Att spegla det jag gillar.

Gråväder..

Det har ju bara varit grått hittills den här veckan, men det är ju så det är den här årstiden.. men tar man med sig kameran så finns ju plötsligt motiven där.. Tog med mig kameran med ett 28 - 300 mm. objektiv monterat, och det gick ju det med även om det inte är det optimala fågelobjektivet.. Och det är ju 'hög-ISO' tider nu, men det går ju det med..

Så här är lite bilder från dagens promenad i mitt närområde Tantolunden, och utefter Årstaviken på Södermalmssidan..  Såg några 'misstänkta' fåglar på håll, och jodå det var några Stenknäckar.. trevligt! Har inte sett dom sedan i somras någon gång..

Läget med naturen just nu nära mig, vid Tantolunden..

Och för första gången i höst (som jag sett) så fanns det nu Steglitser på dessa 'prydnadstistlar'! Det är alltid i oktober som dom brukar hitta hit.. sen kan dom vara där varje dag i flera veckor.. eller inte.. men dessa tistlar tycks innehålla något som tilltalar Steglitser extra mycket! Här är det bara en ungfågel som inte har fått sin vackra fjäderdräkt än.. men det kommer!

Alla druvor är inte skördade än..

Färger finns det, men det har inte varit så mycket rött här denna höst..

Namn efter årstiden.. sett vid Eriksdal!

Det är också vanligt den här årstiden att Gråhägrar håller till utefter Årstavikens stränder, här är det vid Eriksdal..

Vidare promenad hemåt..

Även vid Årstaholmars insida fanns det några hägrar..

Dom brukar hålla till här tills isen lägger sig..

Även några Kanadagäss höll till där..

Tack för mig!

Inlagt 2019-10-17 23:39 | Läst 1100 ggr. | Permalink
Gråhäger i gråväder, det går ju fint. Kul med stenknäck och steglits, de ser jag väldigt sällan, men såg faktiskt några steglits från bilen i veckan men de försvann så fort som jag stannade. Jag tror mina bilder är några år gamla nu
Svar från ehrsa 2019-10-18 10:26
Hej! Ja, helt rätt med "Gråhäger i gråväder" den här dagen .. :-) Jag hann bara gå 100 meter från fastigheten jag bor i så hade jag sett både Stenknäck och Steglitsen, det kändes bra! Nu vet jag att dom finns här i omgivningen, sen kan det ibland vara svårt att hitta dom ändå.. men just Steglitser brukar alltid höras när dom är flera, även när dom flyger så kan dom inte hålla tyst.. Nu när dom har hittat dessa tistlar så är chansen stor att få fina bilder på dom just där, kanske några vuxna fåglar kan ses också.. Ska spana på detta senare under förmiddagen! Man kan komma ganska nära Steglitser om man närmar sig försiktigt, men som så många 'flockfåglar' så är dom 'smånervösa' i grupp, men sitter dom själv så känns det som att det är lättare att komma nära.. Den här unga individen satt kanske 7 m. ifrån och satt kvar när jag gick därifrån.. Den tittar på mig när kameran 'knäpper' men är inte rädd, man får vänja dom lite med kamerans ljud så kanske det är lättare att komma nära dom framöver.. Det är i alla fall en väldigt vacker fågel när dom fått sin 'riktiga' fjäderdräkt! Själv är jag förvånad att bilderna med mitt 28-300 mm. ändå blev så pass bra, det var positivt! Det är ett objektiv som är lätt att bära med sig jämfört med de andra 'telezoomarna' Tack! Peter.
Hälsn!
Fint bildsvep från Tanto och bilderna på Gråhägern är jättefina roligt att du fick några Steglitser också.
Vad har du för ISO-tal på Hägerbilderna?
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-10-18 10:40
Hej! Jag gick en runda i Tantolunden två dagar tidigare och då var det väldigt 'dött' med fåglar rent allmänt.. jag såg i stort sett ingenting förutom några Gråsparvar och nån enstaka Koltrast! Igår hann jag bara gå 100 meter från min fastighet så hade jag redan sett både Stenknäck och Steglits.. det kändes bra! Nu vet jag att Steglitserna åter har hittat dessa tistlar, då är chansen väldigt stor att dom sitter där igen, ibland i flera veckor dessutom! Och det är bara Steglitserna som tycks gilla dessa tistlar.. tror inte att jag har sett någon annan fågel sitta där och äta dess frön under alla år sen jag upptäckte detta! På de första Hägerbilderna här så ligger jag på 'auto-ISO' mellan 2000 - 3600, och på de sista Hägerbilderna så har jag ISO 1600 - 2000. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Hej Janne .Kul att kunna ta så fina naturbilder i din närhet.
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2019-10-18 10:48
Hej! Bengt. Ja, ibland känns det nästan lite lyxigt att ha det här 'naturområdet' så nära.. det bjuder ibland så mycket att både titta på och fota! Det är nog mycket tack vare all odlingsverksamhet bland kolonilotterna som gör att det finns mycket mat för de flesta fågelarter här.. dessutom brukar det finnas en del fågelmatningar här också bland stugorna, och fåglarna är rätt så vana vid människor dessutom! Det är en oas i tillvaron just här! Man kan promenera lite där på förmiddagen med ett tele, sen kan man åka in till city på eftermiddagen med någon 'vidare vinkel'.. :-) Tack! Bengt.
Hälsn!
Fina bilder på hägrarna vid vattnet, speciellt de mörka. Fin höststämning. Trevligt med stenknäckar, de ser man inte ofta och skönt att steglitserna är på gång. Du brukar visa underbara bilder på dem när de sitter i tistlarna.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-10-18 11:05
Hej! Lena. Ja, det här var trevligt! Det var väl bara två dagar tidigare som jag gick min runda här utan att egentligen se någonting.. Hägrarna är trevliga, dom sitter alltid på Årsta Holmars insida mot Södermalm så här på hösten, och dom blir ofta kvar där tills isen lägger sig, sen sticker dom nog till Råstasjön.. Här gick jag bara 100 meter från min fastighet och hade då redan sett både Stenknäck och Steglits.. Kul att se också att Steglitserna är så punktliga med att hitta dessa tistlar, det är alltid i oktober! Det måste kanske vara något med frökapslarna som gör att fröna kanske inte är tillgängliga förrän just nu, i oktober!? Har jag tur så blir dom kvar här framöver en längre tid.. Det här är precis i området där vi tidigare spanade efter 'Hasse Hare' som mest, fast någon Hare har jag inte sett här på länge.. Men Steglitserna kan också sitta på Solrosor och plocka frön, det finns även såna blommor i området där. Hörde även en Gärdsmyg vid strandpromenaden nära Årstaviken, nedanför Tantoberget! Så en del fåglar finns det tydligen här.. Nu ska jag straxt gå ut och spana lite efter just Steglitser, det håller på att ev. klarna upp något lite här nu, det kan finnas lite chans till några solstrålar senare under dagen, det vore fint! Tack! Lena.
Hälsn!
Till och med Steglitsen ser frusen ut i gråvädret..Hägerbilderna blev ju fina.Vad har dom gröna stugorna för funktion?
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-10-19 11:14
Hej! Håller med om Steglitsen, den såg nästan lite eländig ut t.o.m.. men den kommer snart vara en extra vacker fågel! Såg drygt 10 individer flygandes där igår, men ingen var 'fotomässig'.. med lite tur så kanske dom blir det framöver.. De gröna stugorna här närmast vattnet ska erkännas att jag inte riktigt vet.. men dom är gamla, och troligen är de någon form av båthus, där folk hade en liten båt alldeles intill som dom kanske kunde ge sig ut på Mälarens vatten med för lite fiske.. som ett sätt att minska det 'armod' som fanns.. Alla kolonilotter som finns utefter Årstaviken och i mitt närområde är också något som tillkom för odling för att minska den svält som fanns i stan förr i tiden.. De gröna stugorna är numera små sommarnöjen, där de flesta stugorna har en veranda ut mot vattnet. Grön/vitt är ju Hammarbys färger, vet inte om det finns ett samband.. det skulle kunna vara så! Tack! Gunte.
Hälsn!
Visst är det fint också med gråväder, ofta tycker jag höstfärgerna kommer bättre fram då än i sol. Roligt att se bilder på steglitsen och stenknäcken, jag har nog aldrig sett någondera, eller möjligen mer korrekt att jag aldrig registrerat att jag sett någon av dom. Men vackra fåglar är dom båda, hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-10-19 11:23
Hej! håller med om färgerna och gråväder, dom blir oftast mer rättvisande i mulet väder! Stenknäcken och Steglitsen var roligt, jag har inte sett någon av dom på ganska lång tid här men nu vet jag att dom finns här! Igår såg jag drygt 10 steglitser flygandes i området där men ingen var fotomässig.. och det bådar gott framöver! Har jag tur så sitter dom på dessa tistlar framöver, så var det i veckor för två år sen, men förra året såg jag dom där bara någon enstaka gång.. man vet aldrig säkert med fåglar! Det bästa är att ta med sig kameran ut och inte förvänta sig någonting, och låta sig bli överraskad! Tack! Björn.
Hälsn!
Härliga bilder från Tantolunden.
Trevliga höstfärger :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2019-10-19 21:47
Hej! Ja, man får vara glad att någonting fastnar på sensorn när det varit så grått som det nu var under den gångna veckan.. fast nu har det ju varit två dagar med delvis en hel del sol.. det svänger! Det är annars lätt att deppa ihop och tro att det inte går att fota längre bara för att det är helmulet.. men det går ju faktiskt! Och motiv finns det ju även när det är mulet.. Tack! Fredrik.
Hälsn!
Vackert höstigt där i dina trakten och du fick fina skott på hägern!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-10-19 21:53
Hej! Ja, det fungerar ju att fota fågel även när det är värsta gråvädret och sen eftermiddag.. dagens kameror klarar det mesta känns det som! Man får inte deppa ihop.. bättre att höja ISO:t och fota vidare.. :-) Tack! Bjarne.
Hälsn!
Härliga bilder på gråhägern i det gråa höstvädret. Fina färgklickar också, ser att det börjar bli höst i Stockholms stad också. Stenknäck var kul. Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-10-19 21:58
Hej! Det blev faktiskt bra även med den här långzoomen 28-300 mm. jag brukar sällan använda det just för att det inte är så jättebra just på 300, men det fungerar om jag bländar ner lite till 6,3.. som allroundobjektiv fungerar det bra! Ja, det känns som hösten snart har passerats t.o.m.. det är mycket löv som har fallit till backen de senaste dagarna nu! Stenknäckarna var kul, har nog inte sett dom sedan i somras.. nu är dom nog kvar tills det blir vinter gissar jag? Tack! Johnny.
Hälsn!