Att spegla det jag gillar.

Lite från närområdet i februari..

Som vanligt så är det natur och fågelbilder tagna i Tantolunden i Stockholm och dess närhet, som menas då! Nu är det visserligen två dagar kvar på den här korta månaden, som i år är en 'skottmånad', men det har väl ingen betydelse egentligen.. Jo, jag får revidera det tidigare förutsagda datumet när 'mina' Tornseglare är tillbaks, till 19:e maj istället för det tidigare sagda 20:e maj detta för att februari i år är 29 dagar lång..

Hasse Hare har setts allt som oftast där han brukar vara..

Det har bjudits på en hel del sol, men vissa sitter inne i sin kolonistuga ändå..

Bland lotterna sågs denna Blåmes..

Vissa buskar blommar..

En av fågelmatningarna har ofta haft ett gäng Steglitser på besök, vilket inte brukar vara så vanligt här..

Samma matning men i lite fint motljus..

Fram mot sena eftermiddagen så drar det alltid in några hundra Kajor från SV.. varje dag!

Dom kan vara rätt så effektfulla..

Tack för mig!

Inlagt 2020-02-27 17:10 | Läst 1135 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Som sædvanlig en meget flot serie.
Især synes jeg godt om nummer 5, 9 og 14.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2020-02-27 18:39
Hej! Tack! Erik. Februari var en mild och fin månad i år, även om vi har fått 2-3 cm. snö just nu.. men den kommer att töa bort snart!
Hilsen!
Som du säger det är en extra dag denna månad så dina tornseglare kommer den 19 maj ;)

Och vilken serie du bjuder på, Hasse hare är alltid kul att se och steglitserna vilka granna fåglar, du har fångat dem fint i luften med vingarna utsträckta och möjligtvis talgoxen där också :) Så snyggt!
Svar från ehrsa 2020-02-27 18:46
Hej! Ja, man får räkna om lite med 'skottdagen' där, hoppas Tornseglarna har koll.. :-) Hasse är en stabil individ här, tror nästan att vi är kompisar, är säker på att han känner igen mig.. och 'räds' inte! Lite som du och örnarna.. Den här fågelmatningen ligger i fint motljus på eftermiddagarna, och man får en snygg genomlysning på vingarna där om man använder en snabb slutartid, gärna lite underexponerat också, annars blir genomlysningen lite för ljus och 'urfrätt'.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2020-02-27 18:52
Klart att de har koll på att det är skottår, de kommer den 19 ska du se ;)
Ja han har ju vart med en del förr här så han känner garanterat igen dig, då är ni alltså kompisar i min mening :)
Då ligger det ju perfekt för snabba slutartider! :)
På tal om skärpa alltså - perfekt på haren öga, hornhinnan skulle jag säga. Undrar om den inte har lite keratoconus precis som jag.....Väldigt fin serie som vanligt, oerhört imponerande att se hur du i bild efter bild, serie efter serie både visar bildseende och och så bra teknik. Roligt att följa. Flockarna av kajor med månen som bakgrund är jätteläckra, hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-02-27 22:21
Hej! Ja, här får man vara nöjd med skärpan! Vill minnas att jag använde 'AF-S' här eftersom 'Hasse' alltid brukar sitta helt still, men här finns också 'hallongrenarna' framför som krånglar till det lite för AF.. Men på min Z50 så kommer det till en extra liten 'fokuspunkt' som val i sökaren med valet 'AF-S', en fokuspunkt som är ännu mindre än 'enpunkts-AF' och som gör att jag kan sikta mig förbi grenarna rakt på Hasses öga här.. den smala lilla fokuspunkten kallas för 'Pinpoint' och finns inte ihop med AF-C eller AF-A som är de andra fokusmetoderna att välja på, där är minsta fokuseringspunkten benämnd 'enpunkts-AF', men är egentligen några fokuspunkter mitt i bild och är oftast bäst att använda för att träffa rätt med fokus! Men just när ett motiv finns bakom en del grenar så är 'Pinpoint' och AF-S väl fungerande, har testat den flera gånger! I sökaren så är den lilla fokuspunkten en liten röd ruta, som färgas grön när den har hittat skärpan.. Här fokuserade den på ögat, jag minns att jag fick en 'grön' Pinpoint..

Fick googla på 'keratoconus'.. Du har rätt, det ser ut som det.. Eller har Hasse en väldigt extrem vidvinkel, för att ha bra koll på omgivningen.. :-) Tack! Björn.
Hälsn!
Jättefina serier! Hasse, steglitsorna i transparent fjäderdräkt, kajorna och månen. Verkligen kul att få titta på härligheterna!
Svar från ehrsa 2020-02-27 22:23
Hej! Ja, det fanns rätt bra med motiv här i februari också! Man får vara nöjd.. Nu är ju våren här enligt SMHI dessutom, även om det fallit lite vitt här senaste dygnet, men det verkar bara vara tillfälligt! Tack! Måns.
Hälsn!
De e inte konstigt att man saknar Steglitser härnere, finns ju ingen anledning för dom att dra hit när det finns godis I överflöd hos dig ;))
Såg förresten kvartersharen häromdagen, verkar som han skaffat fruntimmer :) Hade dock ingen fotomaskin med mig..bara en hund som vittne, å hur mycket är det värt?
Utsökta bilder även om jag bara tittar på en sunkig jobbsamemössa..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-02-28 10:37
He he, ja en 'jobbsamemössa' är nog inte så kul.. Det är lite lustigt med Steglitserna här, jag har aldrig tidigare sett dom vid någon fågelmatning här.. och det är då under 2 decennier.. Men vid just den här matningen (eller i närheten) så ser jag dom nu nästan varje gång jag promenerar förbi, och dom är nästan 10 st. De är också ganska bråkiga mot varann framme vid matningen, men sällan mot andra arter.. Har pratat med kvinnan som har matningen här och hon är en aktivt fågelintresserad människa, så hon ser till att matningen är fylld regelbundet, och jag har gett henne beröm för det eftersom man får så fina motljusbilder just där! Harar är bra på att skaffa sällskap, brukar se det här också fram på vårkanten.. Och sanningen är att 'Hasse Hare' kan också vara en 'Helga Hare'.. Individen här hos mig verkar ofta så lugn så jag får en känsla av att det kanske är en 'Helga' istället för en 'Hasse'.. Kul att din Hare också finns kvar, känns som dom också har sina regelbundna vanor.. precis som vi! Tack! Gunte.
Hälsn!