Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Lite Astro light..

***

På inrådan av Peter D. så gjorde jag en test med att fota Jupiter med mitt nya Z objektiv ihop med min Z50 som då ger hela 900 mm. brännvidd som 'längst', och att då underexponera rejält eftersom den lyser starkt.. Sagt och gjort, från balkongen igår på fri hand med ISO 100 1/320 sek. f/7,1 så framträder faktiskt ränder (gasmoln) över  Jupiters yta, efter redigering i Lightroom och PS7..

Jupiter 'klippte' jag sen ut i PS7 och klistrade sen in den planeten i en tidigare exponering där Jupiters månar (några av dom) syns men själva planeten är 100% överexponerad och utfrätt.. Här är ursprungsbilden utan den inklistrade Jupiter..

Här är den färdigredigerade  och 'rätt' exponerade Jupiter, fotad igår kväll men utan månar eftersom exponeringen 'krävde' det..

Och här har jag bytt ut Jupiter från första bilden ovan till en mer 'rätt' exponerad planet.. En 'manipulerad' bild helt enkelt!

Här är en 'variant' med mer stjärnor (eller brus kanske?), som kommer fram när jag väljer mer 'Sharpen' i PS7..

Skickar med en smal måne från igår också..

Tack Peter för tipsen, och objektivet levererar är känslan..     Tack för mig!

Postat 2024-03-12 20:18 | Läst 203 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gjorde ett besök hos en Strömstare och Gärdsmyg..

***

Passade på en eftermiddag vid en av de soliga dagarna i förra veckan, och det gav fin utdelning även om jag såg endast en individ av de båda arterna men det kan troligen ha funnits fler, det brukar det göra.. Platsen var vid Bäckravinen , nära Nacka gård, zooma gärna ut där! Det har ju varit lite av brist på Strömstarar den här vintern är känslan, åtminstone har inte jag sett så många bilder på dom här på Fotosidan, så det kändes fint att det fanns en här som också lät sig fotas.. Bonus brukar dessutom alltid vara Gärdsmyg här, så även denna gång!

Allt fotat med Z50 + Z 180 - 600 mm. som då blir 270 - 900 mm. & Iphone 12 för översiktsbilderna. Och ett 'enbent' stativ så klart, nog så viktigt! Här följer först några översiktsbilder som börjar vid 'fallet' nära  'Ältavägen'..

 

Nedströms helt is och snöfritt, och ovanligt mycket med vatten..

Dagens 'fågelprofiler'..

             

**

Lite omgivning nedströms där vattnet nu liknar mer en liten sjö..

**

Så den andra 'fågelprofilen' som man oftast också ser här, dessutom året runt..

             

Tack för mig!

Postat 2024-03-11 12:45 | Läst 230 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Drog upp rullgardinen.. 🦅

***

Detta hände sig igår vid 08:00 tiden, solen flödade men direkt så såg jag att något 'stack ut' kanske 30 m. bort på takkanten på samma fastighet jag bor i, men då den vinklade delen som går utefter Hornsgatan här på Södermalm. Den lilla rovfågeln kan inte vara något annat än en hane Sparvhök! Har fotat en på ungefär samma ställe för ett par år sen, men det var säkert en annan individ.. Eftersom jag har ett par kameror hängandes straxt innanför balkongdörren så var jag hyfsat snabb att komma till skott, dessutom med min Z50 + Z 180 - 600 mm. som då blir 270 - 900 mm. En 'kombo' som fungerar alldeles utmärkt har jag noterat senaste tiden..

Som vanligt så är det också Kråkor som uppvaktar också den här höken, så hade jag inte upptäckt den så hade troligen nån kråka gjort mig uppmärksam.. Alla bilder här fotade på fri hand från balkongen med 900 mm. den första ej beskuren på bredden men lite på höjden, övriga bilder är beskurna i varierad grad..

Här gjorde höken en neddykning nära gatunivå och försvann runt fastigheten framför där den skrämde upp 'lokala' duvflocken som sågs ta höjd i samlad grupp, men höken försvann..     Tack för mig!

Postat 2024-03-09 13:26 | Läst 281 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Sökte våren.. Fann den vid Isbladskärret på Djurgården!

***

Det är lite så det kändes igår när jag besökte 'kärret' här nära Stockholm. Har inte varit där sedan förra våren av olika anledningar, och tror att det nu var fler Hägrar där än vad det brukar vara.. Kanske 'Råstasjön' i Solna har stängt ner sin matning nu, så alla ska hit och häcka istället! Fint vårtecken i alla fall att det redan är Hägrar på sina bon, men dom brukar vara tidiga..

Alla bilder utom den första tagna med Z50 + Z 180 - 600 mm. som då blir 270 - 900 mm.

Här ett panorama över Isbladskärret med Iphone 12..

Här sett från andra sidan vid skogen..

               

**

De flesta Hägrar höll inte på med att bygga bo, utan tycktes köra nån slags gruppdynamik i vassen..

     

**

     

**

Här hände nått och alla tittade åt samma håll.. Själv hörde jag några Kråkor som kraxade intensivt! Och det vet vi väl alla vad det betyder.. 'Rovfågel' på gång! Och mycket riktigt så kom det en 'stor' Duvhök flygandes rakt över sjön där Hägrarna och även jag stod.. Tyvärr omöjligt att hinna fota och för mycket träd och grenar ivägen.. Och Hägrarna lyfte så klart, men det 'lyftet' missade jag också..

     

**

Sen landade Hägrarna på ett nytt ställe och 'grupperade' sig kanske ännu lite tätare..

 

Tack för mig!

Postat 2024-03-05 14:15 | Läst 231 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Återigen Kråkor som visade var motivet fanns..

***

Det händer titt som tätt att det är just Kråkor som gör att jag blir uppmärksam på att det finns nått spännande att spana efter.. så även här! I det här fallet så såg jag 'neddykande' Kråkor mot något när jag var ute en sväng på balkongen, och som nästan alltid så är det då en hök, och i det här fallet så tror jag det är en hane Sparvhök, mycket då på de 'spinkiga' benen (om andra tycker annat skriv gärna det!), tycker att vissa individer ibland är svåra att bestämma!

Den här individen satt kvar så länge så att jag tröttnade innan den gjorde det.. Det kändes i sammanhanget ovanligt! Allt här fotat med Z50 + Z 180 - 600 mm. som då blir 270 - 900 mm. Där den första bilden här är fotad med 270 mm. och alla övriga med 900 mm. Avståndet är ganska exakt 170 m. Aspudden, Essingeleden, och Gröndal i bakgrunden..

         

Här spanar den på en annan rovfågel som passerade.. Vet inte om det är en ung Duvhök eller kanske en Ormvråk..?

Sen kom Kråkorna tillbaks..

             

       

Shit den var nära..

   

Och där lämnade jag den.. Hökar passerar här varje dag, inte minst ser jag det när kvarterens Stadsduvor plötsligt tar höjd i samlad flock.. Men det är långtifrån alltid som jag lyckas se deras 'hot'..     Tack för mig!

Postat 2024-03-03 14:00 | Läst 215 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 220 Nästa