Att spegla det jag gillar.

Drog till skogs..

Mötte det sedvanliga lugnet, men nu i kombination med en fin 'kryddig' luft med höstkänsla.. Vilken tur att vi har dessa årstider som bjuder på så mycket variation för en som gärna fotar natur.. Har några dagar ledigt nu och det blev ett besök vid den fina sjön Stora Envättern söder om Nykvarn i Sörmland, en plats jag gärna återkommer till varje höst! Där kan det ofta finnas svamp i överflöd, speciellt Trattkantareller när dom är på gång. Nu var det nog lite för tidigt för Trattkantareller, såg bara några enstaka och dom var väldigt små.. Däremot fanns det massor av andra vackra svampar, som jag inte kan namnet på.. så det lämnar jag därhän.. Annars så var det en fin 'urskogskänsla' där även om det kanske egentligen inte är någon urskog..

Bilder från mitt besök igår vid Stora Envättern som är ett naturreservat där Sörmlandsleden passerar fint utefter dess norra strand.         Motiv finns det överallt..

Den här typen av terräng möter direkt vid parkeringen.

Och spåren efter Vildsvin var dagsfärska.. även dom gillar väl svamp..

Marken är fylld av diverse för mig okända svampar..

Här brukar det finnas Trantkantareller, i alla fall i oktober..

Men de här var de enda 'Trattisar' jag såg denna dag..

Myrorna ser också ut att trivas här..

Konstiga små varelser är på väg upp..

Andra är extremt slemmiga typer..

Många är dom..

Andra står lite för sig själv..

Fingersvamp brukade dom kallas när jag var barn..

Okänd svamp..

Sjön Stora Envättern, ett panorama av två bilder.

Hmm.. någon har tagit ett par tuggor..

Blåbär fanns det.. smakade bra men börjar bli lite vattniga..

Så dök den upp.. en av skogens trevligaste mesar! Ihop med bl.a. Kungsfåglar och Blåmes så sågs också några Tofsmesar!

Hmm.. mungiporna neråt..

Minst två fanns det i det här lilla meståget..

Spåren finns där..

Lav..

Vad hände här..

Tillbaks vid bilen flög en Korp förbi och avslutade denna fina dag!

Tack för mig!

Inlagt 2017-09-21 11:07 | Läst 1661 ggr. | Permalink
Många fina svampbilder, speciellt de i stil med den första. Och grattis till den lille tofsmesen, en hjärtevärmare att se. Rönnen (eller vad det var) har nog någon skojare vikt och knutit ihop en gång, det blir inte så av sig själv, alldeles för symmetriskt. Sammanlagt ser det ut som en riktigt härlig promenad. Cyklade in till stan och hämtade ett motljusskydd till mitt Olympusmakro i dag, det var en lika fiffig konstruktion som dyrt, häpnadsväckande (ohemult rent av) mycket för en plasthylsa.
Svar från ehrsa 2017-09-21 11:47
Hej! Det kändes fint att åter ta sig till detta fina naturområde! Normalt blir det en gång per år bara, men förra året den här tiden så hade jag en 5 veckors 'svår' hälseneinflammation som hindrade mig.. Så det är två år sedan jag var där senast.. Tyckte det var extra fint i år med alla svampar som visade sig så bra! De små som sticker ut från nån bemossad liten kulle är extra fina! Tror som du att någon knutit fast ett 'snöre' så att ev. Rönnen fick den här formen! Naturen tycks klara det mesta.. Låter bra med motljusskyddet, även om det var dyrt.. dom fyller verkligen sin funktion, dels som motljusskydd som förbättrar kontrasten i en bild, men också som ett 'mekaniskt' skydd så att man inte stöter i något i onödan.. Just makro så är det lätt att få in nått fuktigt gräs eller liten gren som kladdar till linsen.. det vill man inte! Tack! Stefan.
Hälsn!
Som vanligt utomordentligt fina och välgjorda bilder från dig Jan! Inte minst några av svampbilderna är riktiga "höjdare" men hela serien är njutbar. Har just återkommit från en timmes svamppromenad utan kamera och konstaterar att det finns enormt mkt svamp just nu här uppe i Korsheden. Det mesta är ju oätligt men mängderna är ovanliga. Matsvamp finns också bra med, kantareller, trattkantareller och blek taggsvamp var med hem idag. / Björn T
Svar från ehrsa 2017-09-21 21:34
Hej! Tack så mycket Björn! Visst är det fint nu.. gissar att ni också såg allt det vackra som vi bjuds på i svampskogen just nu! Känns som det finns hur mycket som helst att fota där ute.. bara man orkar.. Är glad att jag har vikbar skärm på min D750.. Det underlättar mycket när man vill ha en låg vinkel för svampbilderna, istället för att kräla på ett liggunderlag.. 'Liveview' och vikbar skärm underlättar väldigt mycket! De flesta bilderna här är återigen tagna med mitt 80-400 mm. zoom, utom översiktsbilderna som togs med min lilla och lätta Nikon1 AW1 med ett litet vidvinkelzoom. Båda kamerorna får åka med när jag gör en sån här utflykt..
Hälsn!
Där kom du ut i skogen Jan :)
Riktigt härliga bilder du tagit svamparna och särskilt fåglarna :)

Mvh Jocke
Svar från ehrsa 2017-09-21 22:35
Hej! Ja, äntligen kom jag ut i 'riktig' skog! Det behöver man ibland.. och motiv finns det just nu så det räcker och blir över.. Gick ändå inte speciellt långt för att få dessa bilder, det var nog därför som promenaden inte blev så lång, fastnade hela tiden vid en massa motiv.. :-) Tack! Joakim.
Hälsn!
Tack, lite skogskänsla in i mitt plugg-vardagsrum! =) Fina svampbilder...och det verkar verkligen finnas gott om svampar i år!
Norrköpingshälsningar!
Svar från ehrsa 2017-09-21 23:03
Hej! Tack snälla Lena! Vad flitig du är! Du saknas på 'bloggen'! Visst blir man glad när man får drömma sig bort lite via bilder här på bloggen.. så kan jag ofta känna! Har numera ingen egen bil, men hyr när jag råkar vara ledig lite extra, så nu blir det lite utflykter med det 'uppdämda' behov jag har.. Förra hösten missade jag att besöka den här sjön för att jag hade en elak hälseneinflammation i 5 veckor.. Vid sjön här brukar det finnas bra med svamp, men det kändes som det var extra mycket just i år, även om jag såg väldigt lite med Trattkantareller.. eller så har många andra hunnit före.. Lycka till med pluggandet!
Hälsn!
Fjärde och femte bilderna nerifrån gav mig idén till en alternativ flaggstång att sätta myror i huvudet på konstvärlden med.
Svar från ehrsa 2017-09-22 00:04
He he, du har rätt! Den varianten har vi inte sett på Sergels torg än.. Ser ut som ett 'vattenlås' tror jag.. Tack! Måns.
Hälsn!
Mysiga skogsbilder med både svampar och fåglar. Jag försöker komma tidigare till jobbet så jag hinner hem och kan gå i skogen en timme eller två innan solen går ner. Det är matsvampen som locker mest men det är också väldigt fridfullt att ta en tur efter jobbet. Ibland har jag haft kameran med men ibland inte ens det, bara en krog och en kniv.
HÄlsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-09-23 09:40
Hej! Låter som en bra 'strategi' att försöka ta sig ut lite efter jobbet! Jag tror vi behöver komma ut i skog extra mycket nu och framöver när det fortfarande är ljust.. Själv är jag mitt i en 8 dagars ledighet just nu och har lyckats vara ute flera dagar i rad på olika platser, det har varit väldigt skönt! Som ett litet höstlov.. Igår fyllde jag och en kamrat en halv kasse med Trattisar, så nu blir det rensning och sedan torkning av dom, jag brukar blanda i torkade och pulvriserade Trattkantareller i gräddsås när jag gör en köttfärslimpa eller köttbullar, det ger en fantastiskt god kryddning i såsen! Även i köttfärsen är den en fin krydda! Idag har jag dock en 'vilodag' med diverse hushållssysslor.. allt tar sin tid.. Imorgon blir det kanske en båttur ut till ytterskärgården (Tärnskär) om vindarna är tillräckligt svaga.. Tack! Lena. Ha en fin helg!
Hälsn!
Många trevliga bilder...får nog avsätta tid till svampfoto i helgen känns det som..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2017-09-23 09:47
Hej! Ja, nu och nån månad framöver är det nog bäst för att hitta fina svampmotiv! Sen kommer väl frosten och svamparna vissnar ner.. Det kändes som det fanns hur mycket motiv som helst när jag var ute här.. När skogen ser ut så här så får man nästan nån 'andlig' känsla när man går där.. (är inte religiös), man blir berusad på något sätt.. allt är så fint! Tack! Gunte. Ut i skogen nu!
Hälsn!
Verkar vara en mycket vacker plats och okänd för mig! Gillar svampbilderna med kort skärpedjup och suddig bakgrund extra mycket.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2017-09-23 09:51
Hej! Det är verkligen fint kring den här sjön, det är väl därför som den blivit ett naturreservat, området har kvaliteter helt enkelt! Kändes som det fanns hur mycket motiv som helst här! Jag rörde mig endast på ett litet område här.. Sjön ligger dessutom inom 'Sjundareviret' för Varg. Där fanns åtminstone för 2 - 3 år sedan ett par Vargar som troligen även hade ungar, men jag tror att dom kanske inte finns kvar längre.. men det är ändå också ett bevis på 'vildmark' att det fanns vargar där under ett par år.. Med bil så ligger det bara 40 min, resa söderut från Stockholm dessutom, det är bra! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Vackra bilder Jan! Mycket inspirerande så pass att jag själv begav mig ut rätt snabbt på svamp jakt efter att ha läst detta.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2017-09-26 18:36
Hej! Vad roligt! Känner också ofta så.. man blir inspirerad av alla fina bilder man ser här, oftast då på bloggen! När man väl kommer ut så brukar det alltid vara bra dessutom.. Tack! Johnny.
Hälsn!