Att spegla det jag gillar.

Gjorde ett besök hos en Strömstare och Gärdsmyg..

***

Passade på en eftermiddag vid en av de soliga dagarna i förra veckan, och det gav fin utdelning även om jag såg endast en individ av de båda arterna men det kan troligen ha funnits fler, det brukar det göra.. Platsen var vid Bäckravinen , nära Nacka gård, zooma gärna ut där! Det har ju varit lite av brist på Strömstarar den här vintern är känslan, åtminstone har inte jag sett så många bilder på dom här på Fotosidan, så det kändes fint att det fanns en här som också lät sig fotas.. Bonus brukar dessutom alltid vara Gärdsmyg här, så även denna gång!

Allt fotat med Z50 + Z 180 - 600 mm. som då blir 270 - 900 mm. & Iphone 12 för översiktsbilderna. Och ett 'enbent' stativ så klart, nog så viktigt! Här följer först några översiktsbilder som börjar vid 'fallet' nära  'Ältavägen'..

 

Nedströms helt is och snöfritt, och ovanligt mycket med vatten..

Dagens 'fågelprofiler'..

             

**

Lite omgivning nedströms där vattnet nu liknar mer en liten sjö..

**

Så den andra 'fågelprofilen' som man oftast också ser här, dessutom året runt..

             

Tack för mig!

Inlagt 2024-03-11 12:45 | Läst 244 ggr. | Permalink
Vansinnigt fina bilder på Strömstaren och Gärdsmygen där den sistnämnda dessutom ser lite förvånad över varför någon har planterat en kospene i strandkanten ;))
Dessutom är klippvägg och speglingen riktigt snygg.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-03-11 18:04
Hej! Gunte. Ja, väldigt trevligt med dessa två arter samlade så här.. Tror jag alltid ser dessa två arter här, och dom visar ofta upp sig på ett fint sätt, tror dom har en viss vana av fotografer här dessutom, träffar ibland andra just här men sällan på vardagar, jag brukar inte åka hit på helger när det troligen är fler här med långa objektiv.. Kanske är det inte en 'kospene', det kanske är ett 'långfinger' på väg upp där..🖕Med en hälsning från fåglarna! Tack!
Hälsn!
gunte 2024-03-11 19:36
Ahh, då är det Näcken som gått ner sig ;)
Så vackert i fint ljus och fina bakgrunder. Du har ju även fått ut gärdsmygen i det fria med vettig bakgrund, den gillar ju annars att vara inne i en rishög.
Svar från ehrsa 2024-03-11 18:16
Hej! Peter. Det är oftast ett väldigt fint ljus här som speglas in från motsatta strandens solbelysta bergknalle och vegetation, det kan t.o.m vara överraskande vackert! Men det är ingen idé att åka hit förrän vi är inne i halva februari, solen står för lågt helt enkelt och når inte ner.. Tror Gärdsmygen här är en linslus.. Att jag når hela 900 mm. med min Z50 har nog en viss betydelse, jag behöver inte längre gå så nära så att jag skrämmer den.. Tack!
Hälsn!
Mycket fin bildkavalkad :-) Inspirerande bilder som väcker lust hos mig att fotografera fåglar igen.
Hälsningar Halina
Svar från ehrsa 2024-03-12 10:25
Hej! Ja, det är trevliga fåglar de här, och i 'rätt' miljö är dom lite extra roliga att fota dessutom, och ibland inte allt för skygga dessutom, men ofta rörliga.. tror att mitt 'nya' objektiv som ger hela 900 mm. gett mig en fördel här, kan hålla lite avstånd och inte skrämma fåglarna tack vare det! Tack!
Hälsn!
Mycket fina bilder på båda fåglarna där alla detaljer går fram perfekt. FIna speglingar en bonus och vattnet bakom gärdsmygen är magiskt på några av bilderna. Den är skön när den sitter och fixar till sej.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-03-12 10:32
Hej! Lena. Visst blir det ofta fint ljus och speglingar här, det är något jag sett genom åren, men man måste in en bit i feb./mars för att det ska fungera, annars är inte ljuset tillräckligt bra.. 'Nya' objektivet hjälpte mig att komma nära, men inte för nära så att Gärdsmygen skrämdes.. Ändå kunde jag beskära en hel del med bibehållen kvalitet! Kändes bra att få se och fota en Strömstare till sist, även denna vinter! Tack!
Hälsn!
Bilderna på strömstaren och gärdsmygen är ju otroligt fina. Gillar den när strömstaren dricker vatten ser det ut som.
Vacker serie som sagt Jan :)
Svar från ehrsa 2024-03-12 21:52
Hej! Joakim. Ja, kul att mitt Z 180 - 600 mm. tycks leverera så bra, blir själv överraskad när jag sitter och redigerar, och dessutom finns det utrymme för beskärning med bibehållen kvalitet trots att det är en APS-C kamera med 'endast' 20,9 milj pixlar.. Jag har ju 900 mm. att spela med nu, det gör ju att jag inte behöver komma så nära och skrämma t.ex. Gärdsmygen här.. Den uppträdde som att den var helt trygg även fast jag fanns där! Det är så jag gärna använder en lång brännvidd, att fota en fågel som är hyfsat nära att komma ännu närmare som här! Att fota en fågel långt bort tror jag inte så mycket på, det finns ofta för mycket luftdaller och dis och annat som försämrar bildkvaliteten då.. Tror att Strömstaren är på väg ner i vattnet där.. Den börjar med huvudet.. Tack! Hälsn!
Snyggt. Vackert ljus som träffar strömstaren. Blev väldigt fina bilder, lite vårkänsla över dem helt klart.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2024-03-12 22:00
Hej! Johnny. Det är ett väldigt vackert ljus från den motsatta stranden, en klippvägg och träd, som då helst belyses av solen.. Färgen i speglingarna då kan ge magiskt vackra bilder på en Strömstare, som gärna får simma runt i speglingarna, vilket den här Strömstaren var lite sparsam med! Ja, visst är det en vårkänsla i naturen nu, men ändå rätt så kallt hittills.. Tack!
Hälsn!
Wow, vilka fina bilder på staren och smygen. Och ett vackert ljus blev det i bilderna också. Men jag vet att du har koll på det där med ljuset och här har du träffat rätt.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2024-03-12 22:19
Hej! Ing-Marie. Blev jätteglad att jag lyckades fota både Strömstare och Gärdsmyg här, det brukar jag kunna göra de år jag är här men man vet ju aldrig.. Eftersom det tycks ha varit lite allmän brist på Strömstarar den här vintern! Och ljuset just här kan vara magiskt när solen är framme! Den här individen var inte jätteflitig med att simma runt i speglingarna tyvärr, det hade kunnat ge extra fint ljus, den var lite blyg helt enkelt.. Och jag får 'tacka' mitt nya objektiv för många av bilderna här, det skötte sig över förväntan.. Och bilderna på den obekymrade 'smygen' hade inte kunnat vara så här 'nära' utan mina 900 mm.! Nu kunde bilderna tas utan att jag blev ett hot för den, en 'lugn' Gärdsmyg helt enkelt, hur ofta möter man en sån? Tack så mycket!
Hälsn!