Att spegla det jag gillar.

I de lugnaste vatten..

***

Kan det ändå finnas en bråkstake.. Gäller inte minst Sothönor, som inte verkar ha några begränsningar när hormonerna rusar som nu 'i vårens tid'..

Allt här fotat i Isbladskärret på Djurgården i Stockholm i lågt eftermiddags motljus för tre dagar sen. Med Z50 + Z 180 - 600 mm. = 270 - 900 mm.

Lugnt och fridfullt..

Kanske slåss dom fortfarande..     Tack för mig!

Inlagt 2024-03-22 19:40 | Läst 225 ggr. | Permalink
Det är visst inte bara gäddor som lurar i vassen, nu är det sothöns också..Kul actionbilder med fint vattensprut i stil med gotlandsbåten ;)
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-03-22 23:02
Hej! Gunte. Det är fascinerande hur stridbara dessa Sothönor är, men väldigt trevliga att fota i 'rätt' ljus så här! Och förmodligen fortsätter dom några dagar till.. Man ser ju också ibland att dom kan vara rätt kaxiga även mot andra arter, ser det ibland vid fågelmatningen i Norrström, andra arter viker ofta undan! Tack!
Hälsn!
Mycket effektfullt att fota sothönsen i motljus på det mörka vattnet ffa bild 9 och 10 där den visar upp sej fint och även bilder där det skvätter ordentligt. Jag har sett hur en sothöna med ungar försökte dränka en skrattmås som kom för nära. Oerhört ettrig och den tryckte ner hela måsen under ytan.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-03-23 11:04
Hej! Lena. Ja motljuset betyder verkligen mycket här, dessutom på en i sig mörk fågel, och ljuset bakom ligger också i skugga, det blir mest konturerna av fåglarna som belyses.. Tror inte jag fotat så mycket just 'så här' tidigare, men det blir väldigt 'minimalistiskt' och snyggt tycker jag! Solen går ner bakom 'skogsridån' i väst när bilderna togs, men belyser ändå sjön med lågt ljus en liten stund i alla fall.. Ja, Sothönor är verkligen intensiva fåglar vid vissa tillfällen, dom ger sig inte..

Ungefär här stod jag och två andra med kameror, zooma gärna ut: https://kartor.eniro.se/?c=59.326139,18.144987&z=20&l=hybrid&g=59.326139,18.144987
Tack! Hälsn!
Läcker bildsvit. Visst kan sothönor braka loss minsann.
Fint med solljuset och vattenstänk :)
Svar från ehrsa 2024-03-29 13:29
Hej! Joakim. Dom är väldigt tuffa mot varann Sothönorna.. Dem verkar aldrig ge sig heller, här blev det många 'ronder' som dom gick mot varann! Det är snyggt med sånt här lågt motljus, dessutom med mörk bakgrund, då blir det lite mer 'silhuetter' av de stridande och mycket ljus till vattendroppar och ev. genomlysta fjädrar.. 'Tacksamt' att fota dessutom, man känner redan i sökaren att det här blir nog extra bra! Lite som de örnar du fotat tidigare där dom blev som 'silhuetter', och hur snygga som helst, kanske var det i höstas du visade dom..? Tack! Hälsn!
Joakim88 2024-03-29 17:24
Visst blir det vackrare på ett sätt med ett sådant ljus. Det stämmer, tror jag lade ut den bloggen i januari i år :)
Jo sothöns kan både synas och höras....men det är sällan jag är snabb nog att få en vettig bild, din serie är jättefin där kämpen rusar på över vattnet till sin motståndare.
Svar från ehrsa 2024-04-01 12:04
Hej! Stefan. Sothönor är verkligen 'intensiva' när dom är på det humöret.. Jag vet inte hur många ronder dom gick mot varann, men det var många! Problemet här var att det fina motljuset fanns bara under en begränsad stund, solen var på väg ned bakom en skogsridå.. Tidigare under eftermiddagen fanns det bra med tillfällen att fota dom, men då i ett annat ljus! Inte lika spännande.. Tack!
Hälsn!