Att spegla det jag gillar.

Julmarknad med lite 'gatubilder-test'.. med Z50.

I söndags på första advent så tog jag mig till Skansens Julmarknad, en tradition jag försöker upprätthålla någon av adventssöndagarna innan Jul. Vädret var ju bra och i alla fall lite 'Jullik' även här i Stockholm..

Kamerabestyckningen var fortsatt Nikon Z50 + lilla Z DX 16-50 mm. f/3,5-6,3 som blir motsvarande 24-75 mm. på en FF-kamera. Det finns fortfarande en hel del att utforska, bl.a. hur den lätta kameran är att gå med hängandes frampå magen/bröstet, och att fotografera med den hängande så.. och gärna med en fjärrutlösare, så som jag ofta gör även med mina större kameror. Där fungerade detta helt ok, men kräver lite ändrade inställningar i kameran! Vill här testa just hur den lilla Z50 fungerar ihop med den trådlösa fjärrutlösaren 'ML-L7' som finns som tillbehör, och som fungerar via Bluetooth med kameran. I kameran får man ställa om 'Väntelägestimern' i kameran (C3) till 30 min. istället för de 10 sek. som jag brukar ha, annars stängs Bluetooth ner så fort som kameran går ner i 'vänteläge'.. Och fjärrutlösaren tar endast 1 bild vid varje tryckning på knappen, oavsett om kameran är inställd på serietagning.. vill man ha flera bilder får man trycka flera gånger.. inget större problem tycker jag, men fjärrkontrollens avtryckare till FF-kamerorna är en direkt parallell kopia till avtryckaren på själva kamerorna, så är det inte med fjärrkontrollen till Z50. Men det kan jag leva med! Bluetooth drar en del extra ström, men för mig tycks kamerans batteri räcka en hel eftermiddag, och jag kan nog ha med mig 300 bilder hem. Brukar även stänga av visning av tagna bilder på skärmen/sökaren efter en tagen bild, det görs enkelt via en knapp till vänster om sökaren. Det borde spara en del på batteriet.. Så svaret blir ja, det fungerar att fota folk 'på stan' även med Z50 och en trådlös fjärrutlösare! Och 'konceptet' är extremt lätt jämfört med FF-kameror. Jag hoppas på en fast vidvinkel framöver i Z DX- format med lite bättre ljusstyrka och därmed kortare skärpedjup, då skulle jag bli 100% nöjd! Tills dess får långt skärpedjup med minsta bländare f/3,5 duga.. och jag har använt största bländaröppningen i stort sett på alla kommande bilder.

Här! finns bilder också tagna vid samma tillfälle på Skansen.

Bilder från helgens promenad till och från, men även på Skansens Julmarknad i Stockholm..   Ser kyligt ut, de flesta verkar rejält påpälsade..

Gammal fin byggnad..

Vid Bollnästorget..

Också en viktig tradition! Nystekt Strömming på hårt bröd.. det blir nog inte godare än så..

Och en kall lättöl..

Gammal byggnad med gamla stockar..

En Gråsäl simmade förbi i mörkret.. med ISO 51 200

Efter besök hos ugglorna, Lodjur, Visenter och Vildsvin så blev det en värmande glögg och kaffe med lite dopp inomhus på 'loftet'..

Sen var det nästan helmörkt och Julmarknaden hade stängt.. med fortsatt 'hög-ISO'.. här 8000, och det går ju det med!

Extrem gatubelysning på Djurgårdsvägen i höjd med Nordiska museet..

Likaså 'extremt' trapphus i korsningen Narvavägen/Strandvägen.. som råkade stå öppet i några sekunder.. sett under min promenad till Karlaplans tunnelbanestation.

Vill man ta sig till Skansens Julmarknad så har dom öppet 2 adventssöndagar till.     Tack för mig!

Inlagt 2019-12-04 10:53 | Läst 1288 ggr. | Permalink
Trevliga bilder, kul att få "hänga med" till jul på skansen :)
Svar från ehrsa 2019-12-04 19:06
Hej! Ja, nu är man 'färdig' med Julmarknaderna.. 'check'! :-) Det är trevligt på Skansen, känner att jag borde ta mig dit oftare än jag brukar.. det är bara nu till Jul jag är där! Det finns så mycket mer än Julmarknaden som är fint där! Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2019-12-04 19:25
Skansen är ett riktigt fint ställe ja, har vart där två gånger och den senaste gången så var jag och en vän där och fastnade vid allsång på skansen med Måns Zelmerlöv (F?) :)
Hej! Trevliga bilder från Skansens Julmarknad! Ser det fungerande bra med Z50 även gatufotografi samt hög ISO. Tack för tips till Nikon ML-L7! Ska bli köpt i nästa år!
Nystekt strömning, Mums! Gör den mig lite hungrig..
Ska bli Korv Stroganoff med lök och ris på middag snart.. Hälsar Lasse
Svar från ehrsa 2019-12-04 19:16
Hej! Ja, det är fint på Skansen! Det är bara en gång per år som jag är där och det är nu.. känner att jag borde gå dit fler gånger, det finns en hel del att titta på där! Visst fungerar det bra med 'ML-L7' men man får inte glömma att ställa om 'Väntelägestimern' (C3 i menyerna) till 30 min. annars kommer man tappa Bluetooth kontakten med kameran hela tiden när kameran går ner i 'Vänteläge'! Har man den på 30 min. så tappar man Bluetoothkontakten bara om man inte har tagit en bild inom 30 minuter.. efter varje tagen bild så dröjer det återigen 30 minuter innan kontakten tappas! Det tog lite tid innan jag förstod hur just detta hängde ihop! Nystekt Strömming är en stor favorit, den får man inte missa.. Korv Stroganoff är också gott, brukar göra det ibland! Tack! Lasse.
Hälsn!
Bilderna ser riktigt bra ut, särskilt de sista kvällsbilderna imponerade. Man saknar dock det korta skärpedjupet en del, ska bli intressant hur 28/2,8 pannkakan kommer att bli samt pris.

Var tvungen att slå i manualen igen, jag hittade ingen kontakt för fjärrutlösare, så det verkar som man måste gå via bluetooth, det är ju synd.
Svar från ehrsa 2019-12-04 19:45
Hej! Ja, visst fungerar den här kameran så som jag vill! Känns som man inte behöver tänka så mycket på att ISO drar iväg.. det blir ändå tillräckligt bra efter redigeringen! I alla fall för de behov som jag har.. Men mina FF-kameror med spegel är lite snabbare 'till bild' från 'avstängt läge' eller 'vänteläge' jämfört med den spegelfria Z50, det finns alltid en liten fördröjning där.. En annan 'bi-effekt' med den spegelfria kameran är att när man som jag oftast har exponeringskompensationen på -0,7 till -1,0 som grundläge för exponeringen (vid fågelfoto) så innebär det att när jag tittar i den elektroniska sökaren så visas då bilden med samma inställning.. bilden blir mörkare än när man har en 'analog sökare' och tittar i den! Jag använder ju ofta kameran med ett tele, och tittar då i sökaren först som en 'kikare', för att spana efter en fågel och kanske se vad det är för fågel.. men då möts mina ögon med att bilden kanske är -1,0 i exp. komp. som då gör bilden ganska mörk att titta på.. -0,7 eller -1,0 i exp. komp. ger mig oftast helt rätt exponeringsvärde på en tagen bild, men det ger för mörk bild när jag bara vill titta på en fågel.. Men, ljusstyrkan går att ställa upp i EVF:en, jag har ökat den med ett steg sedan tidigare, kanske får jag öka den ännu mer.. samtidigt så lär väl en tagen bild visas för ljust i sökaren, jämfört med hur bilden blev i verkligheten.. hmm.. får experimentera lite med detta också!

Känner också att jag gillar just det korta skärpedjupet lite mer! Det blir liksom lite mer fokus på bara motivet, och inte på alla som råkar vara med i bild.. Du nämner en 'pannkaka 28/2,8' är det ett DX objektiv eller FX? Jag skulle vilja ha en 'DX-pannkaka' med nånstans mellan 24-50 mm. men helst en ljusstyrka under/större än 2,8! Den nuvarande lilla zoomen har f/3,5 som största bländaröppning, känns som skillnaden till f/2,8 är rätt liten.. men jag kan ha fel!

Vilken kamera menar du när du skriver 'kontakt för fjärrutlösare'? Var det Z50 så hade jag hoppats att min andra fjärrkontroll till FF-kamerorna skulle passa i nån av urtagen, men så var det inte, jag såg det redan innan inköp av kameran.. Däremot så fanns den här 'ML-L7' som en i sammanhanget billigt tillbehör! Och den fungerar också! Möjligen får man ta med sig ett reservbatteri.. Batterierna till kameran är betydligt lättare än de till FF-kamerorna! Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2019-12-04 20:07
Det är kanske både en fördel och nackdel att kompenseringen syns i sökaren. Kan man få in varning för högdagar i sökaren? Det är oftast det jag använder som indikering för exponeringen, om har den som varning så kanske man kan ljusa upp sökaren lite extra och ändå ha en varning för exponeringen?

Det kommer en 28 pannkaka enligt roadmap, har för mig att jag sett f/2,8 men det kunde jag inte hitta nu, men troligen går det inte att göra en pannkaka med f/1,8. Den är för FF. Annars får du ta ett 28/1,8, i F fattning, kostar inte så mycket begagnat.

Det var Z50 jag såg inte hade någon kontakt, Z6 har kvar kontakten.
ztenlund 2019-12-04 20:24
Du lär nog kunna stänga av exponeringssimuleringen, men då är den förstås alltid av istället. Utan den valmöjligheten får man påtagliga problem med blixtfotografering...
Svar från ehrsa 2019-12-04 20:34
Peter. Jag vet inte om det går att få in varning för 'högdagrar' i EVF:en, för mig tillför det egentligen ingenting att veta det vid praktisk fotografering av t.ex. en fågel, det blir nog bara ännu en 'störande' detalj i sökaren.. Säkert bra vid vanlig landskapsfotografering eller annan vanlig fotografering, men vid fågelfotografering tycker jag allt oftast går så snabbt så man hinner inte med för mycket med sån information.. Rödhaken sitter bara där på grenen i 5 sekunder.. Man vet ju att en himmel i bild alltid blir överexponerad om det är en 'normalmörk' fågel som man fotar på en gren.. Men jag ska som sagt testa det här med att justera upp ljusstyrkan i EVF:en lite till som kompensation för att jag oftast använder -0,7 till -1,0 som grundinställning.. får återkomma efter lite test framöver!
Hälsn!
Svar från ehrsa 2019-12-04 20:39
Martin. Aha, tack för info, ska kolla på detta framöver! Det är sällan jag använder blixt så det kanske inte är nått problem.. Det är en del att justera och tänka på när man har en 'EVF-sökare' istället för en vanlig analog.. men det kan nog bli bra när man testat lite olika varianter! Tack! Martin.
Hälsn!
ztenlund 2019-12-04 21:44
Tittade lite snabbt i manualen och det är nog custom setting d7.
Svar från ehrsa 2019-12-04 21:57
Tack! Martin. Ska testas framöver!
Hälsn!
Svar från ehrsa 2019-12-05 10:23
Martin, har prövat 'd7' nu, det löste allt! Nu påverkas inte EVF:en när jag har -1,0 i exponeringskompensation, sökaren förblir ljus och inte mörkare vartefter jag ändrar exponeringskompensationen, det känns mycket bättre! Däremot så visas den tagna bilden på skärmen bara, och där ser jag tydligt hur exponeringen blev, så vill jag ha det! Det blir som att sökaren är lite som en 'analog' sökare, den blir lugnare på nått sätt.. Än en gång tack!
Hälsn!
Tack Jan för en jättefin rundvandring i Stockholm och på Skansen i advent det väcker en del tankar om "Old Days", jag tror att i min ungdom(mellan 17/20 år) så var jag och mina kompisar alltid på Skansens Julmarknad, det blev lite av en tradition. Men på senare år när jag bildat familj så föll det lite i glömska det fanns andra saker som blev pivoterade "tyvärr".
Men dina bilder skänker lite goa tankar om flydda tider. Tack.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-12-04 19:59
Hej! Ja, visst är det trevligt att göra ett besök på Skansen den här årstiden, mycket för Julmarknadens skull men också för att det finns så mycket mer att kika på där! Jag känner att jag borde gå dit lite oftare och inte bara när det är Julmarknad.. får bättra mig där! Men så där är det, 'traditioner kommer och går' sett över en längre tid.. Men så länge som jag har Skansen så lättillgängligt så försöker jag hålla i den här traditionen med Julmarknaden! Och Strömmingsmackan den längtar jag alltid till.. :-) Som tur är så finns det en 'Strömmingsvagn/matvagn' vid Kornhamnstorg i Gamla Stan, där serveras det alltid nystekt Strömming.. den vagnen stod förut uppe vid Södermalmstorg, men flyttades när Slussen började rivas och byggas om.. Vet inte om du följer Slussenbygget via nån webbkamera, annars finns den 'strömmande' kamera i realtid här: http://www.webbkameror.se/webbkameror/gondolen/slussen_2_640.php
Tack! Stig. Ha det så bra.
Hälsn!
Ser påpälsat ut, fast ibland lite ofullständigt. det är kanske modet som dikterar. Trevligt att se bilder från Skansen och Djurgården hemifrån så att säga. Hur funkar fotograferingen med påpälsade händer?
/ Gunnar S
Svar från ehrsa 2019-12-04 20:13
Hej! Modet bestämmer nog mycket, för så här kallt var det inte.. då menar jag hur mycket som många här var påpälsade! Det var nog knappt -2° ändå var många klädda som om det var -10°.. Tror även att detta att så många var så ordentligt påpälsade också är ett mode.. Men man undrar ju vad dom ska ta på sig om det råkar bli -15°.. Dom kanske inte går ut! Skansen är verkligen trevligt den här årstiden tycker jag, inte bara för att det är Julmarknad 3 söndagar innan Jul, det är mycket annat som också är fint att titta på! Skansen ligger så bra också på sin kulle där, känns som det finns mycket ljus även den här mörka årstiden! Jag har använt tunna handskar några gånger när jag fotograferat senaste tiden, och det har fungerat bra! Även 'exponeringskompensationsknappen' som sitter lite trångt på höger sida ovanpå, har jag kunnat hantera! Det är nog den knappen jag använder allra mest vid all fotografering! Fick jag bestämma så skulle jag nog välja att byta plats på 'ISO-knappen' och 'exponeringskompensationsknappen'.. men det är inget stort problem! Tack! Gunnar.
Hälsn!
Tack för jag fick komma till Skansen är längesedan nu. Ett härligt minne är när vårt barnbarn var tre år.

Vi skulle visa henne djuren med mera. Hon snusade med lilla näsan och kände lukten av stekt sill så plötsligt var det det enda hon var intresserad av. Underbara unge.

Jag har enbart varit på en julmarknad det blev mest sommarbesök.
En del fryser och någon har kappa öppen. Var det så kallt eller.
Ha go torsdag
hälsar
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2019-12-05 10:03
Hej! Skansen är trevligt, det finns så mycket olika saker att titta på där, både djur och riktigt gamla byggnader, ofta med en hel del gamla hantverksaktiviteter också, åtminstone på helger! Men öppet har dom ju varje dag, och för barn finns det ett 'Lillskansen' med en del 'kramvänliga' djur också! Sen finns ju även 'Skansenakvariet' med en del ormar och krokodiler och annat.. Låter som det där barnet som verkade gilla sill hade ett bra smaksinne.. Det var inte kallare än -2° och vindarna var inte heller så starka, så det kändes som några överdrev lite med sin klädsel.. Tror att det kan vara lite 'mode' i detta också.. Det kan ju faktiskt bli -15° nån gång framöver, man undrar ju vad dom ska ta på sig då.. Tack! Gun-Inger.
Hälsn!
Härliga bilder! Gillar de från kvällen. Mysigt.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-12-05 10:08
Hej! Skansen är faktiskt riktigt trevligt med sina Julmarknader, det är väl den enda 'Jultradition' som jag försöker upprätthålla.. Det är också trevligt att kunna gå ifrån och lyssna på Berguvar, eller som i år få se ett helt litet gäng med Lappugglor som matas! De var riktigt charmiga dessa ugglor, och bråkade ingenting om maten, dom verkade bara vänliga.. Jag väljer alltid att ta mig till Skansen på eftermiddagen så här, det brukar kännas extra vackert när det skymmer.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Det var trevliga bilder i en fin serie.. och då passar en kall lättbira i kylan alldeles utmärkt !? hehehe…
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-12-05 15:32
Hej! Ja, det är rätt mysigt det här med Julmarknaden på Skansen, men det betyder mycket också att man kan gå ifrån och titta på så mycket annat! Ja, Strömming och en riktigt kall bira sitter som en smäck!! :-) Rena friluftslivet så här i december.. Tack! Gunte.
Hälsn!