Att spegla det jag gillar.

Nu verkar Grå och Grönsiskor vara på gång..

I förra veckan och i helgen så har jag sett en del flockar med Grönsiskor, men även några Gråsiskor, gissar att det är ett tecken på att vintern kommit uppe i norr nu! Kanske det borde dyka upp lite flockar med Sidensvansar också nu, det vore i så fall trevligt! Och då menar jag här i östra Svealand. När jag ser dessa Grönsiskor så är det alltid i Alträd med sina små kottar, det är tydligen där födan finns för dessa fåglar.. Bilderna är tagna i Solna.

Här följer lite bilder på mestadels Grönsiskor, men även en Gråsiska syns på en av bilderna.

________________

Här är också en Gråsiska bland Grönsiskorna..

Tack för mig!

Inlagt 2015-11-23 08:09 | Läst 3230 ggr. | Permalink
Tror ni har fler arter i Sthlm än här i Finspång. Jag har två vid matbordet - talgoxar och blåmesar. Och en och annan skata!/ Björn T
Svar från ehrsa 2015-11-23 22:05
He he, kanske är det så.. Finspång har väl en hel del jordbruksmarker, där kan det nog vara en del 'monokultur' över det hela, då kan det nog vara lite artfattigt just där kanske..? Men ni har ju rejäla skogar också och mycket sjöar i närheten upp mot NO, så det borde finnas en hel del arter där också! Gäller att ha 'sinnena' öppna, mina Siskor tog jag just på deras läte, annars hade jag inte upptäckt dom! Dom höll till rätt så högt upp i Alträden och fåglarna är ju 'extra' små dessutom.. inte så lätt att bara upptäcka med ögonen! Tack! Björn.
Hälsn!
Pigga, trevliga fröätare! Men det gäller att vara nära, de är rätt så korta i rocken ...
- hawk
Svar från ehrsa 2015-11-23 22:09
Hej! Ja, Siskor är fina fåglar tycker jag, den här flocken jag såg var på kanske 100 individer och rätt så rörliga så det var inte helt enkelt att följa dom.. Men jag har varit med om Grönsiskor som också varit väldigt orädda och man har kunnat komma riktigt nära, men just det är längesedan nu.. Vore trevligt om man fick den chansen igen! Tack! Håkan.
Hälsn!
Du är duktig på att känna igen de olika arterna, jag har lärt mig en del genom att iaktta de som kommer hit till tomten och på landet. Fast du verkar kunna de flesta, blir imponerad.
Fin fågel den lilla siskan finns en del al i närheten där jag bor, ska ta och spana där och se om jag kan upptäcka om den finns även här.
Svar från ehrsa 2015-11-23 22:23
Hej! ja, många års 'lagom' intresse av vad naturen visar upp har gjort mig hyfsat bra på att känna igen det jag ser, fast ofta är det fåglarnas läte som gör att jag upptäcker dom! Det är sällan som jag inte kan artbestämma en fågels läte, innan jag har sett den. Det känns rätt kul! Så fort som jag hör en fågels läte när jag är ute så försöker min hjärna att artbestämma den.. Hade ett fantastiskt möte med en Duvhök här i Tantolunden i helgen, med fina bilder som resultat, den kommer som en blogg med bilder om ett par dagar.. Den höken visste jag att den fanns där uppe på berget redan när jag tog några steg från porten.. Men då var det på Kråkornas irriterade kraxande som gjorde att jag förstod att nu finns det en Duvhök antagligen med byte dessutom, då är Kråkor och även Skator extra irriterade! Jag gick inte åt det hållet direkt utan gick min 'vanliga' runda, och efter 30 minuter så var jag på ett ställe där det satt ett par Skator och ett par Kråkor, och mycket riktigt där fanns Duvhöken som slukade de sista resterna av sitt byte.. Kändes kul att kunna höra på Kråkorna att det fanns en Duvhök där.. Spana på Alträd framöver, dom växer gärna utefter sjöstränder också, där är bäst chans till Grönsiskor! Tack! Margareta.
Hälsn!
En mindre flock Grönsiskor har letat sig till min tomt. Rasande fin fågel är det. Men helst plockar de födan på marken och sådana bilder är mindre roliga tycker jag.
Svar från ehrsa 2015-11-23 22:26
Hej! Håller med, den är faktiskt lite extra fin tycker jag! Dom skiljer en hel del i färg, men en utfärgad hanfågel är ju fantastiskt vacker, speciellt om solen får skina på den! Ut och spana på Alträd, där kan finnas stora flockar av siskor! Tack! Ingemar.
Hälsn!
Läckra krabater och fint fångat.
Svar från ehrsa 2015-11-23 22:29
Hej! Stefan. Siskor är väldigt vackra fåglar, både Grå och Grönsiskor. Och har man tur kan man få se dom i stora antal gärna då i Alträd, det verkar vara favoritträdet för dom! Tack!
Hälsn!
Siskorna är vackra fåglar, kul att du träffade ett gäng. Så fina där bland de små kottarna.
Förra vintern såg jag inte en enda gråsiska vad jag minns, men i helgen så såg jag en i granen här bakom på tomten, kul då vet man att dom finns. Grönsiskorna är här i omgångar och äter av älggräsets frön ( tror jag )
ing-marie
Svar från ehrsa 2015-11-23 22:37
Hej! Vad roligt med Gråsiskor, det såg jag alltid förr på senhösten (ett par årtionden sen) när jag på den tiden åkte ut i ytterskärgården, då kunde man se dom varje år! Bland Gråsiskorna såg man också en och annan Snösiska (vit övergump), vilket var enkelt att se eftersom den vita övergumpen syntes bra, sen var dom också lite blekare i färgerna, som om man doppat dom i lite mjöl.. :-) Sedan finns det ju Brunsiskor också.. men det vet jag inte att jag har sett.. Grönsiskor brukar jag bara se som på bilderna när dom sitter i Alträd här. Tack Ing-Marie.
Hälsn!
Jag såg också ett gäng grönsiskor i en al för ett tag sedan, dock inga gråsiskor. Tyvärr var de mycket svåra att fånga på bild tyckte jag. Blev inte nöjd i alla fall.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2015-11-23 22:46
Hej! Det verkar som Alträden är stora favoriter för Grönsiskor, och det är som du säger dom är oftast väldigt svåra att fota, även de bilder här ovan är rejält beskurna eftersom dom höll till rätt så högt upp i Alarna, dessutom var det dimmigt väder.. Men jag vet också att dom kan vara väldigt upptagna med att äta och är då inte så lättskrämda, gäller då att dom sitter lite längre ner i träden, och gärna då lite solsken också så att de fina färgerna kommer fram! Men nu vet man i alla fall att dom finns här, så nu får man spana bland Alarna som gärna växer 'sjönära'.. Jag brukar upptäcka dom först på lätet! Såg förresten en liten flock Sidensvansar nära, i Hagsätra idag.. så dom finns också här.. Tack! Lena.
Hälsn!
Visst de är på gång precis som du ...
Vi har inga nu men en koltrast..
Mysiga bilder ..
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2015-11-25 13:26
He he, Tack! Gun-Inger. Visst är dom fina, siskorna!
Hälsn!