Att spegla det jag gillar.

Lata duvor.. eller kanske 'smarta' duvor..

På 'gröna linjens' tunnelbana mellan Gullmarsplan och Farsta i Stockholm så ser man ganska ofta enstaka eller ibland ett par 'stadsduvor', som tydligt har lärt sig att förflytta sig medelst kollektiva färdmedel istället för att flyga.. Har vid flera tillfällen sett den/dom spatsera på som vilka resenärer som helst, ofta vid Farsta, eller Hökarängen. Sedan går dom runt och tittar efter något ätbart på golvet, vilket ofta finns.. Chips eller nån pommes eller liten brödsmula är inte helt ovanligt! När duvan tröttnat ställer den sig vid en utgång (alltid på rätt sida) och flyger iväg när dörrarna öppnas.. Det längsta jag sett duvor åka var två duvor som åkte med från Farsta till Gullmarsplan.. en sträcka på 6,5 km 'fågelvägen'..

T-baneduvor..

Den här väntar på att dörrarna ska öppnas..

Som en suddig fläck..

Denna gång var dom två..

Tid för lite putsande..

Och där stack dom..

Själv åkte jag vidare till Slussen innan jag flög iväg..    Tack för mig!

Inlagt 2016-07-20 23:15 | Läst 2631 ggr. | Permalink
:-) :-)
Fint fanget Jan.
//Erik//
Svar från ehrsa 2016-07-21 21:13
Hej! Erik. Jag blev själv lite fascinerad av dessa duvor förra året när jag såg det för första gången. Dom verkade väl hemmastadda med 'rutinerna' för att åka T-bana, och jag har sett detta flera gånger, senast igår onsdag. Dom är nog extra lärorika när det gäller att hitta nischer för att kunna hitta mat.. Tack!
Hälsn!
Alla djur verkar ha mkt större acklimatiserings förmåga än vad vi normalt tro, färggranna och glad bilder på fripassagerarna!/ Björn T
Svar från ehrsa 2016-07-21 21:17
Hej! Ja, så är det nog det tror jag också! Stadsduvor är ju redan väldigt orädda för människor, och där det finns människor där hittar dom ofta mat, så det är nog logiskt att dom också hänger med in i tunnelbanor också.. Det är nog ett beteende som tas efter av 'artfränder' tror jag! Det här är nog bara början, skulle inte förvåna mig om detta ökar framöver.. Tack! Björn.
Hälsn!
Snyggt fotograferat! Politiskt korrekta duvor som använder kollektivtrafiken. Man får väl se det som ett exempel på stadsduvornas anpassningsförmåga.
Svar från ehrsa 2016-07-21 21:20
Hej! Ja, stadsduvor tror jag är speciellt bra på att anpassa sig efter oss människor.. känns som dom gör allt för att försöka bli 'kompisar' med oss.. eller med vår mat kanske.. Tack! Ernst Göran.
Hälsn!
Ha, ha vilken rolig serie !
Men jag hoppas att det inte är för många "bråkstakar" med den här tiden då duvorna åker, många gillar ju att plåga djur.
ing-marie
Svar från ehrsa 2016-07-21 21:31
Hej! ja, visst är det lite roligt och även lite trevligt tycker jag! Dessa enstaka duvor som lärt sig och vågar gör detta är väldigt försiktiga och håller lite distans när dom promenerar runt i vagnen, och kanske dom även lärt sig att åka med de vagnar som har lite mindre med människor, så har det varit när jag har sett detta. En gång mötte jag en duva som kom flygande i mittgången på vagnen, och när jag vek undan lite så flög den bara förbi.. möjligen kanske det var någon hund som skrämt den, men den hanterade även denna situation bra. Det känns som de flesta människor som ser dessa duvor har ett leende på läpparna när man upptäcker dom. Duvorna är väldigt oförargliga.. Det kanske är ett beteende som 'lärs' ut till fler duvor.. får se i framtiden! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Stockholmsduvor.. =)
Snyggt fångat!
Svar från ehrsa 2016-07-21 21:33
He he.. så är det! Äkta Stockholmsduvor från 'söder om Söder'.. :-) Tack! Lena.
Hälsn!
Vilket kul inlägg. Jag åker så sällan så jag har inte haft möjlighet att se detta. Stadsduvor anpassar sej till mycket men att de åker kollektivt var en nyhet för mej.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-07-21 21:41
Hej! Visst är det trevligt med djurs beteenden! Hur anpassningsbara dom är.. och deras förmåga att lära sig hur 'saker' (tunnelbanan) också fungerar.. och använda den till sin fördel, det är imponerande! Den här linjen åker jag regelbundet till och från mitt jobb, men jag är inte säker på att det här beteendet finns utefter någon annan linje, jag tror inte det. Jag har aldrig sett någon duva åka annat än utefter de utomhusstationer som finns, dom har klivit av vid Gullmarsplan, nästa station är annars under jord.. Skanstull. Tack! Lena.
Hälsn!
Hej Jan!
Vilket roligt och intressant inlägg. Man slutar aldrig att förundras över djuren omkring oss.
Mvh Lisa
Svar från ehrsa 2016-07-24 11:47
Hej! Tack så mycket! Lisa. Håller med, man förundras över hur djur/fåglar lyckas anpassa sig även i vårat samhälle! De här duvorna åker inte med bara som en 'slump', utan det är helt beräknat från deras sida! En 'ny' födokrok helt enkelt.. Det finns alltid lite smulor i en tunnelbanevagn, om inte så flyger dom ut och tar nog en annan vagn.. och 'hem' hittar ju alltid duvor!
Hälsn!
Kul iakttagelse, har aldrig sett duvor åka spårvagn eller T-bana förut, i alla fall inte inne i vagnen.
Såg en gråsparv inne på ÖB i dag, där finns det nog mer att smaska på än i tunnelbanevagnen.
Svar från ehrsa 2016-07-27 10:34
Hej! Igår tisdag så var det en duva som åkte med från Farsta men bara till Hökarängen denna gång, bara en station, kanske för att den inte såg någon 'mat'.. Den såg ut i teckningen precis som duvan i bloggen, det kanske var samma.. Så dom åker nog med varje dag här, antagligen flera gånger dessutom. Den verkar väldigt hemmastadd med det beteendet! Tack! Margareta.
Hälsn!