Att spegla det jag gillar.

Februari 2020-02-02..

Januari och februari tycks kunna se ut hur som helst numera.. så här såg det ut under en helg i slutet på januari 2019, på Riddarfjärden i Stockholm..

I år i början på februari så ser Riddarfjärden ut så här..

Med lite andra aktiviteter nu..

Tack för mig!

Inlagt 2020-02-02 22:47 | Läst 1881 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Det är bra att du har fotodokumentation för eftertiden, om det fortsätter som hittills :-)
Mycket bra och trevlig serie.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2020-02-03 10:43
Hej! Ja, man får väl säga att 'utvecklingen' av vårat väder och klimat är verkligen något som vi ännu inte riktigt vet vad som händer.. men man blir ju lite orolig när vintern är så här mild som den hittills har varit den här vintern, och så har det sällan varit tidigare som jag kommer ihåg i alla fall! Och tittar jag på SMHI:s 10 dygns prognos så finns det ingen vinter i sikte.. När det är klart väder så blir det c:a +-0° och vid mulet väder så är det +4°/+5°. Jag vet att SMHI har en 'definition' för när det är vår här, men det kan aldrig räknas som vår förrän efter den 15 februari! Så vi får se, kanske det kan räknas som vår här från 15:e februari.. på riktigt!
Hilsen!
Fina och välfotade bilder..Bara att konstatera att sportaffärerna får ha ett brett sortiment att plocka fram efter behov.
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-02-03 10:51
Hej! Ja, det är märkligt hur knasigt vädret kan vara1 Jag vet att skridskoåkarna i Mellansverige och Stockholm åker i busslaster norrut 2,5 timme varje helg och även lite mitt i veckan för att få åka skridskor, då hamnar man lite norr om Gävle, där ligger isen fin och snöfri! Ja, skidförsäljningen (även skridskor) är nog låg i mellan och södra Sverige den här säsongen.. Man får se vad som händer, kanske det smäller till och blir rejält kallt om ett par veckor.. allt kan hända! Men det finns ingen vinter här i sikte under kommande 10 dagar enligt SMHI.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Fina bilder. Det är verkligen skillnad mellan 2019 och 2020. Att vintrarna kanske inte blir som förr är helt en effekt av klimatförändringen. Den genomnsnittliga tempperaturökningen i skandinavien är två grader redan.

Det är en halv grad mer än genomsnittet för hela klotet. De senaste åren har medeltemperaturen för hela året satt nya rekord.

I Göteborg har vi haft regn som aldrig förr sedan oktober-november. OM det inte regnar så är himlen ändå ofta täckt med blygrå moln som leder till att det är halvskymning hela dagen.

Solen ser vi ofta högst en dag i veckan. Jag gillar snö och vinter. Fast gud vet om jag får se något av det i Göteborg i år. Tempraturen ligger oftast på runt 5 -7 grader plus.

OMm en vecka flyr jag till Wien och sedan Kroatien för att komma undan detta gråväder.
Wien hade förra veckan plus 15 grader vilket också är helt onormalt.
Svar från ehrsa 2020-02-03 11:08
Hej! Jag tror som du, visst är det klimatet som har förändrats sett över tid.. jag har själv sett förändringar sett 'över en längre tid' och då menar jag ett flertal årtionden, jag var själv en synnerligen aktiv långfärdsskridskoåkare i ett par årtionden med början i slutet på 80-talet, och jag vet ju när man kunde börja åka på mindre sjöar här i Stockholmstrakten, det var ofta i början eller mitten på november, och det händer väldigt sällan numera, nästan aldrig egentligen.. Något decennie senare så blev det i december som man kunde börja åka här, och numera får man åka 2 timmar norrut från Stockholm, mot Gävletrakten för att hitta åkbar is kring årsskiftet, och fortfarande just nu så åker det busslaster med skridskoåkare 2,5 timme norrut varje helg, för att hitta åkbara och fina isar.. Intressant med dina iakttagelser också, och det känns verkligen som något är fel, även om det är härligt när solen skiner så som idag.. hela veckan ser dessutom ut att bjuda på ett skapligt väder här, men jag hade gärna sett att det fanns lite snö också.. det blir så vackert! Tack! Mats.
Hälsn!
Jo på vissa ställen är det större skillnad än andra. I 2019 fick vi ingen metrologisk vinter i nordvästra Skåne, vi hade inte 5 dagar i sträck under 0. Men jag vet jag hade en tur till Vomb någon gång i förra vintern och blev förvånad att min fågelsjö var frusen, så lite is kan det vara inåt landet
Svar från ehrsa 2020-02-03 11:22
Hej! Ja, jag minns att ni inte fick någon vinter.. det är ju rätt märkligt egentligen bara det! Om bara vattnet är nerkylt så kan det räcka med en klar och stilla natt så är värmeutstrålningen så kraftig att isen kan lägga sig, det gör den här också om natten är klar! Sen smälter den på dagen igen.. Jag är ju medlem i Stockholms Skridskoseglar klubb 'SSSK' (nästan 10 000 medlemmar) sedan länge och följer på webben vart dom åker varje helg för att hitta fina isar, och ser även väldigt gedigna färdrapporter och fina bilder i efterhand. Och det finns inga åkbara isar i den här regionen, man får åka E4:an norrut i 2,5 timme till norr om Gävle för att hitta isar.. så var det inte för 10, 20, eller 30 år sen.. Här är en aktuell video från i helgen som var.. https://www.youtube.com/watch?v=OeQ2oKn93l8&feature=emb_logo Tack! Peter.
Hälsn!
Läckra bilder på kitesurfarna men det känns lite fel. Jag har kollat in vädret hemma någon gång och förstått att det inte blivit vinter ännu. Jag blev först glad när jag såg din första bild men så läste jag och insåg att det var från förra året.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-02-03 11:42
Hej! Lena. Visst är det en 'kluven' känsla man får när man ser kitesurfare så här i början på februari på Riddarfjärden i Stockholm.. Om ett par veckor så borde ju 'Vikingarännet' på skridskor köras där.. Men det 'rännet' är nedlagt sedan ett par år tillbaks, tror att förändrade/sämre vintrar är en av orsakerna till det.. men när jag tittar på SMHI:s prognos 10 dagar framåt så är det ingen vinter i sikte, vädret fortsätter i samma stil som förut.. kanske fler Körsbärsblommor hinner slå ut i Kungsträdgården, än de jag fotade redan 13:e januari där.. https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/hmm-2.htm# Ha det fortsatt fint där ni är! 'Hasse hare' hälsar, han finns på 'sin plats' nästan varje gång jag går förbi där..
Hälsn!
Dom fina skridskobilderna kommer jag väl ihåg! Och även om det nu är isfritt ser det ju ut som du ändå har fina motiv. Precis som dina fågelbilder understryker kitesurfarna understryker hur bra kontakt med naturen Stockholm har trots att det är en storstad, jättefina bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-02-03 17:49
Hej! Ja, närheten till stora områden med mycket vatten betyder också mycket för naturen här! Det är sånt som naturen oftast gillar, har man kvar lite parkmiljöer utan att bygga igen allt så fungerar det riktigt bra, eller i alla fall hyfsat bra även med naturen här! Själv bor jag exakt 1 km ifrån en större Bäverhydda som funnits här i säkert 15 år, okänt dock om den är 'aktiv' varje år, men jag ser lite 'bävergnag' utefter strandpromenaden här då och då, men det är nog 6 år sen jag fotade en Bäver just här.. Det är ungefär 1 km. också till ett Duvhöksbo, och jag tror dom häckar där varje år, men det är ute på en ö, så boet är svårt att hålla koll på.. Jag vet också att isen man åkte på på Riddarfjärden här förra året inte var jättetjock.. så hade det bara varit något lite varmare så hade den inte lagt sig alls.. men det unika med isen förra vintern var att det gick att åka skridskor ända fram till regeringskvarteren Rosenbad och Riksdagshuset, det har aldrig hänt förut.. men just det fick inte jag på bild tyvärr.. Att det gick att göra berodde på den extremt torra och nederbördsfattiga sommaren 2018 där även hösten blev nederbördsfattig, som i sin tur gjorde att det inte fanns något överskott av vatten i Mälaren att tappa ur.. så det fanns inga strömvirvlar som höll vattnet öppet där! Det finns vattendomar på hur lågt vatten det får vara i Mälaren samma som det finns för hur högt vatten det får vara! Det ovanliga med det milda vädret den här vintern hittills är hur länge det har pågått, det känns lite unikt! Och tittar jag på SMHI:s hemsida så finns det ingen vinter i sikte i deras 10 dygns prognos.. vädret fortsätter som det har gjort i veckor nu.. och då är vi inne i mitten på februari! Blir det en vinter efter det, så lär den ju inte bli så lång i alla fall.. Vi får se! Idag promenerade jag ute vid Isbladskärret på Djurgården och nu hade det kommit ett 20-tal Hägrar till sina bon där.. och det är bara precis i början på februari, det känns tidigare än normalt! Möjligen har man tidigare vintrar sett någon enstaka Häger på ett bo i slutet på februari, men det är jag osäker på! Det är lite kluvet.. samtidigt är det rätt så mysigt med att naturen reagerar på det milda vädret vi har haft så länge nu! Tack! Björn.
Hälsn!
Ja det är en mycket märklig vinter vi har. Läckra bilder på surfarna!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-02-03 18:01
Hej! Ja, man förvånas! Även om vi haft milda vintrar förut, själv minns jag 5 milda vintrar i rad efter 1987 när jag kunde åka ut i skärgården med min lilla båt även mitt i vintern.. men den här vintern är ändå ännu mer konstig, känner jag! Det är liksom inga 'bakslag' på det milda och snöfattiga.. inte än i alla fall! Och inte i närmaste 10 dygnsprognos heller, enligt SMHI.. Vi får se vad som händer framöver, ingen vet..? Tack! Johnny.
Hälsn!
Fin dokumentation av storstaden igen, Bra Jan då slipper jag åka dit och fotografera hehe ;)
Vindsurfarna var härliga!
Svar från ehrsa 2020-02-04 12:34
Hej! Ja, du får ta hand om örnarna så fixar jag staden.. :-) Visst är dom imponerande dessa kitesurfare! Det ser ju så lätt ut..
Hälsn!