Att spegla det jag gillar.

Närmsta grannarna..

Det börjar dra ihop sig.. Nu har dom varit här sedan 16:e maj Tornseglarna, vilket var exakt 4 dagar tidigare än de senaste 3 åren innan dess, men sommaren kom ju också extremt tidigt i år så dom kom väl några dagar tidigare på grund av detta.. kanske dom också ger sig iväg tidigare från boplatserna än vad dom brukar eftersom sommaren varit så gynnsam för Tornseglare.. Det är fåglar som gillar fint väder! Blir det kraftiga och långvariga lågtryck så kan dom t.o.m. tillfälligt lämna landet, medans ungarna går in i nån slags dvala.. Det har inte behövts den här sommaren.. Jag märker bara de senaste två dagarna att aktiviteten utanför lägenheten här har avtagit markant, det är inte alls samma hiskeliga förbiflygningar i grupp idag som det var för bara tre dagar sedan.. Så jag tror att dom är klara med häckningen nu, men dom kommer troligen ändå ses på himlavalvet under nån vecka till eller mer, men sen drar dom nog söderut.. det börjar bli dags..

Jag har under mer än halva sommaren återigen försökt fota Tornseglarna med mina telezoomar, men hur går det.. som det brukar! Inte alls, eller bara dåligt.. Jag hinner inte få in någon nära individ i sökaren, och hinner jag det så hinner ändå inte kameran få fokus.. så jag bytte metod för några veckor sedan! Eftersom dom passerar dagligen knappt en meter utanför balkongräcket regelbundet här, så har jag bytt till fasta ljusstarka objektiv, och då oftast normalobjektivet 50 mm. f/1,4 . Eftersom fåglarna passerat nära och är så snabba så har jag helst använt 1/4000 sek. och f/5,0 och kanske ISO 250 dagtid, och förinställt fokus på c:a 3 m. Och när dom passerat nära så grovriktar jag bara kameran mot dom som en 'panorering' och hoppas att träffa rätt.. Autofokus hinner inte med.. Har dom även boendes straxt ovanför balkongen, så där har jag även provat med kamerans egna blixt (D750) kvällstid när dom kommit hem sent.. och det fungerar faktiskt även om det då bara blir 1/250 sek. som slutartid.. men själva blixten är snabbare än slutartiden så fågelns rörelse fryses rätt bra ändå!

Här är några bilder tagna bara de senaste dagarna, och då är det just på mina 'närmsta grannar'..

Och när dom lämnar boet är det gärna med fritt fall..

Med blixt.. här är det egentligen rejält mörkt!

De långa vingarna sticker fortfarande ut..

Tack för mig!

Inlagt 2018-08-01 23:55 | Läst 957 ggr. | Permalink
Det blev några riktigt fina bilder, spännande med fågelbilder med mer vidvinkel och man får med lite mer miljö.

Jag gjorde något liknade när ladusvalor byggt bo uppe på gömslet, det var ju helt hopplöst att hinna med när de var bara någon meter bort med ett tele så det fick bli med ett vidvinkel istället, det var ju inte helt lätt då heller men några bilder blev det där avståndet blev rätt.

Har fotograferat fladdermöss med blixt, där använde jag blixtens korta lystid för att frysa musen, men inte lätt. Om man vill ha med miljö i dagtid och ljusare bakgrund, så kanske det går med high speed synk, om blixten klarar det så man får lite kortare tider
Svar från ehrsa 2018-08-02 11:45
Hej! Ja, det blev mycket bättre när jag inte längre använde tele till dessa snabba fåglar.. Jag borde ha tänkt så långt tidigare, om jag ska få en bra telebild på en Tornseglare så måste den vara så långt bort så att bilden ändå inte blir så bra.. Bättre att fota med en kortare brännvidd och fota när dom är nära, och istället använda sig av 'panoreringar' och snabbaste slutartider, då fungerar det faktiskt! Men autofokus kan man oftast strunta i, bättre med en manuellt inställd fokuspunkt där man vet att dom ofta passerar, sen är det bara att trycka av en serie bilder när dom kommer, så har jag gjort med bilderna ovan, jag tittar inte ens i sökaren.. lite som klassiska 'höftskott' på stan.. Bländare 5,0 som jag ofta använt dagtid när ljuset flödar ger ju också en del skärpedjup i förhållande till den valda fokuspunkten och ger lite större chans till att bilden blir skarp. Vet inte hur kort blixtens 'lystid' är på en D750, men det är den som har fryst fågeln i blixtbilderna här, med slutartiden 1/250 sek. skulle fågeln annars bara ha blivit suddig.. kul att det fungerar i alla fall! Tror att fågeln är 2-3 meter bort i just de bilderna. Tack så mycket Peter!
Hälsn!
"...men sommaren kom ju också extremt tidigt i år så dom kom väl några dagar tidigare på grund av detta ... Blir det kraftiga och långvariga lågtryck så kan dom t.o.m. tillfälligt lämna landet..."

Det är fascinerande saker du skriver. Som om tornseglarna var intelligenta varelser som kan ta del av SMHI:s långtidsprognoser och sedan fatta beslut. Hur som helst, det var kul att titta på bilderna!
Svar från ehrsa 2018-08-02 12:00
Hej! Visst är det fantastiska fåglar dessa Tornseglare! Det är extrema fåglar som alltid flyger, utom nu när dom häckar här i Sverige.. Och nu landar dom inte förrän dom är tillbaks i Sverige i maj igen, nästa år! Eftersom dom lever på insekter uppe i luften så har dom svårt att hitta föda när det är stora regnområden här under vissa 'regnsomrar', och dom vet att dom måste flyga någonstans där det inte regnar för mycket för att hitta tillräckligt med föda så att dom själva överlever.. och ungarna i sin tur dom kan gå ner i en sorts dvala där energiförbrukningen för dom också går ner.. tror jag läst att dom klarar sig i kanske en vecka utan mat.. Sen kommer föräldrarna förhoppningsvis tillbaks igen när vädret är bättre och återupptar häckningsbestyren.. Det är verkligen fåglar som är helt anpassade till att leva sitt liv fullt ut uppe i 'lufthavet'.. Sova. äta, dricka, para sig, allt gör dom normalt uppe i luften, även om dom också kan dricka från en vattenyta i farten, som jag visat i en tidigare blogg. Evolutionen är fantastisk, som vanligt! :-) Tack! Ragnar.
Hälsn!
light 2018-08-02 15:39
Tack för mer info! Jag fylls av förundran, de är ju verkligen hyperintelligenta dessa fåglar. Dom ”vet” en massa, och handlar därefter, som värsta små professorer.
Det var väl för väl du använde din list och bytte metod, det blev mycket bra. Här hemma får jag njuta av dem en vecka eller två till, sen brukar de ge sig iväg. De håller till i villakvarteret, men var de häckar har jag aldrig förstått.
Svar från ehrsa 2018-08-02 12:29
Hej! Det blev skillnad helt klart när jag bytte metod från tele till normalbrännvidd och istället började fota dom nära! Jag kommer visa rätt så fina flygbilder på dom i grupp framöver, även dom tagna med 50 mm. eller ibland 85 mm. men också med tele, men med tele så är dom sällan nära.. Det blev lite roligare också att ställa fokus på ett förutbestämt avstånd med t.ex. 50 mm. och bara låta kameran smattra på när fåglarna är på gång in i fokus.. Jag har haft två individer som har flugit förbi här nu sporadiskt på förmiddagen, men inte mer än så.. dom brukar annars vara 10-15 stycken och komma förbi titt som tätt.. men de övriga har nog lämnat nu! Eftersom Tornseglarna var här några dagar tidigare i maj än vanligt och sommaren dessutom har varit väldigt bra för Tornseglare, så kan man nog tro att dom också blir klara med häckningen ett antal dagar tidigare än normalt också.. och det är nu! Så därför tystnar det nog utanför fönstren här lite tidigare just detta år.. och det blir alltid lika tomt! Tack! Stefan.
Hälsn!
Fantastiskt vilka fina bilder du fick och snällt att dela med dig av det tekniska! Har själv försökt vid flertal tillfällen, men det blir dåliga bilder eller inga alls. De är verkligen mästerflygare! Det känns mycket tomt tycker jag när de lämnar sin häckningsplats för sydliga nejder. Även Tranorna är på gång! Varje morgon är det ett förfärligt ropande när ungfåglarna lär sig flyga. Samma här de stannar några veckor till! Ha en fin dag! Yvonne
Svar från ehrsa 2018-08-02 12:52
Hej! Visst är det fantastiska fåglar dessa Tornseglare! Dom är med och sprider så mycket sommarkänsla, utan dom är det inte någon riktig sommar.. Nu när de faktiskt börjat tystna lite här, även om några få individer ännu tycks finnas kvar, så blir det en känsla av att sommaren faktiskt går in i ett 'slutskede' på något sätt.. ett uns av vemod.. men så ska det väl vara i augusti! Men dom är svåra att fota och tele fungerar inte bra.. Jag och kamerans teknik hinner oftast inte med det är bara att inse! Men det blev skillnad när jag gick över till korta objektiv och istället fota dom när dom flyger förbi nära! Strunta i autofokus, bättre att ställa in ett förutbestämt avstånd och sedan med snabb slutartid låta kameran smattra på! Man behöver inte ens titta i sökaren, bättre bara att följa fågeln/fåglarna som en panorering 'från höften/bröstet'.. Det kommer en del flygbilder på dom framöver också tagna med korta objektiv, men också med tele. Idag har jag bara haft två individer som flugit förbi sporadiskt här, de brukar annars vara 10-15 stycken som far förbi titt som tätt. Dom kom igång tidigare med häckningen i år och vädret har varit gynnsamt för dom så jag tror att dom är klara nån vecka tidigare i år, och även lämnar häckningsplatserna nån vecka tidigare än vanligt.. som just nu ungefär! Det känns som det är så här! Har haft en större Starflock som rört sig här, och då väl synliga från min balkong och lägenhet under ett par veckor, men nu är dom borta.. Det är många fåglar som sakta börjat dra sig lite söderut nu.. Tack så mycket Yvonne.
Hälsn!
Du har verkligen lyckats med tornseglarna som dom numer heter. Fastna för den med husfasaderna bakom. Har ofta tänkt att sätta en holk mellan fönstren på övervåningen men det har inte blivit av ännu. Funderar ibland om fönstren kan bli en fälla så dom flyger in i dom, vet inte hur det skulle fungera.
Sten
Svar från ehrsa 2018-08-02 13:16
Hej! Tornseglarna har tydligen inget släktskap alls med svalor, deras närmsta 'släktingar' är Alpseglarna som finns nere i Sydeuropa. Läste någonstans att dom tydligen också har ett litet släktskap med kolibrier.. Sätt gärna upp holkar för Tornseglarna, dom kan se ut ungefär som vanliga holkar som man fäller 90° framåt, hålet neråt då.. eller hålet i taket på det då framåtriktade och 'negativt' sluttande taket.. Dom vill nog gärna ha fritt fall från holken.. Dom har ju brist på boplatser i våra täta nybyggda bostäder, det var nog enklare för dom förr i tiden med de tak och bostäder som inte var så 'precist' byggda som vi har idag.. Jag tror inte att fönstren är några problem, dom verkar ha extremt bra syn, och här händer det aldrig att dom går in i något fönster, ibland häckar dom precis ovanför det fönster där jag nu sitter straxt innanför, då kommer dom ibland i min fönsterlampas sken som en blixtsnabb skugga ett par dm. utanför fönstret på väg rakt upp mot sin häckningsplats vid takfoten.. Har ibland suttit med kameran lutande bakåt mot bröstet med en 'normal' på och blixten igång för att snabbt trycka av och fånga den uppåtflygande fågeln utanför fönstret.. men, jag hinner ju inte trycka av.. :-) Kanske nån gång, nått år..? Tack så mycket Sten!
Hälsn!
Det där blev ju alldeles lysande bilder! Jättefina och också intressanta! Tycker särskilt mkt om den nionde bilden, den sista utan blixt. Där ser man husen bakgrunden vilket ger mig en känsla för lufthavet den manövrerar i! Uppfinningsrikt och roligt!/ Björn T
Svar från ehrsa 2018-08-02 13:33
Hej! Jag borde ha lämnat det här med tele och Tornseglare för längesedan, tror jag hade bättre bilder för tre år sen när jag fotade med tele än vad jag lyckats med i år med tele.. Det blir som att jag går och hoppas på att någon slags slump/ tur just i år ska ge mig de bästa bilderna jag har tagit.. Tror faktiskt att det är tvärtom! Eftersom Tornseglarna så ofta passerar väldigt nära så är ju ett normalobjektiv eller mitt 85 mm. bättre att använda, när dom ändå passerar nära här.. så klart! Men det har tagit lite tid att förstå att kamerans autofokus inte riktigt hinner med när fåglarna är nära, även med ett 50 mm. objektiv! Ju närmare ett motiv är desto snabbare rör sig motivet i fokusplanet både i sidled eller när motivet kommer emot mig. Det är likadant när jag fotar människor på stan i 'rörelse', ju närmare någon är desto svårare blir det för kameran.. Med min 85:a så ska motivet helst inte vara närmare än 5 m. om både jag och 'motivet' rör sig för att kameran ska hinna få det skarpt. Är motivet närmare så kan jag snabbt stanna upp och därmed förbättra chansen för kameran att hinna få fokus.. Har jag mitt 20 mm. på stan så kan motiven vara så nära som 2-3 m. innan det också börjar få svårt att hinna få fokus.. Det här är alltså när både jag och motiven ofta rör sig, står både jag och motiven stilla så hittas oftast fokus snabbt. Det känns som det blir lite samma med Tornseglarna som jag fotar nära, dom rör sig också snabbare ju närmare dom kommer.. Därför får jag strunta i 'autofokus' och istället förinställa ett bestämt avstånd och låta kameran smattra på när fåglarna är på väg in mot fokus.. Snabbaste slutartid och även en nedbländning till c:a f/5,0 ger också en del skärpedjup, så åtminstone någon bild borde kunna bli fri från rörelseoskärpa, och bländarvalet ger lite skärpedjup därtill.. Det kommer en del flygbilder tagna så här framöver också. Tack så mycket Björn!
Hälsn!
Fantastiska bilder på tornseglarna, kanske de bästa jag någonsin sett! I synnerhet första bilden och den 9:e som har hus i bakgrunden, dvs den miljö som de ofta håller till I. Kanonskärpa och mycket fina detaljer på fåglar som vi oftast ser som siluetter. Toppen Jan!
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2018-08-02 13:51
Hej! Förstår inte varför jag är så envis att fortsätta med mina telezoomar.. Borde ha provat detta med kortare objektiv mycket tidigare! Det är jättekul att bara smattra på med snabbaste slutartid och ett förinställt fokusavstånd för kameran när dom kommer nära, vilket dom alltid gör! När dom ändå passerar ungefär likadant varje morgon och kväll så är det ju bara att grovsikta och låta kameran 'smattra'.. :-) Alla bilderna här är tagna enligt den principen.. utom blixtbilderna, för att blixten behöver laddas upp mellan varje bild.. Alla bilder är tagna när jag ätit frukost på balkongen under förmiddagen eller när jag på kvällen suttit och ätit middag där.. Tornseglarna är trevliga för dom skriar alltid lite innan dom är på gång att passera.. jag hör dom på lite avstånd, och sedan passerar dom 2-3 varv i hög fart och ofta nära.. Rena rama 'föreställningen' morgon och kväll varje dag, även när det hunnit bli rejält mörkt! Jag gillar också att 'miljön' i bakgrunden kommer med, och den får ändå gärna vara lite suddig, det blir fint! :-) Mer 'flygbilder' kommer framöver.. Tack så mycket Lena!
Hälsn!
Vilka trevliga grannar du har De flyger fort har lyckas fånga några på bild De här bilderna är toppen bra och så nära Bra fotograferat Ha en skön dag i värmen // Gert
Svar från ehrsa 2018-08-02 18:07
Hej! Gert. Det här är verkligen trevliga grannar som bara sprider glädje hela sommaren och varje dag dessutom! Känns som Tornseglare är den fågel som helt enkelt är den fågel som representerar sommaren här i Sverige! Sommaren börjar när dom anländer i Maj, och sommaren är på väg att ta slut när dom nu lämnar oss i augusti.. Jag struntade i att försöka fota dom med tele för att dom är så snabba och jag misslyckas hela tiden.. Bättre med ett normalobjektiv och fota dom nära istället eftersom dom passerar nära min lägenhet.. plötsligt så fungerade det att få bättre bilder.. :-) Tack! Gert. Ha det fint!
Hälsn!
Alla sätt är bra utom dåliga sätt, och du har varit påhittig här och fått till en hel rad snygga fullträffar på Tornseglarna! Jag som är lite misstänksam mot autofokus, tycker att du hanterat svårigheten i att fota snabba motiv utomordentligt bra! Bilderna med stan i bakgrunden är ju för härliga!
Svar från ehrsa 2018-08-02 18:19
Hej! Visst blev det bra även med ett 'normalobjektiv'! Det är inte alltid ett tele ger bättre bilder.. Dessa fåglar är för snabba för att fångas av ett tele om fåglarna är nära, tror att inte ens 1% av mina tagna bilder med tele blev bra på Tornseglarna här.. ju närmare motivet är desto svårare blir det för kameran att klara fokus, och för mig att ens få in dom i sökaren.. Det är bättre att använda ett normalobjektiv och strunta i autofokus, jag vet ändå ungefär hur och var dom passerar förbi här, så chansen till en skarp bild ökar om jag istället kör manuellt med ett förinställt fokusavstånd! Snabbaste slutartid och lite nedbländat så är chansen ändå rätt stor att få en eller ett par skarpa bilder, det är bara att hålla ner avtryckaren och låta slutaren jobba.. Så togs bilderna här ovan, så det fungerar faktiskt! Gillar också att inte allt är helt utsuddat i bakgrunden på bilderna så som det ofta blir med ett tele! Det kommer fler flygbilder framöver.. Tack så mycket Anne-Sophie!
Hälsn!
Det blev ju mycket bra! Nummer nio -tror jag, den med husväggar i bakgrunden- är mycket bra i förstorat läge.
Svar från ehrsa 2018-08-03 12:04
Hej! Det är verkligen svåra fåglar att fota dessa Tornseglare, dom är så snabba i allt dom gör! Men det är lite som en utmaning varje år när dom dyker upp och nu tror jag mig veta bättre hur jag ska ta mig an dom kommande år.. strunta i teleobjektiven och fram med normalobjektiven istället! Och så får kameran jobba på snabbast möjliga slutartid och förinställd fokuspunkt, då kan faktiskt bilderna bli riktigt bra! Men nu är dom på väg bort härifrån, ser dom bara göra sporadiska besök här nu.. Så nu får man vänta till i maj innan dom är tillbaks fullt ut.. och det är väldigt tyst här nu när dom försvunnit.. Den här bilden med fastigheterna i bakgrunden togs med ett 50 mm. 1/4000 sek. f/3,5 ISO 100. Tror att jag hade ett förinställt fokus på lite mer än 3 m. Den bilden blev en fullträff! Tack så mycket Christer!
Hälsn!
Fantastisk bildserie! Har stegat fram bild för bild förstorat och man undrar hur det går till då dom flyger hopvikta hur som helst i luften som på bild 3.

Hörs det nåt ljud då dom landar?

En gång i tiden putsade jag om det hus vi då hade på Gotland. (Har berättat detta förr, kanske t o m i din blogg?) Iallafall bodde ett tornsvalepar (som tornseglarna hette då) i ett hål i kalkstensväggen. Pappa och mamma tornsvala kom, precis som du nu mirakulöst lyckats fånga på bild 4, in med hög fart, tvärbromsade i luften och smack! in till ungarna och så iväg igen. Som jag minns det hördes islaget ordentligt och man undrade över att fåglarna höll.

Jag lagade hela väggen i övrigt. Till slut var det bara boet kvar. Tornsvalorna gillade säkert inte bygget men måste ju mata ungarna. Till slut var dessa flygfärdiga. Boet tomt. Då gjorde jag mitt jobb klart.

Här inne i Norrköping har vi ibland hussvalor boendes på huset mittöver gården men inte seglare, alla fåglar är fina men seglarna nåt alldeles särskilt!
Svar från ehrsa 2018-08-03 12:26
Hej! Ja, det är verkligen speciella fåglar de här! Lever sitt lev helt i luften utom just när dom häckar.. Och svåra att fota på ett bra sätt, dessutom.. Men nu när jag istället testat med 'normalobjektiv' så vet jag att det fungerar bättre, då hinner man med att få lite bilder även när dom passerar nära! Men man får koppla bort autofokus, den hinner aldrig med på något som är nära, bara när motivet är lite längre bort.. Bättre då att förinställa ett avstånd där man tror att dom ska passera, och istället bara mata på med bilder när dom är på väg att passera.. Någon bild brukar i alla fall bli bra av många tagna bilder! Jag kan ibland höra lite 'vingprassel' från Tornseglarna precis när dom är på väg att landa, och då när dom är två på en gång.. det händer rätt så ofta att dom är uppe vid boet samtidigt och slår i lite med vingarna mot varann och det hörs lite som ett 'prassel'.. Men sen har dom också ett litet svagare skriande läte när dom är på väg in mot boet, troligen för att göra eventuella ungar uppmärksamma på att dom är på gång.. Där dom har sina bon här är precis under plåten vid takfoten och dom kan göra en mjuk upptagning utefter fasaden och hamna vid boet i nästan ingen fart alls.. bara att haka tag med klorna där.. Det ser enkelt ut för dom! Fin upplevelse av Tornseglarna du berättar om, det är verkligen trevliga fåglar som ger extremt mycket sommarkänsla och dessutom stör dom ingen.. Dom skitar inte ens ner.. inte som man ser i alla fall! Det är som jag brukar säga, 'det är ingen sommar förrän Tornseglarna har kommit'.. och det är lite så även nu närmare hösten, när man inte ser några Tornseglare längre då är hösten på väg.. Jag har bara sett nån enstaka fågel här idag, och det är inte längre några grupper som far förbi i hiskelig fart.. Igår blev det dessutom en helt annan torrare och lite svalare luft som kom in här, stämmer bra ihop med att Tornseglarna nu verkar vara färdiga här.. Igår eftermiddag var det fortfarande väldigt fuktigt och kvavt här, under kvällen kunde jag stänga av min AC och har inte haft den igång sedan dess.. det har inte behövts! Sommaren har nog kommit in i ett annat skede nu.. Tack så mycket Måns!
Hälsn