Att spegla det jag gillar.

Kärnisar är vackert..

Speciellt om isen hamnat ovanpå annan is av vågor och vind, och samtidigt blir genomlyst av ett lågt eftermiddagsljus! Då blir dessa kristaller som juveler..

När kärnisar blir utsatta för varm vind så avslöjar sig de enskilda iskristallerna genom de tydliga gränserna mellan varje kristall, det är där som kärnisar smälter först, vid gränserna mellan varje kristall. Men det börjar uppe vid ytan innan upplösningen av isen sakta går nedåt vid stark vårsol och värme.

Ofta bildas också stående extra smala kärniskristaller med en skarp gräns till de större oregelbundna iskristallerna, den typen av kärnisar blir extra mörka i vårsol och suger åt sig mycket solstrålning i mars/april och blir då snabbt farliga! Här är de stående smala iskristallerna ihop med de större säkrare iskristallerna.

Här kommer en mängd bilder på de kärnisar som hamnat ovanpå större isflak i det fina vädret! De smala strecken som går hit och dit är alltså gränser mellan varje enskild iskristall. Iskristallerna är i sig stenhårda ända till de smält bort, så som en isbit i ett glas.. gränserna mellan kristallerna smälter dock snabbare!

Här ser man både större iskristaller och de smala (på höger sida), och man ser även att 'limmet' (vatten det också) håller på att luckras upp neråt i det lilla flaket..

Här har ett kärnisflak rest sig på högkant, och de enskilda hårda iskristallerna lyser klara, medans gränserna mellan kristallerna håller på att lösas upp..

Här är ett litet flak med bara smala stående kärniskristaller, när de fallit isär senare under våren så ligger de ofta ändå ihop och klirrar riktigt ljudligt i en pågående vind med lite vågor, det är ett extremt vackert vårtecken att få vara med om!

Alla bilder tagna vid Riddarfjärden utanför Stadshuset i Stockholm.   Tack för mig!

Inlagt 2016-02-16 00:14 | Läst 2555 ggr. | Permalink
Det här med is verkar vara en mindre vetenskap:) Fantastiska brytning när ljuset slår genom isen. Sista bilden och den tredje från slutat får bli mina favoriter.
Svar från ehrsa 2016-02-16 21:16
Hej! Ingemar. Ja, isar är faktiskt rena vetenskapen.. Det är tur att vatten har de egenskaper som den har, t.ex att is flyter och inte sjunker.. Hade den gjort det så hade alla sjöar varit bottenfrusna.. nästan året om. Vatten är som tyngst vid +4°, så om en sjö är tillräckligt djup så är det samma temperatur året runt 'där nere', vilket gör att fiskar t.ex. överlever hur kall vintern än blir, men det här kan du nog redan.. Längesedan man såg en akvariebild förresten..!
Hälsn!
Många vackra skulpturer som du fångat fint genom kameran - nästan guldton i isformationerna och favorit blir bild nr 10 uppifrån :-D!


Hälsningar/Kirsten
Svar från ehrsa 2016-02-16 21:19
Hej! Kärnisbitar som blir belysta av en lågt stående sol brukar ge överraskande fina ljuseffekter, har jag tidigare sett. Kan verkligen rekommenderas att titta närmare på om man har tillfälle! Tack! Kirsten.
Hälsn!
Snyggt Jan! Ett favoritämne även för mig :-) Var ute på Drevvikens plogade bana idag och såg tendens till pelaris som frusit ihop igen efter senaste dygnens kyla. Senaste värmeperioden fick fram strukturen av pelaris som nu frusit ihop igen och fortfarande är synligt. Börjar se ut som mars-is! Jättefina isbilder tycker jag! // Bertil
Svar från ehrsa 2016-02-16 21:22
Hej! Ja, isar det gillar 'vi'.. Av födsel och ohejdad vana.. Det är mycket vackert man hunnit se via skridskoåkningen, genom åren.. Håller med om att det finns spår av 'vårisar' redan nu! Tack! Bertil.
Hälsn!
Jag har nog aldrig tittat på is så noga som dessa bilder (om det inte varit skulpturer förstås). Det här har naturen gjort själv och det är bara att ta för sej och njuta.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-02-16 21:27
Hej! Ja, naturen är fantastisk.. man får aldrig nog av den, den överraskar mest hela tiden! Isar, om det är klara kärnisar kan verkligen bjuda på fina motiv i lågt stående motljus! Kan verkligen rekommenderas att spana på om man har tillfälle! Själv så var jag till Råstasjön idag och fotade Vattenrallen för första gången, det var kul! Fick fina närbilder på den i det fina vädret idag. Kommer väl som en blogg om ett par dagar. Tack! Lena.
Hälsn!
De fyra sista bilderna är helt fenomenalt vackra! Neej fel, nästan alla bilder är fenomenalt vackra....jag har tittat flera ggr nu....
Tänk vad mycket Stockholms vatten har att bjuda på... :)

Må gott!
Svar från ehrsa 2016-02-16 23:23
Godkväll! Lena. Tack så jättemycket! Visst är det fint.. naturen överraskar allt som oftast! Den sviker aldrig.. bara finns där att njuta av.. Och visst finns det mycket fint här, om man bara hinner se! Ja, du vet..
Hälsn!
Underbara "iskonstverk" Mycket snyggt!! /Anna
Svar från ehrsa 2016-02-21 19:55
Hej! Tackar så mycket för den kommentaren! Isar kan verkligen vara fint när förhållandena är rätt..
Hälsn!
Iskristaller i olika färg och form du visar här.
Det är mystik kring allt med kristaller när de blir så här som diamanter..
Spännande få se. Fina bilder bra.
Gun-Inger