Att spegla det jag gillar.

Det ena leder till det andra..

För en god måltid kan det behövas en del ingredienser och inspiration, och inspiration det kan man ibland få av andras bloggar, men också av en eftermiddag i 'riktig' skog där huvudingrediensen plockades. Första inspirationen var nog Peter Dahléns blogg, ses Här! Mer inspiration och 'huvudingrediensen' plockades i miljön där kommande bilder fotades häromdagen.. Platsen var naturreservatet och sjön Stora Envättern någon enstaka mil söder om Nykvarn i Sörmland, en plats jag med viss oregelbundenhet återkommer till så ofta som jag har möjlighet.. Fotat med 80-400 mm.

Dagens mål och likaså huvudingrediens..

Miljön där inspiration och 'skogens känsla' intogs..

               

Och här stod den.. en riktigt fin Karl Johan och det räckte att plocka bara en.. men sanningen är att jag såg ingen mer..

               

Lättrensad.. inga maskar bara naturliga håligheter!

Smakade utmärkt!

Men jag ska erkänna att jag tycker att Kantareller ändå är lite godare..     Tack för mig!

Inlagt 2019-08-29 13:29 | Läst 783 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Snyggt fotat Jan! Det korta skärpedjupet med fint valt bildutsnitt blir toppenbilder! Man längtar bort från stenstan då man tittar på dessa bilder. Grattis säger Bertil
Svar från ehrsa 2019-08-29 20:53
Hej! Tack Bertil! Hamnar man i en 'riktig' skog då finns det ofta väldigt mycket motiv.. inspirationen bara flödar och man ser motiv överallt! St. Envättern är väldigt vackert och känns lite som en urskog, det tar bara kanske 40 minuter att åka dit från stan och kanske 10 minuters promenad från parkering där man kan ställa bilen, sen är det vacker orörd skog runt hela sjön i stort sett, lättast att promenera är utefter den norra solbelysta sidan där även Sörmlandsleden går, vill man ha lite mörkare och mer obanad terräng så är den södra sidan av sjön bäst, där togs också mina bilder! Det här ligger inom 'sjundareviret' för Varg, men jag är osäker på om det numera finns Vargar kvar där.. jag har inte sett någon i alla fall.. Bäst tycker jag det är att vara där i oktober gärna efter en kall natt.. vissa år är det rejält med Trattkantareller där då.
Hälsn!
Från jord till bord :) Fina bilder Jan kul att du var ute i skogen lite :)
Svar från ehrsa 2019-08-29 21:00
Hej! Ja , det här är livskvalitet! :-) Ja, du vet.. Det här området tycker jag är det finaste som jag vet om och som ligger inom rimligt avstånd.. Jag har valt bort bil sedan år 2008, tycker det är för dyrt och för svårt med parkeringar i stan.. därför hyr jag istället bil när jag behöver! Det fungerar bra, och jag passar ofta på att göra en tur ner till detta område söder om stan då.. Vill man parkera 1 dygn på 'min' gata så kostar det 440:- … det är ingen P-bot alltså... Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2019-08-29 21:11
Förstår att du hoppat bil, tror inte det behövs när man bor i Stockholm men smart av dig att hyra en bil vid behov så att du kan komma till platser som dessa :)
Snyggt, skogen ger nästan alltid så fina bilder, gillar ljuset som blir i skogen. Det var väl tur att du iaf hittade en svamp, jag håller med att kantareller är godare de har en mer markant smak
Svar från ehrsa 2019-08-29 21:07
Hej! Ja, jag är också 'svag' för ljuset i skogen, gäller bara att man vågar låat bilderna vara lite mörka.. det blir väldigt fint! Solen kan gärna få stå lågt dessutom, det blir ändå vackra solstrålar som letar sig fram mellan träden och belyser diverse vackra motiv! Egentligen så gillar jag bäst att vara vid den här sjön i oktober och gärna efter en kall och kanske frostig natt, då blir det ofta ännu finare! Tack för inspirationen Peter, den där enda svampen satt fint.. :-)
Hälsn!
Oj, så gott det såg ut! Och så pedagogiskt beskrivet och fotograferat! Idag regnar det hos oss och mottagningen är dålig så jag har bara tittat på en del, kollar om i kväll när det ska klarna. Kantareller, för att inte tala om svart trumpetsvamp, är nog favoriter också för oss. Men det finns många, blodriska är också gott. Ett vackert exemplar av stensoppen fick du tag i! Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-08-29 21:12
Hej! Det smakade faktiskt förträffligt! Kanske också mycket beroende på inspirationen och entusiasmen man känner när man efter en fin eftermiddag i härlig skog dessutom får med sig den här fina svampen hem, lite som en värdefull trofé.. :-) Tack! Björn.
Hälsn!
Vilket inspirerande, vackert och välgenomtänkt blogginlägg! Jag har en tendens att "skörda svamp" på mina sedan länge inarbetad svampställen. Du fångade stämningsfulla skogsbilder som leder fram till det härliga ögonblicket då du hittar en riktig goding. Lite matlagningsbilder från köket är aldrig fel, för det krävs ett visst kunnande för att få till svampen på bästa sätt och valet av ingredienser är förstås också viktigt. Din rätt ser mycket god ut!
Jag älskar gula kantareller, men när jag kände doften av karljohan i stekpannan i måndags vete tusan vilken som egentligen är godast. Nästa gång du hittar en fin karljohan, testa att göra en risotto och tillsätta den smörstekta svampen på slutet.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-08-29 21:30
Hej! Lena. Tack snälla! Den här vackra platsen St. Envättern är dit jag brukar åka på hösten och gärna i oktober efter en kall natt, då är det Trattkantareller som jag brukar hitta där, skulle inte förvåna mig om det blir mycket sånt i år.. men här finns också en hel del 'gammelskogs känsla' som ger fina fotomotiv, dessutom behöver man inte gå långt från parkeringen för att fin skog ska börja dyka upp, ett par hundra meter högst.. Det ligger inom 'Sjundareviret' för Vargar, men jag är osäker på om det finns Vargar där numera.. Brukar alltid höra och se Kungsfåglar och Tofsmesar här, det gjorde jag nu också men dom var för högt upp i träden för att kunna fotas, den här gången.. Tack för tipset om risotto, det ska testas vid nästa tillfälle! :-)
Hälsn!
Lite vid sidan om detta goda ämne men hade du med dig Caterpillartelefonen? Funkade den i så fall OK?
Svar från ehrsa 2019-08-30 10:40
Hej! Ja, den var ju med så klart, det är ju en oöm telefon på alla sätt men jag kollade aldrig hur bra den hade kontakt med någon basstation, kan ändå garantera att det inte var några problem, det må vara en mörk skog där, men är ändå rätt nära civilisationen.. Dagen efter var jag ute i ytterskärgården, men kollade inte där heller hur kontakten var, jag hade fullt upp med fotandet.. fast det har heller aldrig varit några problem med någon telefon där tidigare.. så svaret är egentligen 'jag vet inte'.. :-) Tack! Måns. Ha det fint!
Hälsn!
Härligt !
Nu är det en underbar tid att gå i skog och mark. Det blev både lite lingon och svamp när vi var i Dalarna. En hel del Karljohan som jag faktiskt föredrar framför kantareller.
Men jag gillar inte "svampkonsistensen" utan jag skär den jättesmått, tunt och nästan knapersteker den, då tycker jag att den är som godast. Strör den över maten eller bara glufsar i mig den "rent". Så gott !
Men jag är petig, skär bort varenda litet hål, utifall att :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-08-30 11:02
Hej! Visst är det fint i skogen nu, jag gillar när solen nu står lite lägre och som då ger ett finare ljus även i tät skog, det blir som strålar genom skogen på ett annat sätt än under vår och sommar.. Egentligen tycker jag oktober är finast, och gärna en promenad efter en frostnatt.. och då hittar man förhoppningsvis en massa 'trattisar'.. Brukar ta mig till just den här skogen/sjön varje år just i oktober men även våren är fin här. Linneor brukar växa i skaplig mängd här också! Tack för tips om att knapersteka svampen, ska testas vid tillfälle! Jag skar också bort nedre delen på den här svampen men det var verkligen inga maskar som har gjort dom här små hålen, det verkar ingå i svampens struktur att se ut så här! Hörde och såg både Kungsfåglar och Tofsmesar, det brukar jag alltid göra här, men dom höll sig högt upp i barrträden och var inte fotomässiga.. En fantastisk dag i alla fall! Dagen efter var jag ute i absoluta ytterskärgården och fotade en massa Gråsälar nära, på ett stilla hav.. Kändes som ytterligheterna av Sveriges vackra natur! Kommer i senare bloggar.. Tack! Ing-Marie. Ut och njut!
Hälsn!
Det var en härlig skogspromenad du bjöd oss på, tack!
Svar från ehrsa 2019-08-30 18:11
Hej! Ja, det blev verkligen en 'kvalitetsdag' med en god svamprätt hemma som avslutning dessutom! Det är såna här dagar man behöver med lite jämna mellanrum.. Kan rekommendera St. Envättern om du inte varit där, du som åker runt en del.. Sörmland är fint! Tack! Ragnar.
Hälsn!
Många fina skogsbilder..några lite ovanligare utsnitt också, gillas..men svampen står jag över ;)
Med vänlig hälsn/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-08-30 18:35
Hej! Ja, det var väldigt fint i skogen här, det är lite av en favoritskog jag gärna återkommer till, känns som man alltid hittar vackra motiv där! Bäst tycker jag att det är där i oktober efter en frostnatt! Försöker nog passa in nån dag där i oktober igen.. kanske det finns Trattkantareller där då.. brukar oftast torka dom, och har dom sen som en krydda i såser.. men alla gillar ju inte svamp.. :-) Tack! Gunte.
Hälsn!