Att spegla det jag gillar.

Kanske dubbelt så roligt..

***

En av dessa vardagspromenader.. som idag i varmt vårväder gick från Söder till Kungsholmen och vidare in till Stockholms city och sedan hem via Gamla Stan och Slussen, en hyfsad och trevlig promenad där jag fotat lite av det som råkade dyka upp..

Det började med lite rester från vintern som behagade försvinna redan i februari.. vid Bergsunds Strand.

***

Pålsundet, inga båtar än i alla fall..

***

Gick sedan förbi en 'dålig' landningsplats, som jag både såg och minns..

***

Mot Kungsholmen..

***

Vasastan har numera ett par annorlunda byggnader.. stans högsta! Vet inte om dom fick namnet 'Tors torn' men det pratades om det i alla fall.. Varför då då, jo för att de ligger i slutet på Torsgatan, där förlängningen på den gatan straxt efter blir Solnavägen..

***

Men knappast stabilare.. apropå rubriken.. Sett vid 'Rålis' på Kungsholmen idag.

     

***

'Lutande hotellet' vid Norra Bantorget.. så blir det om man inte mäter rätt från början.. det drar iväg..

***

Nya fasader på andra sidan fontänen vid Sergels Torg..

***

Här finns en helt ny trappa att hänga på vid solsken, till skillnad mot den gamla vid 'plattan' som ligger mestadels i skugga.. den nya trappan ligger mellan början på Sveavägen och går upp till Malmskillnadsgatan.

***

Vid Norrström..

***

Vid Slussen..

Sen gick jag hem.. Allt fotat med Z50 + Z DX  50-250 mm.     Tack för mig!

Inlagt 2021-03-02 23:28 | Läst 367 ggr. | Permalink
Många stockholmsbilder. Folk ser ut att må bra i vårvädret.
/MA
Svar från ehrsa 2021-03-03 10:19
Hej! Ja, det blev en skaplig promenad här med 14 000 steg om jag minns rätt.. och motiv finns det ju, om inte annat så har väl Stockholm sportlov denna vecka, det ger en hel del ungdomar i rörelse på stan när det är så här fint väder, och 'onormal' värme.. Man får njuta så länge det nu varar! Känslan är att det är nog ingen pandemi längre, även om det finns en del som går med munskydd, själv använder jag det bara om jag åker kollektivt (T-bana). Tack! Mats.
Hälsn!
Ser ut som en skön promenad i det fina vädret. Förra veckan var ju fantastiskt, denna vecka inte alls så bra, råkallt och dimma. Det stämmer det att man kommer ihåg var man var när man får information om händelser som sticker ut, som tex när JAS-planet störtade, jag var och hämtade pizza och såg det på deras TV. Gillar den lilla minnesstenen, lite smart tänkt där med less is more. Kul att få vara med om en rundvandring i storstaden, fin serie
Svar från ehrsa 2021-03-03 10:33
Hej! Ja, förra veckan var fantastisk och här har det fortsatt även den här veckan! Känns som vi verkligen är en månad för tidig med det här fina vädret, men från imorgon blir det kallare men ändå en del sol här enligt SMHI. Ja, själv stod jag på kajen nedanför Kungsholmstorg när 'Jasen' gick i backen.. Var ledig den dagen annars hade jag nog varit med och släckt resterna.. Min ordinarie brandmästare jobbade extra och var där och släckte den med sitt gäng, men dom var osäkra på om dom vågade köra fram eftersom planet var bestyckat med raketer på vingspetsarna.. kanske att dom avvaktade tills dom fick bekräftat att det var 'atrapper'.. minns inte riktigt detta! Minnesstenen är fyndig här, planet missade Västerbron med kanske 20-30 meter.. Tack! Peter.
Hälsn!
Fin rundtur som vi fick följa med på, gillas :-)
Riktigt kul att få se 39:ans vrakplats med minnesstenen .
Skateboard killen var något nytt, 2 brädor hehe

Folk ser ut att njuta sittandes på den trappan, gött :-)
Svar från ehrsa 2021-03-03 10:47
Hej! Ja, en av dessa fina och här ganska långa promenader på stan! Det är alltid trevligt! Fint väder och en hel del folk på stan, tror det är sportlov här nu så det är en del ungdomar som rör sig på stan.. känns som man ändå får lite 'ledigt' från pandemin när man går i stan så här.. det är bra! Ja, 'Jasen' är det första plan som jag har sett störta 'live'.. hoppas det sista! Det är dramatiskt minst sagt.. När rökmolnet kom upp så visste man ju inte om det 'landat' rakt på en fastighet.. Men den hamnade i terrängen alldeles nära Västerbron på Långholmen och ingen dog.. det är mycket tur där! Har en gammal arbetskamrat som stod bland höga chefer och militärer som åskådare när detta hände, alla blev likbleka och höll på att svimma! Det kunde ha blivit slutet för Jasen.. Men allt handlade ju om 'datafel', för långsamma rörelser på främre vingarna i förhållande till pilotens rörelser på styrspaken.. 'lagg' helt enkelt! Tror att det är 'lagg' som ibland gör att det är svårt för mig att hänga med 'flygande fågel' i elektroniska sökaren på Z50.. tappar den oftast! Med analog sökare tappar jag sällan en flygande fågel trots 'spegelfladder'.. Tack! Joakim.
Hälsn!
pdahlen 2021-03-03 11:05
Jo precis, eller som när man redigerar bilder och det händer ingenting och så drar man musen några gånger till och så kommer alltihop. Lagg det har ju mycket med prioriteringar. När detta hände så jobbade jag på Saab men inte med flygplan utan rymdelektronik, vi har ju även stordatorer där uppe och mycket hänger ju på prioriteringar vilka instruktioner ska alltid gå först och vilka kan bli nedprioriterad och om så hur länge. Det är inte alltid så lätt, kommer inte ihåg nu hur man löste detta men undrar om man bl.a slöade ner systemet något så att inte piloten kunde bygga upp massa instruktioner som var helt ur fas jämfört med planets rörelser
Svar från ehrsa 2021-03-03 11:44
Peter. Tack för info, det bekräftar det hela med nån typ av lagg.. mycket har ju förbättrats sedan dess vad gäller datorer så klart, och vissa har väl 2 processorer t.o.m.. 🙂 Känner igen det där med att dra i reglagen och inget händer.. sen kommer allt!
Hälsn!
Hej Jan..Skönt med vår i luften även om det varit dimmigt här några dar och tempen pendlar runt 0:an..
Det första som slog mig var att det gröna huset vid Sergels Torg ser ut som ett paket Zoegas ;)
Det andra var att det är tur man inte bor i den gröten ;)
Jasen var ju en nyhet, visste inte den blev "hyllad" på så vis..Kanske hade varit kul med en bit av planet i stället..
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2021-03-03 11:56
Hej! Ja, jag gillar egentligen vintern, men när våren väl kommer så gillar man ju den.. omväxlingen är alltid trevlig! Nu bävar man inför ev. bakslag.. som lär/borde komma! He he, du har rätt, jag har ett sånt paket Zoega i ett av köksskåpen, och sippar just nu på en sista slurk.. ☕️ 😁 Skulle inte heller vilja bo mitt inne i city.. men det är trevligt att promenera där numera, det finns nästan ingen biltrafik där, allt är i stort sett gågator.. vet inte om det är tänkt att fortsätta så, men jag hoppas det! Statyn efter Jasen stals efter en tid, så det här är 'nummer 2'.. men det är några år sen det hände så den här verkar få stå kvar! Det finns ju inget värde i den så det verkar lite löjligt att sno den.. 'Metalltjyvar' från öst vet man ju om , men då är det väl koppar och brons som man är ute efter.. mässing också kanske.. minns att planet (prototyp) fick en kraftfull bevakning innan det så småningom kördes tillbaks till 'verkstan' för vissa uppgraderingar.. och varenda metall/plastbit lär nog ha analyserats rejält! Tack! Gunte.
Hälsn!
Hej Jan - som vanligt många fina bilder från din promenade..
Jag gillar särskilt nummer 2 - ljuset, färgerna och cyklisten ger det bara det extra. Nummer 5 kommer direkt efter, med det spännande perspektivet och skärpan på rätt plats.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2021-03-03 17:35
Hej! Erik. Ja, det var en fin dag igår så det blev en extra lång promenad! Idag har det också varit mycket sol men det har blivit nästan 10 grader kallare nu.. även dagarna framöver blir närmare 0° än +10° men ändå en del sol! Och dagarna känns långa nu, det är det bästa med mars! Tack! Erik. Vi får kämpa på..
Hilsen!
Det var en rad intressanta bilder, först glittrande is där det är så svårt att fånga själva glittret i kameran. Minnestavlan över JAS är ju kul, till skillnad från störtningen. Var pålsundet fått sitt namn ifrån framgår ju tydligt. Sen är det kul med de annorlunda byggnaderna, det livar upp stadslandskapet och ger riktmärken.
Svar från ehrsa 2021-04-03 10:42
Hej! Ursäkta sent svar.. Ja, det blev en hel del fina bilder i trevligt väder här dessutom! JAS-tavlan är ju från en 'historisk' händelse, men läskigt också när det skedde.. Kändes overkligt när jag själv såg det hända, även om det så klart nån gång kommer att störta flygplan.. City i Stockholm är väldigt mycket trevligare numera, det finns nästan ingen biltrafik där längre, och gåytorna/gatorna har ökats markant! Tack! Stefan. Glad Påsk!
Hälsn!