Att spegla det jag gillar.

'Hemliga sjön' överraskade..

Jag har flera favoritplatser i Stockholms skärgård varav en är 'hemliga sjön', en fin liten insjö bara 100-200 meter från havet och den öppna horisonten, en insjö som inte syns utifrån öns stränder, omgärdad av en ganska tät vegetation och mycket gamla och fina tallar, tallar där det gärna sitter Havsörnar och tar en rast.. Dock inte alltid, som vid detta besök.. Bästa tiden för örnar brukar vara på sensommaren och hösten har jag märkt.

Men det var ändå fint här vid detta besök! Ett par Svarthakedoppingar fanns nu i sjön, det har jag aldrig sett här tidigare! Det mest överraskande var dock en Lärkfalk! En mycket vacker fågel som jag kanske bara sett två gånger tidigare i mitt liv!

'Hemliga sjön'.. där finns oftast bara ett flertal Vigg, Knipa, och några Gräsänder, och inte så mycket mer..

Men i år har något nytt dykt upp här! Ett par Svarthakedoppingar!

Trots att det är den yttersta ön i den här delen av skärgården så får man en stor dos av 'skogskänsla' här, med allt som där brukar finnas.. som dessa..

 

Hmm.. vad gör denna här..?

Viggarna är väldigt skygga på den här sjön och upptäcker en direkt när man försöker smyga sig fram till sjön, men dom har också ett beteende att komma tillbaks flygande, för att se vad det var som skrämde iväg dom.. så gör dom alltid! Här kom dom tillbaks..

Så plötsligt dök den upp, dagens andra överraskning vid den här sjön.. en falk.. trodde först att det var en Aftonfalk, med sina röda shorts.. Men det var en Lärkfalk! Tror att jag endast har sett två stycken sådana över huvud taget förut..

Lärkfalken flög faktiskt förbi mig ett par gånger vid den här sjön..

Så här ser sjön delvis ut..

Tack för mig!

Inlagt 2016-06-05 21:55 | Läst 735 ggr. | Permalink
Fint med lärkfalk!
- hawk
Svar från ehrsa 2016-06-06 10:32
Hej! Ja, verkligen! Det är en fågel jag inte är bortskämd med.. Det är nog 20 år sedan jag såg en senast! Känslan var väldigt mycket 'Aftonfalk' när jag såg den mörka falken mot den ljusa himlen, den har jag också sett tre gånger, då nere på södra Öland. Tack! Håkan.
Hälsn!
Den sista på herr o fru Vigg är fascinerande.
Svar från ehrsa 2016-06-06 10:35
Hej! Ja, det var väldigt vad fint dom flög ihop med varann.. rena 'roteflygningen'! Tack! Stefan.
Hälsn!
Så härligt med en "egen" hemlig sjö som bjuder till så fina bilder.
Spindeln som äger detta nät behöver då inte gå hungrig.
Men påskliljan såg väl lite malplacerad ut :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2016-06-06 10:43
Hej! Det är verkligen fint vid den här sjön, den har en väldigt hög 'vildmarkskänsla', på ett sätt man absolut inte förväntar sig i en ytterskärgård, men det beror mycket på de gamla och konstigt växta Tallarna som finns här. Förmodligen formade av stormar genom århundraden.. dom är värda en blogg i sig! Men 'vildmarkskänslan' fick en liten törn när man ser att någon tydligen planterat en 'Påskliljelök' här, någon gång.. knäppt! Men den fick stå kvar.. Det är väldigt spännande att sakta närma sig sjön, eftersom det så ofta sitter örnar här.. dock inte denna gång! Men falken var faktiskt ännu roligare! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Roligt att följa med på dina utflykter, alltid lär jag mig något! Och så alla vackra fågelbilder!/ Björn T
Svar från ehrsa 2016-06-06 10:49
Hej! Björn. Tack så mycket! Vårat Sverige är verkligen vackert, det finns så otroligt många fina platser både i inlandet och utefter kusterna, och överallt finns det fina motiv! Tur att bloggen finns så man hinner få se annat än bara det man själv fotar!
Hälsn!