Att spegla det jag gillar.

Fortsatt fin vinter med lite tillhörande fågelliv..

***

Men nu verkar det som snön är på väg bort om några dagar.. vi får se! I så fall blev det en ganska kort men hyfsat intensiv vinter för en gångs skull, sagt med förra året i åminnelse.. i mina hemtrakter! Själv brukar jag alltid försöka göra ett eller flera besök vid bäckravinen vid Nacka Gård när vi kommit in i februari, innan dess står solen för lågt och solen räcker inte riktigt till.. och besöket får gärna vara från 12:00 och framåt i ett par timmar, då är ljuset bäst..

Den här gången blir det mest Strömstare och lite isbilder från platsen, och helgen bjöd på fantastiskt väder med mycket folk som var ute och promenerade eller åkte skidor.. Ett par kilometers fin promenad genom Nackareservatet från T-banan vid Björkhagen innan jag kom fram till bäcken.. En gris hängde i ett träd..

***

En annan fotograf var redan där, han berättade om 3 Strömstarar här, själv nämnde jag att man ofta ser Gärdsmyg här också, aha det var det han hade sett men inte förstått vad det var, den var så snabb och gick inte att fota.. och det stämmer ju oftast!

***

Själv såg jag endast en Strömstare här denna eftermiddag, men var glad för den..

                     

***

Och så fanns som vanligt en Gärdsmyg där i nån halv sekund.. även om den sågs ett flertal gånger utefter den motsatta stranden.

***

Det blir lite extra vackert med dessa speglingar i vattnet..

       

***

Sen finns det ju en del iskonst också så klart..

     

Fotat med Z50 + TC 1,4 II + 300 mm. PF  = 630 mm.     Tack för mig!

Inlagt 2021-02-16 22:12 | Läst 957 ggr. | Permalink
Fint med strömstaren, många fina bilder i fint ljus. Z50 fungerar fint med 300. Stackarn såg ut som den frös om benen.
Svar från ehrsa 2021-02-17 11:48
Hej! Ja, Strömstaren blir alltid lite extra fin att fota just här, mycket tack vare ljuset som nu når ner i ravinen! När klockan är 12:00 så lyser solen i ravinens/bäckens hela sträckning, innan dess så skymmer en 'bergsbrant' och en hel del barrträd bäcken, då fungerar inte ljuset här.. Så mellan 12:00 till kanske 15:30 så är det som bäst, det gillar man ju.. 😁 Fåglar verkar ha noll känsel för kyla, dessutom inbyggda dubbar.. naturens anpassning! Ja, det är imponerande hur bra ändå Z50 fungerar! Men det är det här med flygande fågel.. Det finns en förbättringspotential där.. men det kommer kanske.. och 300:an även ihop med x1,4 fungerar ruskigt bra, alla bilder här är tagna med dom! Den andra fotografen här hade D850 + 1,4 III + 500 mm. PF, det är både dyrt och tungt.. 80 000:- och nära 3 kg. och når 700 mm. Min 'kombo' kostar c:a 34 000:- och väger 1,5 kg. och når ändå 630 mm. Men så är det ju, det kostar att ligga på topp.. och tungt blir det oftast! Tack! Peter.
Hälsn!
Hej jan.
Vi har bara haft frost och mycket av det, men nästan ingen snö och nu blir det plusgrader dygnet runt de närmaste dagarna. Just nu regnar det och vi har +1 grad.
Du har tagit många vackra bilder med dig hem. Jag gillar särskilt Gärdsmyggen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2021-02-17 12:01
Hej! Trevligt att ni i alla fall har haft lite 'vitt' på marken, det blir så mycket ljusare då, dessutom blir det vackert! Gärdsmygen gillar man mycket, när jag ser den här så är det den man försöker att fota! Jag har ännu bättre bilder på den som jag fotade 2 dagar senare, de kommer i en senare blogg.. Här blir det plusgrader från fredag och det fortsätter minst en vecka till.. så jag gissar att den mesta snön försvinner nu! Kanske var det den här köldperioden som var årets vinter.. 'kort men intensiv', det är så man tror att vintrarna blir framöver med ett förändrat klimat.. Fint och härligt är det i alla fall! Säger jag ändå med hopp om längre vintrar! ❄️⛷⛄️ Tack! Erik.
Hilsen!
Hej,
Härliga bilder av en skön fågel. Vinterns riddare.
Ha det väl
Bob
Svar från ehrsa 2021-02-17 12:08
Hej! Ja, naturen är fantastisk.. man imponeras av hur väl vissa arter är anpassade till just sina levnadsförhållanden! Det är trevligt att bara stå och titta på hur dom beter sig och hur effektiva dom är! Tack! Bob. Ha det så bra!
Hälsn!
En riktig tuffing den där måste jag säga. Dyker å simmar i detta kalla vattnet. Ja till och med frost på benen hade den hehe.
Fina bilder allihop, men gillar strömstare bilderna mest och den på gärdsmygen som du ändå hann få med på bild :)
Svar från ehrsa 2021-02-17 12:11
Hej! Ja, det verkar finnas en fågel för alla förhållanden och miljöer.. 🦅 🦢 🦚 🍗 😁 Tack! Joakim.
Hälsn!
Väldigt fina bilder på stömstaren och på en del simmar den ju i guld. Det ser fräckt ut när den står med huvudet i vattnet och kul att du fick bilden då en flyger upp med mat i näbben. Väl värt att invänta solen på denna plats och vintern bjuder ju fortfarande på strålande kalla motiv men det blir visst ändring snart.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2021-02-17 12:28
Hej! Ja, det blir ofta väldigt fina ljusförhållanden i bäcken här nu när vi har kommit in i februari, innan dess når inte ljuset ner tillräckligt, den har en hög bergskant på sin östra sida med skog som skymmer.. Nu är det ofta den solbelysta bergskanten och träd som ger det här speciella ljuset med sina speglingar i vattenytan, ihop med blå himmel. Och det är vid c:a 12:00 och ett par timmar efter som ljuset är som bäst. Har man bil är det lätt att ta sig dit! Vägen mellan Sickla (Nacka) och Älta går tätt intill bäcken här, och det verkar inte vara några problem med att parkera på andra sidan vägen. 3 Strömstarar såg jag där i förrgår när jag var där senast, varav en var ringmärkt. 2 Gärdsmygar for det runt där också, fick rätt så bra bilder på dom som kommer i en senare blogg. Även en del Bäverfällda träd ligger nere vid bäcken, såg lite färska Bävergnag i förrgår.. Hade tur där med serien på Strömstaren som plötsligt dök ner och snabbt flög upp igen med sitt byte.. kameran fick jobba lite där! Ja, nu blir det tydligen plusgrader här på fredag och minst i en vecka efter det.. känns som snön hinner försvinna under nästa vecka.. tyvärr! Tack! Lena.
Hälsn!
Fint det här Hans!.
Det här kan du verkligen.
Svar från ehrsa 2021-02-17 12:35
He he.. Fina förhållanden för Strömstare här, ljuset nu i februari ger ofta fina speglingar i vattnet, speglingar som ofta kommer från den solbelysta östra branten som finns där. dessutom så går det att ta sig dit med T-bana och en fin promenad genom Nackareservatet, det gillar man! Tack! Svenne.. 😁
Hälsn!
bassa 2021-02-17 14:40
Det ska naturligtvis vara Jan, Men Hans är fint det också.Ta bara ett sånt namn som Hans-on
Bengt H.
Svar från ehrsa 2021-02-17 16:39
He he, 'Hans-on' gäller det att förtjäna.. 'vi' får ligga i..! Snart kan vi lägga undan våra 'Isbuggar' det är tydligen blidväder på gång..
Hälsn!
Snögrisar är fint och strömstaren är ljuvlig och försts isbilden toppen
Svar från ehrsa 2021-02-17 12:39
Hej! Ja, det var många såna här 'snöbumlingar' som fastnat i träden här, känns som det är längesedan jag såg såna i våra trakter, men nu lär nog snön t.o.m. försvinna helt här.. Enligt SMHI blir det blidväder nu från fredag och minst en vecka till.. det är tråkigt! Strömstaren gör sig fint i bäcken här nu, det bjuds på fina speglingar och ljusförhållanden här nu när solen står lite högre! Innan februari är det ingen idé att åka dit, det är för mörkt.. Tack! Nini.
Hälsn!
En fin serie på Strömstaren som inte är rädd för vatten och sköna bilder på lite forsande vatten också men Gärdsmygen var lite blyg.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2021-02-17 12:46
Hej! Känns som stor underhållning att följa en strömstare så här! Det blir aldrig tråkigt och det är en utmaning att få fina bilder, och det är inte förrän nu i februari som det vackra ljuset finns där med sina olika speglingar! Gärdsmygen var väldigt blyg och här blev det bara en 'turbild' att den satt stilla i en halv sekund.. men jag var där två dagar senare och fick betydligt bättre bilder då som kommer i en senare blogg! Tänkte faktiskt på dig när jag passerade Hammarbyhöjden i T-banan.. Trevlig promenad också från Björkhagen genom Nackareservatet mot den här bäcken, och det var mycket folk ute som åkte skidor eller bara promenerade och rastade i den starka solen.. ⛷❄️☀️😎 Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Ursäkta Jan, du har fått vänta på min kommentar, jag har liksom varit "upptagen på annat håll". Men också därför att en blogg av ditt format kräver mer tid och lite mer anspänning för att göra rättvisa, det känns inte rätt att snabbt kolla av några bilder och så skriva några rader. Den här är dock lätt att kommentera - helt excellenta bilder på strömstaren! Speglingarna i vattnet, , stringensen i bilderna, fågeln ibland stillastående ibland som den ser ut att simma som en liten and, jättefina bilder. Fint också med dom sista bilderna på isen och det strömmande vattnet.
Och visst är snön och kylan tillfälligt (?) på väg bort nu, här idag töar det och inte minsta lilla kristallreflex fanns att upptäcka ute vid Risinge.
Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2021-02-17 17:25
Hej! Tack så mycket Björn! Jag tycker (på riktigt) att man inte behöver kommentera alla bloggar som skrivs, det går inte! Jag känner i alla fall så, man hinner helt enkelt inte.. Mina egna bildhanteringar tar ofta så pass mycket tid att jag missar andras bloggar ganska ofta, och det är inte alltid jag orkar gå till 'sida två' av bloggar heller, egentligen är ju det ett lyxproblem.. med 'för mycket' med bloggar och bilder att titta på! Är det för mycket text hoppar jag över ibland.. man orkar inte alltid sätta sig in i det som skrivs heller..

I alla fall så är det här en plats med Strömstarar där det känns som man alltid får med sig trevliga bilder hem! Och mycket beror det då på ljuset och speglingarna i vattnet från berget och vegetationen på den östra stranden. Den tredje tumnageln här där Strömstaren 'simmar i guld' så är det just det solbelysta berget som speglar sig i vattenytan, det blir väldigt bra! I år känns det extra bra här med ett fint flöde och en del snö dessutom, det blir nog fler besök framöver när snön förmodligen smälter och ökar flödet ännu mer, det kanske ger ännu bättre motiv! Jag har varit där vid tre tillfällen kring senaste helgen, och det finns fler bilder både på Gärdsmygen (som var två) och Strömstaren (som var tre varav en var ringmärkt), så det blir ytterligare en blogg om några dagar.. Det är trevliga fåglar i alla fall, dom är roliga att bara titta på.. naturen är fantastisk hur den anpassar sig till extrema miljöer! Det är ett stort nöje helt enkelt att bara få se dom, sen att dom 'vill fotas' också med ett visst avstånd är extra kul! Tack!
Hälsn!
Khalad 2021-02-17 19:36
Verkligen inte eftersträvansvärt att kommentera allt, hoppas verkligen inte det lät som något pliktskyldigt besök på din blogg :-)./ Björn
Håller väl egentligen med Björn här ovan i det stora hela :) Tilläggas bör att det blev även en humoristisk bild i serien med bensträckaren, kul och fint fotad. Fint också när Strömstaren gäspar eller om han skäller på dig :)
Men hela serien är extremt bra..även dom med is på slutet, mycket snyggt även om jag själv föredrar bilder närmare gryningen med smak av Vicks Blå ;)))
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2021-02-17 17:43
Hej! Hela det här 'konceptet' där en fågel står och kikar ner i vattnet från en iskant, och sedan kastar sig hämningslöst i och försvinner ner och sedan kommer upp med mat i näbben helt oberörd, är ju väldigt komiskt i sig! Den här fågeln behärskar egentligen alla 'element'.. Den flyger, den går/springer, den simmar, den dyker.. vad mer kan man göra här på jorden? Bensträckaren blev bra, den stod där och softade lite och började sedan stretcha lite, sen blev den piggare och hoppade i och försvann runt kröken i bäcken.. Vid gryningen är det nästan mörkt här.. Vid 12:00 lyser solen jäms med hela bäcken, en synnerligen behaglig tid på dygnet.. 😎 Vicks blå är inte fel det heller.. 🥶 Tack! Gunte.
Hälsn!
Väldigt fina bilder på strömstaren. Gillar det fina ljuset som speglas i vattnet på bilderna.
Snyggt!

Mvh
Johnny
Svar från ehrsa 2021-02-17 22:41
Hej! Ja, när man kommer in i februari så brukar det löna sig att åka hit! Ljuset och speglingarna i vattenytan betyder mycket, sen är ju Strömstaren en väldigt charmig fågel.. även Gärdsmygen som visade sig lite är ju trevlig, men den är ju ibland väldigt svårfotad! Tack! Johnny.
Hälsn!
Så fina bilder på strömstaren. På "mina" ställen är det för mycket vatten i år så det har inte blivit så mycket bilder på vinterbadaren.
Fint med snö, is och lite solljus.
Nu ser det inte så ljust ut framöver när man tittar på SMHI, men man får väl vara glad åt det som var.
ing-marie
Svar från ehrsa 2021-02-18 19:37
Hej! Ja, det var trevligt att kunna fota Strömstaren här igen! Det är åtminstone 2 år sen jag var här senast, kanske mer.. Förra året fanns ingen snö här och troligen ingen isbildning heller, flödet av vatten var också allmänt väldigt lågt, då blir det inte så intressant heller.. Nu när vi är inne i februari och det dessutom finns snö då blir ljuset extra fint! Om snön töar bort nu framöver ska jag nog ta mig dit igen om en vecka, flödet borde öka rejält och kan ge lite extra fina bilder.. Kanske är den 'riktiga' vintern över nu, vi får se! Fint var det i alla fall! 😎 ⛄️ Tack! Ing-Marie.
Hälsn!