Att spegla det jag gillar.

Det vanliga..

Det vill säga, jag kommer oftast inte ut förrän vid 13:00, då har alltså solen redan varit på väg ner i 1 timme.. och det är i slutet på november och helmulet.. kan det verkligen vara något att gå ut med kameran då..? Jo, faktiskt! Och det blir ju bara i absoluta närområdet som man hinner med innan det åter är mörkt.. Så här är några bilder från dagens lilla och gråa promenad.. Fotat med Z50 och den 'lilla' telezoomen 28-300 mm. motsvarande 42-450 mm. på en FF-kamera.

Miljön i mitt närområde Tantolunden..

När jag stod här så började både en Gärdsmyg och en Koltrast att sjunga strofer av sin 'riktiga' vårsång.. hur vackert var inte det..! Här är Gärdsmygen.. med ISO 11 400.

Och här är Koltrasten som sjöng lite..

En annan..

På Tantoberget stod Julgranen med sin belysning..

Nere vid viken simmade Storskrakparet omkring och letade fisk..

Innanför Årstaholmar stod en Gråhäger och kurade.. i ISO 20 000..

Några promenerade utefter viken nära tågbroarna..

Sen hände absolut ingenting.. mer än att det började regna lite. Lite av 'slow-foto'.. jätteskönt! Men nu lär det bli några soliga dagar så då blir det väl lite mer 'fast-foto'.. och 'low-ISO'.. Tack för mig!

Inlagt 2019-11-28 23:10 | Läst 2301 ggr. | Permalink
Hej Jan - først tillykke med dit nye kamera.
Jeg har også hørt solsorten i dag.
Som sædvanlig fine billeder fra dit "jagtområde".
Med mange venlige hilsener og godnat fra Roskilde/DK.
Svar från ehrsa 2019-11-29 11:53
Hej! Tack! Erik. Z50 levererar fint tycker jag, även om jag kan känna att det på något sätt finns mer 'kraft' (utrymme för justeringar) i en RAW-fil från mina 'Fullformatskameror' än en RAW-fil från den här 'cropkameran' med sin mindre sensor, men den lilla kameran är väldigt kompetent! Men så ska det väl vara också.. Skulle man trycka stora förstoringar så är jag övertygad om att en fullformatskamera ger något lite 'bättre' bilder! Men för bilder här på Fotosidan och för datorn hemma så räcker kameran med råge! Vad roligt att du också har hört 'solsorten'! Visst är det fantastiskt att få höra den sjunga så här i november.. Naturen är positiv även den här mörka årstiden! Tack! Erik.
Hilsen!
Aha, spännande, jag trodde du hörde till dom som alltid var ute när solen gick upp, helst en timme tidigare. Det funkar inte för mig, nattmänniska som jag är sover jag ofta till 1/2 8 - 8, sen behöver jag sitta en timme, ibland mer för att morgonstelheten ska släppa....Så jag kommer ofta ut som du säger här Men några gärdsmygar ser jag inte, inga storkrakar heller. Men intressant att det funka, jag får skärpa mig när jag får hm kamera och tele så småningom.....Gillar dom här lågmälda bilderna, funkar ju alldeles utmärkt, hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-11-29 12:03
Hej! Nä, jag går till sängs alltid vid 24:00, sen beroende på hur natten blir så kommer jag sällan upp ur sängen förrän vid 09:00.. :-) Ligger gärna och drar mig.. Så en timme mer ljus på morgonen nu med vintertid är fullständigt slöseri med ljus/ISO.. Är också trögstartad sedan på förmiddagen.. nu är hon straxt 12:00 och jag har fortfarande inte hunnit skriva alla svar på kommentarer.. nyss flög en ung Duvhök förbi, på balkonghöjd.. omöjlig att hinna få fram kameran för att fånga.. hmm.. Nu får det bli en förmiddagskaffe och ett äpple.. så fortsätter jag med kommentarerna.. sen är klockan snart 13:00 även denna dag.. :-) Det blir nog en runda upp i närområdet även idag, obetydligt med snö har kommit, men idag finns det ljus.. det blir nog ett längre tele och Z50.. Tack! Björn.
Hälsn!
Nu vet jag inte om det var ett stresstest eller inte men en häger med ISO20000 känns i mina ögon högt, du borde väl kunna fotografera med 1/125-1/250 en häger som troligen inte har rört sig på någon timma :). Men nu ska det bli sol och foto i några dagar, har inte tagit en bild på en vecka det är nog ett rekord.

Man undrar ju vad du gör mellan 8 och 13 :), men vi är olika jag brukar alltid ta morgonpasset, fast nu på vintern blir det ju senare. På sommaren är ju tiden vid 6-8 som bäst tycker jag.
Svar från ehrsa 2019-11-29 12:35
Hej! Nä, inga stresstest här, dom är redan gjorda.. :-) Föll dessutom väl ut! Exifdata för Hägerbilden är 1/250 sek. f/6,3 exponeringskomp. -1,0 då blev det ISO 20 000 med auto-ISO.. Sanningen är att motivet egentligen är klart mörkare i verkligheten än här på bilden.. Hägern gick bara precis att se med ögonen, skogen bakom såg du inget av! Kameran blev vid det här tillfället en 'ljusförstärkare'.. och ändå rätt så bra! Objektivet är inte det 'skarpaste' på 300 mm. (450 mm.) men duger! Ett bra allroundobjektiv, det stora brännviddsomfånget är rätt trevligt! Objektiv är alltid kompromisser på något sätt, speciellt zoomar.. Ja, det låter ovanligt med fotouppehåll.. men det är rätt skönt också, hjärnan behöver vila från alla inställningar som ibland måste göras.. Det är då mina 'U1 & U2' kommer in, slipper tänka.. kameran är redan rätt inställd! Sen så märker jag att jag gärna tar med Z50 även utan speciella fotoplaner, den är så lätt att jag knappt märker att den är med.. Just nu så håller himlen på att klarna upp här, efter obetydligt med snö som kom tidigt i morse! Ska gå upp i Tantolunden även idag, nu när vädret blir så bra att det kan bli en del 'låg-ISO' bilder.. Har även bytt till 80-400 mm. på Z50 nu, som blir 120-600 mm. Det räcker väldigt långt och är fortfarande lätt att bära! Man har nog blivit bortskämd viktmässigt nu.. men det gör ju inget! Ha fina låg-ISO dagar där nere i syd nu! Tack! Peter.
Hälsn!
Svar från ehrsa 2019-11-29 17:38
Jo, mellan 08-13:00 så ligger jag ofta kvar i sängen till 9- 9:30.. sen är det frukost i lugn och ro, och en dusch, sedan blir det dator/bildrelaterade hanteringar, även dagliga tidningar läses, ofta då på datorn också, lite väder prognoser på SMHI, lite andra sajter att ta del av, kanske nått mejl finns att besvara, en förmiddagsfika vid 11:30 kanske och där en blinkning senare så blev plötsligt klockan 13:00.. och man bara måste gå ut! Annars är man en lort.. Idag blev hon också 13:00 innan jag kom ut, och hittade en mängd med Grönsiskor.. de första för hösten här! Ingår i kommande blogg..
Hälsn!
Våra morgonvanor skiljer sig en del Dennis och jag går upp vid 5-halv 6 och vår första promenad omkring 7.00 och då är det fortfarande kolmörkt ute sedan blir det frukost för Dennis och kaffe för mig.
Dina bilder på den lilla Gärdsmygen är ju så fina och även dina bilder av omgivningarna är snygga trots det gråmulna vädret.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-11-29 12:47
Hej! Ja, har man en Dennis då kan man nog inte dra sig till klockan är 09.00.. Jag brukar vakna till vid 5-6 men brukar också oftast somna om efter nån timme, sen vaknar jag ibland efter 9 t.o.m.. det är väldigt behagligt! :-) Tänk att få höra både Gärdsmyg och en Koltrast sjunga lite av sina vårsånger.. i slutet av november! Det är ju fantastiskt, snudd på magiskt! Naturen känns positiv på nått sätt! Kul att smygen gick att fota också, den satt väl där i 5 sekunder.. Och sen är det alltid så att jag har aldrig ångrat att jag har gått en promenad upp i Tantolunden, men jag har ofta ångrat att jag inte gick en runda upp i lunden.. Det händer så gott som alltid något spännande där rent naturmässigt! Även gråa dagar bjuder ofta på någonting! Tack! Stig. Ha det fint i solen (?) nu!
Hälsn!
På tal om Koltrast så har den hållit full konsert vid midnatt i två nätter nu, ute och
matar en wellpappconteiner då.
Och nu snöar det här men det är väl bara sån däringa testsnö som inte ligger mer än
1/125 dels sekund..
Iso 20000 var ju ingen njutning precis ;)
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-11-29 12:54
Hej! Visst är dom fantastiska Koltrastarna, med deras vinter (vår) sång! Men dom är lite knäppa så här på hösten, det är inte helt ovanligt! Hmm..'wellpappkontainern' låter lite 'obskyrt'.. :-) Obetydligt med snö kom här.. och nu finns både sol och en del moln.. ska straxt gå ut igen, och chans till hyfsat låga ISO tycks finnas.. men solen är ju redan på väg ner nu.. ISO 20 000 ger inga bilder att göra stora förstoringar av.. men duger här på FS, här duger det mesta.. :-) Tack! Gunte.
Hälsn!
Som vanligt fina charmiga bilder Janne.
/Bengt H.
Svar från ehrsa 2019-11-29 12:58
Hej! Bengt. Även en riktigt grå dag i begynnande skymning kan leverera en del trevliga bilder, det tror man sällan när man är hemma och tittar ut.. men man ångrar ju aldrig promenaden när man väl har gått ut.. Och nu har vi ju några 'låg-ISO' dagar framför oss, så jag antar att du också passar på! Motiven väntar.. om inte annat, så kanske en och annan tomte finns där.. Tack! Bengt.
Hälsn!
Fina bilder! Hoppas du är ute idag också och fotar lite av nysnön vi fått.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-11-29 17:51
Hej! Ja, jag kom ut lagom när det sprack upp på himlen, men det fanns ändå en del moln som tidvis skymde lite.. Men det var lite härligt vitt och det bet lite i kinderna.. det var på tiden! Det har varit milt alltför länge nu.. Hittade en större flock med kanske 200 Grönsiskor här i mitt närområde, det blev dagens fynd! De första siskorna för hösten! Och som vanligt så var det i Alträden ner mot Årstaviken, det är nästan alltid där som jag upptäcker säsongens första siskor, även Gråsiskor, men nu var det bara Grönsiskor allihop! Håll utkik på din matning, verkar som det kan vara lite 'invasion' på Grönsiskor nu.. kanske.. Tack! Johnny.
Hälsn!