på den nya Imac:en som jag startade upp igår kväll.. Det är en fantastiskt fin skärm med betydligt högre upplösning jämfört med HP:s skärmar! Sen är det många funktioner som är lite annorlunda jämfört med PC, men det känns som jag lär mig snabbt.. Får känslan av högre kvalitet på något 'sofistikerat' sätt, men vissa grejer känns också lite onödigt 'sofistikerat'.. Eftersom jag nu bara hade min gamla 'vikbara' 17 tummare från 2013/14 med halvtrasigt gångjärn på vänster sida så kände jag att jag måste ha en dator till som jag kan lita på, det är ju med dator jag betalar räkningar och annat.. och den trasiga HP 'all in one' kan ju ta hur lång tid som helst att få reparerad.. Det blev bråttom att få en ny dator helt enkelt! Och jag vill inte ha en till HP igen, inte på ett bra tag i alla fall! Imac:en kändes som ett spårbyte och kanske den håller bättre, men det vet jag inget om.. Just nu imponerar 'kvalitetskänslan'.. Men jag räknar inte med att mina gamla 'redigeringsprogram' fungerar på den här datorn, den får istället bli min 'vardagsdator' för surfning och titta på bilder med, det är den bra på! Och betala räkningar och sådant 'vardagsgöra'.. Tills vidare så får min 'bärbara' 17 tums HP fortsätta att vara min bildredigeringsdator så länge den går, den är bra på det! Och får jag igång min 24 tums 'all in one' HP dator så får den bli lite som en reservdator.. Den här 21,5 tums Imac:en kostade straxt över 18000:- och det är ju egentligen inte så mycket mer än ett objektiv eller kamera ibland kostar, och det har man ju köpt ibland.. Det är den här datorn jag köpt nu med utökat RAM minne till 16 Gb. och ett tangentbord med 'numeriska' tangenter till höger, annars är det som standard bara ett minimerat tangentbord utan de numeriska tangenterna: https://www.apple.com/se/imac/specs/
Hälsn!
Stican 2020-07-15 15:45
Hej Jan och åter igen tack för ditt svar Kanske var ditt ex av Z50 ett s.k. måndagsex. så det lutar nog åt att det får bli en ny Nikon Z50 för mig också.
När det gäller min HP-dator så har jag garanti kvar till 2023 så det känns ju lite betryggande.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-07-15 18:09
Ok, har du köpt förlängd garanti? Annars är det väl bara 1 års garanti.. Garanti från en tillverkare lär vara frivilligt.. Här står om detta och även om reklamationsrätten: https://www.hallakonsument.se/klaga-angra-eller-anmala/dina-rattigheter-som-konsument/garanti/

Hoppas du slipper dom problem som jag har haft, det är jobbigt! Ha det så bra!
Hälsn!
Svar från ehrsa 2020-07-20 17:20
Hej! Igen, Stig. Vill bara återigen nämna att har du Lightroom 5 eller 6 som RAW-fils redigerare, så tar inte dom Z50:s RAW-filer.. Jag gör om dom till 'DNG-filer' i Adobes DNG-konverterare, det går relativt snabbt tycker jag! Sen fungerar Lightroom som det ska med RAW-filerna! Minns att du inte fick Adobes DNG konverterare att fungera med någon annan av dina kameror.. bara så att du vet! Ha det så bra!
Hälsn!
Aha det är dags nu igen. Snygga panorama bilder! Stativ?

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-07-14 18:43
Hej! Ja, nu jobbar 'brobytarna' på för fullt igen! Gissar att dom har siktet inställt på att bli klara i helgen innan skolorna börjar i augusti, så var det förra året, och om inte pandemin ställer till med nått förstås.. den är ju inte över än även om många tycks tro så! Jag brukar ofta promenera hem från city så det får bli några svängar förbi där ibland framöver.. Nej använder i stort sett aldrig stativ, orkar aldrig bära på det.. :-) Stabil hand och ljusstarkt 20 mm. f/1,8.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Mycket imponerande panoramabilder och motiven lämpar sej ju synnerligen väl för det formatet. Kul att få se för en som inte är till Stockholm särskilt ofta dvs aldrig numera.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-07-14 18:50
Hej! Ja, Panoramabilder fungerar ofta bra, men blir tyvärr begränsade av Fotosidans format att visa dom på tyvärr.. det borde gå att klicka på en bild så att panoramabilden fyller ut skärmen i höjd, sen får man dra i en rullist nere i bildkanten för att 'vrida' sig från vänster till höger i bilden, då skulle man se mycket mer detaljer, nu blir allt så smått eftersom hela bilden visas i bredd men inte i höjd.. tyvärr! Detta borde faktiskt förändras här på 'bildvisningen' tycker jag, får ta upp det med redaktionen nån gång.. Stockholm är bra nu på sommaren! Lite med folk och turister utom i city bland affärsgatorna, där springer Svenska turister omkring i alla affärer som om ingen pandemi nånsin existerat.. :-) Tack! Lena.
Hälsn!
Snygga bilder på broarna från Stockholm :)
ja många har ni det är helt klart :)
Svar från ehrsa 2020-07-14 21:36
Hej! Ja, det kommer ske ytterligare brobyten/reparationer även framöver! Det största arbetet lär nog bli Västerbron om inte allt för lång framtid, och man vet inte ifall man ska renovera eller bygga nytt, det sägs visst kosta lika mycket.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Fina bilder blir det men kanske skulle dom byggt Stockholm på land istället för på en massa öar, blir dyrt detta ;)
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-07-14 21:56
He he, tänkte inte på det.. ligger nått i det.. :-) Man får höja trängselskatten.. Tack! Gunte.
Hälsn!
gunte 2020-07-15 10:31
Ja passa dig i framtiden, kanske blir det sulskatt för flanerande fotografer ;)
/G
Svar från ehrsa 2020-07-15 11:00
Ja, broarna måste ju betalas.. 'stolleskatt' kanske vore nått likaså.. :-) Ser dom lite överallt, speciellt i trafiken..
Hälsn!
Tack för fina bilder som väcker min Stockholmslängtan!
Hoppas att det snart ska bli säkert igen att resa med tåg...
Svar från ehrsa 2020-07-15 11:06
Hej! Lena. Du får köra med dubbla munskydd och visir på tåget,.. väl avstigen från tåget är det lugnt här i stan och har så varit sen pandemin började, förutom vid de vanliga affärerna i city där Svenska turister nu trängs.. Måndag den 17/8 är trafiken igång igen på 'Getingmidjan' och man slipper byta tåg vid Södra station. Kanske pandemin är rejält 'avklingad' till dess.. Tack! Lena.
Hälsn!
Fina panoramabilder med bra översikt! Och tror att vi i Sverige har förhållandevis bra koll på våra stora infrastrukturkonstruktioner. Tror att det finns många länder, framförallt i tredje världen, där det inte är så.. Broolyckan i Italien för några år sen visar ju vad som kan hända, det var dessutom en förhållandevis ny bro. Jag vet att jag för herrans många år sen läser att dom stora stålbroarna i New York målas hela tiden - det tar många år att måla en sån bro och när en målning är avslutad är det dags för nästa, allt för att hålla rosten under kontroll.Fina panoramabilder, kul att se att också du utnyttjar den bildformen ibland!
Svar från ehrsa 2020-07-15 12:32
Hej! jodå, det händer att jag också gör panoraman, jag gjorde en hel del såna utifrån bilder på skridskoisarna redan på 90-talet, gärna då också vertikala panoraman där man längst ner såg egna skridskorna och sen vandrar bilden hela vägen uppåt via blank is och nån skridskoåkare till en blå himmel.. Använder faktiskt samma program idag som då.. har aldrig provat Lightrooms program för det.. Här ett höjdpanorama från Vätterns fantastiska och extremt klara isar och vatten: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/225697/1525639.htm

Tyvärr visas Panoraman dåligt här på fotosidan tycker jag! Dom blir så smala i höjd tyvärr, jag skulle vilja att panoraman fyllde skärmens bild i höjd, sen får man dra sig fram med en rullist eller 'sidoscroll' i sidled för att se bildens innehåll.. det är mycket därför som jag sällan gör panoraman, dom blir för små, i höjd!

Jag tror som du att vi är väldigt bra på infrastrukturen! Vi har väl alltid haft kunniga ingenjörer och bra material från all malmhantering och stålverk! Inom en inte alltför lång framtid så ska det tas beslut om Västerbron här som går över Riddarfjärden, den är helt i stål och byggd av Motala Verkstad, ett riktigt pampigt bygge även med dagens mått! Den renoveras och målas om med jämna mellanrum, men nu är det snart dags för en 'totalrenovering', tror vägsaltet har slitet hårt på den bron.. Och man ska ta beslut om ifall man ska totalrenovera bron eller bygga en ny bro.. det kostar tydligen lika mycket! Vi får se? Kanske det påbörjas om 10 år.. men det vet jag inte! Tack! Björn.
Hälsn!
Spännande ingenjörskonst det där! Säkert många timmar planering bakom. Läckra panoramabilder.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-07-29 21:53
Hej! Ja, det verkar välplanerat det här, minst sagt.. dom har ju en tidsplan som säger att allt ska vara klart för tågtrafik igen den 17:e augusti.. Just nu så är båda brodelarna på plats så nu börjar väl arbetet med att dra alla ledningar och signaler och säkert mycket mer prylar.. Tack! Bjarne.
Hälsn!