Att spegla det jag gillar.

Idag 13:38 så kom sommaren..

Exakt då hörde jag med öppen balkongdörr skriet från en Tornseglare som flög förbi nära.. ett härligt läte som jag inte har hört sedan första halvan av augusti förra året.. Så nu har alla fågelarter kommit, Tornseglarna är sist anlända och känslan av sommar fullt ut kombineras alltid med att dom har kommit, inga Tornseglare ingen sommar.. vad än SMHI säger.. och det är nu bara att fälla stolen på balkongen bakåt och njuta.. med föreställningar ofta varje morgon och kväll i nästan 3 månader.. Och jag har ju länge 'tjatat' om detta magiska datum '20 maj' när dom alltid kommer.. och så blev det även i år! Fantastiskt! Men förra året kom dom faktiskt 3 dagar tidigare, troligen beroende på den extremt tidiga och varma våren då.. Så de 5 senaste åren som jag kollat när dom anländer så har det varit exakt 20 maj, utom förra våren som var allmänt crazy.. Snacka om att vara 'kalenderflyttare'.. Och dom har varit i luften hela tiden sedan dom lämnade bona här under takplåtarna i augusti förra året.. En fantastisk fågel! Jag spanade mycket mot himlen igår för att se några eventuella 'förtrupper' men icke.. Här kommer de första bilderna på dessa nyanlända individer fotat med 50 mm. för att vara säker på att få med dom.. 6 individer såg jag som flög runt på himlavalvet här.. Det kan bli en och annan ytterligare bild under sommaren..

   

Glad sommar nu..     Tack för mig!

Inlagt 2019-05-20 14:38 | Läst 228 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul, då har du lite fåglar precis om hörnet. Fantastiskt att de är så datumtrogna
Svar från ehrsa   2019-05-20 20:57
Hej! Runt hörnet har jag en hel del fåglar, där börjar Tantolunden.. De här har jag några få meter utanför balkongräcket.. 8 våningar upp! Just nu far dom svirrandes förbi hela tiden, och det har dom gjort sen jag kom hem vid 18:30.. Känns magiskt att få se och höra dom återigen, och nu fortsätter det så dag efter dag.. Nu får man prova återigen att fota dom med mina fasta objektiv och försöka fånga dom fint med en snabb slutartid! Har redan provat 50 mm. f/1,4 och 85 mm. f/1,8 och nu senast 105 mm. f/2,8 (makro), har inte hunnit utvärdera dom bilderna än.. Ja, man imponeras av dessa fåglar.. hur tusan kan dom vara så punktliga? Naturens under.. Tack! Peter.
Hälsn!
Fantastiskt !
Man slutar aldrig förundras över fåglars beteende.
Kom hem från Knuthöjdsmosse i går, och det är mycket man undrar över när det gäller fåglar och smålomarna.
ing-marie
Svar från ehrsa   2019-05-20 21:03
Hej! Ja, visst är dom fantastiska dessa fåglar.. :-) Man känner sig väldigt fjuttig inför dessa fåglar som flugit runt där uppe i himlavalvet ända sen dom drog i augusti förra året.. sen 'råkar' dom bara dyka upp exakt den 20 maj som jag 'tjatat' om sedan förra året.. Dom imponerar.. Ikväll har dom farit runt här hela kvällen, verkar vara 10 st. än så länge.. Låter spännande med Knuthöjdsmossen.. ser fram mot lite bilder därifrån! Har inte varit där, men det verkar vara väldigt fint! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Trevligt! Då blir det snart tid hos mig också, förra året höll man nästan på att bli påflugen snacka om skickliga ”piloter”.
Svar från ehrsa   2019-05-20 21:09
Hej! Ja, det är hur trevligt som helst när Tornseglarna kommer.. dom har flugit runt här hela tiden sen jag kom hem vid 18:30, och jag hör dom 'svirra' just nu i närområdet! Vad roligt att du också har dom, då har du något att se fram emot, hela sommaren! Dom är verkligen extrema flygare, har sett dom flera gånger ikväll när dom samlat sig i grupp och 'tokflugit' förbi i tak/balkonghöjd.. Tack! Leif.
Hälsn!
Roligt att dina grannar har återvänt från sin vintervistelse. Har de sommarhus i Spanien? Vi önskar dig detsamma.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa   2019-05-20 21:16
Hej! Ja, idag blev jag glad när jag upptäckte dom.. det är otroligt hur punktliga dom är! Jag blir djupt imponerad varje år.. och ikväll har dom hållit på och flugit runt här som om inget har hänt sedan augusti förra året.. Tror dom är lika glada som jag är.. :-) Det ser ut så på deras 'tokflygningar' förbi här.. Det verkar vara c:a 10 individer som har kommit hit hittills.. Nu har jag dessa fåglar att försöka få ännu bättre bilder på än förra året.. det är alltid sommarens återkommande utmaning! :-) Tror inte att dom stannar i Spanien.. det är varma Afrika som gäller för dom, kanske även lite österut mot Arabländerna.. Tack! Stig. Ha det så fint!
Hälsn!
Välkomna tillbaka! Kul! Jo, jag brukar spana i himmel ifrån balkong fann jag 10 tals svalor i himmel igår, dem bor under mitt hustak men jag vet inte om det är tornseglare men mycket troligen eftersom dem är inte små utan medelstor, ca 20-25 cm längd, ej spännvidd, det måste vara.. Fina fånga bilder. Hälsar! Lasse
Svar från ehrsa   2019-05-20 21:24
Hej! visst är det fantastiskt med Tornseglarna, att dom är så punktliga! 20:e maj är det som gäller för dom, exakt.. 'svalor' kommer tidigare än Tornseglarna, Hussvalor och Ladusvalor kan nog ha setts redan för ett par veckor sedan, och man brukar se att dom rör sig inte lika snabbt på himlen, Tornseglarna flyger nästan alltid betydlig snabbare och är större så som du skriver! Du får försöka fota dom, bäst är att inte ha ett långt tele.. då hinner varken fotografen eller kameran med.. allt från vidvinkel (om dom är nära) till 105 mm. fungerar bättre.. sen får man beskära.. Tack! Lasse.
Hälsn!
Nu är sommaren här!
Svar från ehrsa   2019-05-20 21:26
Hej! Ja, nu är det 'officiellt' bekräftat att sommaren är här.. det bestämmer Tornseglarna och ingen annan.. :-) Känns bra! Tack! Arthur.
Hälsn!
Hej Jan - også her i Roskilde - sol og 20 grader - puha :-) :-)
Og dine Tornseglarna har fået styr på sæsonen igen.
Din info og foto.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa   2019-05-20 21:30
Hej! Det låter fint även hos dig, man blir glad! Här var det +23° i skuggan som varmast.. mer behöver inte jag! Det var perfekt temperatur idag, imorgon kan det bli +25-26°.. Härligt att Tornseglarna kom idag så att det blev sommar.. det bestämmer dom! Tack! Erik.
Hilsen!
Ja! Tornseglaren är verkligen den som fullbordar. Den som drar ett snitt i himlen.
Ha det gott
Svar från ehrsa   2019-05-20 22:07
Hej! Visst är det så, dom bestämmer att det verkligen är sommar nu.. och man blir glad att dom är så punktliga! Ikväll har dom farit runt här bland fastigheterna hela tiden.. Verkar vara c:a 10 individer hittills.. Tack! Gunnar.
Hälsn!
Snyggt! Och till Finspång har dom också kommit idag, man blir glad både av ljudet och synen! Tänk att dom är så punktliga, intressant!/ Björn T
Svar från ehrsa   2019-05-20 22:16
Hej! Vad roligt, att dom kommit även där! Håll reda på '20 maj', det datumet har ju stämt som ankomstdatum här i 4 av 5 år, det var bara förra rekordvarma vår som dom kom 3 dagar för tidigt.. förmodligen gäller det datumet även för Finspång.. år efter år.. Man blir glad och fascinerad av att naturen kan vara så otroligt exakt.. dessutom så kom dom med sommaren.. Idag har det varit den mest 'sommarlika' dagen för året här.. och så brukar det kännas när dom har anlänt.. dom gillar sommardagar med mycket insekter i luften.. Ikväll har dom farit runt här hela kvällen och skriat.. verkar vara 10 individer som har anlänt hittills.. Tack! Björn. Och njut av Tornseglarna.. lättast att fota med inte för långa objektiv.. man hinner inte med då.. bättre att beskära!
Hälsn!
Jaså dina seglare har kommit nu. Kul! Då får vi väl säga att sommaren är officiell :)
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa   2019-05-21 10:33
Hej! Ja, dom kom igår helt enligt planen.. :-) Kul att man kan förutsäga deras ankomstdag redan förra året.. Dom är verkligen fantastiska! Igår kväll hade dom flyguppvisning hela tiden, tills det blev mörkt.. nu på morgonen så fanns dom där direkt när jag tittade ut.. lite lugnare jämfört med kvällen, men ändå en del hastiga förbiflygningar 5-10 meter ifrån.. så nu får man börja öva avtryckarfingret igen.. Och ja, nu är faktiskt sommaren här.. alla har anlänt! :-) Tack! Johnny.
Hälsn!
Här också! Jag hörde dem igår kväll, härligt!
/Thomas
Svar från ehrsa   2019-05-21 10:46
Hej! Thomas. Vad roligt, jag gläds med dig! Här var det flyguppvisning hela kvällen igår.. och nu på morgonen har dom också visat sig med jämna mellanrum, men varit lite lugnare jämfört med kvällen igår, och så brukar det vara.. dom far gärna fram med lite högre tempo på kvällarna verkar det som! Lägg datumet '20 maj' på minnet, det är då dom alltid kommer.. om inte våren varit 'knasigt' varm som förra året, då kom dom 3 dagar tidigare.. kanske dom kommer tidigare framöver om klimatet förändras till varmare vårar och somrar.. den som lever får se.. Tack! Thomas. Njut av Tornseglarna nu!
Hälsn!
Ja det är speciella fåglar skapade för ett liv i lufthavet, för några år sedan hjälpte jag flera stycken upp i luften igen när dåligt väder tvingat ner dom på backen, dom verkar ha svårt att lyfta själva från marken på grund av deras korta ben.
Svar från ehrsa   2019-05-21 13:05
Hej! Ja, dom är fantastiska dessa fåglar med sitt liv hela tiden i luften.. utom vid häckning.. Förra året fick jag bilder på dom när dom parade sig i luften! Det gick t.o.m. att följa med ett tele för just då flög honan rakt fram i några sekunder.. Jag har också hjälpt Tornseglare upp i luften, det är som du säger dom kan inte bara starta fritt från marken, men kan dom bara klättra upp på något där klorna får fäste så brukar dom få luft under vingarna igen. Vid dålig väderlek med kyla och minimalt med insekter i luften så får dom ingen energi att kunna flyga vidare med.. då kan det gå illa för dom! Ibland lämnar dom t.o.m. landet tillfälligt vid långvarigt dåligt väder, och ungarna kan tydligen gå in i nån sorts dvala under en tid då.. sen kommer föräldrarna tillbaks efter några dagar och fortsätter med häckningen! Senast jag fick hjälpa en Tornseglare var för några år sen när en individ råkade klanta till det och hamnade på golvet på min balkong.. jag gjorde inget först, ville se om den lyckades klättra uppåt på nånting där, t.ex. balkongstolen i trä men det gick inte, så jag tog den i ena handen, och den var helt lugn och stilla då, sen höll jag bara handen öppen utanför balkongräcket, den kikade på mig och hasade sig lite framåt och for iväg som om inget hade hänt.. tyvärr fick jag inga bilder på just detta.. ville få upp den i luften igen så snabbt som möjligt! Tack! Sam.
Hälsn!
Det mesta är redan sagt..bara att konstatera att ordningen är återställd ;)
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa   2019-05-21 13:12
Hej! Ja, dom känns stabila dessa fåglar.. man kan lita på dom! Samma dag som dom kom (igår) så var det dessutom den bästa sommardagen hittills här.. så dom kommer alltid hit med sommaren, på riktigt! I detta nu så hör jag dom skria lite här utanför, och precis nu passerade dom 5 meter utanför balkongräcket.. En härlig tid nu! Tack! Gunte.
Hälsn!
Tack för den bekräftelsen! Jag har inte hört eller sett några än men min sambo påstod att han hörde dem över våra hus i lördags. Jag har inte läst bloggar på någon dag men letade efter dina senaste för att få veta hyr det stod till med sommaren.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa   2019-05-21 18:13
Hej! Ja, det är fantastiskt med dessa Tornseglare, att dom kan komma så punktligt! I helgen fanns dom inte här, jag hade bra koll på det, men igår efter lunch så fanns deras härliga läte plötsligt där, dom skriade precis utanför balkongen, och sen for dom fram här hela kvällen, som om dom inte har gjort något annat.. det är lätt att tolka in en viss upprymdhet! Idag har dom fortsatt redan under morgonen men inte lika intensivt.. känns som dom ofta är lite mer 'frenetiska' på kvällarna! Allt är som vanligt med andra ord, det känns väldigt bra! Deras skrianden då och då hör liksom till ljudbilden här, det är trivsamt! Så nu är det bara att koppla av, sommaren är här.. :-) Det man har missat under våren fotomässigt får man ta igen nästa vår.. Tack! Lena.
Hälsn!