Att spegla det jag gillar.

Falken på stan..

En Tornfalk är det då som jag menar.. just den här individen fotades igår måndag på fasaden till Riddarholmskyrkans torn här i Stockholm (södra sidan), dom är två men igår sågs endast en individ här. Tornfalkar har det funnits här i årtionden, åtminstone i perioder.. Har själv sett dom här för kanske 30 år sen.. I alla fall så tycks dom häcka här i år! Promenerade förbi här även under söndagen och då visade 'paret' Tornfalk upp sig, fast då hade jag ingen kamera med.. så istället så tog jag mig dit igår igen och visst satt det en falk där.. får nog spana lite mer här framöver.. Såg bilder på Tornfalken här på Fotosidan för ett par veckor sedan, och jag passerar ganska ofta i närheten, så det måste ju undersökas.. Fotat med 200-500 mm. + ibland också med en TC 1,4 II.

           

Tack för mig!

Inlagt 2019-04-02 11:40 | Läst 664 ggr. | Permalink
Hej jan
Jag har haft turen att se en tornfalk i verkligheten, men det har varit många år sedan och jag har aldrig sett den sedan. De sägs att där är en i en fönsterbrädan på katedralen här i Roskilde. Jag måste se om jag kan upptäcka den när jag kommer tillbaka på gatan igen.
Åtminstone har du några riktigt fina bilder av den här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2019-04-02 17:56
Hej! Det är trevligt med fåglar som också gillar att bo i stadskvarter! Just Tornfalken har väl fått sitt namn eftersom dom gärna häckar i 'torn' så här.. Jag har några gånger sett Tornfalk stå och 'ryttla' ovanför något fält ute på Djurgården genom åren, det kan mycket väl vara en av de som bor i kyrkan här på Riddarholmen.. Du får spana lite på katedralen, det låter som en bra plats för Tornfalk! Tack! Erik. Ha det så bra!
Hälsn!
Kan vara så att en part redan ligger i boet. Kanske tidigt, men....
/MA
Der Steppenwolf 2019-04-02 17:13
Ja, nog är det lite för tidigt...Dom lägger ägg nämligen först i andra hälften av maj.
Svar från ehrsa 2019-04-02 18:01
När jag såg två falkar där i söndags så satt den andra på en avsats uppe i det höga korset som man ser i en av bilderna. Gissar att den andra falken kanske var ute och jagade något byte igår.. Roligt att dom finns där i alla fall, det var så längesedan jag såg dom här, måste vara en bra häckningsplats! Tack!
Hälsn!
Ett sådant fint hål till tornfalken. Fina bilder, skickligt att hitta den i det hålet
Svar från ehrsa 2019-04-02 18:06
Hej! Ja, här verkar dom trivas! Det är nog 30 år sen som jag såg falkar här senast.. efter det så har jag inte haft riktigt koll på dom.. Kul att fler generationer fortsätter att trivas här! Det finns lite fläckar med vit spillning på teglet under hålet där dom håller till, så dom spåren hjälpte till.. Tack! Peter.
Hälsn!
Härligt, du får väldigt skarpa bilder på långt håll.
Dom har skaffat sig en mycket vacker bostad tycker jag.
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-04-02 22:14
Hej! Jag blir lite förvånad själv att skärpan blir så pass bra även med TC 1,4 II ihop med 200-500 m.! När jag kör den kombon så blir f/5,6 istället f/8 med automatik, men jag bländar dessutom ned till f/9.. och låter då istället 'auto-ISO' höjas något. Den något lite mindre bländaröppningen brukar göra att skärpan på alla objektiv blir något lite bättre, dessutom ökar skärpedjupet något lite mer, jag tror att det är detta som gör skärpan lite bättre för mig numera.. att auto-ISO höjs något lite gör inte så mycket, det känns som jag kan hantera ev. ökat brus rätt så bra i Lightroom, dessutom skärper jag alltid den färdiga JPG bilden från Lightroom lite extra även i Photoshop.. det går alltid att förbättra lite mer i Photoshop via funktionen 'skärpa' eller 'oskarp mask' har jag lärt mig.. Dessutom har det varit en ganska kylig torr luft nu, kanske det varit lite mindre med luft/värmedaller som försämrar skärpan på långt håll också, men jag vet inte! Håller med om deras vackra bostad, är man en Tornfalk ska man ju bo i ett torn, och pampigare torn än Riddarholmskyrkan är svårt att hitta.. :-) Roligt också att dom häckat där under så lång tid, även om det är 'avkommor' från de falkar jag såg där för kanske 30 år sen.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Fina bilder! Tror faktiskt de lyckades få ungar där förra året. Du får hålla lite utkik framöver.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-04-02 22:23
Hej! Ja, jag får kika lite där framöver nu när jag vet att dom finns där.. Såg ju falkar där för årtionden sedan, roligt att dom fortfarande trivs där, även om det är andra individer än då.. Vet att jag sett Tornfalk ute vid gärdena kring Kaknäs för några år sedan, skulle kunna vara dessa falkar som jagar där, eller kanske vid Gärdet..? Känns som det inte riktigt finns några jaktmarker nära Riddarholmen.. Tack! Johnny.
Hälsn!