Ögonblick i min vardag..

Att spegla det jag gillar.

Nedströms, hos svanarna på Strömmen..

Strömmen är Stockholms ström, och svanarna i just denna blogg är de 'gula' Sångsvanarna.. som är lite extra fina tycker jag! Våra vanliga Knölsvanar har ju alltid funnits i mitt liv och är kanske inte så märkvärdiga, dom finns där och vill gärna bli matade och väser ofta fast dom får mat, sitter man i en kajak då kan det bli bråk om en revirhävdande hane är på dåligt humör.. Sångsvanarna däremot är gracila och stolta svanar som simmar med sträckt hals på ett helt annat sätt än sina släktingar.. Dessutom sjunger dom.. det gör inte Knölsvanar, dom knorrar lite men det går inte att jämföra med Sångsvanarna! Även när Sångsvanar flyger så sjunger dom ofta och man kan höra dom på långt håll.. Knölsvanar har däremot ett visslande ljud från sina vingslag som gör det lätt att skilja arterna åt.. Jag är tillräckligt gammal för att ha upplevt Sångsvanar som riktiga vildmarksfåglar, men så är det inte längre sedan några årtionden tillbaks.. Min första Sångsvan som jag såg häckandes var i en sjö straxt norr om Jokkmokk och kändes väldigt exklusivt, det var nog 1981.. 37 år sen.. Något drygt årtionde senare såg jag dom häcka i sjöar helt nära stan här.. Och numera ser man dom på eller i närheten av Strömmen i Stockholm.. ett tiotal fanns vid Skeppsholmen och Kastellholmen denna dag och bjöd på sig fint för en fotograf! Fotat med 80 - 400 mm. zoom.

Här fanns dom denna dag, nära det gamla vraket av ett Danskt örloggsskepp vid Kastellholmen. Ett vrak som i sig har en historia: https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96rlogsfartyget_vid_Kastellholmen

Men lite bråk fanns också här..

Tack för mig!

Postat 2018-03-09 10:33 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Vårtecken..

Just nu så snöar det här utanför fönstret, men hade solen lyst idag så hade den värmt rejält, det är ju ändå mars.. och normala vintrar så brukar våren hinna hit just denna månad! Vi får se.. I alla fall så vet naturen att det här är en vårmånad.. Fotat med 80 - 400 mm.

Sett nere vid Kastellholmen, nedströms i Stockholm..

Tack för mig!

Postat 2018-03-08 11:52 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Eget flak eller delat är frågan..

Att använda de medel som finns i omgivningen och att anpassa sig till det är ju naturen ofta rätt så bra på, inte minst fåglar.. som här! Kommer det öar i form av flak flytande förbi så använder man dom som tillfälliga plattformar.. Platsen är vid fågelmatningen i Norrström i Stockholm. Fotat med 80-400 mm.

Som en skrinnare..

Huvudlös..

Ett flak för två..

Som blev tre..

Även singelflak finns..

Och finns det inga singelflak lediga så fixar man det själv..

Vissa flyter vidare med kompisen..

Men de flesta håller nog ändå till på gruppflaken..

Skuggor..

Även flaken i sig är vackra..

Men sällan får man vara själv..

Känns som vattenflödet ut från Mälaren är ovanligt stort detta år, och mer lär det nog bli när snösmältningen sätter igång.. våren kan ju bli regnig dessutom..

Norrbro..

Tack för mig!

Postat 2018-03-04 19:19 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Blandade Stockholmsmotiv, sett från lite avstånd..

Tog en lite längre promenad i söndags, det blev ett varv runt Riddarfjärden med en utsvävning via Skeppsbron och Strömgatan förbi Rosenbad. Tanken var att eventuellt fota lite fåglar nere vid fågelmatningen i Norrström, men ljuset var inte så bra just då så jag gick bara förbi.. Vädret växlade med lite sol varvat med lite snöbyar. Hade mitt 80-400 mm. på kameran, därav rubriken..

Skeppsbron

Gråtrut

Skeppsholmsbron

Tallriksis..

-7° är inget hinder..

Riksbron

Duvan.. under Vasabron

Viss turtrafik finns..

Drivande flak.. stannar dom på flaket så hamnar dom i saltsjön inom kort..

Turister..

Riddarholmen

Vid Stadshuset..

Skridskor hade man åkt här på Riddarfjärden redan på förmiddagen..

En del mindre snöbyar drog in från öster.. panorama av tre bilder från Västerbron.

Sjöfåglarna har det lite svårt nu när isarna lägger sig.. här får dom samsas i en liten vak under Liljeholmsbron..

Tack för mig!

Postat 2018-03-01 10:51 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera