Att spegla det jag gillar.

Julaftonsbad..

Klart att de flesta tar sig ett bad när det är Jul.. gissar att många tänkt så i dessa tider.. så även om man bara är en liten Gråsiska! Dessa bilder är tagna idag Julafton i Tantolunden i Stockholm.

Men här är det mesta fruset..

Vissa tittar på..

Även en Grönfink satt och tittade på..

Och andra badar..

Nere vid Tantobadets strand fanns det också några Gråsiskor som gick och plockade frön från Alträdens kottar som fallit ner.. dom höll sig ungefär 2-3 meter ifrån utan att vara rädda..

Tack för mig!

Inlagt 2017-12-24 23:09 | Läst 2137 ggr. | Permalink
Fina dom är med sina röda tomteluvor...första bilden är mer en strömstarebild ;) men passar bra med lite omväxling..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2017-12-25 10:28
Hej! Bra koppling till Julen där också, med röda tomteluvor! Det tänkte jag inte ens på själv.. 'strömstarebild' är ju också helt rätt även om det just här endast är en 'hinna' med vatten som runnit lite över en liten häll i terrängen.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Ser ut som om du gjort gråsiskan till Julfågel, och det passar riktigt bra det! Lite vätte grå, kommer vid jul och glädjer, och som Gunte säger, med tomteluva! Och ett julbad behöver vi allesammans.
Svar från ehrsa 2017-12-25 10:32
Hej! Bra tänkt och kommenterat ang. Gråsiska som Julfågel! Det stämmer ju väldigt bra med de kriterier som du räknar upp! Den äran får du ta på dig! Liknelsen är klockren tycker jag! Det får bli Domherre och Gråsiskor som får bli Julfåglar i framtiden.. Tack så mycket! Stefan.
Hälsn!
Sådana söta julnissar :), som sagt den första bilden är ju en typisk strömstare. Ha en god fortsättning på julen
Svar från ehrsa 2017-12-25 10:35
Hej! Flera bra och fiffiga kommentarer om dessa Gråsiskor bland er som kommenterar här, som jag själv inte ens tänkte på.. Tack! Peter. Ha en bra fortsättning du också!
Hälsn!
Gåsiskan är en vacker fågel med sin röda hätta. Fint! Gillar särskilt första - badbilden! Läckert med isen också.
God Jul!
Bjarne
Svar från ehrsa 2017-12-25 10:41
Hej! Tycker vintern har flera riktigt trevliga och vackra fågelarter att upptäcka! Man tror ofta att det mestadels är rätt så dött vintertid, men så är det inte! Dessutom är en del av 'vinterfåglarna' ofta ganska orädda, så är det ofta med siskorna! Dom går på marken bara nån meter ifrån.. orädda kanske för att dom kommer från de stora skogarna eller fjällnära trakterna i norr och från länder i öst som Ryssland och har ingen rädsla för människor med sig.. Tack! Bjarne.
God Jul!
Jag antar att det finns gott om mat i stan för småfåglar. Annars hade nog inte gråsiskorna kostat på sig att vinterbada. Gillar de sista bilderna där du isolerat fåglarna, den sjätte från slutet är den bästa.
Svar från ehrsa 2017-12-25 11:30
Hej Just Gråsiskorna är nog mest intresserade av små frön av olika slag, och favoriten verkar vara de frön som Alträdets små kottar innehåller. Och det finns en hel del med Alträd utefter stränderna på Årstaviken här, och även utefter andra sjöars stränder.. Det är nog det vanligaste 'strandträdet' gissar jag! Det har funnits en större flock med Gråsiskor här ända sedan oktober nu, och så länge som det finns frön kvar i dessa små kottar så finns nog också Gråsiskorna kvar.. I Tantolunden där flera av bilderna här ovan togs så finns det också en del frön i de kolonilotter och dess odlingar som finns där, de lockar också siskorna en del har jag sett. Vill man se siskor så är det ofta sjöars stränder där Alträd växer som man hittar dom! Men även vanliga fågelmatningar kan locka dessa fina små fåglar. Tack! Torbjörn.
Hälsn!
Klart man skall bada och ha kul till jul !
Dom ser ut att trivas och härligt att dom inte flyger alla världens väg när vi tvåbentingar kommer med våra svarta låder :-)
Härliga bilder på dom som verkligen passar till jul med sina små röda mössor.
ing-marie
Svar från ehrsa 2017-12-25 12:35
Hej! Visst är det så.. det är rätt kul att även små fåglar tycker så mycket om att bada! Det är ju inte alla djur som gillar bad direkt.. Det känns verkligen som dessa Gråsiskor är hitflugna från skogar i norr eller långt ifrån öst, där kanske knappt några människor finns.. Dom har antagligen ingen erfarenhet eller rädsla alls för oss människor. Alldeles i närheten där jag stod så passerade joggare, hundar, skränande ungar som sprang på stranden.. men Gråsiskorna (3 st.) brydde sig inte alls.. Sånt känns trevligt! Likaså kan det ju också vara med Sidensvansar ibland, dom kan man också komma väldigt nära många gånger.. däremot finns det många gånger en 'flocknervositet' som gör att fåglarna plötsligt flyger iväg helt omotiverat! Kul är det i alla fall! Som Gunte och Stefan skrev ovan, Gråsiskorna är ju egentligen en väldigt bra 'Julfågel' , 'liten och grå, kommer vid Jul och gläder, dessutom med en röd tomteluva'.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Fina bilder Jan, som väcker minnen.
När jag var barn hade jag undulater , kanariefåglar, en tam kaja OSV.
En dag kom en kompis hem till mig med en skadad gråsiska. Ena vingen hängde ner. .Den tejpdes i läge och gråsiskan repade sig och kunde så småningom flyga utan problem.
Han blev sedan en familjemedlem. Var alltid med på köksbordet, pickade käkade russin i filmjölken foch följde oss vart vi gick i lägenheten. han ville alltid vara med.
En dag satte han sig vid fönstret i köket som var öppet, kvittrade till och flög iväg. Det kändes lite tomt när han flög iväg. Men samtidigt kul att han piggade på sig. Som ett tack på samma sätt som du efter dom fina bilderna. Tack för mig.
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2017-12-25 12:40
Hej! Bengt. Minns din fina historia, som du delgav för ett par år sedan! Den är hur härlig som helst! Faktum är att varje år när jag ser de första Gråsiskorna på hösten så finns även din historia där! Hoppas du skrivit ner den någonstans, för framtiden.. Ja, den finns ju här också, det är jag extra glad för! Tack så mycket ! Bengt.
Hälsn!
Jag älskar badbilder men i denna fina serie är det den första jag faller för. Vilken fantastisk bild med isen och vattnet. God fortsättning Jan.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-12-27 00:11
Hej! Over there.. Ja, det är verkligen roligt! Även små Gråsiskor njuter till fullo av att bada.. siskorna har varit rätt stabila här i ett par månader nu och nästan alltid i Alträden utefter Årstavikens strand, ganska ofta närmare Eriksdal än Tantolunden, men de som badade var ända uppe i 'lunden' i koloniområdet, det är trevligt! En trevlig och orädd liten fågel, men i 'flock' ändå lite nervös.. Tack! Lena. En god fortsättning till er också!
Hälsn!