Att spegla det jag gillar.

Mest Sidensvansar..

***

De är ju en av 'vinterns' fåglar som man gillar lite extra tycker jag.. Vackra och klarar tuffa väderförhållanden bra, och ser ut att ha lite extra tjock och tät 'dunjacka' ihop med en fin och spretig mössa..

De brukar bl.a. ses just vid det här speciella äppelträdet på Södermalm i Stockholm varje vinter nån gång efter årsskiftet, om det är bra med äpplen.. Förra vintern fanns det bara ett enda äpple här, och följaktligen då inga Sidensvansar alls.. Det här trädet släpper inte sina äpplen när det blivit höst och vinter, och Sidensvansarna brukar dyka upp efter att några köldperioder passerats och slutligen fått äpplena att mörkna och börja ruttna lite (på kvist), då först så kommer fåglarna.. Kanske är dom godare när dom börjat 'jäsa'..?

Först några bilder här tagna med mobilen Iphone 12,  och det var nog 200 individer där den här dagen.. man ser kanske 50 st. här på marken och i träden.

   

**

Ett par filmer, också de med mobilen..

**

Dagen efter hade jag kameran Nikon D750 + Nikon TC 1,4 II + 300 mm. PF = 420 mm. brännvidd. Alla bilder här är 'hög-ISO' bilder på mer än 1000 ISO fotat i mulet väder under en hel del eftermiddagsskymning.. Men äntligen gick det ändå att fota med lite 'kvalitet'.. Mobilen går fint att tillfälligt 'fånga ögonblick' med, men duger inte riktigt till 'fågelfoto'..

Naturen är bra på design..

             

     

Tack för mig!

Inlagt 2023-01-24 19:48 | Läst 154 ggr. | Permalink
Hej Jan - WOW for en samling fotos af en meget smuk fugl - gillas.
Enig - de blev meget bedre med Nikonen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2023-01-25 11:54
Hej! Erik. Ja, mobilen är mest bara något att 'fånga' tillfälliga händelser med så här.. Men min Iphone klarar att göra panoraman riktigt bra, med hög kvalitet dessutom! Annars så är det en 'riktig' kamera med tele som gäller för att få fina stillbilder.. Och Sidensvansar är ju lite av 'vinterfavoriter'! Tack!
Hilsen!
Sidensvansar är verkligen vackra fåglar och så kul att få möta ett så här stort gäng. Jag hoppas fortfarande på lite tur i mitt närområde. Det finns en del äpplen kvar som borde vara i perfekt skick just nu.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-01-25 12:01
Hej! Ja, de som designade den här fågeln gjorde ett bra jobb.. En fullträff helt enkelt! Det är roligt att dom återkommer just hit varje år när det finns äpplen, men ibland har våren varit för kall för att pollineringen ska lyckas bra, och så blir det lite med äpplen.. Då vet jag att det inte heller kommer Sidensvansar hit.. den förutsägelsen har stämt varje gång.. Tack! Lena.
Hälsn!
Vackra fåglar vilka jag ser alldeles för sällan, är nog 2-3 år sedan sist. Men det är ju inte så konstigt eftersom du lagt beslag på de flesta
Svar från ehrsa 2023-01-25 12:10
Hej! Ja, de är 'vinterfavoriter' tycker jag, ihop med några andra.. t.ex. Domherrar och 'siskor' också.. Domherrar har jag inte sett än, däremot Grönsiskor bl.a. i Alträden vid Årstaviken som man ser i bakgrunden i bilderna här. Flockar på kanske 100-200 individer har noterats, dessutom väldigt orädda.. dom kan röra sig på marken 1 m. ifrån bara, om man står still! Jag försöker skicka 'svansarna' söderöver.. Tar äpplena slut här (vilket det gjort nu) så drar dom nog söderöver.. Det här är det enda äppelträd som jag känner till som kan behålla sina äpplen så här länge! Okänd sort för mig.. Tack! Peter.
Hälsn!
Synnerligen vackra fåglar! Tyvärr ser vi dem mycket sällan här hos oss, men de finns ju ofta inte så långt bort så om man vill löser det sig. Inne i Kristianstad finns både rönnbär på ett par ställen och en lång rad äppelträd längs en gata, där är det ganska lätt att få syn på dem när tiden är inne så att säga.
Svar från ehrsa 2023-01-25 12:16
Hej! Håller med! Någon har lyckats bra med 'designen' där.. En vinterfavorit, absolut! En hel del Grönsiskor rör sig också bland Alträden här nu, väldigt orädda även dom.. Känns också som en typisk vinterfågel här, som jag aldrig ser under sommarhalvåret! Gillar vintern med sina 'vinterfåglar' så här.. Tack! Christer.
Hälsn!
Vackra bilder Jan minst sagt. Håller med, Sidensvansarna är en grann karaktärsfågel.
Kul med så många. Har inte sett en enda hittills...
Svar från ehrsa 2023-01-26 12:25
Hej! Ja, visst är dom vackra dessa fåglar! Någon har gjort en bra design där.. 😇 Dom är roliga att titta på också, lite 'små-nervösa' men kan ändå sitta still helt nära.. och småbråkar lite med varann om maten.. Det blir ofta alldeles för mycket med motiv.. Idag skiner solen till skillnad mot i bilderna här, men nu är äpplena slut och inga Sidensvansar lär finnas där, annars så är det ju helst låg-ISO bilder som idag som man skulle vilja ha.. Du känner inte till nått gammalt äppelträd i trakterna där äpplena kanske finns kvar.. I så fall håll span på det trädet, också genom åren framöver.. Det här trädet har unika egenskaper, med att hålla kvar äpplena länge in i vintern, och varje vinter så hittar svansarna dit så länge som jag minns tillbaks.. åtminstone 10 år! Utom förra vintern när våren hade varit så kall att 'pollineringen' av insekter var försumbar, och gav bara ett enda äpple.. Dom gillar ju Rönnbär också men de är slut här sedan länge.. I november förra året såg jag dom första gången, just bland Rönnbär ihop med Björktrastar, som även ses och hörs här bland äpplena! Tack! Joakim. Ut och njut..
Hälsn!