Att spegla det jag gillar.

Fåglar i skärgården..

Och det är Stockholms södra skärgård som menas.. fotat för några få dagar sedan. Det är en direkt fortsättning på denna blogg: 

https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/alla-har-vi-favoritplatser.htm .

Här visar jag de fåglar som jag lyckades fota denna fina sommardag, som var lite väl varm för min smak.. Det är inte lätt att komma undan den starka solen i skärgården.. det blir liksom dubbel effekt med alla speglingar.. Det var rätt så lugnt också på 'fågelfronten', det var nog lite för varmt för dom också.. fick ändå dessa bilder.. Fotat med 200-500 mm.

Även i skärgården finns de fina Svarthakedoppingarna..

Den vackra Skarven passar fint här ute i skärgården..

Likaså Ejdern så klart.. men jag ser inte många här i skärgården.. och inga Ejderungar..

Nära Tärnskär en liten flock med Småskrakar..

På Tärnskär ett par Kustlabbar, dom brukar häcka här..

Ute på havet nån kilometer ut från Tärnskär så finns Ejdrarna.. åtminstone gudingarna, här brukar dom ligga i tusental i några veckor samtidigt som det verkar som dom ruggar sina fjädrar..

Deras 'vårliga ooande' hördes ända in till mig där jag satt.. ett underbart läte! Det var längesedan jag hörde det..

Samtidigt så badades det lite i lagunen..

Och jag fotade ett par Roskarlar..

En Skedand drog förbi..

Så även ett gäng Strandskator..

Följa John..

Även nere vid Lökkobbarna som blev mitt andra stopp så rörde sig lite fågel.. Storskrak, Skarv och Knölsvanar..

Så även Kustlabb här.. Göken hördes mest hela tiden dessutom, men den fick jag ingen bild på..

Några Vigg drog iväg..

På hemresan fanns det så klart även en del Skarvar..

Tack för mig!

Inlagt 2018-05-30 23:37 | Läst 7736 ggr. | Permalink
Härligt men väldigt starkt ljus. Får en känsla av att det är en sådan plats där tiden bara försvinner och det går att sitta i timmar och fotografera fåglar.
Svar från ehrsa 2018-05-31 11:53
Hej! Ljuset är verkligen starkt där ute! Lägsta ISO som finns är det som gäller, och ofta rejält nedbländat dessutom.. Själv hade jag mestadels långbyxor och långärmad skjorta.. Just där jag sitter ovanför lagunen så är det som en naturlig soffa i berget, där kan man verkligen sitta länge och bara titta ut över horisonten.. och det rör sig alltid fåglar någonstans i synfältet.. En fantastisk plats! Tack så mycket Stefan!
Hälsn!
Skärgården är otroligt vacker och ibland kan jag som landkrabba och inlandssvensk känna att jag saknar att aldrig kommit i närkontakt med den. Du visar en hel serie fina bilder med sol, hav och intensivt ljus, vackert både med och utan fåglar!/ Björn T
Svar från ehrsa 2018-05-31 12:04
Hej! Skärgården är fantastisk, men den är rätt svår att nå om man vill kunna se de finaste platserna, tyvärr! Åker man båt ut med Waxholmsbolagets båtar så når man aldrig riktigt ut till dom finaste områdena.. Man ser ju inte ens havet (fri horisont) från Stockholmstrakten någonstans om man inte åker bil söderut ner till Nynäshamn och Torö området, ovanför Landsort i syd. Just Landsort är annars fint att ta sig till med 'turbåten' från Ankarudden på Torö. Där är det mycket hav! Skärgården är annars en riktig pärla! Tack så mycket Björn!
Hälsn!
En fin samling bilder på fåglar och även en fin skärgårdsmiljö.
Svar från ehrsa 2018-05-31 13:22
Hej! Visst är det vackert, skärgården! Det var ändå rätt så lugnt fågelmässigt, tror att värmen och solen fick även fåglarna att ta det lugnt, men det fanns ändå en del att fota som tur var.. Tack så mycket Margareta!
Hälsn!
Det här är väl ändå en väldigt fin kollektion med flera arter som man sannerligen inte ser så ofta. Bilderna på roskarl är ju toppen. Den såg jag för första gången på Öland I år. Jag såg ditt första inlägg och det såg mysigt ut. Jag minns att du visat bilder från Tärnskär och att även resan dit ut verkar väldigt trevlig om vädret är bra.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2018-05-31 13:34
He he, man är för kräsen.. :-) Men faktum är att det var ovanligt lugnt/lite med fåglar, man brukar se mer i maj.. Men det känns mera som vi är inne i juli nu, då brukar det ofta vara en del stiltje med fåglarna, de flesta har häckat klart och tar det mest lugnt i eventuell värmebölja.. Kanske att det blivit samma 'inaktivitet' hos fåglarna redan nu eftersom vädret har varit så sommarlikt en längre tid här nu! Men det är bara en gissning.. Däremot så verkar det finnas Mink på Tärnskär i år.. Det ska inte vara så fågeltomt där! Var fanns alla hundratalet Silvertärnor.. och Skräntärnorna.. Rödbenorna.. Större Strandpiparna.. jag vet inte? Men jag gick aldrig runt hela ön så det kanske fanns någon av dessa individer där trots allt.. Ja, resan ut och hem är vald med omsorg så att jag får med de finaste delarna av den skärgården! Nu var det så lågt vattenstånd så jag undvek några områden p.g.a. det.. Roskarlarna är fina och låter väldigt lustigt.. inte är dom skygga heller, dom kan komma flygandes och landa straxt intill, nästan lite nyfikna! Tack så mycket Lena.
Hälsn!
Härliga bilder och det måste vara en ynnest att få vara där på plats och ta del av fågellivet som hör till Stockholms Skärgård. Strandskatorna får nog min poäng i dag. För övrigt mycket fina bilder.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2018-05-31 19:36
Hej! Ja, det är få som har den möjligheten jag har och har haft i så många år! Egentligen tycker jag inte att sommaren är bäst där ute i skärgården, det är vår och höst som är finast! Det händer så mycket natur/fågelmässigt under de årstiderna! Men vill man sola och bada då är det klart att sommaren fungerar bäst.. men jag är inte så mycket för det längre.. Tack så mycket Stig! Ha det bra!
Hälsn!
Mycket trevliga bilder :)
Kul med lite olika arter av fåglar som man kan hitta därute även om det nog hade setts till fler om det inte vore så varmt nu :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2018-06-02 21:59
Hej! Det är alltid trevligt att komma ut i skärgården, där finns det alltid lite andra fåglar än de man ser här 'inomskärs'.. :-) Men jag saknade Skräntärna, Större strandpipare, och Rödbenor bl.a.. Lite tråkigt också att man sällan ser Ejderungar numera, men Ejdern har ju problem och så har det varit i rätt många år nu, tyvärr! Fint var det i alla fall! Tack så mycket Fredrik!
Hälsn!