Att spegla det jag gillar.

Lite bilder i helgen, från Stockholms gator..

Som vanligt den här årstiden när det är fint väder så vimlar det av turister och 'vi andra' på stan.. även om jag känner mig som en turist jag också.. där jag går runt med min kamera på magen och grovriktar mig mot olika motiv som jag finner intressanta! Som en gammal 'stridsvagn S' som Måns H. en gång så fyndigt beskrev det.. Men så är det, grovinriktning och sedan ett eller flera tryck på Nikons lilla trådlösa fjärrutlösare WR-T10 så får kamerans teknik fixa resten (D750). Nytt för denna gång var att jag provade med en fast 105 mm. f/2,8 (makro). Kameran blev inte för tung så att den tippar neråt med det här objektivet, när batterigreppet är monterat som ett slags mothåll mot kroppen. Det var lite svårare att träffa rätt med inriktningen mot tänkt motiv eftersom bildvinkeln blir så mycket mindre med ett 'längre' objektiv, men det gick det också efter lite övning.. Men så klart är det enklare med mina andra objektiv med kortare brännvidd! Tycker nog också att mitt 85 mm. egentligen är bäst på det här.. Kul ändå att se att även ett 105 mm. fungerar!

Några bilder från lördagen..   Fest..

Gatufotograf kanske..

Jisses.. Hare Krishna.. Trodde dom slutade på 80-talet..

'Flyktingkänslan' blev påtaglig här..

Gatufotografen igen.. Gamla Stan är inte så stort..

Levande orkester, men dom spelade inget när jag stod där tyvärr..

Gamla Stans mest fotograferade balkong..

Blåsigt..

Kanske blev jag fotad här..

Svenska Akademien..

Kristina L.

Såg du vem det var..

Fotat från 'min' fikaplats på hörnet vid Järntorget..

Tack för mig!

Inlagt 2018-07-02 23:26 | Läst 823 ggr. | Permalink
Hej jan
Det var en brokig skara som du har fångat - vilken publik. Balkong bilden är suverän. 105mm är en superlins - jag har haft en och ångrar ibland att jag sålde den. Jag var i brist på pengar för att köpa en annan lättare och mindre system. Nikon-utrustning (D700 + batterifack och linser) blev för tung för mig medan jag fortfarande gick. Jag har dock hållit kameran och en 50mm f / 1.4 och en gammal 28 f / 2.8. Och nu kan jag jo have den med när jag kör på MiniCroseren. Så jag byter något mellan systemen beroende på vad jag skjuter.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2018-07-03 11:48
Hej! Det är verkligen en stor variation på motiv i Stockholm den här årstiden! Det är väldigt ovanligt med balkong så här på gamla fastigheter, och tittar man på den här fastigheten så är det också bara en balkong.. man kan undra varför? Den som bor där pryder alltid balkongen extra mycket med blommor, tror att den som bor där vill att den ska bli fotad mycket.. Mitt 105 mm. använder jag väldigt lite, har problem med en axel och därmed svårt att krypa omkring och fota 'makro'.. Så jag blev nyfiken om den gick att använda som de andra fasta objektiven jag har, och det fungerade ju bra! Kul att du har kvar din fullformatskamera, ibland är det roligt att växla lite mellan olika kameror! Jag har en D750 och en D800E som jag växlar mellan. Det skiljer rätt så mycket med pixlar mellan de två FF kamerorna, men båda är väldigt bra på sitt sätt! Räknar jag med att behöva beskära bilderna är D800E bättre med alla sina 36,3 milj. pixlar! Tack så mycket Erik!
Hilsen!
Fina bilder här Jan! Nikons 105 f2,8 är ett toppenobjektiv som jag verkligen gillar. Kul att det kan användas till gatufoto också! Vilken bländare brukar du använda då? f8?
Jag blev nästan rädd när bilden på Kristina Lugn dök upp i bildflödet! :-)

Hälsar Eva
Svar från ehrsa 2018-07-03 12:05
Hej! Ja, det var roligt att den även fungerar 'på stan' så som jag brukar att fota! Trodde den skulle bli för tung, men det var helt ok! Och bilderna blev också skarpa! När jag går på stan så här, så eftersträvar jag oftast kort skärpedjup, så går det att fota på f/2,8 så gör jag helst det, och jag vill helst ha kortare slutartid än 1/1000 sek. för att undvika rörelseoskärpa från både mig och motiven! Bilderna tas ofta 'i farten'.. Men när solen skiner starkt som i lördags då räcker inte ens lägsta ISO (Lo1,0 tre halva steg under ISO 100) och inte heller snabbaste slutartid som är 1/4000 sek. på min D750, då blev jag tvungen att ändå blända ner något lite ibland.. Kristina Lugn är speciell.. men jag gillar henne, hon är rätt rolig att lyssna på även om det går 'långsamt' på något sätt när hon berättar! Tack! Eva.
Hälsn!
Du är ju proffs på det här !
Så kul att bläddra fram dessa bilder.
Skulle vara kul att se om det blev någon bild på dig där :-)
Svar från ehrsa 2018-07-03 12:14
He he, tack! Jag har ju övat en del med den här 'tekniken' jag använder och det fungerar väldigt bra! Jag känner mig aldrig obekväm att gå runt och fota så här, många andra går ju också här med sina kameror, och ingen bryr sig dessutom.. Och motiv finns det verkligen mycket av! Folklivet sommartid så här är roligt att se bara det, ibland går jag även här helt utan kamera.. det är också trevligt! Det finns så mycket att titta på! Hoppas det blev en bild på mig.. men det är sällan nån fotar mig.. tror jag! :-) Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Ett levande och stimmande persongalleri, jag slås av hur många som ser glada ut på bilderna!
Du fick ju till riktningen på objektivet också, fokuslängden till trots!
Kristina Lugn hade jag nog inte känt igen om jag mötte henne själv, det var länge sedan jag såg någon bild av henne märker jag.
Många bilder visar du och alla är roligt att titta på och jag gillar att mycket av miljön omkring personerna kommer fram så fint. En härlig kollektion!
Svar från ehrsa 2018-07-04 11:24
Hej! Det är verkligen många människor ute på stan nu, och visst är det väl så att de flesta är ju också glada.. där och då i alla fall! Det är nog lite roligare att fota glada människor dessutom, så det blir nog ett visst urval från mig också.. Även 'eftertänksamma' människor brukar göra sig bra på bild.. känns som man liksom sugs in i deras tankar.. inbillar man sig! Och det var roligt att det även fungerade med det här objektivet, som jag har haft i 'lådan' ganska länge, men sällan använt. Det fungerar bra om jag vill hålla lite 'avstånd' till 'motiven'.. Jag har nog mött Kristina L. några gånger genom åren, och då är det just här i Gamla Stan. Tack så mycket Anne-Sophie!
Hälsn!