Att spegla det jag gillar.

Lite Astro light..

***

På inrådan av Peter D. så gjorde jag en test med att fota Jupiter med mitt nya Z objektiv ihop med min Z50 som då ger hela 900 mm. brännvidd som 'längst', och att då underexponera rejält eftersom den lyser starkt.. Sagt och gjort, från balkongen igår på fri hand med ISO 100 1/320 sek. f/7,1 så framträder faktiskt ränder (gasmoln) över  Jupiters yta, efter redigering i Lightroom och PS7..

Jupiter 'klippte' jag sen ut i PS7 och klistrade sen in den planeten i en tidigare exponering där Jupiters månar (några av dom) syns men själva planeten är 100% överexponerad och utfrätt.. Här är ursprungsbilden utan den inklistrade Jupiter..

Här är den färdigredigerade  och 'rätt' exponerade Jupiter, fotad igår kväll men utan månar eftersom exponeringen 'krävde' det..

Och här har jag bytt ut Jupiter från första bilden ovan till en mer 'rätt' exponerad planet.. En 'manipulerad' bild helt enkelt!

Här är en 'variant' med mer stjärnor (eller brus kanske?), som kommer fram när jag väljer mer 'Sharpen' i PS7..

Skickar med en smal måne från igår också..

Tack Peter för tipsen, och objektivet levererar är känslan..     Tack för mig!

Inlagt 2024-03-12 20:18 | Läst 223 ggr. | Permalink
Så kul å så bra
👏
/N
Svar från ehrsa 2024-03-12 22:31
Hej! Nini. Det gick helt över förväntan trots att jag inte trodde att det skulle finnas detaljer att hämta från Jupiters yta så här 'enkelt', även om det krävde en del 'pillande' med redigeringen.. Tack!
Hälsn!
Snyggt, det blev riktigt bra. Gillar bäst där exponeringen är så att enbart månarna syns, det blir lite rörigt med också stjärnorna eller vad det nu är. Så bra har jag inte fått det med D500 200-500 och TC1,4 det blir ju 1050mm, din kombo är skarpare. Undrar hur det blir med TC1,4 också?

Till hösten får du prova med Saturnus 🪐 , där borde du få fram ringen ganska snyggt

Fint med månen också, det brukar vara svårt då det är ljussvagt
Svar från ehrsa 2024-03-13 10:59
Hej! Peter. Ja, jag blev förvånad här när jag redigerade de senast tagna bilderna på Jupiter, och då att det faktiskt fanns 'information' om ytan på planeten så här, det hade jag inte riktigt trott! Sen betyder redigering och skärpningen i LR och PS mycket för resultatet här, och att det ens går tyder ju på att objektiv och även lilla Z50 'levererar'.. Och det är lätt att förstå att en fullformats Z kamera också borde ge mycket bra bilder rent tekniskt!

Ett Z TC-1,4 skulle ge 1260 mm. med Z50 men kostar hela 7690:- just nu.. och jag behöver inte ett sånt! 900 mm. som nu räcker gott, och är dessutom skarpt även på full bländaröppning.. Ja, nu väntar vi på Saturnus.. Tack! Hälsn!
Bra gjort, randningen framgår tydligt! Roligt också att du lagt in den nya jupiterbilden i den ursprungliga med månarna. Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2024-03-13 17:03
Hej! Björn. Blev förvånad här att det gick att få fram detaljer från Jupiters yta så här, bara med ett (bra) tele.. Hade tagit ett flertal bilder med 'sjunkande' grad av exponering, med olika exponeringstider, tills Jupiter inte längre blev helt överexponerad.. Och plötsligt så fanns ränderna där, och ihop med en hel del 'redigeringsverktyg' som kontrast, en hel del beskärning, och skärpning på olika sätt och i olika grad, så kändes det här slutresultatet som det bästa! Sen var det ju enkelt att klippa ut och klistra in det rakt över den 'utfrätta' Jupiter i första bilden här ovan, Två lager där man kunde centrera den färdiga Jupiter med dess månar, och göra de två lagren till ett med 'flatten image' i PS7. En 100% manipulerad bild, men enda sättet att få fram både Jupiter, och dess månar! Tack!
Hälsn!
Månen var fantastisk i går. Kul att du fotograferade!
Att man faktiskt kan se Jupiters månar visste jag inte. Lite "HDR" hjälpte upp det.
Svar från ehrsa 2024-03-13 17:16
Hej! Ylva. Håller med om månen, den var verkligen fin och knappt synbar.. Smalare går väl nästan inte att se! Påminner också en del om din 'profilbild'.. Ingen 'HDR' behövdes här, bara lite exponeringsjustering och uppskärpning..
Jodå Jupiters månar ser man även med en 'vanlig' handkikare om man kan hålla den still, men man ser inte de här ränderna på Jupiter, den är för ljus! Väntar man sen några dagar och sedan tittar på Jupiter igen, så kan man se att några månar har ändrat sina lägen jämfört med 'första' titten.. Tack!
Hälsn!
Månskäran är ju absolut vackrast, men den sista manipulerade bilden på Jupiter med extra stjärnor är ju häftig och jag förstår att det var kul att göra.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-03-13 21:23
Hej! Lena. Månskäran var ovanligt fin den här kvällen, lite overkligt tunn på nått sätt.. Och att Jupiter sedan kunde fotas så här med mitt nya 'Z-zoom' hade jag inte förväntat mig.. Men med ett flertal foton där jag hela tiden minskade exponeringen så kom jag ner på en nivå där dom här 'banden' på planeten plötsligt började framträda, men ändå ganska suddigt.. Men det gick att justera i bildredigeringen och förstoras upp lite med hjälp av 'beskärning' och lite extra 'skärpning' speciellt i PS, men inte för mycket då blir de mörka fälten lite 'gryniga' istället.. Det är ju inte jättemånga pixlar som planeten består av här, och min kamera Z50 har endast 20,9 milj. pixlar.. ändå blev det så här pass bra, och objektivet är fantastiskt bra! Känns som jag har nått 'ytterligheterna' för objektivet med de här bilderna nu! Tack!
Hälsn!