Att spegla det jag gillar.

Fri fri spegelfri..

Om man blir så 'fri' vet jag inte än.. men jag tycker det låter betydligt bättre än 'lös lös spegellös'.. Varför kallar man spegelfria kameror för spegellösa? Har dom en spegel som sitter löst, eller.. bättre då med en kamera som är spegelfri.. det vill säga fri från en spegel, det är väl det som den är, 'befriad' från en spegel.. eller?

Nåväl, idag fick jag min 'spegelfria' kamera Nikon Z 50 med ett zoom DX 16-50 mm. f/3,5-6,3 med VR och en FTZ adapter som gör att mina Nikon F-objektiv till fullformatskamerorna också passar fullt ut.. men med de objektiven så blir det x 1,5 för just de objektivens brännvidd, eftersom det här är en APS-C kamera med 20,9 Mpix. Dessutom har den här lilla kameran en blixt, till skillnad mot de större Z modellerna..

Första intrycket är oj vad liten, och oj vad lätt.. är det verkligen en riktig systemkamera.. Jag är ju van vid FF kamerorna D800E och D750.. Men knapparna och greppet känns som Nikon, och då menar jag i dess absolut positiva bemärkelse! Sökaren och skärmen känns bra hittills, men eftersom jag fick kameran vid 12:00 och vädret varit skrutt och mörkt när batteriet var laddat (ett par timmar) så har jag inga vettiga exempelbilder, men ögon och ansiktsfokus tycks fungera fint, bara testat mot personer på TV:n..

Den här kameran tror jag blir ypperlig att gå med 'på stan', den är väldigt tyst som den är, men kan likaväl bli helt ljudlös.. trådlös fjärrutlösare finns också som tillbehör till den.. Nu får vädret framöver bestämma när det blir lite provbilder.. tills dess har jag bara några bilder här, där jag jämför storleken med min gamla Nikon 1 AW1 som är en numera helt nedlagd modell som är helt vattentät (det var därför den inhandlades någon gång innan 2013), den kameran använder jag fortfarande när jag promenerar i regn, senast för ett par dagar sedan.. Vikten känns rent subjektivt rätt så lika mellan de båda modellerna, båda är väldigt lätta! Jag brukar inte känna av den vikten alls när jag promenerar med min Nikon 1 AW1, så det blir väl likadant med Z 50.. Storleksmässigt så verkar Z 50 vara lite mindre på de flesta ledder jämfört med Nikon 1 AW1. I bilderna här så är det ett orange silikongummiskydd monterat på min 1 AW1 som ett extra stötskydd på den redan stötskyddade kameran, men det skyddet var också som en 'färgklick' så att den inte av misstag skulle glömmas i terrängen/skärgården någonstans..

Dagens trevliga pryl..

Nikon Z 50 och Nikon 1 AW1. Om inte sökaren med sin blixt stuckit upp så hade Z 50 varit lite lägre än 1 AW1.. själva huset ser lite lägre ut här.. Nikon 1 AW1 har ingen sökare..

Med 'infällt' objektiv..

Med objektivet på brännvidden 50 mm. (motsvarande 75 mm. på FF)..

Objektivet infällt..

De båda kamerornas olika sensorer..

Tack för mig!

Inlagt 2019-11-12 19:12 | Läst 1795 ggr. | Permalink
Va kul, det blir intressant att följa och som du säger det var väldans vad den är liten. Sätter du på 200-500 så ser det nog ut som när jag sätter V1 på mitt 200-500. Det blir egentligen att det är en kamera som sitter på objektivet och inte tvärs om.

Funktionen att fokusstacka tycker jag är intressant för att se om man kan göra detta på ett vettigt sett på levande insekter.

Intressant blir också hur bra sökaren är

Jag köper nog bara adaptern och ev väntar på en 28mm pannkaka. Jag funderar också på en Z6, jag får fundera mer på vad jag vill ha :)
Svar från ehrsa 2019-11-12 22:20
Hej! Ja, jag tror på den här kameran med de motiv jag oftast söker.. Den blir ju som din D500 med 'cropfaktorn' x1,5 så den borde bli likvärdig med en D500 förstorings/motivmässigt, men sen vet jag inte alls hur AF funkar.. det får tiden utvisa, men jag ger den en chans! Cropfaktorn gör ju att har jag mitt 80-400 mm. så blir det 120-600 mm.. En kombo som är väldigt mycket lättare än när jag har en av 'fullformatarna' ihop med mitt 200-500 mm. ändå når jag hela 600 mm. med Z50 + 80-400 mm.. och har jag TC1,4 också så blir det 840 mm.. och det är fortfarande lätt.. Det finns mycket 'bekvämlighetsvinster' i den här lilla kameran.. om sen AF håller måttet, det får vi som sagt se..

Sen är det när jag gärna går och fotar 'på stan' som kanske den 'högsta vinsten' fås.. Då är det den extremt lätta kameran ihop med en tyst eller helt ljudlös exponering, och en ansikts/ögonföljande fokus som känns väldigt intressant! Får se där också framöver hur det nu kommer att fungera..? Men den låga vikten betyder mycket när jag går på stan, det fungerar också med min D750, men lite öm/trött i nacken kan jag ändå känna mig ibland efter ett par timmar..

Dom större Z kamerorna känner jag inte riktigt att dom fyller 'något hål' i vad jag vill ha.. tvärt om kanske? Jag är inte säker på att AF är så mycket bättre än min D750, jag har ju hållit i och testat både Z6 och Z7 men blev inte så imponerad.. Däremot känner jag mig imponerad av den här lilla Z50.. det som jag sett av den hittills.. men jag har inte tittat på någon bild alls än.. Ja, fortsättning lär ju komma.. :-) Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2019-11-13 06:42
Detta blir spännande att följa, intressant att du tycker att Z50’s sökare inte laggar så mycket som Z6/7. D750 tycker jag har en bra AF, så det blir en intressant jämförelse. Man undrar ju också på balansen när du sätter på adaptern och 50/1,4 om den då inriktar sig på att fotografera fötter istället för ögon. En Z50 med en 70-200/4 och TC1,4 ger ju motsvarande 420mm och kan utgöra en lätt kombo
Svar från ehrsa 2019-11-13 10:16
Hej! Vill nog säga att angående sökaren på Z50 så har jag nog ingen åsikt än.. Men jag har ännu inte upptäckt något som överraskar mig negativt.. det gjorde jag med Z7 när jag tittade i den första gången! Jag råkade vrida mig i butiken där jag var samtidigt som jag tittade i sökaren, och då visades sökarbilden 'ryckigt',, den hängde inte med! Har även sett ett test av dessa 'kamera youtubers' som finns på nätet där personen rör sin underarm upp och sedan ner ett antal gånger framför objektivet i inte alltför snabb takt, och då ser man hur armen (live) kommer i otakt med armen som visas i kameran.. visningen i kameran hänger inte med i det som händer i verkligheten.. hade det varit en fågel som byter riktning så visas inte det i sökaren förrän fågeln är borta.. som jämförelse! Men som sagts jag vet inte hur Z50 är jämfört med de andra Z kamerorna, men jag har inte lagt märke till något sånt här än, och då inomhus.. Kanske har det med processorns kapacitet att göra, där den ska ta hand om alla pixlar.. fokus.. mata in bilddata till minneskortet.. seriebildstagning.. och förmodligen en massa mer saker.. kanske det blir för mycket för en Z7 med allt detta? Kanske det märks på så sätt att sökaren 'laggar'.. men vad vet jag.. ingenting egentligen! Jag råkade bara se saker som jag inte väntade mig när jag tittade in i sökaren på en Z7 första gången! Kanske det är en 'inställningssak' på själva kameran som orsakade det..? Du får prova själv i nån butik, och hittills så håller min lilla Z50 måttet fullt med råge, men jag kommer säkert hitta lite besvikelser också.. kanske är den för lätt och för liten.. :-)

Har jag telezoomar och extender monterade så hänger alltid mina kameror neråt utefter sidan/höften på mig med kameraremmen diagonalt över till andra axeln, skillnaden med den här kameran är att 'allt' kommer kännas så mycket lättare.. och jag kanske hellre går med mitt 80-400 mm. (som blir 120-600 mm. utan TC) än att jag går med mitt så mycket tyngre 200-500 mm.. Och jag når nu plötsligt 600 mm. med den 'lilla' telezoomen.. det låter hur bekvämt som helst! Några 'balansproblem' har aldrig existerat i min kameravärld, har lite svårt att förstå den.. Och jag vet ju fortfarande inte hur pass bra fokus verkligen är.. Jag lär också alltid behöva reservbatteri/er med, det behöver jag ytterst sällan med fullformatarna.. Och jag har ju även mitt 28-300 mm.. plötsligt blir den en 42-450 mm.. Den kombon är ju hur lätt som helst att bära länge.. Den här nya lilla Z50 öppnar upp mycket för mig med sin mindre sensor känns det som! Och jag har en hel del att prova framöver.. Tack! Peter.
Hälsn!
Kul med lite ny utrustning :)
Det är nog en perfekt liten kamera att ha med när du kör gatufotografering, bra när man kan fota helt tyst :)
Har själv börjat kolla på "spegellösa" kameror, tyvärr så tycker jag att Nikon inte har kommit in i matchen när det gäller spegellösa kameror, inte för att dom 3 modeller dom släppt är dåliga, tvärt om, man kan ta riktigt fina bilder med dom vad jag sett men när det gäller autofokus som Nikon alltid varit så bra på så har dom ju inte lyckats föra över till dom spegellösa modellerna.
Men det kommer nog att bli bättre i framtida modeller, frågan är dock om jag orkar vänta så länge, kommer nog hoppa över till Sony innan dess då dom ligger flera år före med sina spegellösa kameror och troligen har den bästa autofokusen av alla i A9 modellen och med 20 b/s vilket borde passa mig som gillar att fota flygande fåglar mest av allt :)
Är lite kluven mot att byta system igen efter 2 1/5 år med Nikon men om Nikon inte chockar med en fantastisk ny spegellös kamera som skulle passa mig så är det nog Sony som gäller :)
pdahlen 2019-11-12 20:28
Fredrik, vilken fördel ser du med spegellös kamera med avseende på fågel? Att få snabbare än 10bps? fast 10 räcker långt tycker jag, har inte använt 10 än, kör på 7 :). Jag testade en A9 på Öranäs, det verkade på sonyfolket att man släpper lös alla Af punkter och att man sedan ber att man håller på målet och inte på för eller bakgrund. Fördelen var iaf att man såg i sökaren var fokus satt, så man kunde flytta kameran något om den låste fel. Jag hade bara hav framför mig så det var svårt att testa, men jag är fortsatt tveksam. Om jag tycker något just nu så är att en spegellös är bäst på allt utom fågel, så skaffar jag en så är den mer för landskap och makro
Mr_North 2019-11-12 21:18
Det jag tror är bättre med spegellöst, och då pratar jag om A9án, just att den kan ta 20 b/s utan att göra ett ljud ifrån sig, du har ingen spegel som slår upp och ner framför ögat, vet inte hur många gånger jag tappat en fågel tack vara blackouten man får på en DSLR.
Fokuspunkterna går nästan ända ut i kanten vilket gör att man inte tappar fokus på fågeln lika lätt om den kommer ut i kanten vilket den ofta gör tack vare blackouten man får av spegeln (enligt mig) :)
Jag fotar ju alltid med "group AF" på D500 vilket gör att man verkligen måste ha fågeln i mitten av bilden vilket man då inte behöver ha men A9 då kameran följer fågeln, inom bildramen såklart :)
Med 20 b/s har man större chans att få den bilden man annars hade missat med bara 10 b/s, då menar jag typ bilden när fiskgjusen just ska bryta vattenytan mot att fiskgjusen är halvvägs under vattnet :)
På A9án så finns det ju en uppsjö av olika val för autofokusen, ser man på allt som skrivs och alla videos så gäller det att ställa in den rätt och välja rätt alternativ beroende på situation för att få ut det bästa av den men vad jag sett och hört så ska den vara i klass med Nikon D5 om inte bättre i AF, men det vet man ju inte om man inte testat själv.
Nu har jag ju själv inte ens testat en spegellös kamera vilket ju vore trevligt innan jag byter, jag hade i och för sig aldrig provat en Nikon kamera innan jag bytte från Canon till Nikon, då gick jag ju på att alla sa att Nikon var bättre på AF än Canon vilket jag kan säga stämde så här i efterhand :)
Svar från ehrsa 2019-11-12 22:40
Fredrik hej! Det är nog precis så som du säger om Nikons spegelfria kameror, jag har inte riktigt känt att dom tillför något jämfört med mina fullformats DSLR kameror, tvärtom så ryggade jag tillbaks en del med Z7 när jag upptäckte att den 'laggade' tydligt i sökaren när jag rörde kameran snabbt i en butik.. ungefär som en flygande fågel kan göra, den byter riktning och så är den borta från sökaren.. den elektroniska sökaren hänger inte med.. kanske är just detta skillnad på min lilla Z50, den har inte lika stor upplösning i sökaren som de större Z kamerorna, kanske 'processorn' hinner med bättre..? Tiden får utvisa! Sony skulle jag aldrig våga byta till.. dom verkar ha så jobbiga menyer.. Kanske behövs det ytterligare en 'ny' modell Z från Nikon så kanske det blir jättebra då!? Kan det vara något på gång till nästa OS.. då brukar nya förbättrade modeller komma ut! Jag skulle avvakta om jag vore du.. :-) Min stora 'vinst' med Z50 är 'cropfaktorn', samma som du har med D500.. och sen så är det vikten, den här väger ju nästan ingenting.. Det gör att mitt fotande 'på stan' också borde underlättas en hel del.. på flera sätt! Men framför allt viktmässigt Nu får framtiden utvisa.. Z50 är också en i sammanhanget billig kamera jämfört med många andra! Tack! Fredrik.
Hälsn!
pdahlen 2019-11-13 06:59
Jag lämnade Canon för en 35 år sedan, därefter har det varit Nikon, men visst är det så att Sony har kommit längre. Det fanns säkert någon anledning till att Sony tyckte jag skulle testa deras A9 på OnLocation på Örenäs :).
SansSerif 2019-11-13 10:57
En nackdel för fågelfoto är att du måste gå omkring med kameran igång för att slippa vänta på att EWFen startar. Spelar ju liten roll när man är stationär men jag gillar att knalla kring i skogen och fota det som dyker upp.
Svar från ehrsa 2019-11-13 11:46
Åke, absolut så kan det nog vara ett problem, är själv van att alltid ha mina Nikon DSLR ständigt igång, och jag har ännu ingen erfarenhet hur stort jag upplever detta som ett problem egentligen, den känns ändå rätt så snabb att starta upp.. vi får se! Liten och lätt är den i alla fall.. Om fokus fungerar bra framöver, eller lika bra som åtminstone en D750 så kan jag nog leva med att stänga av och på med on/off knappen, den rörelsen sker ofta omedvetet och snabbt ändå! Tack! Åke.
Hälsn!
pdahlen 2019-11-13 13:36
Det går kanske i menyn att stänga av sökare och skärm, så när du går på stan kan ha kameran igång utan visning. För har man den igång utan något öga i sökaren så går väl skärmen?
Svar från ehrsa 2019-11-13 16:58
Peter och Åke, det finns en liten knapp precis till vänster om sökaren, där väljer man om bara skärmen ska vara igång eller bara sökaren, eller båda automatiskt där skärmen slocknar automatiskt när ögat setts till sökaren. Stänger man av skärmen och bara har sökaren igång, så slocknar den efter kanske 5 sekunder, då är kameran igång men alla skärmar är släckta, för att väcka kameran då så är det bara att trycka ner avtryckaren eller nån annan knapp så vaknar kameran, med en liten fördröjning jämfört med en DSLR kamera, dom vaknar ju i stort sett direkt, med Z50 är det nog 1-2 sekunders fördröjning, det verkar vara ungefär samma tid som när kameran är helt avstängd! Jag har gått en runda i mitt närområde i nästan 2 timmar i gråvädret idag och jag hade kameran igång hela tiden där jag väckte den med avtryckaren, och batterisymbolen har inte minskat någonting, trots en del tittande på bilder också.. så problemet kanske inte är så stort om man har kameran igång hela tiden..
Hälsn!
Vad roligt, grattis Jan! Kommer säkert passa perfekt när du går på stan, jag antar det är huvudskälet till just den här? Fast i och för sig, det finns säkert många andra tillfällen, tex när du sticker ut i skärgården med gummibåten. Du gör säkert inget förhastat utan vet precis hur du tänkt utnyttja den. Blixten är naturligtvis en detalj, ändå kan jag vara lite avis på just den. Ingen av mina tre systemkameror, A99, A7S resp A7RIII har det medan det fanns på mina tidigare digitala systemkameror. Inte så mkt för "mörker"bilder som för upplättning av skuggorna i tex familjebilder i starkt solljus.
Ser fram mot bilder med nyförvärvet, lycka till!
Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-11-12 23:27
Hej! Ja, den här nätta kameran tror jag kan bli ett lyft för mig och då menar jag bara 'bekvämlighets mässigt' än så länge.. sen kanske även fokuseringen är riktigt bra, men det vet jag inte än.. fast jag tror att den är bättre 'på stan' med en effektivare ansikts/ögonfokus än vad mina andra kameror har.. ska bli kul att prova det! Sen när det gäller fåglar så är vinsten stor bara vad gäller vikten, eller frånvaron av vikt.. Jag har ju mitt 200-500 mm. zoom som är väldigt bra, men egentligen lite för tungt ihop med mina fullformatskameror! Med min nya Z50 så får jag cropfaktorn x1,5 vilket gör att om jag använder mitt telezoom 80-400 mm. så får jag plötsligt 120-600 mm.. det är 100 mm. mer än mitt 200-500 mm. ger.. och allt är betydligt lättare dessutom! Använder jag dessutom den lilla extendern TC1,4 så blir det 840 mm.. och obetydligt tyngre.. men hur skarpt blir det..? Vi får se.. Använder jag Z50 och 200-500 mm. telezoom så blir det då 300-750 mm.. och med TC1,4 så blir det 420-1050 mm. zoom! Men om det också kan vara skarpt.. vet inte än.. Att ha ett motiv nära och som inte är så långt bort kan nog bli bra även med lång brännvidd, men är motivet långt bort då blir det sällan bra med all dallrig luft som finns mellan motivet och kameran.. Känns som jag har en del att testa framöver.. :-) Och jag är mycket nöjd med att det finns en blixt på den här kameran, det borde finnas på alla! Det är fascinerande att det finns på den här lilla Z kameran, men inte på de större.. hur tänkte man där.. just för 'upplättning' så kan det betyda väldigt mycket! Det här blir nog bra känns det som.. Tack! Björn.
Hälsn!
Ja grattis Jan skall bli kul att få se hur detta går :)
Själv så sålde jag min Sony A7ii + Olympusen för någon vecka sedan. Har nu en d7200 och har pratat med Peter om just en D750, så ja jag gör väl tvärtom, går mot dslr :)
Svar från ehrsa 2019-11-13 12:05
Hej! Tack! Joakim. Ja, vi får se hur detta fungerar.. Jag har ju båda mina FF-kameror kvar och har nog tänkt att fortsätta så, ibland är fullformat bättre med sitt dynamiska omfång vad gäller brus och sånt, samtidigt som en APS-C ger cropfaktorn x1,5 som kan vara väldigt fint, det har man ju inte minst sett på dina fantastiska bilder! Och nu har jag en sån kamera med x1,5 på varje brännvidd på de objektiv jag normalt använder till mina fullformatskameror.. Om det här nu fungerar bra med fokus också så blir det väldigt trevligt! Använder jag min nya Z50 ihop med mitt 80-400 mm. telezoom så blir ju det ett 120-600 mm. zoom.. alltså 100 mm. längre än mitt 200-500 mm. zoom ihop med någon av mina FF-kameror, och den kombon blir väldigt mycket lättare dessutom! Det är där 'vinsten' ligger när det gäller foto i naturen! Och att fota på gatorna här som jag också gillar så kanske 'vinsten/bekvämligheten' är ännu större.. det beror på hur fokus fungerar där också, men det känns som ögon/ansiktsfokus fungerar riktigt bra, men det krävs en hel del tester med det också framöver.. tiden får utvisa! Tack!
Hälsn!
Joakim88 2019-11-13 14:17
Ha nu kvar dina FF kameror för allt i världen ;)
Ja det är bara ett plus med ff objektiv på en aps-c kamera när man skall fotografera fåglar :)
Men kommer att införskaffa mig en FF kamera just för vintertid för iso egenskapernas skull.
Har tänkt mig d750 tillsammans med 200-500 nu i vinter. Men så läste jag att det ryktas om en d760 framöver, men den kanske kommer att ligga på 20 och uppåt och d750 verkar ju extremt bra än idag :)
Men som sagt lycka till, ser fram emot lite gatufoton med den kombon :)
Svar från ehrsa 2019-11-13 16:32
Ja, inte är det nån risk att jag gör mig av med min D800E eller D750! D800E har jag för alla pixlarna (36,3 Mpix.) som är bra att ha för utrymmet att beskära i, D750 för mångsidigheten men också för de orsaker du nämner.. och så nu lillminstingen Z50 för cropfaktorn och den härligt låga vikten ihop med mina Nikon F-objektiv! Jämför jag Z50 + 80-400 mm. zoomen vilket ger 600 mm. Och sedan min D750 + 200-500 mm. zoomen som bara ger just 500 mm. som mest, så är kombon med Z50 och 80-400 mm. 1,1 kg lättare.. och ändå får jag 600 mm. f/5,6.. där är den stora 'vinsten' i sammanhanget! Sen vet jag inte riktigt än om bilderna känns lika bra.. vi får se! Tack! Joakim.
Hälsn!
Det är rätt skönt med en lättare kamera! Jag har också gjort resan från Canon FF till spegelfritt (som Cyberphoto också kallar det!) till Olympus. Lycka till, det blir säkert bra!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-11-13 12:14
Hej! Skillnaden med en betydligt lättare kamera så här blir nog påtaglig gissar jag! Grejen är att jag kan 'skala ner' objektiven en del och ändå uppnå en längre 'teleeffekt' än om jag använde det längre objektivet ihop med en FF-kamera, detta tack vare cropfaktorn x1,5 när jag använder FF-objektiven på min Z50! T.ex om jag använder mitt 80-400 mm. telezoom på Z50 så blir den en 120-600 mm. zoom.. det är 100 mm. mer än vad mitt 200-500 mm. zoom levererar på mina FF-kameror.. och då är också kombon Z50 + 80-400 mm. zoomen väldigt mycket lättare än min D750 + 200- 500mm. zoomen! Det gäller bara att kvaliteten på bilden 'duger' och att AF fungerar tillfredsställande men detta vet jag inte alls än.. Det blir en del testande framöver.. hmm.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Hej, gratis till Din nya kamera och mycket glädje med den! Din språkfråga varför det heter "spegellös" är intressant. På engelska heter den mirrorless, och less låter fonetiskt som "lös", nästan.
På tyska heter den spiegellos som är ganska nära "lös".
Det kan vara så enkelt att det är bara en dålig översättning till svenskan, skulle jag gissa.
Svar från ehrsa 2019-11-13 12:21
Hej! Vad roligt att du skriver det här! Jag har tänkt precis likadant angående det här med spegelfri eller spegellös! Men jag visste då inte om det tyska ordet, och det bekräftar ju teorin om det hela ännu mer! Jag tycker det är sorgligt att man använder 'spegellös', det känns jättekonstigt! Kamerorna är ju fria från speglar, och därmed spegelfria! Enligt Bjarne ovan så kallar 'Cyberphoto' kamerorna för spegelfria och inget annat.. heder åt dom! Känns i alla fall bra med den nya och lätta kameran..Tack! Wolfgang.
Hälsn!
Det var en rejäl bantning både till storleken och sensorn, men det tar du säkert igen med en lättare utrustning när du skall knalla på stan eller pulsa runt i Tanto i vinter med dina långa zoomar. Jag gratulerar förstås till din investering så får vi säkert se lite fina bilder framöver.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-11-13 12:36
Hej! Ja, jag har länge suktat lite efter en kamera med 'cropfaktorn' x1,5 när jag använder mina FF Nikonobjektiv. De flesta 'fågelfotografer' här på fotosidan som använder Nikon har ju modellen D500 som också den är en cropkamera med samma/lika sensor som min nya Z50, det blir x1,5 på brännvidden även med deras D500, och de fågelfotograferna här på Fotosidan levererar ju titt som tätt fantastiska foton på fåglar, på ett sätt som jag knappt kan få med mina två FF-kameror ens.. Men jag vet inte hur pass bra autofokus är.. det krävs mycket testande framöver på detta! Men vikten och 'cropfaktorn' (x1,5) är den stora vinsten i sammanhanget! Om jag använder mitt 'lätta' 80-400 mm. zoom ihop med Z50 så blir det med 'cropfaktorn' x1,5 ett zoom med 120-600 mm.. 600 mm. är 100 mm. mer än när jag använder mitt tunga 200-500 mm. ihop med någon av mina likaså tunga FF-kameror.. Viktskillnaden är 'betydande stor'! Är sedan bildkvaliteten tillräcklig och autofokusen likvärdig med mina FF-kameror, så är det här riktigt bra! Men detta vet jag inte än.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Svar från ehrsa 2019-11-13 19:20
Hej! Stig. Nu hamnade jag i samma situation som du nyligen beskrev med din kamera.. att Lightroom inte vill ta emot RAW-filerna.. samma är det med min nya Nikon Z50 här, det upptäckte jag nu på eftermiddagen.. Jag har version 6 av Lightroom uppdaterad till 6.14 Det är den sista köp-versionen av Lightroom, vill man ha nyare versioner så är det prenumeration som gäller, och det har jag ingen lust med.. det blir rätt dyrt sett över tid tycker jag! Jag har ingen lösning på detta än så länge.. tills dess så får jag väl gå tillbaks till att bara fota i JPG.. det går ju det med, men man tappar en hel del redigeringsmässigt då, tyvärr! Ha det så bra!
Hälsn!
Stican 2019-11-14 11:18
Hej Jan och det verkar ju lite märkligt att din nya Nikon levererar en annan typ av raw-filer jämfört med dina andra kameror. Vad jag kan se i annonstexten så ingår ju två bildbehandlingsprogram från Nikon, View-NX och Capture-NX-D och de borde väl kunna konvertera raw-filerna från din Nikon Z 50. Annars så finns ju Photoshop Elements som har Camera-Raw konverterare och det programmet har jag och det fungerar ju bra tycker jag.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-11-14 12:09
Hej! Det löste sig med Adobes egna omvandlare till DNG-filer! Tror versionen heter '12.0' och finns här: https://helpx.adobe.com/se/photoshop/using/adobe-dng-converter.html och det programmet gör om NEF-filerna till DNG-filer som sen går att ta in i Lightroom 6, och det fungerar jag har redan provat! Är du säker på att det var den här versionen som du provade med dina Panasonic-filer? Prova annars den här DNG-omvandlaren, kanske den fungerar med dina filer!

Så jag fortsätter att använda mitt Lightroom 6! Tack! Stig.
Ha det så bra!
Grattis till din nya kamera. Det ska bli intressant att se vad du tänker skapa med den. Jag kan ju föreställa mej vad det ska bli men i alla fall. Jag är inte redo för en spegellös ännu, men storleken tilltalar onekligen.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-11-13 13:00
Hej! Lena. Tack så mycket! Den här kameran är (känslan hittills) fantastiskt liten och lätt.. och det är en 'cropkamera' med faktorn x1,5 när jag använder mina objektiv som jag har till båda fullformatskamerorna. Och de flesta fantastiska fågelfoton du ser här på Fotosidan är många gånger tagna med en Nikon D500 som också den har samma/lika 'cropsensor' som min lilla Z50 har.. Har länge funderat på en D500 jag också, men när nu den här spegelfria och mycket lättare modellen dök upp så kändes det intressant att prova.. Själva kameran är också billigare än en D500! Om jag nu väljer nya Z50 + mitt 80-400 mm. telezoom så blir det ett 120-600 mm. zoom som väger totalt 2,0 kg. och då når jag alltså ändå 600 mm i brännvidd.. Med min fullformatskamera D750 ihop med mitt telezoom 200-500 mm. så når jag 'bara' 500 mm. som mest, och den kombon väger 3,1 kg.. Den 'mindre kombon' väger alltså 1,1 kg mindre.. det är jättemycket! Och den är i brännvidd ändå 100 mm. längre än den tyngre 'kombon'..

Sen får vi se hur bra den är på bildkvalitet och fokus.. men hittills så känns den tillräckligt bra! Kameran är också betydligt lättare att ha med sig 'på stan' än fullformatskamerorna.. jag har en hel del att prova här framöver.. Tack! Lena.
Hälsn!
Grattis till nyförvärvet! Lite julafton i förskott :)
Har också börjat snegla lite på de spegelfria. Har Nikon hus idag som jag är väldigt nöjd med
men en kamera i liten storlek lockar lite. Denna ser onekligen liten och behändig ut.
Ser fram emot lite bilder framöver.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-11-13 17:51
Hej! Ja, du har väl D850 väl, bättre finns nog inte, än så länge i alla fall.. Den stora 'vinsten' för mig är väl cropfaktorn och sedan vikten ihop med objektiv! Går jag ut med Z50 + 80-400 mm. zoom som då ger 600 mm. som längst, och jämför det med D750 + 200-500 mm. som 'bara' ger 500 mm. så är den första 'kombon' 1,1 kg. lättare.. det betyder mycket! Har promenerat en liten sväng i närområdet i värsta gråvädret idag och det kändes rätt bra, men jag föredrar nog en 'analog' sökare ändå! får en känsla av att det är lätt att tappa en flygande fågel när man har den i sökaren.. Det liksom blinkar lite för mycket, en analog sökare är lugnare och 'klipper' inte lika mycket.. men det kanske också är en vanesak..? Problemet just nu är att Lightroom 6.14 inte vill ta emot RAW-filerna.. Har ingen lust att behöva prenumerera på Lightroom.. Man kanske får återgå till JPG-filer.. hmm.. :-/ Tack! Johnny.
Hälsn!
Kul jämförelse. Jag väntar själv på att alternativet med kamerahus och båda DX - Z objektiven ska komma till den lokala fotohandlaren. Jag tror att det kommer att bli en perfekt resekamera för mig.
Svar från ehrsa 2019-11-13 18:54
Hej! Det känns som en fin liten spegelfri kamera det här, det får bli en del tester framöver för att se hur kvaliteten på bilderna blir, men i bästa fall så blir det lite som en D500 men betydligt mindre och lättare, jag har just upptäckt att RAW-filerna inte fungerar i Lightroom 6.14.. det är lite trist i sammanhanget! Får se vad det blir med det framöver.. jag är inte intresserad av att prenumerera på Lightroom.. Gissar att kameran är fin som resekamera! Tack! Thomas.
Hälsn!
Alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats ;) Vi får se hur skyldig du blir till dom spegellösas skara hehehe..
Ser liten och behändig som promenadkamera, har en Fuji X- E2 till detta och det räcker med spegelavsaknad
för mig..
Väntar med spänning men blir dock inte ett dugg förvånad om det presenteras suveräna bilder...det är ju en
kompetent man som drar i spakarna..
Ps..men den oranga var ju anskrämligt ful ;))
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-11-13 19:09
Hej! Förnekar allt 'tills motsatsen bevisats'.. :-) Jag kände att den här lilla och hyfsat billiga 'cropkameran' kan vara det som jag 'saknar'.. och då tänker jag just på att den är liten och lätt och ger mig x1,5 i brännvidd när jag använder mina andra Nikonobjektiv! T.ex. om jag tar min nya Z50 + 80-400 mm. telezoom så blir det 600 mm. som längst. Tar jag min D750 (FF kamera) och monterar mitt 200-500 mm. telezoom så ger det som mest 500 mm. brännvidd, och då väger min första kombo här 2,0 kg. medans den senare kombon med D750 väger 3,1 kg.. Det är alltså 1,1 kg. i skillnad bara vad gäller vikten.. det är sånt som känns! Dessutom når jag 600 mm. med den första kombon.. Jag hade den kombinationen idag under knappt ett par timmar i det gråa vädret ute idag, och det var en väldigt trevlig kombination, just med den låga vikten! Tyvärr visade det sig att mitt Lightroom 6.14 inte vill ta emot RAW-filerna.. Jag har ingen lösning på detta nu.. Har ingen lust att börja prenumerera på Lightroom för att det ska funka.. Håller med om den gamla Nikon 1 AW1 här ovan.. inte är den vacker.. men väldigt oöm och totalt vattentålig, trots att det är en zoom monterad på den just här! T.om. den uppfällbara blixten fungerar under vatten.. Den kameran är bra när man promenerar i hällregn.. men hur ofta gör man det nu för tiden.. Tack! Gunte.
Hälsn!
pdahlen 2019-11-13 19:37
DNG borde vara lösningen. Vad jag inte vet är om man måste konvertera till DNG innan man går till LR eller om det istället går att göra det i LR. Men troligen fungerar det inte för de kameror som inte har kamerastöd i LR? Men i LR finns ett val vid import som står längst upp på skärmen, där kopiera till DNG är första valet, enbart kopiera brukar vara default
Svar från ehrsa 2019-11-13 20:05
Hej! Peter. Tack! Jo jag provade det valet också via DNG i Lightroom, men Lightroom vill inte göra om filerna till DNG.. filerna finns där med sina 'filnummer' men visas inte som små bilder, de är bara som gråa ramar.. och oklickbara.. Filerna är annars i Nikons 'NEF-format' men det räcker tydligen inte med det.. nånting mer är det tydligen med dessa filer som Lightroom inte accepterar.. Men jag har inte hunnit kolla än om Adobe har nått gratis DNG omvandlingsprogram som kan funka.. jag tror att dom hade det förut, men jag ska kolla vidare senare..! Tack!
Hälsn!
pdahlen 2019-11-13 20:34
Jo det finns fortfarande en lös konverterare, jag använde en sådan i ett halvår i en övergång till LR6. Det blir ju ett extra moment, men helt OK tycker jag

https://helpx.adobe.com/se/photoshop/using/adobe-dng-converter.html

Det står för DNG v12 Denotes preliminary support för Z50, men den går troligen redan att använda
Svar från ehrsa 2019-11-13 21:15
Tack för det Peter! Ska kolla upp det hela! Jag gjorde så själv när jag bara hade Lightroom 5, med någon av mina FF kameror, men sen köpte jag Lightroom 6 och där behövde jag inte längre DNG-filerna.. men jag minns att det fungerade bra med DNG-filer också.. fast det blev väl ett moment extra liksom.. Ska kolla på det straxt!
Hälsn!
Svar från ehrsa 2019-11-13 21:43
Tack igen Peter. Fungerar finfint precis som 'förr i tiden'.. då kommer det några bilder tagna i gråvädret idag, möjligen kommer de på bloggen imorgon.. vi får se om jag hinner innan 23:30 då brukar jag krypa till kojs.. Jag ska tipsa Stig Cannermo om den här versionen av DNG (12.0) också, han hade problem med RAW filer från en Panasonic kamera (tror jag?) hans Lightroom ville inte heller ta emot dom RAW-filerna.. Vad bra, nu kan jag somna gott! :-)
Hälsn!
Hej Janne Kul! Grattis till kameran ser väldigt bra ut. bra uit dina bilder.
/ Bengt H
Svar från ehrsa 2019-11-14 17:31
Hej! Bengt. Nu får du se upp på stan.. :-) Anlägger snart 'moteld' med denna fantastiska lilla spegelfria kamera.. kommer även införskaffa en trådlös fjärrkontroll till den, vid tillfälle! ( https://www.nikon.se/sv_SE/product/accessories/coolpix/coolpix-connectivity/bluetooth-remote-control-ml-l7 ) Kameran väger i stort sett ingenting.. det är känslan! Har bara fotat med den igår och idag hittills, men den verkar leverera bra bilder! Vet inte om du tittat på bilderna från bloggen idag, där är de första redigerade bilderna från den, annars finns den bloggen här: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/iso-stresstest-med-nya-z50.htm Tack! Bengt. Ha det så bra!
Hälsn!