Att spegla det jag gillar.

Hur gick det sen..?

Då menar jag hur gick det nu med de Japanska Körsbärsblommorna i Kungsträdgården i Stockholm, som blommade så fint redan den 13:e januari i år.. Kan ses här! Jodå det har gått bra! Eftersom vintern har fortsatt att vara mild här så har ännu fler blommor kommit fram, och fler är på gång om inte eventuell kommande kyla bromsar upp det hela.. vi får se! Risken är väl att det inte finns några blommor kvar när det är dags för Körsbärsblommornas dag i mitten på april..

Ikväll vid 19:00 så har det också gått 7 dygn där medeltemperaturen har varit över +-0° från den 15/2 och då är det vår här enligt SMHI.. och det kan inte tas tillbaks även om det kommer en massa snö framöver..

Så här är lite mer av vårblommor fotade idag.. och dom finns inte bara på enstaka grenar..

Tack för mig!

Inlagt 2020-02-21 19:39 | Läst 1284 ggr. | Permalink
Vackert, tyvärr fick vi fatt i ett japanskt körsbär som blommar ganska sent, tillsammans när bladen kommer. Får försöka hitta någon som blommar på bar kvist
Svar från ehrsa 2020-02-21 20:55
Hej! Ja, visst är det vackert med dessa tidigt blommande körsbär, har ingen aning om vad det är för specifik sort.. Men det går nog att ta reda på via Stockholms hemsida och kanske parkförvaltningen eller något liknande.. Blev ändå förvånad att det är så många blommor på gång nu, trodde att det bara var en tillfällighet när dom blommade redan 13:e januari men så verkar inte vara fallet.. Det är både mysigt men lite oroande också.. så klart! Tack! Peter.
Hälsn!
Skön pastellkänsla i dom där blommorna och dina bilder! Ganska många blommor också. Och killen som fotar, han ser ut som han inte tror sina ögon.....Hälsningar/ Björn
Har jag förstått det rätt är det polarvirvlarna, i vårt fall den nordlig/arktiska, som legat för fast med för få utbuktningar (eller om det var tvärtom) som är den kortsiktiga förklaringen till den mkt varma vintern
Svar från ehrsa 2020-02-21 22:35
Hej! Ja, jag blev förvånad över blomningen här.. det är nog nån vecka eller två sedan jag gick där senast och jag såg inget speciellt då, så det måste ha hänt en del senaste veckan bara! 'Killen' kom perfekt här.. gillar också hans uttryck! Sanningen är att jag inte såg det där och då.. hade fullt sjå att hålla blommorna ovanför skarpa med mitt fasta 50 mm, f/1,4 och det gick ju bra! Tror också att det handlar om nån blockering av högtrycken att göra, som orsakar det väder som är nu och har varit! Den 'Azoriska högtrycksblockeringen' är nånting man brukar nämna i långfärdsskridksosammanhang bland israpportörer som försöker hitta på skridksoturer för medlemmarna i SSSK i alla fall, den blockeringen brukar ofta leda in varmt väder med nederbörd i veckor eller längre ibland över mellansverige.. tror att det är ett sånt 'läge' just nu.. Ser att SSSK imorgon ställt in sina turer, annars är det närmast uppe i Hälsingland som det ev. finns isar, men där uppåt och norröver har dom också fått en hel del snö! Man har i många veckor fått åka 2,5 timme norrut från Stockholm för att hitta isar, norr om Gävle! Men nu har även dom börjat bli sämre.. Tack! Björn.
Hälsn!
Det är helt otroligt! Jag kommer till Stockholm i veckan (igen) så jag får se om jag får tid medans det ännu är ljust att bege mig till Kungsträdgården. Fina bilder!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-02-22 12:12
Hej! Ja, visst är det märkligt med dessa så tidigt blommande körsbärsträd just i år, och det tycks ju fortsätta dessutom.. Men det blev ju definitionsmässigt (av SMHI) vår den 15/2 i år så det är väl inte så konstigt om blomningen fortsätter.. Tror också att dessa 'Japanska' körsbärsträd har en genetik som ger tidig blomning bara det är lite sol och tillräckligt varmt! Jag tror att vintern normalt är kortare i Japan och att våren kommer ganska tidigt där, så vi kan nog skylla på generna här.. Lite underligt känns det dock! Tack! Bjarne.
Hälsn!
A det är ju helt otroligt hehe men nu är vi snart i mars och nu är det officiellt vår :)

Fint dokumenterat Jan :)
Svar från ehrsa 2020-02-23 17:06
Hej! Ja, det känns som man blir både glad, lite undrande, och lite orolig när man ser dessa körsbärsblommor.. Jag har ju sett dom ända sedan dom nyplanterades för kanske 20 år sen efter en renovering av Kungsträdgården, men jag kan inte minnas att dom blommat så här tidigt som just i år.. Nu har jag det dock på 'pränt' för kommande vårar.. att jämföra med! Tack! Joakim.
Hälsn!
Vackra bilder på Körsbärsblommorna, som jag aldrig sett i verkligheten förmodligen har jag kommit försent och i år lär det nog inte heller bli av. Men jag får njuta av mina Plommonblommor som förhoppningsvis blommar lite senare i vår.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-02-23 19:52
Hej! Ja, visst är det en märklig vinter vi har.. Det såg ut som det var en hel del ytterligare blomningar på gång på grenarna framöver också! Jag undrar verkligen om det finns kvar några blommor till mitten på april när dom normalt ska blomma som mest.. jag är tveksam! Det är både trevligt, men också konstigt! Problemet för körsbärsblommorna här ar väl att det finns ju inga insekter än.. Hoppas dina plommon blommar när det också finns insekter.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Trevliga bilder :)
ja det är ju en konstig vinter vi haft, undrar om det är rekord på tidig blomning ?
Lite orroande är det ju :-/
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2020-02-24 10:35
Hej! Ja, visst är det märkligt med dessa körsbärsblommor! Det är kanske 20 år sen dom här träden planterades i samband med att man renoverade 'Kungsan' och jag har i alla fall inte läst tidigare eller sett att dom har börjat blomma redan i mitten på januari, och fortsätter nu i februari.. så jag tror att det är första gången dom är så här tidiga! Men samtidigt så tror jag att deras 'Japanska' gener spelar roll här.. Dom reagerar nog tidigt på ljus och plusgrader, om det pågår en längre tid. Det är ju trevligt men samtidigt blir man ju lite fundersam.. hmm.. Tack! Fredrik.
Hälsn!