Att spegla det jag gillar.

Isbladskärret än en gång..

***

Det är väl så att man får passa på när det bjuds på 'motiv''.. När skulle man annars vara där, när det är 'tvärtom'..? Så därför kommer det en del bilder igen från början på veckan som gått.. Fotat med Z50 + Z 180 - 600 mm. som med den kameran blir 270 - 900 mm. & Iphone 12.

Tog några bilder från fören på Djurgårdsfärjan från Slussen, när en Storskarv blev tvungen att undgå påkörning..

         

**

Sen var det väl den här arten Rörhöna som blev dagens favorit, en 'normalt' svårfotad fågel, som oftast simmar omkring i tät strandvegetation, till skillnad mot Sothönor.. Och som ibland ändå hörs ordentligt.. Här höll den och 'partnern' till, utefter vänstra stranden i första bilden här.. Dom ogillar ofta att simma över 'öppna vattenytor' och tar då till fötterna och 'springer' över till högra stranden..

             

**

Och nu blir det lite blandade fågelbilder från omgivningen runt kärret med en Större Hackspett först..

Grågås..

 

En 'trädhäger' söker kvistar..

Här är en som funnit flera..

Här är säsongens 3:e Sädesärla om jag minns rätt.. sitter här på kanten till Djurgårdsbrunnskanalen.

   

Tack för mig!

Inlagt 2024-04-14 19:18 | Läst 275 ggr. | Permalink
Jag inser ju att jag måste ta mej till Isbladskärret när jag ser dina bilder. Det händer mycket där just nu. Men det tar minst en timme för mej att ta sej dit, även om jag kör bil. Nu är det arbetsvecka igen och då är det tajt att få till ett besök efter dagens slut. Hade det inte regnat idag hade jag åkt...
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-04-15 13:23
Hej! Lena. Ja, det finns en del motiv här just nu i alla fall, men om vår och sommar blir torr brukar det minska, det händer att 'pölen' i stort sett torkar ut då men hittills är det ovanligt mycket med vatten, lite som 'Sverige i stort' också har fått mycket nederbörd den här vintersäsongen.. Jag ser det ju via Norrström och delvis Slussen, det har tappats på vatten från Mälaren för fullt under en längre tid där, i stort sett ända sedan regnovädret 'Hans' i augusti förra året.. För mig tar det 'minst' en halvtimme att ta mig dit via T-banan till Karlaplan och där byte till buss 67 som sedan går hela vägen ut till Isbladskärret (Thielska galleriet). Buss 67 börjar sin linje vid Odenplan, som också är en 'pendeltågsstation', så den busslinjen borde vara enkel att nå även om man kommer med pendeln.. Och man bör nog avsätta en halvdag för Isbladskärret åtminstone, för mig blir det oftast eftermiddagarna. Att åka dit efter en arbetsdag är nog tveksamt.. Troligen är det rätt mycket trafik då! Tack!
Hälsn!
Kul språngmarch över vattnet med jättefötterna. Fint med första vingbilden på skarven, snyggt solbelyst vinge.Och så fick bu med ett märkligt vattenöga i plasket, snyggt.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-04-15 13:25
Hej! Gunte. Skarven är ofta ett 'bonusmotiv' om man åker Djurgårdsfärjan över till Djurgården, och är en lagom kort båttur på endast 10 min.. Sen är det byte till buss 67 och en färd i 10 min. sen är man framme vid 'kärret'.. Rörhönan bjöd på en härlig komisk sprint, det fanns inga tendenser till att vilja flyga den ville bara förflytta sig snabbt.. Och blev därför ett extra trevligt fotomotiv! Naturen bjuder till, blev känslan här.. Tack!
Hälsn!
Storskarven är en riktigt fin fågel, här i vårdräkt, fascinerande färger. Rörhöna har jag tyvärr inte hos mig, men de borde ha alla möjligheter här med enorma vassområden, riktig vildmark. Snygga fåglar resten, rejäla kvistar när hägern bygger, och lång hals på ärlan.
Svar från ehrsa 2024-04-16 19:24
Hej! Stefan. Jag tycker att Storskarv är en fantastiskt vacker fågel, speciellt nu i vårtider när dom tycks ha sin 'praktdräkt'! Det är många som inte gillar dom.. för mig är det tvärtom! När jag var barn och med min uppväxt i innerskärgården så fanns det inga skarvar alls här, de var helt enkelt bortskjutna.. Jag såg en uppstoppad Storskarv hemma hos släktingar, det var det närmaste en skarv jag kom under hela min barndomstid, men blev ändå fascinerad av den där uppstoppade fågeln! Och numera finns det antagligen lite 'för många' skarvar, men som troligen beror på övergödningen av Östersjön, det blir väl i förlängningen 'för mycket' föda då till Storskarvarna, mängden skarvar är troligen 'självreglerande'.. Och visst blir vissa öar 'förödda' av deras spillning under nått årtionde eller två, men sen överger oftast t.o.m. skarvarna de öarna, som då är laddade med gödsel för de kommande årens växtlighet, och så blir det en 'livscykel' för den ön som är svår att överblicka för oss människor, men vi människor ser bara en 'förödd' (av spillningen) ö som ser hemsk ut, och tycker bara att skarvarna förstör..

Kan nämna att jag inom kort kommer med en blogg med 'för mig' aldrig tidigare fotade bilder på just Storskarvar fotat nedanför 'Guldbron' vid pågående Slussenbygget här i Stockholm. Har upptäckt ett nytt (för mig) beteende på hur dom 'fiskar' straxt intill kajen där i det utströmmande vattnet från Mälaren, troligen är det Strömmingsstim där just nu.. Har själv sett Strömmingsstim utefter hela kajen där, när jag har övningsdykt utefter hela kajen nära Gamla Stan där, vilket jag gjort regelbundet under 26 år som 'räddningsdykare' i brandförsvaret här. Nån gång kunde det vara som en 'vägg' av Strömming som rörde sig 'synkront', eller bara enstaka individer också.. Tack!
Hälsn!