Att spegla det jag gillar.

Om en vecka är det redan maj..

***

..det känns ju inte så vädermässigt! Förra våren var väldigt kall, länge dessutom.. jag fick bära in balkongblommorna inför varje natt i 3 veckors tid p.g.a. frostrisken.. Även Tornseglarna var försenade i 3 dagar om jag minns rätt, dom brukar annars komma hit den 20:e maj punktenligt! Men är det för kallt så finns det färre med insekter i luften för Tornseglarna.. och då kommer dom inte! Så när dom väl kommit så är det just då som det blivit sommar, punkt!

Det finns även andra djur som är beroende av insekter i luften.. Fladdermössen! Nu på våren är det störst chans att se och fota dom, läste nånstans att eftersom nätterna fortfarande är kalla och därför är rätt så 'insektsfria' så jagar Fladdermössen istället dagtid för att få i sig tillräckligt med föda.. och det stämmer, jag brukar se dom den här årstiden flygande runt i samma 'varv' ett flertal gånger, så ser man en Fladdermus så är chansen stor att den kommer om och om igen på samma runda! Men jag tycker att den är extremt svår att fånga på bild.. jag gjorde några försök i veckan på en individ alldeles vid Isbladskärret på Djurgården i Stockholm, det var när det fortfarande var sol och vårvärme..

Ofta blir det inte bättre än så här..

***

Här hamnade fokus på insekten istället för Fladdermusen..

***

Sen cyklade jag till södra sidan av Djurgården och satte mig på en bänk strandnära nedanför Manilla och njöt med en fika i solen där.. endast en Fiskmås satt där på en pinne..

***

Men plötsligt blev dom två.. och föreställningen började..

                       

***

Sittandes på samma bänk kom sedan nästa vårtecken trippande fram mot mig.. 2 Sädesärlor blev fotade här, bra med fåglar som gärna kommer fram till en.. såna är Sädesärlor, det är lätt att gilla dom! Dom kom redan 7:e april men jag såg ingen som var fotomässig då, däremot hörde jag en flygandes, men det var starkt motljus då..

   

Fotat med Z50 + TC 1,4 II + 300 mm. PF = 630 mm.    Tack för mig!

Inlagt 2021-04-23 22:32 | Läst 839 ggr. | Permalink
Hej jan.
Ja det är spännande när dina tornseglar anländer.
Vi har fladdermöss varje år som flyger fram och tillbaka mellan husblocket. Vi ser dem bara i skymningen i juli-augusti. Det måste vara lite av en scoop att kunna nå och fotografera dem - super.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2021-04-24 10:36
Hej! Ja, nu är det egentligen bara Tornseglarna kvar som jag väntar på, även om det känns fint när jag hör den första Lövsångaren sjunga också, den fågeln ihop med Bofink är Sveriges vanligaste fågel sommartid och kommer när löven har slagit ut lite på träden. Jag kan också se Fladdermöss flygandes utanför min balkong på sensommaren knappt synliga i skymningen, omöjliga att fotografera utan blixt.. Men just nu så är nätterna så kalla att Fladdermössen inte hittar några flygande insekter.. så dom väljer istället att jaga insekter mitt på dagen i fullt solsken och blir möjliga att fotografera! Men dom ändrar riktning hela tiden och blixtsnabbt, så man hinner inte med.. bilderna ovan är bara 'slumpskott'! Nån gång har man tur och kan få en hyfsat skarp bild.. 🦇 Tack! Erik.
Hilsen!
Fladdermusbilderna var ju häftiga, såna ser man sällan annat än där man riggat med automatutlösning, bra fotat. Bild 2 med skärpan på insekten och fladdermusen efter, väldigt bra. Sen blev det porrfilm så jag vågade inte titta riktigt men jag tror nog det var häftiga bilder dom också.......Och så en fin sädesärla, fint. Så nu väntar vi bara på tornseglarna, dom kommer nog tror jag. Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2021-04-24 10:53
Hej! Ja, det här är väl det bästa jag någonsin har lyckats med att få foton på en Fladdermus.. 🦇 Men jag har faktiskt försökt tidigare, men inte lyckats! Dom byter riktning ofta och extremt snabbt.. värre än Tornseglare! Så fort som man fått in den i sökaren så är den borta.. Men just nu när det fortfarande är kalla nätter så fortsätter dom att jaga insekter mitt på dagen istället, det är då det finns en chans till nån enstaka bild.. Ja, naturen är 'osensurerad' helt klart.. Kul att det finns motiv bara sittandes på en bänk strandnära så här! 😎 📸 Ja, om drygt 3 veckor så är Tornseglarna här och när dom kommit så är det sommar dessutom! Annars så kommer dom inte.. Tack! Björn.
Hälsn!
Riktigt bra att kunna fånga fladdermöss. Vi har fladdermöss vid sommarstugan i Danmark men det brukar vara otroligt svårt, problemet är att de flyger så sent att det inte går att ha de korta tider som behövts. Jag fotograferade några med blixt någon gång med förinställd fotoavstånd men inte så bra som detta
Svar från ehrsa 2021-04-24 11:01
Hej! Det är bara tur med Fladdermusbilderna här, dom är extremt svåra! Har försökt tidigare år nån gång men aldrig lyckats.. Dom är klart svårare än Kungsfiskare eller Tornseglare som jämförelse.. Men så länge som nätterna fortsätter att vara kalla så har man chans att istället se dom i solen mitt på dagen som här, det är då dom hittar insekter, även om dom hellre skulle jaga på nätterna.. Jag brukar ha Fladdermöss utanför balkongen som far förbi lite som Tornseglarna i mörk skymning under sensommaren, och har testat med blixt men inte lyckats få något användbart.. Tack! Peter.
Hälsn!
En bra fotograf ska ha tur:-). Nej! det handlar om kunskap. Fina bilder Fladdermöss på det här sättet ser man inte ofta.
Kul också med måsarna,
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2021-04-24 11:08
Hej! Håller med, det gäller ofta det här med 'turen'.. Man hamnar på 'plus' på något sätt i svåra situationer och så kan det lyckas 'någotsånär'.. Fladdermöss är en extrem utmaning både för kamera och fotograf! Då plötsligt kan 'turen' dyka upp.. 🍀 Det är många som inte gillar måsar, som uppväxt skärgårdsbo så gillar jag dom! Dom tycks gilla varandra också..❤️ Tack! Bengt.
Hälsn!
Fladdermöss har vi men inte ens tänkt tanken att fota, dom rör sig snabbt i skymning dålig kombo med slutartiderna ;)...men kanske skulle prova...blev ju roliga bilder.
För nån blogg sen fotade jag fiskgjusar i kärleksakten..på långt håll
Härlig dag du fick 👍
Svar från ehrsa 2021-04-24 11:16
Hej! håller med om Fladdermössen.. dom är nästan omöjliga att fota! Men just nu med kalla nätter så jagar dom mitt på dagen istället eftersom det bara finns insekter då, och det kan vara mitt på dagen i solsken.. dom måste ju överleva! Så innan det har blivit varma nätter så finns det chans mitt på dagen! Ja, den där bänken strandnära på Djurgården bjöd på fina motiv, mitt i fikat.. Ibland 'stämmer det' bara.. 😎 Tack! Nini.
Hälsn!
Trevligt! This is dracula´s children :) Lyckade bra bats bilder! hoppas förökas antal i Stockholm hi.. Glad sädesärla gillar bäst. hälsar Lasse
Svar från ehrsa 2021-04-24 11:22
Hej! Ja, trevligt med 'Dracula' så här mitt på dagen dessutom, dom är snabba och ändrar riktning blixtsnabbt och är därför extremt svåra att fota.. de här bilderna är bara 'slumpskott' där turen bestämde resultatet..🦇 Sen var det fint i solen på bänken dessutom, motiv dök det upp lite på rad.. Tack! Lasse.
Hälsn!
Som vanligt fina bilder och den här gången var det kanske Läderlappen om det inte var Dracula men kul med bilder på en jagande Fladdermus och Måsarnas kärleksakt men sötast var nog Sädesärlan ändå.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2021-04-24 11:29
Hej! Ja, det blev en trevlig cykelutflykt på Djurgården här, men så brukar det ju alltid vara! 'Läderlappen' var kul, jag brukar aldrig få några bilder på den även fast jag har försökt.. Har sett Fladdermöss tidigare här just vid Isbladskärret mitt på dagen, men har som sagts aldrig lyckats med någon bild.. Den där strandnära bänken nedanför Manillaskolan bjöd också på fina motiv.. Sädesärla gillar man, dom gillar ju oss.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Riktigt coolt med fladdermössen så här på dagtid. Visst har det vart kallt och är fortfarande så de får helt enkelt använda dygnets ljusa timmar till att jaga. Snyggt!

Och ett extra plus för kärleksstunden där hehe.

Ah sädesärlan är här också, och traskar runt på gräsmattan. Både honan & hanen :-)

De var tidiga här också, såg första i början av april kommer jag ihåg.

Hoppas på lite värme och mindre blåst framöver annars kommer nog inga tornseglare..

Fin serie Jan :)
Svar från ehrsa 2021-04-24 17:32
Hej! Ja, äntligen fick jag ett par 'slumpmässiga' bilder här som höll lite även för publicering.. Med dessa kalla nätter som är nu så kan man få chans att fota dom så här mitt på dagen i solljus, men dom är extremt kvicka i sina flygmanövrer hela tiden.. värre än alla fåglar jag känner till! Det enda 'bra' är att dom tycks flyga samma lilla runda hela tiden, så har man nyss missat en individ (vilket man gör) så kommer den straxt tillbaks på samma flygrunda.. här höll jag nog på med mina försök i mer än 10 rundor som den återkom med, jag såg även 2 individer ibland, själv stod jag kvar på samma ställe hela tiden! Ja, sitta på en bänk i solen fungerar också ibland.. bra när motiven kommer trippandes mot en också, där är Sädesärlor extra trevliga! Man vet i alla fall att när Tornseglarna kommer så har även dom godkänt 'sommarvädret'.. det känns bra, dom är som en 'måttstock' för sommaren.. 😎 Tack! Joakim.
Hälsn!
Fladdermöss!!! Aldrig sett dem på bild här innan eller ens funderat på själv att det var möjligt att ta en bild på dem. Kan bara gratulera.
Svar från ehrsa 2021-04-24 17:43
Hej! Nej det har du rätt i.. inte ofta man ser bilder på en Fladdermus! Kanske aldrig.. Men det är just nu när nätterna är så kalla som dom istället väljer att fånga insekter mitt på dagen.. tur att dom är flexibla för sin egen skull! Men troligen är dom mer utsatta för 'predatorer' när det är ljust.. Håll utkik, så länge det är kalla nätter så kan du nog se enstaka individer även hos dig, dom flyger gärna nära lite träd men ändå ut lite över öppna ytor i terrängen.. Jag har försökt några gånger tidigare genom åren men aldrig lyckats, dom byter riktning hela tiden! Prova! Tack! Stefan.
Hälsn!
Intressant med fladdermössen och att de jagar på dagtid. Det hade jag inte en aning om. Snyggt fångat också. Den sista bilden är ju riktigt bra. Fin underhållning du fick av måsarna och sädesärlor är nästan alltid tacksamma fotoobjekt. De är också ett viktigt vårtecken tycker jag.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2021-04-24 21:56
Hej! visst är det intressant med Fladdermössen så här! Så länge som det är kalla nätter så fortsätter dom troligen att vara dagaktiva istället för tvärtom.. dom måste ju få i sig tillräckligt med insekter! Jag såg dessutom 2 individer som for runt i stort sett samma runda. Det här var på södra sidan av Isbladskärret där det finns en del gamla ihåliga Ekar, gissar att dom bor där.. Men några dagar tidigare såg jag en individ också vid den norra sidan där det finns en liten utkiksbrygga.. Den flög runt i samma runda också den, men jag lyckades ändå aldrig få träff på den.. Håll utkik framöver där det finns lite gamla Ekar och gärna en öppen glänta intill, då finns det chans att se dom, så länge vi har kalla nätter.. 🦇 Fikat på bänken på södra sidan av Djurgården gav klart bättre utdelning än förväntat! Sädesärlor behöver man inte jaga efter.. dom kommer alltid till en så småningom! Brukar säga att istället för att följa sina betande Gnuer utefter Nilens stränder i Afrika på vintern, så följer dom istället oss nu under sommarhalvåret.. 😎 Tack! Lena.
Hälsn!