Att spegla det jag gillar.

När vinden bjuder upp.. då dansar kråkfåglarna.. 💨

***

Och då är det de lekfulla 'kråkfåglarna' Skator, Kråkor, och Kajor som jag ofta ser fara runt i uppvindarna, som bildas just här vid frisk västlig vind. De friska vindförhållanden känner jag ofta av redan hemma i lägenheten, det kan blåsa rejält även på min balkong just vid den vindriktningen! I mitt närområde ligger Tantolunden med en av sina 'toppar' i västlig riktning där då vinden kan ta fart över Årstaviken, innan den träffar på en hyfsad 'brant' (40 m.) som ger de uppvindar som kråkfåglarna så gärna gillar att jaga varandra i.. Sen verkar dom också inspireras av fint väder med sol.. Detta hände sig i tisdags på eftermiddagen, och dom verkar absolut ha kul!!

**

Skata jagar Kråka.. själv står jag en bit ner vid en 'kolonistuga' och kan fota dom lite underifrån.. Och visst ser man väl Kråkans leende här..

**

Så här kommer en del bilder på dessa lekfulla fåglar som leker och jagar varann, jag väljer tumnaglar här för att slippa scrollandet även om just det kanske försämrar för mobiler.. Bilder bör alltid ses på större skärmar så klart!

                       

**

Skata, kanske en av de vackraste..

                      

**

En Kaja blev också jagad..

 

**

Här är ett större panorama (180°) sett från Liljeholmsbron mot mitt närområde Tantolunden och Drakenbergsparken på Södermalm, sedan kommer Årstaviken med Liljeholmskajen på andra sidan viken med dess 'nya' (nåja) byggnader. Fotat med Iphone 12, men dock inte i tisdags..

**

Här är mitt absoluta närområde, själv boende i en likadan fastighet som den 'terrakottafärgade' lite längre bort, men straxt bakom den. Urklipp från föregående bild..

**

Vid röda pilen fotades de ofta lekande kråkfåglarna, också ett urklipp från panoramabilden, känns som det funkar fint!

Fåglarna är fotade med Nikon D750 + Nikon 300 mm. PF, och AF-C med '3D'.     Tack för mig!

Inlagt 2022-10-14 12:44 | Läst 839 ggr. | Permalink
Hej Jan,
Jag har länge följt och läst dina bloggar och med nöje och behållning tittat på dina bilder. Och nu – äntligen – ska det bli några rader nedtecknade.
Så trevliga bilder på fåglarna. Jag ler, igenkännande, när jag ser bilderna för även jag tycker om att fota både fåglar och andra djur när de gör något, dvs inte bara sitter på en gren eller står still – hur vackert det än kan vara. Och självklart har de kul!! Kråkfåglar har (ju) förmågan att leka på olika sätt, något som en hel del studier påvisar.
Under tre år följde jag ett par gäng kråkor och besökte deras ställe två, tre gånger i veckan året runt. Många var de tillfällen jag såg dem leka och att de hade roligt gick inte att missta sig på.
I dessa dina flygbilder framgå ju också tydligt de olika positioner de har i luften och det är intressant att studera, tycker jag. Och visst är skator väldigt vackra (och inte alls tjuvaktiga, som det gamla talesättet låter påskina).

Vänlig hälsning
Christina
Svar från ehrsa 2022-10-14 21:51
Hej! Vad roligt, jag bugar och tackar! Och visst är naturen fantastisk, en 'må bra källa' helt enkelt! Och har man en kamera med sig så är det som att man ser mycket mer, och inspirationen kommer.. Har egentligen aldrig med mig fler än en kamera och ett objektiv, och anpassar bilderna efter dessa, och det blir oftast några bilder som blir helt ok! Här bjöd fåglarna på underhållningen, det var bara att stå på ett ställe och vänta in dom och deras 'busflygningar'förbi, det hände saker mest hela tiden.. Just här kring 'Tantobergets topp' så finns det ofta ett gäng Kråkor och Skator som är orädda för människor, dom kan promenera runt bara några meter ifrån om man sitter på en bänk där.. Ibland kan jag på håll höra 'irriterade' Kråkor och Skator, vilket ofta betyder att det finns en hök i närheten.. Och det stämmer rätt så ofta! Tack! Christina.
Hälsn!
Hej Jan,
den här typen av kråkfågellek har jag också stått och titta på några gånger. Jag är övertygad om att de har hur kul som helst. Beundrar dina skatbilder för de är så vackra när de visar upp sej flygande och dessutom har då två med på bild samtidigt på flera av bilderna.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-10-14 21:58
Hej! Ja, visst är det kul när kråkfåglarna är på det här humöret! Det kan ju ibland blåsa väldigt friska västvindar där på Tantoberget och troligen sker det ganska ofta att dom 'busflyger' där om vädret för övrigt också är fint.. får nog hålla koll lite mer på det.. Just Skatorna är fantastiskt vackra när dom breder ut sina vingar och dessutom duktiga flygare, och har man fina uppvindar att rida på så går det troligen ännu lättare.. Tack! Lena.
Hälsn!
Du fick många fina bilder på lekfullheten!
Svar från ehrsa 2022-10-14 22:03
Hej! Ja, det var fina förhållanden för fåglarna här, och man ser tydligt att dom blir på lekhumör när dom har fina uppvindar som gör den 'överdrivna' flygningen så mycket lättare.. Väldigt kul att få se och fota detta! Tack! Christer.
Hälsn!
Inga dåliga bilder du tagit på kråkorna och skatorna Jan. Bild 1 är ju hur bra som helst :-)
Även den stora bilden på skatan som flyger förbi.
Det känns somrigt genom dessa bilder :)
Svar från ehrsa 2022-10-15 12:59
Hej! Ja, det är trevligt när kråkfåglarna busar runt i uppvindarna så här, det är uppenbart att dom passar på att leka helt enkelt.. Lyftkraften får dom gratis just vid friska västvindar här, har sett det tidigare också! Det är nått speciellt när man ser att även 'djur' kan ha lite kul och inte bara kämpa för att överleva.. Ofta har jag nog haft för lång brännvidd när jag försökt fota kråkfåglarna här tidigare, man hänger inte med då.. 300 mm. som här kändes helt rätt! Tack! Joakim.
Hälsn!
Många fina flygbilder här.
Underhållande att kolla på dom när dom är på bushumör.
Fina mobilbilder också, kul att få se ur det ser ut.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2022-10-16 12:00
Hej! Ing-Marie. Det är ett bra ställe att fota 'kråkfåglar' just där vid Tantobergets topp, när det blåser friskt mellan SV till NV riktning. Fåglarna verkar känna till att det kan vara rätt kul att flyga runt och 'leka' lite extra då.. Senaste veckorna har det blåst rätt så mycket just med en västlig riktning, men jag har inte riktigt kollat upp just detta med fåglarna förrän nu i tisdags, även om jag sett detta flera gånger längre tillbaks.. Och oftast har jag nog haft för mycket brännvidd.. Det är svårt att hänga med då! 300 mm. som här kändes optimalt! Blev själv lite förvånad över kvaliteten på även ett panorama från min Iphone, det gick även fint att 'klippa' ut bilder från detta panorama, det trodde jag inte! Just de bilderna (JPG) justerade jag bara lite i Photoshop.

Högsta punkten här på berget är en asfalterad vändplan för lastbilar.. Där det finns 3 olika ''tippschakt' ner i berget och vidare ner i stora bergsutrymmen. Lassen är sand i olika storlek + salt, allting för 'stadens' behov av vinterunderhåll av gator och gångvägar. Sand och salt hämtas sen vid behov av bilar nere i berget 'under marknivå' t.o.m.. via stora garageportar nära Årstaviken där. Tack!
Kvalitetsbilder på spännande fåglar som inte alltid låter sig fotograferas. En del alldeles extra. Visst är kråkfåglar lekfulla, och kan bilda gäng av olika arter. Såg för några dagar sedan en grå kråka som visade vem som bestämde i ett skatgäng, troligen unga skator. Arbetade i Hammerfest 5 veckor på vintern tidigare i livet, hade mycket fritid och njöt av korparna sällskap, de var inte alls rädda däruppe, hade mycket ledig tid att leka.
Svar från ehrsa 2022-10-16 19:52
Hej! Håller med om omdömet om kråkfåglar, dom är speciella och kan bjuda på en hel del 'uppvisningar' på olika sätt.. Dom verkar kunna njuta av livet också ibland! Sånt är inspirerande att få se! Korpar är ju extra trevliga, ser dom allt för sällan tyvärr.. Men det har funnits ett par som häckade på andra sidan Årstaviken från Södermalm sett, och jag såg dom även här med viss regelbundenhet, men jag tror inte jag har sett någon under 2022 tyvärr.. Men även dom har säkert populationer som går upp, och sedan ner.. osv.. Just nu är dom nog i en 'svacka' är känslan.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Det var många kul bilder här, skatorna är rätt granna när dom visar upp sig..
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2022-10-17 11:48
Hej! Gunte. Skatorna är lite förvånande vackra när man ser dom breda ut sina vingar ordentligt som i några bilder här! Normalt så hinner man inte riktigt se detta när dom flyger, dom flaxar lite för snabbt.. bara en kamera kan 'frysa' deras vingslag som här, och har dom fina uppvindar att också rida på så behöver dom inte flaxa så frekvent heller! En fågel som är vanlig och dessutom lite vackrare än man normalt uppfattar.. Roligt att se fåglar ha lite kul också, lite som när dom får tillfälle att bada.. Tack!
Hälsn!