Att spegla det jag gillar.

OkĂ€nt kungligt fordon.. eller vad? 👑

***

Vafalls.. Var Ă€r hĂ€starna blev den spontana kĂ€nslan nĂ€r jag rundade hörnet hĂ€r vid Mynttorget nĂ€ra Riksdagshus och Kungligt Slott och överraskades av detta fordon.. Tyst gick det ocksĂ„ och pĂ„ fyra hjul, mĂ„ste vara eldrivet.. frĂ„gorna blev mĂ„nga.. Ă€r det en taxi, 'svarttaxi' kanske.. sĂ„g 3 vanliga 'svennar' i fordonet, i och för sig stod det 'Åland' pĂ„ en T-tröja pĂ„ en individ..  Àr det en eldriven transport/'frulĂ„dcykel' fast större och i 'grand luxe' version.. inga skyltar med text fanns, eller reklam.. inga reg-skyltar heller.. Kanske Kungen hĂ„ller pĂ„ att fasa ut hovstallet framöver och testar eldrivet nu istĂ€llet.. "För Sverige i tiden" typ.. FrĂ„gorna Ă€r mĂ„nga men svaren Ă€r fĂ„.. i alla fall frĂ„n mig!

Allt fotat med Z50 + mitt nya Z DX 24 mm. f/1,7 som blir som en 35:a jÀmfört med 'fullformat'. Och objektivet Àr hittills överraskande bra och skarpt, inte minst ser jag det i dessa bilder..

Tack för mig!

Inlagt 2023-07-17 13:49 | LĂ€st 616 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Jag kan inte hjÀlpa dig med information om fordonet, men det ser "spÞjst ud".
Situationen Àr vÀl fÄngad av dig.
Med mÄnga vÀnliga hÀlsningar frÄn Erik/DK.
Svar frÄn ehrsa 2023-07-17 17:29
Hej! Kul med 'nya' fordon sĂ„ hĂ€r.. men jag vet inte riktigt vad det Ă€r som jag plötsligt ser hĂ€r..? Men uppenbart var den 'el-driven' i alla fall.. Viss förvirring kĂ€nde jag, men hann Ă€ndĂ„ med att fota! KĂ€nns som jag saknar nĂ„n slags 'förklaring' pĂ„ detta Ă€n sĂ„ lĂ€nge.. Vi fĂ„r se om en förklaring dyker upp framöver? 'SpĂžjst ud' blev 'Spydde ut' med 'Google översĂ€tt'.. kan det stĂ€mma? 🙂 Trodde först att kungen var ute och 'finĂ„kte' och försökte vara lite 'inkognito'.. He he! Kommer sĂ€kert nĂ„gon info om detta framöver gissar jag! Tack! Erik.
Hilsen!
Intressant, den fÄr du ju forska mer i. Möjligt kan den klassas som moped klass II om den inte gÄr fortare Àn 25km/h och inte har starkare motor Àn 1kW. Den ser ju inte ut att vara registrerad. Snygg ekipage Àven utan hÀst. Ser skarpt och bra ut, sÄg en test lÀnkad frÄn FB

https://www.digitalcameraworld.com/reviews/nikon-z-dx-24mm-f17-review
Svar frÄn ehrsa 2023-07-17 18:15
Hej! Ja, det hÀr fordonet blev en överraskning nÀr jag kom runt hörnet dÀr.. Àr glad att jag hann att fota, men den bromsade in just dÀr, det finns ett större övergÄngsstÀlle som en rak förlÀngning pÄ Drottninggatan/Riksgatan/och VÀsterlÄnggatan i Gamla Stan..

Kan bara hÄlla med det jag lÀser i lÀnken (tack för den), under 'VERDICT'. KÀnns som det Àr det hÀr jag har saknat till min Z50 kamera, en större blÀndaröppning helt enkelt och gÀrna lite 'vidvinkligt', och ett skarpt objektiv vilket det hÀr tycks vara vad jag har sett hittills och nu upplevt IRL.. Tack! Peter.
HĂ€lsn!
SpÀnnande elfordon med klass.
Du tror inte att det var Robert och Vickan som tillsammans med Chipset drog en liten svÀng pÄ stan, sÄ dÀr lite inkognito.

HÀlsningar Jörgen
Svar frÄn ehrsa 2023-07-17 18:36
Hej! Man kan spekulera vilt hÀr.. Àr kÀnslan! Jag vet inget mer Àn vad som gÄr att 'utlÀsa' av bilderna hÀr.. Hade fullt sjÄ att hinna fota, den var ju i rörelse hela tiden Àven om den bromsat in vid övergÄngsstÀllet just hÀr! Jag spanade först efter nÄtt 'kungligt' hÀr men det sÄg mer ut som sommarklÀdda turister inne i vagnen.. Borde se/lÀsa nÄn förklaring till detta fordon framöver, men hittills vet jag inget alls.. Det var i alla fall alldeles för mycket 'bling' pÄ den hÀr vagnen för att de kungliga skulle vilja Äka i den.. detta Àr jag sÀker pÄ! Tack! Jörgen.
HĂ€lsn!
Det var ett hÀftigt Äk, tur du fanns pÄ plats..
Kanske fÄr vi veta sanningen nÄn gÄng..
HaD/Gunte..
Svar frÄn ehrsa 2023-07-17 18:44
Hej! Ja, sÄ fort som jag var ute lite extra med nya Z DX 24 mm. objektivet sÄ dök det upp ett 'perfekt' objekt att testa pÄ.. mÀrkligt! Bilderna blev vÀldigt bra och skarpa sett pÄ min skÀrm! Jag fÄr hÄlla span pÄ detta fordon framöver, men hittills finns inga ledtrÄdar alls.. Den var helt 'anonym'.. kanske var det en 'vÄlnad' som bara gled förbi.. Tack! Gunte. HÀlsn!
VÄlnader blir sÀllan sÄ skarpa fina pÄ bild :-) Kan man tÀnka sig reklam dÀr företagsnamnet dyker upp först senare? Jag vet inte heller, den som lever fÄr se.....MÄnga hÀlsningar/ Björn
Svar frÄn ehrsa 2023-07-18 11:29
Hej! SÄ sant.. KÀnde viss förvirring hÀr, fordonet bara dök upp nÀr jag rundade hörnet till Myntgatan, men som tur var kom kameran fram rÀtt snabbt! Jag har egentligen inte sett mer Àn vad bilderna visar hÀr, eftersom det jag sÄg dÀr och dÄ blev genom kamerans sökare.. och fordonet fortsatte sin fÀrd bort.. Vi fÄr se framöver, fordonet kÀndes sÄ annorlunda och 'hyfsat' mycket jobbat med, sÄ det borde nog visas lite mer 'officiellt' Àn sÄ hÀr.. Tack! Björn.
HĂ€lsn!
Tycker mig skymta ett batteri dÀr under föraren vid vÀnster framhjul ;)
Snygga bilder pĂ„ hĂ€st(el)vagnen👍
Svar frÄn ehrsa 2023-07-18 11:35
Hej! Ja nÄnstans fanns det batterier absolut, tror det finns en hel del platser att gömma dom.. Annorlunda och kul att se detta ekipage, mycket 'bling' dÀr.. NÄn 'förklaring' borde dyka upp framöver! Tack! Joakim. HÀlsn!
En paradvagn utan hÀstar mycket snyggt fotograferat och ditt nya objektiv tycks leverera fina bilder men vad det Àr för sorts fordon ÄterstÄr att se
Ha det gott/Stig
Svar frÄn ehrsa 2023-07-18 11:47
Hej! Ja, det var verkligen en paradvagn det hĂ€r! NĂ€stan för mycket 'bling' var kĂ€nslan..KĂ€nde mig rĂ€tt förvirrad dĂ€r och dĂ„! Vem bygger ett sĂ„nt hĂ€r koncept som dessutom gĂ„r att köra? KĂ€nns som kostnaden borde vara hög, vilka har rĂ„d med sĂ„nt hĂ€r.. Är det för nĂ„gon kommande reklam.. MĂ„nga frĂ„gor blir det, vi fĂ„r vĂ€nta och se!

Mitt Z DX objektiv levererar hittills över förvÀntan, och ljusstyrkan f/1,7 ger det lite extra korta skÀrpedjup som jag har saknat hittills till min lilla Z50! BlÀndare f/1,7 ger sÄ mycket ljus till kameran en solig dag att det rÀcker inte att ha snabbaste slutartiden 1/4000 sek. och lÀgsta ISO 100, bilderna blir ÀndÄ överexponerade.. Jag mÄste blÀnda ner nÄgra steg för att bilden inte ska bli överexponerad! Det kan jag stÄ ut med, och tycker att det Àr bra! SkÀrpan Àr ocksÄ över förvÀntan! Tack! Stig. Ha det sÄ bra nu!
HĂ€lsn!
Kul reportage! Bra bilder ocksÄ, första bilden med fokus pÄ fordonet, tredje med detta vid slottet gillar jag sÀrskilt.

Jag minns mig inte ha sett bild pÄ detta fordon förut. Hittade det inte pÄ nÀtet heller. Hoppas nÄn som vet informerar!
Svar frÄn ehrsa 2023-07-18 12:03
Hej! MÄns. Ja, det blev mÄnga frÄgetecken plötsligt vid hörnet till Myntgatan hÀr.. Tur att jag hade 'rÀtt' objektiv pÄ kameran hÀr dessutom, annars hade det nog blivit nÄn bild med mobilen istÀllet.. Men den Àr ju inte lika snabb att fÄ fram.. KÀndes bra i sammanhanget nÀr jag insÄg att jag kunde fÄ med slottet i bild ocksÄ.. dessutom kan man se 'högvakten' till höger i bild, men just det sÄg jag inte förrÀn hemma vid datorn! Tack! MÄns.
HĂ€lsn!
Hittade en lÀnk till ett snarlikt fordon:

"Luxury Royal horse carriage with electric power."

https://sc01.alicdn.com/kf/H26e44125b28149e29bea8adf63f6501eu/238905959/H26e44125b28149e29bea8adf63f6501eu.jpg

Tillverkas i Kina, uppenbarligen i liten skala. MÄlgrupp bl a bröllopsarrangörer.
Svar frÄn ehrsa 2023-07-18 22:57
Aha.. Kan sÀkert vara tillverkad av samma företag som den i bilden i din lÀnk, vilka de nu Àr..? Den i bilden ser ut att ha ytterligare lite mer 'bling'.. Bra jobbat MÄns!
HĂ€lsn!
Det var en bra frÄga! Verkligen intressant fordon. Jag har ingen aning om vad detta Àr, men vackert dekorerad Àr den i alla fall!
HĂ€lsningar, Bjarne
Svar frÄn ehrsa 2023-07-29 12:23
Hej! Ja, visst var det ett mÀrkligt fordon det hÀr.. Men Àr ÀndÄ lite i tiden med sin eldrift tydligen! Jag har Ànnu inte sett eller lÀst mer om detta nÄgonstans, sÄ frÄgorna fÄr kvarstÄ.. Tycker att om det Àr nÄtt kommersiellt och en sommaraktivitet för kanske turister sÄ borde det ÀndÄ dyka upp nÄn info nÄnstans.. Jag spanar vidare under mina promenader! Tack! Bjarne.
HĂ€lsn!
Hej! Idag finns det en fortsÀttning pÄ denna blogg, som jag skrev under dagen efter att i helgen Äter ha stött pÄ detta fordon.. Klicka gÀrna ocksÄ pÄ lÀnken i MÄns Hagbergs kommentar dÀr, den visar att det finns Ätskilliga olika modeller av sÄna hÀr 'fordon'.. det Àr bara att bestÀlla!
HĂ€lsn!

HÀr Àr lÀnken till fortsÀttningen pÄ den hÀr bloggen: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/forts-pa-min-forra-blogg-okant.htm
Perfekt för den som söker uppmÀrksamhet, men ett undanmanöverprov som Àlgtestet skulle nog inte fungera.
Svar frÄn ehrsa 2023-08-02 17:44
Hej! Ja, den vĂ€cker uppmĂ€rksamhet helt klart! Den kĂ€nns pampig vid första anblicken sĂ„ hĂ€r, men detaljgranskar man sĂ„ kĂ€nns den inte sĂ„ sofistikerad.. Älgtest blir svĂ„rt..đŸ«Ž Men eftersom den tydligen ska transportera turister mot betalning sĂ„ borde det krĂ€vas nĂ„got slags tillstĂ„nd och godkĂ€nnande tycker jag.. (kanske finns?) För mig kĂ€nns det lite som nĂ„tt slags 'lycksökeri'.. Ser ocksĂ„ att det fanns inget 'lĂ„ngsamt gĂ„ende fordon skylt' första gĂ„ngen jag fotade den i bloggen ovan, men dĂ€remot den andra gĂ„ngen nĂ„n vecka senare.. Som att dom kanske fĂ„tt nĂ„tt pĂ„pekande om det i alla fall.. Vi fĂ„r se, kanske dyker det upp mer om detta 'ekipage' framöver? Tack! Stefan.
HĂ€lsn!