Att spegla det jag gillar.

En promenad runt viken..

***

Viken är norra delen av Årstaviken via ett par broar och förbi Liljeholmskajen med start och mål nära Tantolunden på Södermalm. Sedan natten till igår så lade sig isen och det är alltid fint att få se så här, och 'organiserade' långfärdsskridskoåkare brukar inte vara sena att testa isen om det varit kallt nått dygn eller två.. som nu! Bilderna här fotade med Nikon Z50 + F 300 mm. PF = 450 mm. & en Iphone 12.

**

Toppen på Tantolunden..

**

Panorama från Liljeholmsbron med Tantolunden till vänster (granen ovan ses också här under) och sedan Årstaviken med tågbroarna och därefter Liljeholmskajen.. och visst fanns skridskoåkarna här.. En egentligen slät fin is längre bort här, men med ett litet lager frost som ser ut som snö på lite håll så här..

         

**

Liljeholmskajen med en Julmarknad till höger.. Där 'brända mandlar doften' slog emot mig kraftfullt när jag passerade!

**

Hissen upp från Liljeholmskajen till 'tåg/gångbronivå'..

Tack för mig!

Inlagt 2022-12-17 19:55 | Läst 573 ggr. | Permalink
Måste fråga: var det du i röd jacka..?
Svar från ehrsa 2022-12-17 21:28
Yes.. En Fjällräven.. 30 år gammal, bytte blixtlås förra året nu är den som ny.. Var såg du mig?
Hälsn!
Dan J. 2022-12-17 22:39
Väntade bakom dig att du skulle ta färdigt tredje bilden från slutet, men gick till slut om dig på höger sida :-)
Bor i Brohuset längst bort.
: -Dan J.
Svar från ehrsa 2022-12-17 23:20
He he, ok! Tack för info, ha det så bra!
Hälsn!
Intressant att få titta på!

Rent bildmässigt gillar jag mest de tre första bilderna som ligger som thumbnails. De med skridskoåkare mot suggestiva bakgrunder, broar / broars lägre delar / broar med Globen i bakgrunden.
Svar från ehrsa 2022-12-17 22:07
Hej! Måns. 'Tumnaglarna blev bra när man kan nyttja '450 mm. effekten' så här, och hur det trycker ihop bakgrunden och skridskoåkarna här.. det blir effektfullt! Det känns 'större' än i verkligheten med brofundamenten i bakgrunden, eller t.o.m. Globen där.. Panoramabilderna är ju bra för att förstå hur det hela 'hänger ihop'.. Och mobilen är förvånansvärt bra på det, även om mjukvaran inte alltid lyckas.. som med den 'gamla' tågbron i bild 4 från slutet, där bron ser ut att ha blivit knäckt.. Men det känns inte viktigt tycker jag, det är i alla fall bilder som har oftast bra kvalitet direkt ur kameran, även om jag bildbehandlar även dessa.. Tack! Måns.
Hälsn!
Gillar både telebilderna och panoramabilderna. Telebilderna ger fina perspektiv och som du säger till Måns, det blir effektfullt när man ser bakgrunden, samtidigt som åkarna kommer fram bra. Ändå blir panoramabilderna lite av en upplevelse, upplösningen och detaljåtergivningen är väldigt bra. Panoramabilderna, är det enstaka bilder som du själv lägger ihop eller panoramafunktionen? Väljer man det första kan man ju köra RAW antar jag. Fin serie är det! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-12-17 23:01
Hej! Björn. Ja, telebilderna blir bra när man kan utnyttja bakgrunden så här med skridskoåkarna i förgrunden.. det blir extra 'storslaget' på något sätt! 'Panoramanen' känns väldigt bra att kunna visa 'sammanhangen', över det som telebilderna visar med sitt speciella och snäva bildperspektiv.. Jag är ganska lat och gillar inte att bära med mig extra kameror eller objektiv, där har jag lärt mig nu att Iphonens panoramafunktion fungerar ruskigt bra som komplement! Det är panoramabilder här i JPG direkt ur mobilen, med lite försiktigt 'kompletterande redigering' i Lightroom och lite 'slutskärpning' i PS 7 om det behövs.. Min Iphone 12 levererar väldigt bra panoraman direkt ur kameran, med massor av pixlar dessutom.. Som ger hög skärpa när bilden krymps till 'Fotosidanstorlek' jag krymper dom till 2580 pixlars bredd här, tror det är 'maxstorlek' för inmatning, men är inte helt säker på detta.. I stort sett behöver du inte göra nånting med ett panorama direkt från din Iphone.. testa!

När du väljer Fotoappen på Iphone så hamnar du på 'Bild' (vanlig singelbild), om du då 'sveper' åt vänster på 'Bild' så kommer valet 'Panorama' fram längst till höger bland de olika valen. Om du då trycker på Panorama så startas den funktionen, och det kommer då fram en pil mitt i skärmen som pekar åt höger, vilket betyder att kameran vill att du ska vrida dig i 'lagom' fart åt höger.. vill du hellre vrida dig åt vänster så trycker du på 'pilen' så kommer pilen peka åt vänster istället.. Sen trycker du bara på den vanliga avtryckaren och startar din 'vridning'.. Om du vrider dig/kameran för snabbt så säger kameran till att vrida den lite långsammare.. (den hinner då inte med att lägga ihop de olika exponeringarna helt enkelt) Vill du ha ett panorama som inte är så 'brett' så är det bara att avbryta panoreringen när helst du vill med avtryckarknappen, som du startade det hela med! Testa! Jag tycker panoramabilderna i 'kamerafunktionen' i mobilen, är dess 'bästa gren'! Bilden blir färdig på kanske 15 sekunder med vridningen och blir riktigt bra, och har en stor 'bildstorlek' och kvalitet i pixlarna! RAW- format (om det finns att ställa in?) behövs inte känns det som.. Tack! Björn.
Hälsn!
Fin promenad! Saknar Sthlm ibland…Jag gillar att ett av höghusen vid kajen blev rött gör sej bra både mot blå himmel och vit snö.
Svar från ehrsa 2022-12-18 13:53
Hej! Lena. Ja, Stockholm är ju fint som du vet.. även den här årstiden! Och det finns alltid många val att promenera utefter, där många är väldigt fina och omväxlande! Jag har bott här i nästan 40 år nu, och det har aldrig varit tråkigt.. I så fall beror det på mig om det skulle kännas tråkigt, och inte på staden! Kanske har jag snart blivit Stockholmare.. 🙃 Håller med om det röda 'höghuset' här vid Liljeholmskajen, den har en fasad av 'Cortenplåt' som har rostat.. därav färgen! Den rostar inte heller sönder, utan 'stannar av' i sin rostprocess när den väl har rostat.. Tack! Lena.
Hälsn!
Så häftigt pyttesmå skridskoåkarna såg ut där under bron.
Röda huset piggade verkligen upp där.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2022-12-18 14:05
Hej! Ing-Marie. Ja, det blir bra när man har skridskoåkare så här i förgrunden och sedan en 'biffig' bakgrund.. Perspektivet blir spännande och lite extra storslaget! Trodde i förväg att kombon 300 PF + Z50 kunde bli bra, men det krävdes höjdformat på bilden för att få med Globen också.. Och gissningen att skridskoåkare kanske redan var där stämde ju också.. Röda huset vid Liljeholmskajen har rostat.. därav färgen! 'Cortenplåt' helt enkelt, se svaret till Lena E. här ovan! En rostig bil är ju aldrig fin.. men ett rostigt höghus funkar fint! Tack!
Hälsn!
Fint med skridskoåkarna, särskilt den i röd, sticker ut lite med färgen. Vissa av mobilbilderna i panorama är fina, andra blir man lite sjuk av tex marknadsplatsen. Går det i kameran att välja olika typer av sammanslagning, LR har väl något om cylinder, sfärisk mm, eller om man kan i LR kan justera distorsionen så att det ser plant ut? Fin tur i Stockholm
Svar från ehrsa 2022-12-18 14:41
Hej! Ja, som 'gammal' långfärdsskridskoåkare i några decennier (har slutat numera) så känns det fint att se att dom är igång också i närområdet här! Vet att dom åkt i ett par veckor på mindre sjöar runt stan här, men nu la sig isen även här på Årstaviken! Fast nu är det blidväder här igen.. Mannen i rött såg ut att ha 'ny' utrustning för året.. Vet inte var han/dom åkte vidare under bron som jag stod på, eller så vände dom och åkte söderut igen.. kanske klev dom av isen straxt efter och tog T-banan hem.. Jag brukar läsa färdrapporter från såna här turer, där är ofta en hel del bilder dessutom.. Det är färdrapporter som är 'spärrade' för 'icke klubbmedlemmar' men är ett nöje för mig att ta del av även om jag själv inte åker längre, och det är färdrapporter och bilder från hela Sveriges klubbar, och mycket även från Finland och Norges skrinnare, med GPS-färdspår i klickbara kartor och allt.. men 'Finskan' är ju svår.. man får se på bilderna där bara!

He he, blir du 'sjuk' av att titta på panoramabilderna här så får du kanske avstå.. Jag gillar dom, att dom blir 'överdrivna', när något i motivet är närmare än 'annat' i motivet (en 'bulbeffekt'..), det blir en 'busig' effekt av det hela som jag gillar! Mobilen levererar riktigt bra Panoramabilder i hög JPG kvalitet dessutom.. det är väldigt lite som behöver rättas till i efterhand, mest en ev. beskärning i Lightroom för mig, skärpan är ofta riktigt bra direkt från mobilen dessutom, och med många pixlar! Panoramabilder funkar inte så bra så som de visas upp här på Fotosidan tyvärr.. Jag skulle vilja att man kunde klicka upp dom i en storlek så att dom fyller min skärm på höjden, sen får jag dra i en rullist åt höger eller vänster i panoramat för att vrida mig i bilden, eller 'scrolla' vänster eller höger med 'musen', eller med 'piltangenterna' på tangentbordet.. Att alltid visa 'hela' panoramat på skärmen som nu är bara korkat.. och inte genomtänkt! Ser fram mot att du tar en del 'panoraman' med din mobil och kompletterar dina fågelbilder med lite 'miljöbilder' också, det blir bra även med mobilen! Så slipper du släpa på en massa kameror och objektiv.. Igår hade jag min lätta Z50 (400g.) + den lätta 300 mm. PF (=450 mm.), och sen mobilen i jackfickan.. En väldigt komplett utrustning som funkar fint även nu när det är som mörkast på hela året.. Tack! Peter.
Hälsn!
Panoramabilderna blir riktigt bra. Stockholm ser både vackert och spännande ut på bilderna, och marknaden ger lite liv mellan betonghusen. Skridskoåkarna ser så små ut under tågbron, det är en rejäl bro.
Svar från ehrsa 2022-12-19 12:19
Hej! Ja, jag tycker lika om Panoramana, det är ett format som är 'beskrivande' om omgivningen där kanske 'telebilderna' har tagits, som här med skridskoåkarna. Det blir ju alltid roligare som bloggläsare om det inte bara är 'när/telebilder'.. Och det förvånande (?) är att mobilen (Iphone 12 som är förra årets modell) gör det så bra! Panoramana känns som dom alltid blir rätt exponerade, men kan behöva beskäras efter önskemål vilket är enkelt i Lightroom, kanske lite minskning av vissa färger dessutom, men i stort sett så är det färdiga JPG bilder direkt ur mobilen som är skarpa och har många pixlar dessutom.. och sin mobil har väl de flesta med sig! Man slipper att kånka på en extra kamera eller objektiv, ändå kan man få med sig bra 'översiktsbilder' hem som fungerar bra här på Fotosidan.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Ja skridskoåkarna blev nog väldigt nöjda över kylan. Tycker det ser lite farligt ut ändå. Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2022-12-19 17:40
Hej! Skridskoåkarna har redan åkt här i trakterna i snart 2 veckor, men inte så mycket på Mälaren än som ju Årstaviken tillhör. Troligen kom dom via ett flertal 'Nackasjöar' och klev sist på Årstaviken nere vid Skanstull/Eriksdal.. I grupp med en ledare och med 'rätt' utrustning så är det tämligen ofarligt, men man kan lätt köra omkull och slå sig, där är den största faran enligt mig, med mina 30 års skridskoerfarenhet! Och största faran att göra sig illa är nog när man kliver av eller på isen, isen kan vara ruskigt hal när man har tagit av skridskorna från kängorna.. Den rödklädda mannen/ledaren (?) här har två mörka fläckar på isen bakom sig, där har han nyss huggit hål på isen med en av pikarna, för att få en känsla av hur tunn isen är just där, och just där behövs det pikas ofta för att se om det tunnar ur ytterligare, vid andra tillfällen med snöfri kärnis så kanske man knappt behöver pika på en hel dag, och man kan helt gå efter vilken 'tonhöjd' isen har när du åker.. Tunnare is = högre ton och tvärtom, det fungerar klockrent! Du kan t.o.m. när det är tät dimma höra på 'tonen' att det är öppet åt ett visst håll, eller att det är land eftersom tonen går upp då också när/om isen ligger mot en berghäll, då får man åka lite saktare för att se vad det är som ger 'tonhöjningen' ?

Det knepiga med skridskoåkarna här är att det ibland kan locka ut 'okunniga' och dåligt utrustade människor på isen, ibland t.o.m. folk med barnvagnar.. eftersom 'okunniga' tror att isen håller lika överallt, och det gör det ju aldrig! Det finns alltid något svagt ställe på islagda sjöar! Att åka under Liljeholmsbron som här är troligen ett sådant 'svagt' ställe.. Tack! Johnny.
Hälsn!