Att spegla det jag gillar.

Jo, det var en Dansk en Fransk och 'en Bellman'..

Vem har inte hört den meningsbyggnaden från nån liten 'parvel' som ska berätta en rolig historia.. :-) Bara den meningsbyggnaden brukar man ju skratta lite försiktigt av.. Nåja, själv var jag och fikade igår på Stora Henriksvik, ett trevligt 'trädgårdscafé' med tillhörande litet Bellmansmuseum som ligger på Långholmen nära den NV sidan av fängelsemuren där.. Vad har då detta med 'Bellman' att göra..? Jo, där bodde Carl Michael Bellman under en viss tid på 1700-talet (tror jag..). Välkänd bl.a. för sina 'Fredmans epistlar'. Lyss här till Fred som sjunger, sådana här stämmor 'görs' inte längre.. Här! 

Det började med en liten 'spontanpromenad' ut på Långholmen som ligger straxt intill mitt närområde, men är ändå nära, här Pålsundet..

Passerade Finkan.. verkar stängt, kanske någon har slängt nyckeln..

Stora Henriksvik.. Fängelsemuren syns också här..

Vacker 'Coronaavskärmning'..

Inredning..

Förr förr förr förra Slussen.. målning från Mosebacke..

Kommande Slussen.. sett från Katarinahissen..

'CMB' själv..

I trädgården..

Lilla Essingen och Mälaren längre bort..

Musik på gång lite senare..

Tyvärr kan jag inga Bellmanshistorier.. ni får googla!     Tack för mig!

Inlagt 2020-08-06 17:36 | Läst 686 ggr. | Permalink
Ser ut som ett mysigt ställe i avslappnad miljö. De där sup brädorna verkar populära, snart så kanske min vindsurfingbrädor blir populär igen, har nog inte använt den på 25 år, det var annars riktigt trevligt kanske något man skulle börja med igen?
Svar från ehrsa 2020-08-06 19:28
Hej! Ja, jag förvånas varje gång jag råkar hitta dit.. kanske är det åldersrelaterat.. glömska tänker jag på då! Ibland märker jag att jag ofta sätter mig på cykeln när vädret är varmt och hamnar då längre bort.. typ Djurgården! Man glömmer de nära pärlorna.. Ja, gammal hederlig windsurfing ser man aldrig numera, det ska vara häftigare saker nu för tiden.. låter som en bra aktivitet vid trivsamt väder! Kör på! SUP:en tycker jag ser lite för långsam ut.. Tack! Peter.
Hälsn!
Åh vad mysigt...fick nästan lite längtan
Svar från ehrsa 2020-08-06 19:44
Hej! Det är väldigt fint där.. som ett riktigt sommarställe men i stan.. På Bellmans tid var det nog också som ett 'sommarställe' men då var det ett par kilometrar från den tidens stad.. Gamla Stan, Stadsholmen.. Tack! Nini.
Hälsn!
Stockholm som du skildrar den är en fin stad med många lite undangömda pärlor Inspirerande. Jag får nog ta en tur in till Stockholm innan hösten sätter igång.
Svar från ehrsa 2020-08-06 22:27
Hej! Ja, ibland 'nyupptäcker' man fina ställen även i det relativa närområdet.. så var det här! Jag har ju varit där förut genom åren ibland, och även då upplevt det som en väldigt 'somrig' känsla just där, men sen glömmer jag det tydligen.. Det är bra med lite spontanpromenader så här, man återupptäcker saker.. och får sig lite extra Stockholmshistoria till dels.. det känns bra! Det finns ju en massa 'historik', var man än rör sig här.. Ja, Stockholm är fint även framöver, och det är ingen större trängsel om man inte rör sig runt citykvarteren där affärerna finns! De Svenska 'turister' man ser där är också rätt så dåliga på att hålla avstånd just där! Tack! Gunnar.
Hälsn!
Bild 7! Ett vackert stilleben nästan med ljuset från vänster! Z50?
/MA
Svar från ehrsa 2020-08-06 22:31
Hej! Håller med dig fullt ut om bild 7, det var väldigt vackert med ljuset och färgerna där, och kakelugnen.. jag såg direkt att det var nått 'extra' där! Ja, Z50 + Z DX 50-250 mm. Tack! Mats.
Hälsn!
Det där är ett område jag besökt då och då, inte just Långholmen men väl Reimersholme som väl ligger precis intill. Där gjorde jag regelbundna besök under ett par års tid. Väldigt fina miljöer med den äldre bebyggelsen och så vattnet och naturen intill. Precis det där visar också dina bilder, dom sprider glädje och nästan lite hemkänsla också för en icke-stockholmare, jättefina bilder! Många fina men klar favorit är interiören i bild 7, otroligt vackert! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-08-07 11:53
Hej! Ja, det är trevliga och vackra områden här, lite som stadsparker både på Reimersholme och Långholmen, men med mer bebyggelse på Reimersholme. Det finns ytterligare en hel del med gamla 'ursprungliga' hus och miljöer här, speciellt på Långholmen, och allt är ju också strandnära med promenadvägar runt båda öarna! Fick erbjudande om bostad från bostadsförmedlingen i en av personal fastigheterna utanför fängelsemuren nån gång för kanske 30 år sen, men månadshyran var för hög tyvärr.. Det hade nog varit fint boende där också! Motivet i bild 7 såg jag direkt där och då.. måste vara en kvinna bakom design och blomsteruppsättningen.. Tack! Björn.
Hälsn!
Det var en fin blandning bilder bortom allfartsvägarna..och Fred Åkerström ja, han kunde trollbinda en med sina visor..annat än dagens moderna bröl..
"Jag ger dig min morgon" vilken text, Likt en sländas spröda vinge ögat skälver,
bara ett proffs skriver så.

Å så var det en dansk, en fransman och bellman som skulle se vem som kunde vara längst inne i en svinstia. Efter 1 minut kom dansken ut och sa
: Fan vad det luktar svin.
Efter 3 minuter kom fransmannen ut och sa
: Fan vad det luktar svin,
så gick Bellman in och efter endast 30 sekunder
kom grisen ut och sa: Fan vad det luktar Bellman ;))
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-08-07 12:18
Hej! Ja, t.o.m. för mig som bor så nära så blir det ändå inte så ofta jag promenerar där, men det är fint och det finns mycket 'historia'! Sommartid så finns det en fin husbilsparkering/camping alldeles nära på Långholmen där! Det är då på vinteruppställlningsplatsen för alla vackra träbåtarna i Pålsundet, som man ser lite av i första bilden. Fred och Cornelis var riktiga 'giganter' på sin tid! Vilka röster.. Länken till Freds tolkning av Bellmanvisan här ska man lyssna på med hög volym, man får rysningar.. Fred föddes här i Högalids församling, det är Högalidskyrkan man ser i mina kvällsbilder mot väst då och då.. Fred och Cornelis.. en svunnen tid tyvärr! Nu är det blipp och blopp och rapp och annat konstigt.. Nä, man är passé.. Vad hände? :-) He he, ja den där när grisen går ut har man ju hört med olika varianter.. det brukar ofta vara 'när kärringen gick in så gick grisen ut'.. eller en variant med sågbock som här, också en riktig klassiker från den 'goda' tiden: https://www.youtube.com/watch?v=VbmZcKy2HTE Tack! Gunte.
Hälsn!
Jag föll för bild 7!
Svar från ehrsa 2020-08-07 12:24
Hej! Jag med, och fler med oss.. :-) Någon har lyckats med designen där! Tack! Ragnar.
Hälsn!
Långholmen är fint som du så snyggt fångat här, även innemiljöer där jag inte varit. Verkligen kul med kopplingen till Bellman.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-08-07 12:38
Hej! Ja, Långholmen har kvaliteter helt klart, mycket 'historia' också.. På Bellmans tid låg nog det här en bit från 'stan', osäker på om det ens fanns bro dit .. man kanske fick ro från Gamla Stan.. Väl värt att besöka i alla fall! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Vilket trevligt ställe det såg ut att vara där, riktigt mysigt :)

Där skulle man gått med någon vacker kvinna hehe :)

Eller så fortsätter ja spana örn med vovven... :)
Svar från ehrsa 2020-08-07 12:45
Hej! Ja, visst är det fint där, helt klart! Har promenerat där med 'en vacker kvinna', men det är ett tag sen nu.. även badat vid stranden bakom buskarna i bild 4 nerifrån.. där ligger ett strandbad! Ö(h)rn med Maja slår det mesta.. :-) Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2020-08-07 13:28
Hehe trevligt även om det var ett tag sedan nu då :)

Javisst vi är ett bra team jag & hon :) Tack ska du ha Jan ,kul :))
Det där caféet sökte jag o frugan skydd på vid en regnskur i början av sommaren, rekommenderas!
Svar från ehrsa 2020-08-07 12:50
Hej! Sämre ställen finns det nog att söka skydd på.. :-) Hoppas ni fick en go fika och att regnet lugnade ner sig! Tack! Dan.
Hälsn!
Charmigt ställe. Bellman historierna kommer man ihåg :)
Trevliga och fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-08-07 18:06
Hej! Ja, Långholmen är lite som en oas i stan.. Finns rätt många såna här rätt så mysiga ställen, den här årstiden! På vintern är det mesta stängt.. Ja, Bellmanhistorier har man hört många, men också glömt dom.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Vi gick förbi där i helgen efter att ha sett dina bilder kommer vi nog att göra ett besök nästa gång.
Svar från ehrsa 2020-08-07 21:22
Hej! Ja, det är värt ett besök med lunch och/eller fika! På vardagar stänger dom vid 17:00 men är osäker på helgerna.. ska nog äta lunch där framöver.. kanske i veckan som kommer? Tror också att dom bara har öppet under sommarsäsongen.. Tack! Bengt.
Hälsn!
Härligt ställe mitt i Stockholm att njuta av en kopp kaffe med tillbehör och vad beträffar Bellmanhistorier så var det något som man roade sig med under skoltiden och då skulle det nog vara lite ekivokt. Långholmen har jag besökt några gånger bland annat fängelset och en restaurang som hade julbord, men det här ser ju jättemysigt ut. Det var kul att se bilen av det blivande Slussen uppifrån Katarinahissen den ser annorlunda ut jämfört med den bild jag tog 2009. Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-08-08 11:30
Hej! Ja, det finns riktiga 'pärlor'runt i stan, bara man lämnar de vanligaste stora gatorna.. Har fikat där förut men inte ens alla år.. tror att dom vissa somrar inte ens har haft öppet! Kanske att nya ägare ibland kommit till.. med nya tankar om 'hur' att driva det.. Tror de som har det nu satsat lite mer, det var min spontana känsla! Ska nog äta en lunch där nu i veckan.. Ja, Bellmanhistorier har man ju hört när man var yngre, och det är som du säger att dom var nog lite 'ekivåka'.. Bilden på 'blivande' Slussen togs för kanske en vecka sen, och det visade sig att man öppnat upp en liten nisch österut på Gondolen där, den fanns inte tillgänglig tidigare, men restaurangen där uppe har stängt nu i ett par år, medans renoveringar och byggnationer fortsätter runt Katarinahissen. Man fick en bättre vinkel nu för fotografering av 'Guldbrons' färdigställande! Det är tänkt att den ska öppnas för trafik redan nu i oktober, sen börjar rivningen av den västra delen där all trafik går nu.. Jag tror den rivningen går rätt så snabbt, man har redan förberett mycket där! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!