Att spegla det jag gillar.

Trevligt "oväntat besök" 02:00.. 💤 🦇

***

Detta hände sig natten till igår.. Hade somnat vid midnatt som jag brukar, men vaknade till av nått ljud som då i ett inte riktigt vaket tillstånd identifierades till en vindpust genom den lite öppna balkongdörren (i värmen) som fick rullgardinen straxt innanför att gunga/slå till lite mot dörrkarmen, något som händer då och då.. Nån minut senare så hörde jag igen ett ljud som inte riktigt var bekant, så jag gick ändå upp och insåg snart att något flög runt min takfläkt i mörkret där! Jisses! Insåg snabbt att det måste vara en fladdermus eller kanske en 'vampyr'..! Och den fick även en liten närkontakt igen med ett av dom avstannande och avstängda fläktbladen medans jag stod där och funderade.. hur gör jag nu?

Jag kom fram till att försöka leda in den i köket med en av lamporna där inne, och sedan stänga dörren och öppna de båda fönstren  så borde den kunna flyga ut med hjälp av både sitt 'ekolod' och sin syn.. Och den bytte rum direkt så planen lyckades! Sen ville jag försöka dokumentera den innan jag öppnade fönstren, tog fram min D800E som lämpligt nog hade ett '20mm. f/1,8' monterat (efter tidigare Tornseglarfotograferande) och jag är glad att alla mina kameror har inbyggd blixt, det är något som kommer till användning med viss oregelbundenhet, och är guld värt när det behövs!

En fladdermus är minst lika svår att fota som Tornseglarna.. fördelen här var att den var nästan för nära och flög rätt så snabbt runt inne i köket här.. Fokus hinner inte riktigt med här heller så jag chansade mer på ett förinställt gissat fokusavstånd och sedan fick jag 'spraya' bilder, nåja blixten måste ju laddas upp mellan exponeringarna också.. det tar ett par sekunder bara det! Jag tog c:a 20 chansartade bilder sen fick det räcka.. och jag öppnade båda fönstren och släckte lampan och stängde köksdörren och lät det vara så, och jag gick och la mig igen, men hade svårt att somna om mest p.g.a. värmen! Vaknade så småningom efter 10..

Fladdermöss brukar jag både se och höra här från balkongen, mest då under sensommar och höst och har funderat på om man 'enkelt' kan fota dom (med blixt) när dom ibland passerar förbi rätt så nära men inser att man troligen inte hinner med.. lite som med Tornseglarna! Trevligt möte i alla fall och nu kunde jag plötsligt fota en och inomhus.. och nära! Den kan inte ha flugit in utan måste ha landat och krupit in och sedan flugit igen och mött 'mixern' i taket.. Kanske sökte den ny bostad..

**

Så här är några bilder på mitt 'oväntade besök'.. Först 'mixern' i taket..

**

Väl inne i köket..

**

Lite 'missad' bild.. men kanske man anar lite rött där i 'leden', och kanske det var där den träffades av 'mixern'.. Den flög i alla fall obehindrat!

**

Synd, missat fokus där..

På morgonen fanns inte Fladdermusen kvar i köket så strategin lyckades.. Arten är för mig okänd men borde kanske gå att artbestämma med hjälp av bilderna här, kanske jag själv kollar upp det senare..     Tack för mig!

Inlagt 2022-08-15 13:47 | Läst 441 ggr. | Permalink
WOW Jan - hvilken oplevelse. Du lykkedes da også at få nogle fine billeder af den - bravo. Og at du kunne sove videre uden at få mareridt :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik
Svar från ehrsa 2022-08-16 12:55
Hej! Ja, det här var en 'wow' upplevelse helt klart! Förvånande att den ville/vågade ta sig in i min lägenhet så här, men den var nog ute efter en ny egen bostad.. Kommer att hålla lite mer koll på fladdermöss här framöver, kanske det går att 'fånga' nån med blixt utanför balkongen framöver.. Blixten är ju snabb att 'frysa' en fladdermus på bild, men fotografen är inte lika snabb, så där finns egentligen det 'stora' problemet.. Och jag sov gott senare på natten.. Tack! Erik.
Hilsen!
Roligt besök! Inte många som lyckas dokumentera det. Hoppas du lyckas ”arta” den. Tror det finns ett projekt som avser att kartlägga fladdermus arter. Rapportera din observation dit?
/MA
Svar från ehrsa 2022-08-16 13:17
Hej! Ja, det var kul det här! Även om nattsömnen blev störd och fladdermusen fick sig en snyting, men verkade ändå inte ha brutit något och tycktes flyga obehindrat efteråt.. Ska göra lite efterforskningar på ev. art framöver, tror jag läste dagen efter att det finns 21 arter (?) i Sverige.. Har bott här i 22 år och det var första gången detta hänt.. Har haft en Koltrast inne en gång som jag råkade skrämma in från balkongen en kväll, som sen flög runt lite men inte 'ställde till' nått. Den fick jag ut frivilligt genom att släcka alla lampor inne, och bara tända belysningen på balkongen.. Så det verkar kunna gå bra att styra 'flygande arter' med ljus! Tack! Mats.
Hälsn!
Vilken äventyrlig natt! 🙂 och att du hade sinnesnärvaro att hämta kameran…
Och skönt att din plan lyckades så den kunde återfå friheten!
Kul att få se!
Svar från ehrsa 2022-08-16 18:19
Hej! Ja, natten blev lite onödigt spännande.. Men det löste sig riktigt bra ändå.. tydligen går det att 'styra' den genom belysning i det rum som man vill ha den i och sen bara öppna fönstren där! Bra att veta, har det hänt en gång så kan det säkert hända igen.. Kul också att det går att fota den med blixt så här, den snabba blixten klarar att frysa dess rörelse i det dåliga ljuset, men fokus krävde manuell gissad inställning, sen blev några bilder bra, men de flesta blev oskarpa.. Och slutligen så blev det rätt så trevligt att den hälsade på Tack! Lena.
Hälsn!
Det var ju något extra, har ju haft fladdermöss utanför och hittade en fladdermus i vårt parasollen gång, men inne har de aldrig kommit. Det var ju skönt du fick ut den igen. Du fick ju några bilder som minne av händelsen, kul
Svar från ehrsa 2022-08-16 18:12
Hej! Det var första gången det här hände, efter 22 års boende här.. Blev rätt så överraskad när jag insåg vilken varelse som hade kommit in.. Men det funkade fint med att locka den till köket med lite belysning bara där inne, så nu vet jag det till ev. nästa gång.. 🙂 Ska spana lite extra efter fladdermöss här utanför i höst, kanske det går att fånga/frysa en på bild med blixt på 'rätt' avstånd, lite som med Tornseglarna i dagsljus då! Fladdermöss flyger ofta samma rundor har jag lagt märke till tidigare genom åren, så ser man just det kan man kanske vänta ut en med blixten och avtryckarfingret aktiverat, sen blir det nog mycket test på hur stark blixten ska vara innan det blir bra.. det finns ju en del inställningar till det också! Även min lätta Z50 har ju också inbyggd blixt, det är bra! Tycker faktiskt det är lite dåligt att andra Z kameror inte har det! Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2022-08-16 18:56
Jag tog några bilder så med blixt, blev inte perfekt men man såg iaf vad det var. Det var ju manuell fokus på kanske 4m, det var där som fladdermusen vände så fick jag några chanser.
Svar från ehrsa 2022-08-17 11:50
Aha, kul! Tack för info! Precis så går det nog att få till en hyfsat bra bild t.o.m. Blixtens styrka måste nog justeras 'ner' en del för att inte överexponera det 'lilla' motivet, kameran luras oftast till att ge full blixteffekt och exponera efter det 'stora mörkret' istället för ett litet 'motiv' nånstans i bilden.. troligen kan blixten avfyras lite oftare efter en lite snabbare återladdning av kondensatorn då om inte full blixteffekt behövs..? Min blixt:s 'styrka' stod tydligen på -0,7 sedan tidigare nån gång.. på min D800E, vet att jag oftast har lite 'minus' i blixtsammanhang för att minska överexponeringsrisken, vilket är rätt så vanligt tror jag mig tidigare ha märkt..

Exponeringstiden här på alla bilder är 1/320 sek. med blixt, men hur snabb själva blixten är som 'fryser' fladdermusen i sin snabba rörelse, vet jag inte..? Bländaren hade jag på f/4,5 för att ändå få liite längre skärpedjup.. Jag hade inte behövt ändra på någon inställning, bilderna fick en bra exponering! Det knepiga är ju fokusen, man får helt enkelt göra som du också gjorde att förinställa ett fokusavstånd där man tror att man hinner reagera och trycka på avtryckaren! Jag tror att jag kanske hade 20% skarpa bilder, då utan AF här.. auto-ISO hamnade på mellan 1250-2500, antagligen beroende på hur de vita väggarna och taket återspeglade sig.. -1 i exp. kompensation ser jag att jag också hade.

Du kan nog räkna med fler bilder/chanser framöver, fladdermöss är lite av vanedjur och flyger ofta samma rundor varje kväll i stort sett.. långt in på hösten dessutom har jag själv sett, tror mig minnas att jag sett/hört dom ända in i november!
Hälsn!
Spännande minst sagt. Man kan ju se dem svischa förbi på kvällskvisten i mörkret men att fotografera dem har jag aldrig testat, vet inte om det ens går...
Du fick ju riktigt bra bilder på fladdermusen. Hoppas att den inte skadade sig allt för illa från "mixern" och lever än idag. De är ju grymma insektsjägare de där :)
Svar från ehrsa 2022-08-16 18:28
Hej! Ja, det här blev en annorlunda upplevelse minst sagt.. Troligen letade den efter ett boende, varför skulle den annars in här, om det nu inte var en vampyr som var ute efter blod..? Jag får hålla lite span efter fladdermöss här framöver.. Jag vet ju att dom flyger utanför balkongen här, och troligen mer än man vet om.. Och det är ju bara med en 'snabb' blixt som det går att 'frysa' någon på bild, och troligen hinner man inte med om man ändå råkar få syn på nån i mörkret, det svåra är ju rätt fokus.. Ett snäpp svårare än Tornseglarna.. som verkar ha setts här igår för sista gången, vilket är normalt! Tack! Joakim.
Hälsn!
Vilket spännande nattligt äventyr. Och en eloge för sinnesnärvaron att plocka fram kamera och gå loss.
/Gunnar S
Svar från ehrsa 2022-08-16 18:39
Hej! Visst var det spännande, och en upplevelse jag inte vill vara utan eftersom det ändå verkar ha gått bra för fladdermusen, och jag fick ju några helt oväntade bilder dessutom.. Fladdermus ser jag ju här ibland, men hur fotar man en sån utan en massa blixtar och tekniska arrangemang.. Här räckte det med kamerans egna blixt, även om AF-fokus i dåligt ljus på en flygande individ så här är problematiskt minst sagt.. Men jag har lärt mig av Tornseglarna att det är bättre att förinställa ett 'gissat' fokusavstånd och sen ta ett flertal bilder istället.. och det gick ju! Tack! Gunnar.
Hälsn!
Häftiga bilder t ex nummer sju och den sista. Vilken historia och bra att det slutade väl ändå och den hittade ut själv.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-08-16 18:49
Hej! Ja, ibland kan det bli spännande även när man ligger och sover mitt i natten.. märkligt! Och bilder blev det plötsligt.. Nu vet jag att det går att styra en sån här individ från ett mörkt rum till ett annat med hjälp bara av en lampa (köksfläktens belysning), så nu vet jag det till nästa gång.. Ska hålla lite span på kvällarna utanför balkongen här framöver.. troligen passerar det fler fladdermöss än man ens kan gissa.. Tack! Lena.
Hälsn!
Spännande med besök av Läderlappen! Härliga bilder och en fin berättelse. Vi har fladdermöss på vinden, och det finns minst två arter i grannskapet. Men jag har aldrig satt mig in ordentligt i fladdermössens arttillhörighet, vi har fått ett par upphittade artbestämda och någon fotograferad, men jag har skam till sägandes glömt bort vilka det var... Får kolla i LR på bildbehandlingsdatorn vid tillfälle.
Svar från ehrsa 2022-08-17 12:35
Hej! Ja, det här var trevligt så här efteråt.. eftersom fladdermusen också verkade rätt så ok! Och jag slapp hantera den rent fysiskt, och den lämnade inga 'spår' efter sig heller.. Tydligen finns det 19 arter av fladdermöss i Sverige (googlade nyss), ska se framöver om jag kan se om någon liknar just 'min' fladdermus! Tack! Christer.
Hälsn!
Vilken historia! Och fina bilder tog du, jättekul! Intressant med kopplingen till tornseglarna, du hade erfarenhet av såna där snabbflygare på nära håll. Håller helt med dig nyttan inbyggd blixt, ingen av mina nuvarande kameror har det men när jag körde Sonys APS-C A580 och A-700 fanns det saknar blixten just som du säger då och då och omöjligt att förutspå. Flygbilderna är ju särskilt läckra, inte minst den första! Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-08-17 13:11
Hej! Björn. Ja, allt kan hända.. även inomhus mitt i natten! Men detta skulle jag inte vilja ha ogjort så här efteråt.. Nu vet jag att det går att 'styra' även en fladdermus via lite ljus i ett rum, ett djur som ju annars mest gillar mörker.. Roligt att kunna få bilder på den så här också, det är ju minst sagt svårt annars, även om dom flyger förbi balkongen här med viss trolig regelbundenhet! Ska se framöver om jag kan se/höra dom fram in i sena hösten, det brukar jag kunna göra ibland minns jag sen tidigare år.

Fladdermusen blev en liten utmaning att fota, men gick att 'chansfota' på med samma 'tänk' som med Tornseglarna som passerar nära här också, med tillägget blixt som också är lite knepigt.. Jag brukar ofta ha en lite svagare blixtinställning än vad kameran själv vill, min upplevelse är att det ofta blir för överexponerat om kameran själv får bestämma.. Så jag hade tydligen redan -0,7 i inställning på blixtstyrka och det råkade bli rätt! Blixtsynktiden är 1/320 sek på den här kameran. En blixt på kameran tycker jag är viktigt, det går alltid att göra något med en sån även om vissa objektiv kan skymma en del, men oftast går det att beskära en blixtbild efteråt så att det ändå är ok! Min lilla och lätta Nikon Z50 har en uppfällbar blixt, ingen annan av Nikons större Z modeller har det.. konstigt och olyckligt tycker jag! Tack! Björn. Ha det bra!
Hälsn!
Men herrejösses vilket möte! Och bilder dessutom. Snyggt och skönt att det gick bra.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2022-08-17 13:25
Hej! Ja, allt ska man tydligen vara med om.. Hade nog aldrig kunnat gissa detta ens, även om jag ser och hör fladdermöss utanför balkongen oregelbundet just den här årstiden, och in i hösten kvällstid. Har tänkt ibland om det skulle gå att fota nån med kamerans blixt lite likadant som med Tornseglarna utan blixt.. Men är osäker på om man hinner reagera ens när det dyker upp nån.. Får kolla lite på det framöver.. Enklare är ju att vänta in dom tills dom kommer in så här.. 🙂 Kul upplevelse i alla fall, men troligen chockartat för fladdermusen.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Synnerligen spännande och oväntat med nattlig närkontakt av detta slag, särskilt några våningar upp! Men vampyrer kan ju flyga så.....Nåväl, här sätter du fingret också på nattproblemet när hettan ligger dygnet om, man måste ha öppet och vädra, dörrar och fönster. Själv har jag altandörren öppen bara när det är ljust, vet ej vad som stryker omkring här på natten, räv helt säkert. Enda som går in oväntat dagtid är grannhundar/katter på äventyr. Kul du fick den på bild och fick ut den utan att bli biten, den kan ju vara rabiesbärare.
Svar från ehrsa 2022-08-21 21:43
Hej! Ja det här var ju ett ovanligt spännande möte minst sagt.. Jag har bott här 8 våningar upp i 22 år och har inte varit med om detta tidigare! Jag ser/hör ju fladdermöss i kvällsmörkret med viss oregelbundenhet, men dom finns ändå där, vilket jag upplever som en slags 'kvalitetshändelse' när det sker! Har haft en Koltrast inne en kväll en gång, men den gick lätt att få ut genom att tända på balkongen och släcka ner annan belysning, då flög den ut dit och iväg.. Min balkongdörr är ofta öppen en del nattetid under sommaren när det är varmt, men jag har också en rullgardin nerdragen en hel del alldeles innanför dörrposten även när balkongdörren är öppen, mest för att inte få in för mycket ljus när solen nästan alltid går upp 'för tidigt'.. 😴 Trevligt möte ändå det här eftersom det gick att hantera den på ett bra sätt, och den ställde inte till med något inomhus heller.. Roligt att få bilder på den också, en inbyggd blixt på alla mina kameror som jag har, kommer förr eller senare alltid till användning är min erfarenhet, som nu! Tack! Stefan
Hälsn!