Att spegla det jag gillar.

Julen 2020, så blev den..

***

Och då är det vid och i mitt närområde Tantolunden på Södermalm och dess omgivningar som menas, ett område som nyttjats flitigt av oss som bor i närheten, och speciellt mycket under detta konstiga skitår när så många kanske har stannat hemma! Så här är en del bilder från Julhelgen men även från den 23:e när solen också sken fint här..

***

På balkongen fortsätter Pelargonerna att komma med nya blad och blommor.. det är nog rekordsent..

     

***

Fin måne mot Julaftonen..

***

Så blev det Julafton med sol och vindstilla, och nån minusgrad med en del frost.. En hel del människor ute i parken också, drickandes 'lämpliga' drycker..

   

***

Uppe på berget fanns det ännu mer folk..

                               

***

Sen kom Juldagen med härliga och ibland intensiva snöbyar.. Det första 'riktiga' snöfallet den här säsongen..

     

***

Uppe på toppen kämpade folk med korvgrillning och annat i rent 'arktiska' förhållanden.. Snöstormen var snudd på svår..

           

***

Den gamla Bäverhyddan på Årsta Holmar blir väl synlig när snön har lagt sig så här, annars syns den inte om man inte vet om den.. den är troligen 'aktiv' också..

           

***

Sen kom Annandag Jul med fortsatta minusgrader..

     

***

Plötsligt gled det upp en mast med segel i sökaren.. Ingen motor igång heller.. respekt!

***

Och där hemma blev det den sista glöggen.. lite senare var årets Jul över.. Ett fantastiskt väder bjöds det på denna Jul! Alltid något..

***

De flesta bilder här (förutom de 2 första) är fotade med Z50 + 300 mm. PF + x1,4 extender som då blir 630 mm. utom 'Annandagsbilderna' där användes ingen extender, och det blir då 450 mm.     Tack för mig!

Inlagt 2020-12-28 14:47 | Läst 1056 ggr. | Permalink
Ser ut som du då har haft bättre väder än här nere i Skåne. Vi hade sol på juldagen men annars har det varit grått, regn och blåst. En fin blandning bilder, mest exotiskt är väl snön (kanske sol också), snyggt att fota i snöväder, om man nu vill ge sig ut. T.o.m bad ser jag, de har de här nere också på juldagen, men inte riktigt något för mig
Svar från ehrsa 2020-12-28 21:29
Hej! Ja, det var ett riktigt fint 'Julväder' här! Hade gärna haft några grader kallare och ett par dm. snö ytterligare.. Men det var kul den lilla korta vinter som ändå blev! All snö var borta på 2 dagar, och nu är det 3°/4° varmt dygnet runt.. just nu regnar det.. Både solen och snön kändes exotiskt efter den mörka december som vi haft! Snöovädret uppe på 'toppen' var kul, kändes som man var uppe på kalfjället.. Flera bilder togs med handhållet 630 mm. och 1/25 sek.. därav hann massor av snöflingor röra sig i motivet i det hoptryckta 'perspektivet, i den ganska kraftiga vinden, största bländaröppning dessutom. 300 mm. PF fortsätter att imponera, även ihop med extendern, det är verkligen en bra kombination! Kamera och objektivkombinationen klarade snöovädret galant, och inte en snöflinga hade letat sig in i motljusskyddet mot frontlinsen.. Men jag har också mina telen med kameran hängande neråt diagonalt över ena axeln mot andra sidans höft, sen lägger jag gärna armbågen över kamerans baksida som då riktas uppåt, det brukar då kunna hålla sökaren fri från väta, det gick rätt bra även här! Det var väl 'dopparedagen' på Julafton så ett bad kanske var helt rätt.. själv så hade jag inga badbyxor med mig.. Tack! Peter.
Hälsn!
Ser skarpt och fint ut, särskilt månbilden fascinerades jag av!
Svar från ehrsa 2020-12-28 21:37
Hej! Ja, 300 mm. PF är ett objektiv som imponerar! Även ihop med 1,4 extendern presterar den riktigt bra, så brukar det inte alltid vara.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
Här var det verkligen variation !
Blommorna på balkongen var ju häftiga.
Vilket snöväder ni fick, här fick vi nöja oss med lite frost.
Kul att ha det dokumenterat för annars glömmer man ju så lätt. Och det är alltid kul att minnas vad det var för väder just på julafton.
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-12-28 21:53
Hej! Ja, känns märkligt med fortsatt fina Pelargoner.. särskilt med tanke på att det varit så lite sol.. annars är det inget annat än 'promenadbilder' i mitt närområde här.. med allt vad som nu kan tänkas dyka upp som motiv.. helst lite fina fåglar då förstås, men hittills har jag inte sett några 'vinterfåglar' alls! Det är lite ovanligt, man undrar var dom håller hus..? Men det finns ju andra motiv också, som i min blogg här.. Snöovädret var kort men väldigt intensivt och kändes som man var uppe i fjällen nånstans, riktigt kul! Snön låg bara i 2 dygn sen töade den bort och nu är det 3°/4° dygnet runt igen.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!

PS. Fick mejl från Johannes (HP) idag.. Tror han 'vickar' för 'Marina' som jag annars har kontakt med, men hon har semester nu. Johannes har jag också haft mycket kontakt med innan Marina, känns som jag 'känner' honom.. Han meddelade att man fortfarande väntar på en reservdel, som kanske kommer i början på januari.. har inte svarat på hans mejl än.. tror senaste kontakten med honom var i slutet på augusti! To be 'continued'..
Hej,
Det var ett reportage med brett innehåll. Imponerande vinter ni har.
Ha det gott
Bob
Svar från ehrsa 2020-12-28 22:09
Hej! Ja, det finns många motiv här, även bortom stadens gator.. ibland! Vintern kändes nästan lite 'arktisk' en kort stund.. det var riktigt härligt1 Snön försvann helt på 2 dygn.. Nu är det gråa tillbaks och +3°/+4° dygnet runt igen.. Tack! Bob.
hälsn!
Hej Jan. Det var en imponerende serie. Med stor variation. Ovenikøbet også med sne fotos.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2020-12-28 22:16
Hej! Ja, det kändes exotiskt att få vara med om en kort 'snöstorm' uppe på bergets topp här, speciellt i Juletider så här! Det kunde inte ha kommit bättre! Roligt för alla barn som plötsligt kunde åka pulka.. Men snön försvann helt efter bara 2dagar.. nu är allt grått igen! Tack! Erik.
Hilsen!
Vilken fin bildsvit :)
Gillar snöbilderna mycket, det har saknats här kan jag då säga hehe.
Härlig serie med mycket variation!
Svar från ehrsa 2020-12-28 22:28
Hej! Ja, vi hade tur med vädret här i Stockholm just under Juldagarna, kunde knappt blivit bättre totalt sett.. Annars har ju december bara varit grå och mörk, men här blev det annorlunda! Har nog aldrig haft lika intensivt snöoväder på Tantoberget här tidigare, kändes unikt under de få minuter det varade.. Men nu är allt åter grått här igen.. Tack Joakim, ha det bra!
Hälsn!
Härligt och mycket fina bilder. Många historier i en historia så att säga.
Badarna och seglaren stack ut helt klart, ja det är ju snudd på vår eller fortfarande höst så varför inte.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-12-28 22:35
Hej! Ja, här dök motiven upp lite vartefter jag promenerade, det blev ungefär samma promenad 3 dagar i rad.. med olika motiv ändå.. Helst hade jag velat se några spännande fåglar, men det har inte varit mycket sånt hittills här i vinter.. Badare ser jag lite då och då här, det finns en vedeldad bastu i närheten där, men dessa badade utan bastu.. Seglaren var trevligt, seriös dessutom som använde seglen fast det egentligen var mörkare än vad bilderna antyder.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Läcker bildserie med bredd på innehållet, och säsongsaktiviteterna har tydligen fått en åretruntstämpel nu.
Jag lyckades också få en likadan bild på månen, endast två klara kvällar häromkring på hela helgen.
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-12-28 22:45
Hej! Ja, här bjöds det på många aktiviteter, 'crossover' kanske på nått sätt.. varför inte segla bara för att det är Jul.. eller bangolf.. eller blomodling på balkongen eller pulka kanske.. allt på samma helg.. 🎅🏼 Månen blev skarp här med 300 mm. + extender dessutom.. det är en bra 'kombo', och lätt också! Vi har haft något liknande vad gäller klara kvällar.. Nu är allt åter grått här och samma 4° dygnet runt.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Första bilden ser ju absolut inte ut som jul men sedan bättrar det på sej och i snöyran känns det helt rätt. Det där med att vinterbada har tydligen fått ett stort uppsving för sambons syskonbarn var också ute på julafton och badade (med bevakande föräldrar med). Segelbåt så här års känns också lite konstigt för mej men jag kan absolut ingenting om segling.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-12-28 23:00
Hej! Ja, det hände mycket här i min omgivning i helgen! Allt beroende på det fantastiskt fina och skiftande vädret, och att pandemin gjort att det är väldigt mycket med folk ute! Själv försökte jag hitta några spännande fågelarter.. men jag såg bara de vanliga.. Men motiv fanns det ju ändå, och de gick ju att fota även med 'fasta' 630 mm. eller 450 mm.. Kanske är det en 'fluga' med vinterbad nu.. det var ju också 'dopparedagen' som dom badade här.. 🙂 Segelbåten blev lite pricken över i:et här, det går ju fint bara det inte finns is.. och det finns det inte än! Tack! Lena.
Hälsn!
Många fina julbilder med både sol och snöoväder du fick till en fin halvmåne och vinterbadarna såg lagom hurtiga ut. Blåmesarna och Koltrasten i fruktkorgen gillar jag också.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-12-29 12:24
Hej! Ja, det blev blandade bilder här från Juldagarna.. Jag gillar egentligen blandade bilder bäst! Bara fågelbilder tråkar ibland ut mig.. Vädret här under Julen kunde inte ha varit bättre med tanke på det annars så gråa december.. Snöstorm på Tantoberget kändes som en riktig lyx! Det kunde gärna ha fortsatt lite längre än de 15 minuter det nu pågick.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Massor av fina bilder och mycket att titta på. Mest slås jag av att det finns så mkt folk ute. Obs, jag menar inte trängsel och att det skulle vara fel, tvärtom, det ser mysigt och trevligt ut! Småstäder som Finspång och ännu mer Korsheden/Söderbärke är ganska tomma på människor som är ute och rör på sig, dom flesta sitter i sina bilar på väg till köpcentrum....Gillar bilderna tagna i snövädret bäst, här har vi inte sett en gnutta snö, knappt frost även om det varit kallgrader. Just dom, snöbilderna, är riktigt riktigt fina! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-12-29 12:52
Hej! Ja, Julen var extra trevlig rent fotomässigt här i år! Mycket beroende på det fantastiska vädret som var så omväxlande, men också beroende på att många människor valt att stanna hemma i stan här! De flesta tar sig ut mitt på dagen under ett par timmar och träffas och promenerar med hyfsat Corona avstånd, även om telet ibland gör att det ser trängre ut än det är.. Mest trängsel upplever jag ibland i matvaruaffärer här, men även det har varit ok under Julen. Snöbilderna blev fantastiska, sällan jag upplevt snöstorm så här (i 15 minuter). dessutom fotat med 630 mm. brännvidd och handhållet med ofta 1/25 sek. i slutartid för att få med så mycket snöflingor med rörelseoskärpa som möjligt.. känns som det fungerade! Tror att det egentligen bara snöade hälften så mycket mot vad bilderna här förmedlar.. Tack! Björn.
Hälsn!
Kul med snöfall på juldagen! Ser riktigt fint ut med alla flingor.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-12-29 17:07
Hej! Ja, Julen här blev fantastiskt fin vädermässigt! Det förväntade man sig inte efter den gråa decembermånaden, det var många som passade på att njuta av både solen på Julafton men också av det korta men intensiva snöfallet på Juldagen.. det var riktigt kul! Det gick bra att dokumentera dessutom.. inte minst viktigt.. 🙂 Tack! Bjarne.
Hälsn!
Superb bildkavalkad, månen riktigt bra. Och gräset därunder är en sorts bild jag är väldigt svag för, att det vardagliga kan vara mycket vackert, sett på rätt sätt. Julseglaren kan nog vara en livsnjutare. Bäverhyddan hade jag inte sett, men borde inte bli förvånad, de finns ju ända hit ned.