Att spegla det jag gillar.

Jodå, annars var det rätt lugnt.. hördes några skjutningar.. Nä! 🧨🚀

***

Kanske var det lite krigsövning det som utspelade sig under nyårsnatten vid midnatt.. Inte jättemycket med raketer numera, däremot en förfärlig massa smällande, hur kul är det..? Har ganska länge varit rätt så trött på dessa smällare och raketer, och det har ändå minskat en del genom åren.. Allt här fotat med Iphone 12.

**

Så här illa lät det.. lyckas inte få in det i formuläret som en 'video' provar därför bara en 'länk' här:

Krig eller..

**

Ett panorama kanske 10 minuter innan midnatt..

Tack för mig!

Inlagt 2023-01-05 13:08 | Läst 462 ggr. | Permalink
Hej Jan! Jag försöker att inte bli upprörd, då skulle katten känna av det och må illa, men är utled på smällandet.

Ett kommunalt fyrverkeri med tråkigt tal av KF ordförande, 10 minuter genomtänkt show och allt klart 00.12 nya året var nåt helt annat!

Nu smäller det från innan Lucia och fortfarande och uppblandat med bangers i bussarna och skjutningar på gatorna är det inte kul alls.
Svar från ehrsa 2023-01-05 22:17
Hej! Måns. Kan bara instämma.. Det är ett elände! Nån 'tok' här bland fastigheterna smällde av en raket med färger och rejäl smäll varje kväll vid c:a 23:45 tre kvällar i rad, innan nyår.. Vad är vitsen med det, det är ju bara ett sätt att jävlas med omgivningen.. Jag lägger mig vid midnatt, men alla andra vaknade säkert dessa kvällar! Men nu efter nyår så har det faktiskt varit lugnt och inga 'eftersmällar'.. Tack! Med hopp om ett bättre och lugnare 2023.. Vi får se!
Hälsn!
Ja usch ja..i år gick jag inte ens ut..Finns tydligen kosing att bränna av en tusenkronorstårta på några sekunder, var är krisen? Låter som en gnällig gubbe ;)) Dock inte emot ett välarrat fyrverkeri av proffs.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-01-06 15:06
Hej! För 10 år sen sköt man ofta raketer på gatan rakt nedanför här, då kunde raketer svischa förbi straxt utanför lägenheten, och som kan knäcka ett fönster och fara runt innanför, eller på balkongen.. Jag vill helst vara hemma på nyår för att kunna bevaka sånt! Fäller jag ner markisen helt så täcker den som en sköld det som är öppet ovanför balkongräcket det känns bra, en raket skulle bara studsa där.. Har varit på flera lägenhetsbränder där raketer har orsakat bränder och ingen varit hemma.. På den tiden jag jobbade med sånt, men det är 14 år sen senast.. Ja, vissa har det nog krisigt, men långt ifrån alla och troligen ingen här! Folk släppte nog lös 'efter pandemin' också just i år, men det är väl egentligen andra och värre kriser nu, och kanske har dom redan fått 'elstödet'.. 🙃 Tack! Gunte.
Hälsn!
Som vanligt snyggt med dina panoramabilder :-) inte minst videofilen med ljud! Mobilen är användbar! Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2023-01-06 15:24
Hej! Björn. Tack! Ja, mobilen fungerar bra även med filmning tydligen.. Jag är inte mycket för 'video' men ibland har jag använt mig av det, mest förr när långfärdsskridskoåkningen ofta förekom i tillvaron, men det gjordes ofta med lågpixlade små kompaktkameror som också gav små och låg kvalitet på videon, hade t.o.m. kvar en 'inloggning' nu på Youtube från den tiden, 20 år sen och mer.. Men som jag förstår (?) i formuläret för en blogg så ska man kunna lägga in videon där (finns bredvid 'valet' att lägga in en bild), så att den då ligger som en stillbild med ett 'spela' tecken på i bloggen, sen ska den nog också då kunna spelas direkt i bloggen som en liten video.. Med länken här hamnar man ju på Youtube vare sig man vill eller ej.. Har skrivit till redaktionen om detta men inte fått nått svar än..

Filmningen/vridningen gjordes med samma hastighet/teknik som när man tar panoraman med mobilen, och jag tror att mobilen har en inbyggd 'stabilisering' av videon, det kan ju ofta annars vara hemskt att titta på en video där bilden är skakig! Videon är i alla fall tagen på 'fri hand'.. Panoraman klarar mobilen galant, och dom blir rejält stora i pixlar, och eftersom dom då krymps rejält av dig, eller automatiskt vid själva inmatningen så blir panoramanen väldigt skarpa av sig själv, bara av själva krympningen! Dom behöver sällan skärpas ytterligare.. Jobbigt med allt smällande här i alla fall, man får stå ut.. Tack! Hälsn!
Ja du Jan det är ett gissel för många hundar och katter och man kan undra hur det vilda djurlivet står ut vi hade en jobbig nyårskväll och fram till småtimmarna innan det blev tyst, häftig panoramabild från din bostad .
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2023-01-06 22:35
Hej! Ja, det är inte så kul det här.. Tror min gamla granne med hund reser bort varje nyår.. Om jag går upp i mitt närområde Tantolunden dagen efter så märker jag att det är fattigare med fåglar där, Steglitserna såg jag inga alls nu, de brukar jag annars ofta se vid matningar där.. Ja, panoraman är mobilen riktigt bra på, snabb är den också! Såna kan jag ju göra i redigeringen från en vanlig kamera, men det tar ju ofta lite tid ändå, det gör det inte med mobilens panoraman, det kanske tar 10-15 sek.. sen är den färdig med bra kvalitet i JPG dessutom! Känns bra att jag har upptäckt det! Tack! Stig. Ha det så bra nu!
Hälsn!
Hej Jan! Stod själv och tänkte på kriget i Europa, nuvarande och gångna, när jag lyssnade på detta ljud som pågick oavbrutet i 6 timmar ungefär.
När jag var barn var det smartare upplagt: innan tolvslaget gick alla i byn till en vacker snötäckt plats vid ån, där sköt kommunen upp ett fint fyrverkeri en kvart, sen gick vi hem. Ingen hade eget. Det var gemenskap och vackert.
Svar från ehrsa 2023-01-10 18:43
Hej! Ja, det är väldigt trist det här som pågår varje nyår 'ohämmat'.. Speciellt när man vet vad som pågår i Ukraina! Här tycker folk att det bara är kul när när det blinkar och smäller högt.. även andra dagar än just nyårskvällen dessutom.. Låter som en bra strategi kommunen hade förr hos er! Förr (10 år sen) här så sköts det ofta raketer mellan fastigheterna, som då kom farligt nära själva lägenheterna här, men just det ofoget har man i stort sett slutat med, nu skjuter man istället nere i parken, hoppas att det håller i sig i alla fall.. Tack! Stefan.
Hälsn!