Att spegla det jag gillar.

Dom är faktiskt sena i år.. 🌸🌸

***

De Japanska körsbärsträden i Kungsträdgården i Stockholm har de senaste åren börjat blomma redan i januari, men i år såg jag de första blommorna igår.. Det är hela 2 månader senare.. Har för mig att december nu innan årsskiftet bjöd på en längre 'köldperiod' här, kanske det fick träden att hålla igen med de tidiga blommorna i år..? Men fint är det i alla fall, och ljuset har ju flödat i veckor nu..

Fotat med Nikon D750 + 300 mm. PF och har använt AF-C med 3D fokus.

Tack för mig!

Inlagt 2022-03-21 11:52 | Läst 1013 ggr. | Permalink
Vackra bilder! Verkar ju mer naturligt att de börjar blomma först nu kan jag tänka!
Svar från ehrsa 2022-03-22 11:42
Hej! Då tänker vi lika.. Det här 'tidiga' blommandet som januari vissa år känns ju inte riktigt friskt egentligen, men troligen har dom några 'Japanska' gener som gör att dom kan blomma redan i januari.. Kanske våren kommer tidigare 'hemma' i Japan..? Tack! Dan.
Hälsn!
Fina blommor, det var väl också väldigt milt i början av vintern förra året, det var först i mitten av februari som kylan slog till
Svar från ehrsa 2022-03-22 11:45
Hej! Ja, jag tror du har rätt! Har svaga minnen av att förra årets tidiga blommor också 'frös bort' lite senare in i februari.. Troligen är den tidiga blomningen styrd av hur kallt/varmt det är i december.. Tack! Peter.
Hälsn!
Det var ju mild vinter förra säsongen och sedan sen köldknäpp. Kanske mer vanligt med blom nu.
Vackra är körsbärsblommorna iaf.
Mvh N
Svar från ehrsa 2022-03-22 11:51
Hej! Det verkar som att temperaturen i december kan ha ett avgörande för om dom ska blomma redan i januari, december innan senaste årsskiftet har jag för mig var kall här därför blev det inga extra tidiga blommor här.. Förra vintern var lite tvärtom som du beskriver, då fanns det blommor redan i januari.. men jag minns också att dom frös bort.. det var nog i februari förra året som du skriver! Troligen har dom 'Japanska gener' som också styr när dom är beredda att sätta blom! Fint är det i alla fall.. Tack! Nini.
Hälsn!
Betyder väl att området snart fylls av mobiler och värkande nackar ;)
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2022-03-22 11:59
Hej! Jag tror att nackarna mår bra av att titta uppåt en del.. Det brukar väl alltid vara tvärtom annars.. kan även jag känna.. 🖥 🤳 😇. De här blommorna var det ingen annan som såg trots att det var en del folk i 'Kungsan', när jag fotat klart såg jag att fler tittade på de här blommorna.. 🌸 Tack! Gunte.
Hälsn!
gunte 2022-03-22 19:58
Tänkte inte på de ;))
istället för gamnacke blir det brottarnacke..
Hej. Redan i lördags fanns det nån liten knopp. Och mobilerna var framme. Fint att du fångade dem i söndags. Hälsar NL
Svar från ehrsa 2022-03-22 12:04
Hej! Ja, jag tror att dom är rätt snabba att blomma när dom väl sätter igång.. De här satt en bit upp i träden i östra 'hörnet' närmast Hamngatan, tror den delen har flest soltimmar under tidiga våren! Solen är avgörande helt enkelt! ☀️ Tack! NL.
Hälsn!
Tack för rapporten. Jag var i Stockholm i helgen men tänkte inte alls på att gå förbi och kolla. Trodde det var för tidigt. De är väldigt vackra och mot blå himmel ska det vara, det känns rätt.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-03-22 12:10
Hej! Lena. Ja, det var ju osis.. Redan i januari bör man ha lite span på dessa körsbärsblommor.. Men i år har dom väntat till nu, tror det beror på att december var kall under en längre period.. Och inte förrän nu vågade dom sätta blom tydligen! Dom har väl 'Japanska' gener som gör att dom blommar tidigt misstänker jag.. kanske våren är tidig i Japan, men det vet jag inte! Tack! Lena, nu kommer blomningen bara att öka framöver även om det blir kallt här en period.. är min lilla erfarenhet!
Hälsn!
Vackra bilder av de skira Körsbärsblommorna och det blir snygga macrobilder av din kombo också
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-03-22 12:20
Hej! Visst är det fantastiskt med dessa Japanska körsbärsblommor, dom 'accentuerar' verkligen tidig vår på ett fint sätt.. man blir glad ihop med andra vårtecken! 🌸. Objektivet 300 mm. 'PF' (Phase Fresnel lins) är ett mycket bra objektiv som Nikon byggt, det 'sticker ut bland alla objektiv jag har och ger väldigt 'tydlig' (skarp och kontrastrik) bild även utan redigering.. Det finns ju även ett fast 500 mm. PF som Nikon har, det tror jag är mycket optimalt för fågel.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Sena kanske - men lika fina!
Svar från ehrsa 2022-03-22 12:34
Hej! Ja, visst är dom verkligen fina.. 🌸 Egentligen känns det ju tidigt med körsbärsblommor redan nu, men dom ger ofta blommor redan i januari här.. tror det hänger på hur kall december har varit innan årsskiftet, jag tror mig se ett 'mönster' där.. Tack! Lena.
Hälsn!
Aha det är på gång nu. Väldigt vackra blommor dessa.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2022-03-22 12:37
Hej! Ja, egentligen har dom varit 'sega' med första blommorna i år.. men jag tror att blomningen ökar ganska mycket dagarna framöver nu! Fin bekräftelse på att det nu är vår! Tack! Johnny.
Hälsn!
Så vackert, och härligt att få se dessa blommor.
Jag tycker det är bra att dom väntar lite, allt skall ju gå så fort nu för tiden.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2022-03-24 21:31
Hej! Ing-Marie. Jag har gått förbi Kungsträdgården här med viss oregelbundenhet sen årsskiftet, för att se om det varit någon tidig blomning på gång, och har blivit lite förvånad över att inte se några blommor alls förrän nu.. Några kvarter åt öster på Hornsgatan nära mig så finns det ett litet torg som heter 'Bysistorget', där finns likadana körsbärsträd som i Kungsträdgården, och dom träden brukar följa Kungsträdgårdens blomningsmönster.. Är dom tidiga i Kungsträdgården så är dom också tidiga på Bysistorget.. I år så är dom sena på båda platserna.. Men jag håller med dig fullt ut, det här känns mer normalt än januari! Troligen har dom speciella gener från Japan som får dom att börja blomma så fort det bara går när solen skiner.. Vad jag minns så hade vi en lite längre köldperiod i december, kanske det bromsade upp ev. blomning i januari..? Fint är det i alla fall och känns som ett ytterligare vårtecken som man gillar..! Gillar inte heller att allt ska gå så fort numera, jag har ett lugnare tempo nu för tiden och hatar stress.. Det räcker med pandemier och krig som ger en stress.. så var det inte förr, bara drygt 2 år sen man slapp den stressen.. Och så klimatkrisen på det.. Hmm.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!