Att spegla det jag gillar.

Efter mörkertiderna så kom då ljusterapin..

'Farbror Frost' gjorde nämligen ett besök i förra veckan..  En stilla och dimmig natt och bra med minusgrader resulterade i ett lager 'silver' på de flesta ytor.. Meteorologerna kallar det tydligen 'dimfrost', till skillnad mot 'rimfrost' som är den is som ofta bildas över natten på t.ex. bilrutor och gräsytor, den här frosten byggde fina små iskristaller överallt..

Äntligen fick man lite känsla av vinter här i Stockholm.. massor av solljus dessutom! Redan på morgonen från balkongen såg jag att det skulle bli extra fint.. Platsen är mitt närområde Tantolunden i Stockholm och 'temat' blev 'ljus och silver'..

När jag sedan tog mig ut så flödade 'silvret' överallt..

Nötskrikan trivs här i stadens närområde, ser dom mer här än i 'riktiga' skogen...

Ljuset har många färger..

Tontobergets topp..

Man anar ändå att nattens dimma inte är så långt bort..

Här ser man också att dimman är på väg in igen, från öster..

Låg-ISO.. undrar om det fungerar fortfarande, kameran kanske har fastnat på 'hög-ISO'..

Vy mot Liljeholmskajen från Tantoberget, tror att det är två 'höghus' till som ska byggas upp där..

Tack för mig!

Inlagt 2018-01-15 13:34 | Läst 771 ggr. | Permalink
Ett nådens ljus i de bilderna, något att längta till. Mycket vackert färgspel i den första, hade gjort sig utskrivet i stort format. Gräsbilderna med färgade prickar faller jag för, helt i min smak. Men det är nog mest ljuset i allmänhet som är så fint. Och nötskrikan förresten, så vacker fågel, den har jag alltid förknippat med djup skog en bit från alla boningar, känns märkligt att se den som storstadsbo.
Svar från ehrsa 2018-01-15 22:59
Hej! Bra definition på ljuset där! Vilken skillnad det blir jämfört med en mulen dag.. antar att det frostiga och 'silvriga' ökade på ljuset extra mycket dessutom, det var verkligen fantastiskt! Kändes ljusare där än på sommaren.. Dom är fina Nötskrikorna här, jag ser dom bättre här än ute i skogen.. i skogen kommer man aldrig så nära! Tack! Stefan.
Hälsn!
Dimfrost känns som helt rätt benämning. Det borde jag ha hört förut men inte vad jag kan minnas. Mycket vackra vyer och man får sannerligen en stor dos ljus en sån här dag. Jag gick ut på lunchen för att njuta och mötte många kollegor. Vi behöver fler sådana dagar i vinter.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2018-01-15 23:06
Hej! Kan bara hålla med meteorologerna, den här speciella och rikliga frosten kommer bara när det har varit en dimmig natt och bra med minusgrader, så 'dimfrost' känns helt rätt som benämning tycker jag också! Det kändes som det var mer ljus den här dagen än på sommaren.. men det var väl allt det 'silvriga' som återspeglade allt ljus som gav den effekten! Äntligen fick kamerorna (hade med min lilla Nikon 1 AW1 också för översiktsbilder) använda låg-ISO.. Ja mer såna här dagar, det var fantastiskt! Men redan vid lunchtid drog det faktiskt igen och blev dimmigt och grått.. Tack! Lena.
Hälsn!
Mycket vackert! Gillar bilderna där solljuset lyser igenom, väldigt fina.
Vi får hoppas på lite fler frost dagar.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-01-15 23:09
Hej! Det var verkligen fantastiskt fint den här dagen, men redan efter lunch så kom dimman åter och resten av dagen blev mörk och 'murrig'.. Tur att jag han ut på förmiddagen där! Vi behöver mycket mer av såna här dagar, den saken är klar.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Bild nr 17, träden underifrån, känns ganska mäktig för mig som är van vid fjällbjörkar. Det måste ha varit en underbar dag!
Svar från ehrsa 2018-01-15 23:12
Hej! Ja, dom här träden i lunden är faktiskt riktigt stora! Sommartid skymmer deras fina lövverk den ibland för varma solen på ett skönt sätt, då gillar man skuggan.. nu gillar man solen.. :-) Men straxt efter lunch så kom dimman tillbaks här och resten av dagen blev mörk och 'murrig', som vanligt med andra ord.. :-/ Tack! Mats.
Hälsn!
Otroligt vacker dag med all frost! Fina bilder du fångat. Jag hoppas verkligen det kommer fler frostdagar!
Svar från ehrsa 2018-01-15 23:15
Hej! Visst var den fin den här frostiga onsdagen! Det är rätt så ovanligt med såna här vackra vinterdagar, undrar om det ens händer varje år.. jag tror inte det! Men redan straxt efter lunch så kom dimman åter och resten av dagen blev bara 'gråmurrig' och mörk.. Hoppas också på fler såna här fantastiska dagar, vi behöver det! Tack! Eva.
Hälsn!
Fina bilder!
Det var ett häftigt väder och snyggt med det vita.
Konstigt att vi inte springer på varandra med tanke på att vi botaniserar i samma område så ofta.
/Affe
Svar från ehrsa 2018-01-16 10:34
Hej! Affe. Kanske du är ute lite senare än jag.. så var det nog förut i alla fall.. Jag är övertygad om att vi möts framöver, som du säger vi rör oss nog i lite samma områden.. Den här 'silvriga' onsdagen var ju alldeles fantastisk! Det var så mycket ljus som glittrade och spred sig i terrängen från allt det vita, på ett som kändes väldigt överraskande för att bara vara januari! Det var just det här ljusa och silvriga som jag försökte förmedla, sånt kan ju vara svårt.. men jag tror det framgick i alla fall. Tack!
Hälsn!
Dimfrost har jag nog kallat för rimfrost förut. Alltid lär man sig något.
Vackert är det vad det än heter och du har fått full utdelning med fina bilder.
Svar från ehrsa 2018-01-16 17:17
Hej! Har nog också kallat det rimfrost tidigare, men det är ju den vanligare lite lindrigare formen av frost, men här var det dimma redan på kvällen innan och som sedan byggde på så mycket med fint 'silver' överallt! Det är inte så ofta det ser ut så här, har nog bara sett det ett par gånger tidigare på de 17 år jag bott här.. Det flödade i alla fall av ljus den här dagen, något som det varit brist på länge.. Tack! Margareta.
Hälsn!
Så härligt att ni också fick ta del av den härliga dimfrosten ( vilket bra ord )
Här låg det kvar i två dagar men tyvärr inte med någon sol. Mera sånt vill vi ha.
Dina bilder förmedlar det på ett vackert sätt.
ing-marie
Svar från ehrsa 2018-01-16 22:18
Hej! Ja, det här var fantastiskt! Känns som den här frosten som satt sig så fint överallt 'överglänser' även rejält med snö.. det blev sån lyster och starkt ljus med den här frosten, dessutom lätt att promenera jämfört med om det hade varit snö som kommit.. Håller med att 'dimfrost' är ett bra ord när det blivit så här, och dimman kom ju åter.. men ingen sol.. Redan vid lunchtid så drog dimridån igen och det blev mörkt och murrigt! Fast nu ligger snön här.. kanske 10 cm men det blir nog ytterligare mer imorgon.. och hård blåst! Men det blir nog fint det här också, såg ut att kunna bli lite sol och kyla mot helgen.. Tack! Ing.Marie.
Hälsn!
Vackra rimfrostbilder du bjuder på, och det i kontrast med en blå himmel blir mycket fint. Det blev några fågelbilder också och Nötskrikan gör sig ju fint på bild.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2018-01-17 12:29
Hej! Stig. Det var verkligen en magnifik dag den här onsdagen, tror att det inte ens varje vinter bjuds på så här mycket vackert.. inte här i Stockholmstrakten i alla fall! Men den här frosten som sätter sig överallt i terrängen kallas för 'dimfrost' enligt meteorologerna.. rimfrost är den lite blygsammare frost som man ser på en bilruta eller i sin gräsmatta efter en kylig natt. Ljuset blev i alla fall ovanligt starkt tack vare reflektionerna från den fina dimfrosten, ändå så är det egentligen fortsatt 'mörkertid' på året.. men det märktes verkligen inte! Såna här dagar får vi hoppas att det kommer fler av snart.. Tack!
Hälsn!